Cambogia mea. Episod 5 – top 3 Angkor: Angkor Wat, Ta Phrom, Bayon

Obiective turistice Cambogia: Angkor Wat

Dis-de-dimineata, la ora indicata, apare si Pol Som, ghidul nostru. Pare student, dar are aproape 30 de ani, cu familie si doi copii! Asiaticii sud-estici ne par intotdeauna mai tineri decat sunt de fapt. Nu il intreb direct daca e orfan sau nu, dar nici nu conteaza. Pol Som e simpatic, vorbeste bine engleza (evident, cu accent khmer, dar parca mai putin cantata decat engleza thai) si chiar stie extrem de multe amanunte despre complexul Angkor Wat. In plus, e o prezenta agreabila, asa ca voi avea parte de o zi excelenta.

Complexul de la Angkor Wat poarta numele dupa templul sau principal, fiind varful arhitecturii khmere. A fost construit ca un templu hindus in perioada lui Suryavarman al II-lea, cand imperiul khmer a basculat spre hiduism, si este un „templu-munte”, sugerand muntele Meru, muntele zeilor hindusi din Himalaya. La doar trei decenii dupa moartea ctitorului, capitala khmera a fost ocupata de dusmanii chami (din Vietnamul de astazi) care au lasat insa marele templu neatins. De altfel, desi este o cladire imensa, se vede ca nu este terminata, pentru ca unele basoreliefuri nici nu au fost incepute. Dupa restaurarea imperiului khmer, noul conducator, Jayavarman al VII-lea, a basculat spre budism si a hotarat construirea unui mare templu al sau, mutand „templul principal” la Bayon, cel de al doilea mare templu al complexului.

Prima oprire cu ghidul nostru are loc in fata superbului Angkor Wat. In mod cert, este cea mai spectaculoasa cladire istorica din intreaga Indochina. Daca Thailanda are zeci, poate sute de atractii turistice de prim ordin, toate, dar absolut toate, palesc in fata Angkor Wat-ului… Ca si in cazul Orientului Apropiat – Egiptul detine numeroase obiective turistice incredibile (de la templul lui Ramses de la Abu Simbel, trecand prin Valea Regilor pana la Piramide), dar, probabil, cel mai frumos obiectiv turistic din zona este orasul antic Petra din Iordania!

Tuk-tukistul ne lasa in fata impunatoarei alei care duce spre templul cu trei varfuri ca de munte. Se pare ca Angkor Wat este cel mai mare templu din lume, daca luam in consideratie intreaga suprafata inconjurata de un canal cu apa. Oficial, se spune ca e templul principal al intreg Imperiului, un Vatican sau o Sfanta Sofie khmera, exista insa pareri ca intreaga investitie era gandita ca un monument funerar al marelui rege Suryavarmani – astfel se explica faptul ca templul este orientat spre vest si nu spre est ca toate templele hinduse, iar povestea basoreliefurilor nu se desfasoara in directia acelor de ceasornic, ca in traditia hindusa (dar si budista), ci taman invers – adica in sensul procesiunilor funerare brahmane, casta superioara hindusa.

In ultima instanta, pentru vizitatorul obisnuit, conteaza mai putin scopul pentru care a fost construita aceasta cladire, mai important este ca e unul din acele locuri din lume care iti vor ramane permanent in inima si in minte – este o cladire care pot spune ca atinge perfectiunea – un echilibru perfect intre proportiile sale magnifice si atentia la detaliile basoreliefurilor, ale statuilor si ale elementelor decorative. Este, cu adevarat, una din minunile lumii – in mod nemeritat nu a intrat pe lista celor „7 noi minuni ale lumii” – Coliseul din Roma, care e pe lista, ar fi fost, probabil, un stadion neinsemnat daca s-ar muta langa Angkor Wat!

Dupa ce trecem puntea, Pol Som intra din plin. Ne ia pe culoarele pline de basoreliefuri ale complexului. Peste tot, imagini sacre, religioase – pe langa celebrele apsara, dansatoarele celeste, zidurile iti redau povestile sacre din Ramayana si Mahabharata, dar si personaje din abundentul panteon hindus (33 de milioane la ultimul recensamant).

Familiarizat cu poza „clasica” a fatadei, am fost surprins de profunzimea cladirii… In spatele fatadei, gasesti peste 200 de metri de cladire. Urc in interiorul cladirii pe niste scari extrem de inalte si greu de „cucerit” – in interior, nu aveau voie decat fetele bisericesti si regale… astazi oricine poate intra, inclusiv khmeri obisnuiti, care dorm dusi intr-un loc atat de sfant. Iar de sus, poti admira panorama padurii tropicale care, dupa caderea Imperiului Khmer, a imbratisat complexul de temple, salvandu-l, in ultima instanta, de la pieire.

Dupa ce petrecem ore in sir la Angkor Wat, decidem totusi sa plecam mai departe… Nu inainte insa de a ne poza cu un grup de calugari budisti. Desi Angkor Wat este un obiectiv turistic de prim ordin, nu pot spune ca este luat cu asalt de turisti, poate si pentru ca intreg complexul cu celelalte temple este gigantic, nu simti ca esti agresat de mii de oameni ca in multe alte locuri. Poate, in acesti ani, situatia s-o mai fi schimbat, dar in 2003 nu ma puteam plange de mase prea mari de turisti.

