La multi ani, Romania!

Ziua Nationala a Romaniei: Sala Unirii Alba Iulia

La multi ani, Romania, la multi ani, romani! Ma bucur ca de cativa ani incoace (chiar daca a fost initiativa unei televiziuni) ne uram de “La multi ani” de Ziua Nationala, de Ziua Marii Unirii. Si pentru ca istoria este una dintre cele mai vechi pasiuni ale mele (a precedat pasiunea calatoritului, dar a impulsionat-o, pot spune cu mandria ca am colectia completa a Magazinului istoric, din aprilie 1967 pana astazi, dar si a altor reviste de istorie care au aparut dupa Revolutie), astazi m-am gandit sa scriu cate ceva despre locurile istorice care au legatura cu Marea Unire. Sa le zicem un top 10 „Marea Unire” !

Alba-Iulia – oricand te gandesti la Marea Unire, automat te gandesti la Alba-Iulia. Semnificatia marii cetati de scaun este dubla – aici, in 1599, a intrat triumfator Mihai Viteazul dupa victoria de la Selimbar, devenind, pe langa voievod al Tarii Romanesti, si principe al Transilvaniei (singurul principe ortodox al Transilvaniei din istorie), iar la 1 Decembrie 1918 a avut loc Marea Adunare Nationala a Romanilor din Transilvania, care a proclamat dorinta unanima a natiunii romane de a se uni cu Tara-Muma. Adunari nationale similare au fost organizate si de alte natiuni din Ardeal, cum a fost cea a sasilor la Medias care a aprobat Unirea Ardealului cu Romania (ma rog, adunarea similara a maghiarilor de la Cluj a solicitat unirea cu Ungaria).

Am fost asta-primavara la Alba-Iulia si, sincer sa fiu, am ramas uimit cat de frumos se restaureaza Cetatea. Va fi una dintre perlele turismului romanesc pe care sper sa o vad cat de curand promovata la adevarata ei valoare. Daca ajungeti in Cetatea Unirii, nu ratati Muzeul Unirii (care, surprinzator, este dedicat mai ales unei excelente colectii de obiecte romane si mai putin momentului Unirii), dar si Sala Unirii unde s-a proclamat Unirea. Duceti-va la Catedrala Incoronarii Regelui Ferdinand si a Reginei Maria, un monument de arhitectura demn de semnificatia acelui moment istoric…. Si, pur si simplu, plimbati-va prin cetatea care sper ca va fi in curand populata de restaurante, cafenele si hoteluri!

Bucuresti – Ziarul Tribuna din Sibiu sustinea pe frontispiciul ei ca “soarele tuturor romanilor de la Bucuresti rasare”. Nu trebuie sa uitam ca Unirea cea Mare a fost posibila datorita Unirii celei Mici, cea de la 24 ianuarie 1859 cand domnitorul Moldovei, Alexandru Ioan Cuza, a fost ales in unanimitate ca domnitor al Tarii Romanesti. Decizia divanului Tarii Romanesti a fost luata pe dealul Mitropoliei, astazi sediul Patriarhiei Romaniei, un loc mai putin vizitat, dar care merita savurat, dar in mod cert nu in ziua de sarbatorire a Sfantului Dumitru!

Cernauti – Marea Unire de la Alba-Iulia a fost precedata cu doar cateva zile inainte de Adunarea Bucovinei care a decis, prin votul unanim al deputatilor romani, germani si polonezi (ucrainenii s-au retras), Unirea Bucovinei cu Romania. Am fost de doua ori la Cernauti si pot spune ca m-am indragostit de el. Este un oras superb care merita vizitat. Nu ratati, pentru nimic in lume, sa vizitati Mitropolia Bucovinei (astazi, Universitatea din Cernauti), construita de mitropolitul Eugeniu Hacman, mitropolit al Bucovinei si Dalmatiei (din pacate, acesta nu a avut zile sa-si vada superba cladire terminata). Daca aveti norocul meu, sa-l gasiti la intrare pe ghidul de limba romana, veti putea descoperi Sala Marii Uniri, dar si alte locuri romanesti din Cernauti!

Chisinau – in martie 1918, atunci cand armatele romane erau demobilizate si soarta Romaniei atarna de capriciile Puterilor Centrale, Unirea de la Chisinau a adus o raza de speranta. Vazuta atunci de germani si de austro-ungari ca o prajitura oferita Romaniei ingenuncheate, dar nu invinse, s-a dovedit sa fie pana la urma primul eveniment epocal din acel an de gratie 1918. Astazi, Chisinaul facut praf si pulbere de trupele sovietice in cel de al II-lea Razboi Mondial nu mai are prea multe cladiri istorice, orasul fiind complet refacut de arhitectii stalinisti de dupa 1945. Totusi, in mod neasteptat, cladirea unde Sfatul Tarii a votat unirea Basarabiei cu Romania a rezistat obuzelor, dar si excavatoarelor sovietice. Astazi, gazduieste Academia de Arta si nu ar fi rau sa o vizitati. Din pacate, dupa cele citite pe un blog, cladirea Sfatului Tarii este degradata si putina lume ii cunoaste semnificatia.

