Romania de langa noi: Cernauti – Mica Viena din Bucovina

Daca sunteti prin zona Sucevei si aveti pasaportul la voi, dati o fuga pana la Cernauti. Pe langa simbolistica atasata cu acest oras, veti descoperi un mic giuvaer arhitectural care iti sugereaza pe alocuri Viena, dar vei avea surpriza sa descoperi ca totusi in Cernauti inca mai bate o inima romaneasca.


In primul rand, vei fi surprins ca destul de multa lume vorbeste romaneste – romanii vorbesc o limba impecabila fara nici un accent, iar ucraineenii mai “rup” si ei pe romaneste cateva cuvinte… poate si pentru ca Cernautiul este asa de aproape de Uniunea Europeana… adica de Suceava.

Am intrat in Bucovina de Nord pe cale rutiera. Am luat o ocazie din Suceava, un roman bucovinean care fusese prin Suceava si se intorcea acasa. In mod normal, exista un autobuz pe zi candva in jurul pranzului, dar poti gasi usor ocazii. Dupa ce am driblat granita ucraineana, super-aglomerata, am strabatut sate romanesti cum ar fi Tereblecea (pe alocuri, gasesti semne bilingve, in romana si ucraineana) si am traversat si legendarii Codrii ai Cosminului, de pe varful unui deal, am putut vedea intrarea in Cernauti. Era cartierul Pipera varianta locala, cu vila pompoase. Multi romani sunt bogati aici, imi spune soferul, marea majoritate a proprietarilor sunt romani aici… iar drumul negotului pare sa se indrepte spre Suceava, nu spre Lvov sau Kiev…

Dupa ce mi-am lasat bagajele la gara, am purces la descoperirea orasului. Duminica dimineata, orasul era surprinzator de animat… Lumea mergea agale la biserica… inca odata Cernautiul mi-a adus aminte de Transilvania, de, pecetea Imperiului Habsburgic nu se pierde asa usor…

De altfel, Cernauti este mai mult sau mai putin crearea Imperiului Austro-Ungar. Totusi fondarea orasului ii este atribuita domnitorului moldovean Alexandru cel Bun care a acordat niste privilegii locuitorilor din Cernauti in anul 1408, acest an fiind considerat ca anul de nastere al orasului… de altfel in centrul orasului se afla un panou imens redand istoricul hrisov al lui Alexandru cel Bun, pus in spatele statuii lui Taras Sevcenko, poet ucrainean care la un moment dat a trecut prin oras. De altfel, exista si un monument ridicat acum 2 ani cu ocazia sarbatoririi a 600 de ani de la fondarea orasului.

Cernautiul a continuat sa fie un oras mic, chiar neinsemnat. Drumul comercial trecea prin Cernauti, dar acesta nu era un targ de prim ordin, negustorii grabindu-se spre capitala Moldovei, Suceava, aflata la doar 40 kilometri pentru a ajunge apoi la Chilia sau Cetatea Alba, la Marea cea Mare.

Cernautiul a fost trezit de istorie de abea dupa ce austriecii au ocupat Nordul Moldovei careia i-au dat numele de Bucovina. Cel mai important oras din Bucovina austriaca era evident Suceava, dar austriecii au incercat sa reduca importanta acestui oras atat de strans legat de Stefan cel Mare sau Petru Musat, dorind sa creeze un alt oras emblematic pentru noua provincie… si asa au ales Cernautiul. Doar 338 familii avea Cernautiul la primul recensamant facut in 1775… Austriecii au colonizat orasul cu germani, polonezi, dar mai ales evrei, la ultimul recensamant din 1910, 26% din locuitori declarandu-se romani, pe langa 38% evrei si doar 10% ucraineeni.