Urmatoarea oprire la templul Ta Phrom, templu devenit faimos in intreaga lume pentru ca aici s-au filmat scene din filmul Angelinei Jolie – „Tomb Raider”. De altfel, Angelina, care a si devenit mama adoptiva a unui baietel cambodgian – Maddox, a contribuit destul de mult la promovarea Angkor Wat-ului. Filmarile au avut loc nu la Angkor Wat, ci la „Ta Phrom”.

Ta Phrom este faimos pentru faptul ca o parte din ziduri sunt „imbratisate” de copaci imensi, tropicali, care, practic, sustin structura cladirii de la prabusire. Daca ar muri copacul, ar muri si o parte din Ta Phrom (ma rog, in zilele noastre, s-ar descoperi o metoda de restaurare). Ta Phrom este mai „tinerel” decat Angkor Wat, facand parte din cladirile ridicate de Jayavarman al VII-lea, restauratorul imperiului Khmer, dar si cel care a impus budismul ca religie de stat in defavoarea hinduismului. Templul a fost construit de rege in cinstea familiei acestuia – diversele zeitati poarta imaginea unor rude – cum ar fi mama sau fratele mai mare, dar si a gurului sau. In perioada de varf, templul adapostea circa 12.500 de suflete, inclusiv 18 inalti prelati, dar si 615 apsara, dansatoare celeste… alti aproape 100.000 de oameni vietuiau in jurul templului.

Ultimul templu de vizitat a fost, evident, Bayon. Desi este un templu-munte impresionant, a fost construit cu rolul de a deveni „templul de stat” budist al religiei impuse de noul rege Jayavarman al VII-lea. Daca, in cazul Angkorului, arhitectura tip-munte iese in evidenta, iar Ta Phrom este un simbol al infratirii dintre arhitectura si flora, Bayon este cunoscut pentru cele 216 chipuri gigantice sculptate peste tot prin cladire. Cel mai probabil, toate cele 216 figuri il reprezinta pe Jayavarman al VII-lea, insă, in mod straniu, dar simpatic, fiecare figura il infatiseaza in diverse stari – vesel sau trist, aprig sau cool, razboinic sau pasnic…

De departe, Bayonul pare un deal aparut ca prin minune prin campie, cu forme neregulate… cand te apropii, descoperi ca nu e un deal, ci o cladire construita de sutele de mii de lucratori khmeri de secol XII… Daca Angkor Wat este spatios, imperial, relaxat, Bayonul mi se pare construit sub imperiul lipsei de loc, destul de ciudat pentru un templu pentru care s-ar fi demolat orice… pare o cladire comprimata, gandita de un asiatic de secol XXI, unde spatiul este o problema, si nu de unul de secol XII, unde nu cred ca se ducea lipsa de asa ceva…

Oricum, in ciuda schimbarii de religie, nici Jayavarman al VII-lea nu a putut renunta la superbele apsara, dansatoarele celeste care aveau, desigur, darul de a-i aduce orice tip de placere regelui. In mod interesant, la Bayon, pe langa simbolurile religioase, poti sa gasesti si imagini din viata de zi cu zi, astfel ca ne plimbam literalmente prin Angkorul secolului al XII-lea, prin bazaruri sau ateliere mestesugaresti, asistam la construirea templelor, dar si la bataliile navale cu dusmanii chami… De altfel, aceste basoreliefuri completeaza si intaresc rapoartele ambasadorului chinez la Angkor Wat, sursa principala a cunostintelor pe care le avem despre marele stat khmer… este echivalentul Columnei lui Traian, care ne completeaza relatarile provenite din Antichitate.

A fost o zi destul de intensa. Nu am vizitat prea multe temple, doar trei, dar de departe cele reprezentative, fiecare cu povestea lui, cu arhitectura si semnificatia lui. Daca nu ai timp, acestea sunt cele trei temple obligatoriu de vizitat – Angkor Wat, Ta Phrom si Bayon. Si pe acestea le-am vizitat in compania unui ghid chiar simpatic.

Seara, ne-am luat la revederea de la Pol Som si am plecat la un spectacol de dansuri khmere, completat, desigur, si de un bufet integral din bucataria khmera… Am asistat la dansurile gratioaselor apsara moderne, am incercat sa descopar acele bucate care erau mai putin picante (o activitate destul de laborioasa), iar, la final, am revenit la hotel dupa o zi plina de dansatoare celeste, zei si regi fabulos de bogati… A doua zi era ultima dedicata zonei Angkor… Sa ma duc din nou la temple?

Imagini Angkor Wat

 

41. Angkor Wat.jpg

Inegalabilul Angkor Wat

Obiective turistice Cambogia: statui Angkor Wat

Basoreliefuri Angkor Wat

In templul de la Angkor Wat cambogieni dormind

Cambogieni dormind in zona „sfanta”

Obiective turistice Cambogia: padurea tropicala Angkor Wat

Padurea tropicala imbratiseaza Angkor-ul

Imagini Angkor Wat: apsara, dansatoarele celeste

Apsara, dansatoarele celeste

Obiective turistice Cambogia: angkor wat

Angkor Wat dintr-un unghi mai putin cunoscut

calugari budisti la Angkor Wat

Obiective turistice Cambogia: Ta Phrom

Ta Phrom, unde flora imbratiseaza arhitectura

Imagini Angkor: copaci pe cladiri la Ta Phrom

Imagini Cambogia: arborii Angkor Wat

Imagini Angkor: Bayon.jpg

Bayon, templul munte budist

Imagini Angkor: cu Pol Som, ghidul khmer

Cu Pol Som, ghidul khmer

Spectacol folcloric khmer.jpg

Inconjurat de o multime de apsara 🙂

Comentarii

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Destinatii