Marasesti – multa lume a auzit de batalia de la Marasesti, dar putina lume ii stie semnificatia. La Marasesti a avut loc prima ofensiva victorioasa a trupelor romano-ruse dupa aproape 1 an de lupte defensive. Era pentru prima oara cand reuseam sa impingem mai departe frontul, invingand fortele combinate ale Germaniei, Austriei si Ungariei. In zona Marasesti a avut loc si faimoasa ofensiva a izmenelor albe (bunicul meu a luptat in respectivul batalion), iar eroii acelor zile de foc care au permis ca Romania sa tina frontul mai departe sunt comemorati in memorialul de la Marasesti. Desi un monument exemplar, ultima data cand m-am oprit aici nu era in cele mai bune conditii – de neiertat pentru un monument national. Totusi, probabil ca multi treceti deseori pe soseaua care leaga Moldova de Bucuresti, opriti cateva minute si ganditi-va la cei care au cazut aici pentru Marea Unire.

Trianon, langa Versailles in Franta – desi noi, romanii, scoatem in evident mai ales Marea Adunare Nationala de la Alba-Iulia, ar fi bine sa nu ne imbatam cu apa rece. Ziua Marii Uniri este 4 iunie 1920, data la care a fost semnat tratatul dintre Puterile Aliate (inclusiv Romania) si Ungaria, in urma caruia au fost recunoscute frontierele apusene ale Romaniei. Poate multi dintre voi ati fost la Versailles sa vizitati superbul palat al regilor Frantei. Eu am fost putintel mai incolo sa vad si Palais du Grand Trianon, unde s-a consfintit ca una dintre bunicile mele sa devina cetatean roman. Mi-aduc aminte, am tinut mortis sa fac o poza de tip “yola” in fata palatului, si cum eram singur, m-am indreptat spre un turist care, binevoitor, m-a imortalizat pe pelicula Kodak (he, he, ce vremuri!). Apoi am schimbat doua vorbe si amandoi am fost surprinsi – el era ungur, eu, roman… Si unde puteam sa ne intalnim – evident, la Trianon ! Am schimbat niste pareri cu privire la tratat in termeni de altfel foarte civilizati si ne-am despartit in termeni cordiali… fiecare cu opinia proprie asupra evenimentelor :).

Hotin, Cetatea Alba, Balcic, Cazane si Carei – Sunt punctele cardinale ale Romaniei Mari, cetati, palate, sau stanci care au delimitat tara pe care bunicii si strabunicii nostri au faurit-o la 1918. Am fost in doar trei dintre ele, dar sper sa ajung candva (si voi ajunge!) si in celelalte doua.

Hotin – este una dintre cel mai bine pastrate si spectaculoase cetati ale Europei Orientale. Am vizitat-o acum doi ani si am fost uimit cat de faina e, la fel ca multi regizori care au decis sa “traga” niste filme istorice la Hotin, pe malurile Nistrului. A fost una dintre cetatile-cheie ale sistemului defensiv al Moldovei, dar datorita pozitiei strategice, in coasta Poloniei, a fost ocupata succesiv de otomani si polonezi pana cand au venit rusii in 1812. Oricum, Hotinul a fost una dintre cele mai mandre cetati ale Moldovei pana in 1711. Este mentionata documentar ca o localitate a Rusiei kievene acum mai bine de 1.000 de ani, dar actuala cetate este moldoveaneasca – a fost construita de Alexandru cel Bun si intarita de Stefan cel Mare… iar zidurile sunt cu adevarat impresionante, atat pe dinafara, cat si mai ales cand intri in cetate. Din pacate, ocupatiile succesive si implantarea de colonisti ruteni (efectuata chiar de Stefan cel Mare) au diluat foarte mult populatia romaneasca din aceasta zona. Chiar si in 1930, cand judetul Hotin era parte din Romania Mare, romanii reprezentau doar 8% din populatia judetului, iar astazi n-o sa gasesti pe nimeni vorbind romaneste (la Cernauti, te mai descurci cu romana).

Cetatea Alba – superba cetate de la Marea Neagra, construita la limanul Nistrului, inconjurata din doua parti de apa, a fost cetatea-cheie din sistemul de aparare gandit de Stefan cel Mare. Cetatea Alba are o istorie multimilenara, fiind de-a lungul vremii colonie greceasca (sub numele de Tyras), oras roman, cetate bizantina (Turras), apoi cucerita de tatari, dar si colonie genoveza (careia i s-a spus Montecastro), ca intr-un final sa devina principalul port al Moldovei la Marea Neagra. Cetatea Alba a rezistat catorva asedii otomane, dar a cazut in cele din urma in 1484 in mana turcilor care au ocupat-o pana in 1812. Din pacate, nu am ajuns la Cetatea Alba, dar sigur o sa ajung odata acolo, pentru ca din pozele pe care le-am vazut este una dintre cele mai impresionante fortificatii din aceasta parte a lumii… iar proximitatea marii si a limanului cred ca o fac speciala. Apropo, a fost careva dintre voi la Cetatea Alba? Cum e?