Anul 1918 a readus Cernautiul alaturi de Suceava, Putna sau Storojinetul la sanul Patriei Mama, Romania. Daca austriecii au impanzit orasul cu numeroase monumente si institutii (Universitatea din Cernauti era una dintre cele mai renumite din fostul Imperiu Habsburgic), romanii au continuat constructia de monumente (cum ar fi biserica Sf. Nicolae), dar au si mentinut caracterul cosmopolit, liberal al orasului. Al doilea razboi mondial, ocupatia sovietica, atitudinea evreilor din timpul primei ocupatii (1940 – 1941) au dus la mari schimbari in structura populatiei, astazi doar 6% din populatie declarandu-se romani.

Ce ai de vazut in Cernauti ? Pai destule sa-ti ocupe o zi intreaga – in primul rand nu trebuia ratata Mitropolia Bucovinei, care a gazduit si Universitatea Carol I, actualmente sediul Universitatii din Cernauti. Cladirea a fost construita in a doua jumatate a secolului XIX ca sediu al Mitropoliei Ortodoxe a Bucovinei si in momentul inaugurarii a fost cea mai mare investitie publica din acei ani din tot Imperiului ! Si se vede… Trei cladiri ornate intr-un stil care combina Orientul cu Occidentul, o gradina superba in spate compun un complex care merita vizitat. In plus, aici este locul unde a fost proclamata Unirea Bucovinei cu Romania cu doar cateva zile inainte de Adunarea Nationala de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918.

Piata Centrala de acum este fosta Piata Unirii… Este dominata de vechea primarie austriaca, dar aici poti gasi asa-numitul Palat National al Romanilor, practic un complex cultural romanesc unde isi au sediile diversele organizatii romanesti.

Multi-culturalismul Cernautiului este atestat de numeroasele lacasuri de cult – puteti vedea Biserica Catolica Poloneza, dar si impunatoarea Catedrala Armeana, puteti descoperi cu surprindere biserica Sf. Nicolae, o copie a Catedralei de la Curtea de Arges (a fost construita in anii 20), dar si imensa sinagoga, transformata de sovietici intr-un cinematograf (este cinematograf chiar si astazi). Si daca va este foame, luati la picior pe Strada Iancu, Cavaler de Flondor (actuala Strada Kobyleanska), numita de romanii de aici inca “Strada Domneasca”, o strada pietonala cu restaurante, magazine cochete, dar si locuri de joaca pentru copii.

Vreti sa vedeti crampeie din istoria Romaniei, dar si cum arata Mica Viena din Bucovina (cealalta Mica Viena este Clujul si intr-adevar Cernautiul seamana si cu Clujul)… dati o fuga pana la Cernauti. Merita !

Cum ajungi acolo
Zilnic, poti lua trenul Sofia – Moscova care trece prin Bucuresti in jur de ora 6:00 si ajungi in jurul dupa-amiezii in Cernauti. Returul este dis-de-dimineata din Cernauti si ajungi in Bucuresti pe inserat. Daca nu vrei sa pierzi ziua pe trenuri, poti lua rapidul de Suceava care pleaca la 23:30 din Bucuresti Nord si ajungi la Suceava pe la 6 si ceva dimineata. Te duci la Piata Centrala si de acolo, prinzi o ocazie pana la Cernauti

Viza
Cetatenii romani nu au nevoie de viza pentru Ucraina, dar trebuie pasaport, nu carte de identitate !

Unde stati
Sunt cateva optiuni in Cernauti, principalele fiind Hotel Bucovina (cel mai mare hotel din Cernauti inca din vremea sovietica), dar si mai noul Hotel Magnat:

https://www.hotel.cv.ua/text/?text=37&cat=29&lang=en

https://magnat.cv.ukrtel.net/en/index.php

Intrarea dinspre Suceava

Mandre vile au romanii

Gara Cernauti

Pe strazile Cernautiului

Teatrul din Cernauti

Cernauti – 600 ani

Urme romanesti – Ciprian Porumbescu

Palatul National al Romanilor

Sediul organizatiilor romanesti

Steag romanesc la Cernauti !

Eminescu Street 🙂

Fostul Teatru National

Intrarea la Mitropolie

Mitropolia

Biserica Sf. Nicolae

si cupola ei instelalta

Comentarii

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Destinatii