Balcic – descoperit recent de turistii romani (adica in ultimul deceniu), este imposibil ca multi dintre voi sa nu fi vizitat Palatul Reginei Maria si gradina sa de trandafiri. Dupa obtinerea Cadrilaterului in 1913, regina Maria a vizitat aceasta zona destul de exotica a Romaniei (atat prin clima, vegetatie, cat si prin populatia majoritar turco-tatara) si s-a indragostit de Balcic. A construit un castel caruia i-a adaugat un minaret (gurile rele sustin ca datorita unui iubit musulman). Cu sau fara minaret, veti descoperi capela ortodoxa care are inca texte pictate in limba romana, dar si minunata gradina de trandafiri. Regina Maria a iubit Balcicul atat de mult incat a cerut ca inima ei sa fie inmormantata in Balcic, iar trupul, alaturi de Regele Ferdinand la Curtea de Arges. Dupa pierderea Cadrilaterului in 1940, inima Reginei a fost adusa la Bran, cel de al doilea castel drag inimii ei.

Cazanele Dunarii  – Dunarea a reprezentat dintotdeauna granita noastra sudica. Chiar daca veti gasi romani la sud de fluviu, niciodata domnii sau regii nostri nu au avut de gand sa ocupe vreo parte a tinutului transdanubian, deoarece nu poate fi o granita mai logica decat maretul fluviu. Iar partea lui cea mai spectaculoasa este la Cazane, o zona superba pe care am vizitat-o asta-primavara. Un miliardar roman a finantat sculptarea unei statui gigantice a lui Decebal – e spectaculoasa, desi e chestionabila prezenta ei sau chiar si valoarea artistica, dar in mod cert este impresionanta. Daca nu ati fost la Cazane, duceti-va… este granita noastra spre sud-vest, dar si un tinut mirific!

Carei – a fost ultimul oras dezrobit de armatele romane, atat in 1919, cat si in 1945. De altfel, ziua eliberarii Careiului, 25 octombrie, este sarbatorita azi ca Ziua Armatei Romane. Putini stiu insa ca armata romana ar fi putut intra in Carei inca de prin 22-23 octombrie, dar au oprit atacul final (orasul fusese parasit de trupele ungaro-germane) pentru a intra exact in data de 25 octombrie, ziua de nastere a Regelui Mihai. In cadrul proiectului “7 minuni ale Romaniei”, am descoperit diverse cladiri exceptionale de care putini (inclusiv eu) nu auzisera. Printre acestea, si castelul Károlyi, castel construit de nobilii maghiari Károlyi cu aprobarea lui Matei Corvin in 1492, dar care astazi este un mix interesant de gotic si baroc. Daca ajungeti in acel colt de tara, nu ratati sa intrati in el – veti gasi un muzeu de istorie, o biblioteca si un muzeu de stiintele naturii.

Cam astea sunt cele 10 destinatii ale Marii Uniri. Dupa cum remarcati, nu toate se afla in Romania, dar toate sunt legate de marele act al Unirii. Spre rusinea mea, nu am ajuns in toate, insa promit ca o sa ajung candva… Dar sper ca si voi veti vizita cel putin o parte dintre aceste locuri care ar trebui sa ne fie dragi tuturor. La multi ani, Romania, la multi ani, romani!

 

Acest articol face parte din campania blogosferei de calatorii romanesti de promovare a unor destinatii care merita sa fie vizitate din tara noastra. Este cea de a doua campanie de acest fel dupa cea in care va recomandam destinatii de city break din Romania. Astazi, de Ziua Nationala, mai multe bloguri au scris despre cele mai frumoase 10 destinatii din Romania. Va invit sa le cititi. La multi ani, Romania!

I’s Blog, Hai la bord, Viajoa, Aliceee Traveler, Mirel Matyas, Catherine CrossRoad, Travel Badgers, Blogul de calatorii, Printre randuri, Placerea de a calatori, Funtur, Lumea Mare, Ciprian Caraba, Bialog, Totul despre hostel, Drum liber, Bucket list

Ziua Nationala a Romaniei: Catedrala Reintregirii Alba Iulia

Catedrala Reintregirii de la Alba Iulia

Ziua Nationala a Romaniei: Statuia Cuza Bucuresti

Statuia lui Alexandru Ioan Cuza de la Bucuresti

Ziua Nationala a Romaniei: Sala Unirii Cernauti

Sala Unirii de la Cernauti

Ziua Nationala a Romaniei: Monumentul Eroilor Marasesti

Monumentul Eroilor de la Marasesti

Ziua Nationala a Romaniei: Trianon

Palatul de la Trianon

Ziua Nationala a Romaniei: Cetatea Hotin

Cetatea Hotinului

Ziua Nationala a Romaniei: Cazane

Dunarea la Cazane

Categorii:
Romania

Comentarii

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest