Romania de langa noi: Cernauti – Mica Viena din Bucovina

Daca sunteti prin zona Sucevei si aveti pasaportul la voi, dati o fuga pana la Cernauti. Pe langa simbolistica atasata cu acest oras, veti descoperi un mic giuvaer arhitectural care iti sugereaza pe alocuri Viena, dar vei avea surpriza sa descoperi ca totusi in Cernauti inca mai bate o inima romaneasca.


In primul rand, vei fi surprins ca destul de multa lume vorbeste romaneste – romanii vorbesc o limba impecabila fara nici un accent, iar ucraineenii mai “rup” si ei pe romaneste cateva cuvinte… poate si pentru ca Cernautiul este asa de aproape de Uniunea Europeana… adica de Suceava.

Am intrat in Bucovina de Nord pe cale rutiera. Am luat o ocazie din Suceava, un roman bucovinean care fusese prin Suceava si se intorcea acasa. In mod normal, exista un autobuz pe zi candva in jurul pranzului, dar poti gasi usor ocazii. Dupa ce am driblat granita ucraineana, super-aglomerata, am strabatut sate romanesti cum ar fi Tereblecea (pe alocuri, gasesti semne bilingve, in romana si ucraineana) si am traversat si legendarii Codrii ai Cosminului, de pe varful unui deal, am putut vedea intrarea in Cernauti. Era cartierul Pipera varianta locala, cu vila pompoase. Multi romani sunt bogati aici, imi spune soferul, marea majoritate a proprietarilor sunt romani aici… iar drumul negotului pare sa se indrepte spre Suceava, nu spre Lvov sau Kiev…

Dupa ce mi-am lasat bagajele la gara, am purces la descoperirea orasului. Duminica dimineata, orasul era surprinzator de animat… Lumea mergea agale la biserica… inca odata Cernautiul mi-a adus aminte de Transilvania, de, pecetea Imperiului Habsburgic nu se pierde asa usor…

De altfel, Cernauti este mai mult sau mai putin crearea Imperiului Austro-Ungar. Totusi fondarea orasului ii este atribuita domnitorului moldovean Alexandru cel Bun care a acordat niste privilegii locuitorilor din Cernauti in anul 1408, acest an fiind considerat ca anul de nastere al orasului… de altfel in centrul orasului se afla un panou imens redand istoricul hrisov al lui Alexandru cel Bun, pus in spatele statuii lui Taras Sevcenko, poet ucrainean care la un moment dat a trecut prin oras. De altfel, exista si un monument ridicat acum 2 ani cu ocazia sarbatoririi a 600 de ani de la fondarea orasului.

Cernautiul a continuat sa fie un oras mic, chiar neinsemnat. Drumul comercial trecea prin Cernauti, dar acesta nu era un targ de prim ordin, negustorii grabindu-se spre capitala Moldovei, Suceava, aflata la doar 40 kilometri pentru a ajunge apoi la Chilia sau Cetatea Alba, la Marea cea Mare.

Cernautiul a fost trezit de istorie de abea dupa ce austriecii au ocupat Nordul Moldovei careia i-au dat numele de Bucovina. Cel mai important oras din Bucovina austriaca era evident Suceava, dar austriecii au incercat sa reduca importanta acestui oras atat de strans legat de Stefan cel Mare sau Petru Musat, dorind sa creeze un alt oras emblematic pentru noua provincie… si asa au ales Cernautiul. Doar 338 familii avea Cernautiul la primul recensamant facut in 1775… Austriecii au colonizat orasul cu germani, polonezi, dar mai ales evrei, la ultimul recensamant din 1910, 26% din locuitori declarandu-se romani, pe langa 38% evrei si doar 10% ucraineeni.

Anul 1918 a readus Cernautiul alaturi de Suceava, Putna sau Storojinetul la sanul Patriei Mama, Romania. Daca austriecii au impanzit orasul cu numeroase monumente si institutii (Universitatea din Cernauti era una dintre cele mai renumite din fostul Imperiu Habsburgic), romanii au continuat constructia de monumente (cum ar fi biserica Sf. Nicolae), dar au si mentinut caracterul cosmopolit, liberal al orasului. Al doilea razboi mondial, ocupatia sovietica, atitudinea evreilor din timpul primei ocupatii (1940 – 1941) au dus la mari schimbari in structura populatiei, astazi doar 6% din populatie declarandu-se romani.

Ce ai de vazut in Cernauti ? Pai destule sa-ti ocupe o zi intreaga – in primul rand nu trebuia ratata Mitropolia Bucovinei, care a gazduit si Universitatea Carol I, actualmente sediul Universitatii din Cernauti. Cladirea a fost construita in a doua jumatate a secolului XIX ca sediu al Mitropoliei Ortodoxe a Bucovinei si in momentul inaugurarii a fost cea mai mare investitie publica din acei ani din tot Imperiului ! Si se vede… Trei cladiri ornate intr-un stil care combina Orientul cu Occidentul, o gradina superba in spate compun un complex care merita vizitat. In plus, aici este locul unde a fost proclamata Unirea Bucovinei cu Romania cu doar cateva zile inainte de Adunarea Nationala de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918.

Piata Centrala de acum este fosta Piata Unirii… Este dominata de vechea primarie austriaca, dar aici poti gasi asa-numitul Palat National al Romanilor, practic un complex cultural romanesc unde isi au sediile diversele organizatii romanesti.

Multi-culturalismul Cernautiului este atestat de numeroasele lacasuri de cult – puteti vedea Biserica Catolica Poloneza, dar si impunatoarea Catedrala Armeana, puteti descoperi cu surprindere biserica Sf. Nicolae, o copie a Catedralei de la Curtea de Arges (a fost construita in anii 20), dar si imensa sinagoga, transformata de sovietici intr-un cinematograf (este cinematograf chiar si astazi). Si daca va este foame, luati la picior pe Strada Iancu, Cavaler de Flondor (actuala Strada Kobyleanska), numita de romanii de aici inca “Strada Domneasca”, o strada pietonala cu restaurante, magazine cochete, dar si locuri de joaca pentru copii.

Vreti sa vedeti crampeie din istoria Romaniei, dar si cum arata Mica Viena din Bucovina (cealalta Mica Viena este Clujul si intr-adevar Cernautiul seamana si cu Clujul)… dati o fuga pana la Cernauti. Merita !

Cum ajungi acolo
Zilnic, poti lua trenul Sofia – Moscova care trece prin Bucuresti in jur de ora 6:00 si ajungi in jurul dupa-amiezii in Cernauti. Returul este dis-de-dimineata din Cernauti si ajungi in Bucuresti pe inserat. Daca nu vrei sa pierzi ziua pe trenuri, poti lua rapidul de Suceava care pleaca la 23:30 din Bucuresti Nord si ajungi la Suceava pe la 6 si ceva dimineata. Te duci la Piata Centrala si de acolo, prinzi o ocazie pana la Cernauti

Viza
Cetatenii romani nu au nevoie de viza pentru Ucraina, dar trebuie pasaport, nu carte de identitate !

Unde stati
Sunt cateva optiuni in Cernauti, principalele fiind Hotel Bucovina (cel mai mare hotel din Cernauti inca din vremea sovietica), dar si mai noul Hotel Magnat:

https://www.hotel.cv.ua/text/?text=37&cat=29&lang=en

https://magnat.cv.ukrtel.net/en/index.php

Intrarea dinspre Suceava

Mandre vile au romanii

Gara Cernauti

Pe strazile Cernautiului

Teatrul din Cernauti

Cernauti – 600 ani

Urme romanesti – Ciprian Porumbescu

Palatul National al Romanilor

Sediul organizatiilor romanesti

Steag romanesc la Cernauti !

Eminescu Street 🙂

Fostul Teatru National

Intrarea la Mitropolie

Mitropolia

Biserica Sf. Nicolae

si cupola ei instelalta

Comentarii

 • Imperator spune:

  Am mai multe poze, din pacate spatiul alocat pozelor este full. Am mai cumparat spatiu, dar va deveni disponibil in maximum 24 ore 🙂 Revin

 • Jen spune:

  Foarte misto… stiam eu c-am ratat ceva 🙂 In drum spre Moscova, trenul cu pricina se opreste 30-40 minute in Cernauti, asa ca am explorat putin cand am trecut pe acolo. Din pacate nu am gasit nimic foarte interesant, pentru ca nici eu, nici colega mea de cuseta nu stiam orasul, si ne-a fost teama sa nu ajungem prea departe de gara si sa pierdem trenul.

 • Imperator spune:

  Orasul e ceva mai departe de gara… cam 20 minute de mers pe jos

 • Imperator spune:

  Hm, se pare ca am probleme cu reply-ul…
  Centrul orasului e cam la 20 – 25 minute de mers pe jos de gara, dar intr-adevar daca aveai doar 30 – 40 minute, nu prea aveai timp 🙂

 • Lucian AVADANI spune:

  Gata. E cireasa de pe tort. De 2 saptamani ma gandesc cum sa ajung in Cernauti dat fiind ca acum sunt pentru 2 saptamani in Botosaniul natal si tocmai acum ai postat acest mirific articol. Am o intrebare la tine daca esti amabil – daca mergi cu masina e ok la vama ? Aud in stanga si-n dreapta ca fac probleme ocazionale in asteptarea a nitcaiva euroi "Ca am intrat in Europa" – ar fi spus un vames unui amic care a fost anul trecut. Pe la Palanca, in Republica Moldova in drum spre Odessa, a fost ok, chiar am avut norocul sa trecem fara procura la masina (de care uitasem), dupa o ora de conversatie cu vamesii in Angliski (pe care unul dintre ei dorea cu orice pret sa o exerseze).
  Din auzite si din proaspata experienta, care ar fi pulsul zvonurilor dinspre granita spre Cernivtski?

 • Imperator spune:

  Am trecut granita cu masina in aprilie anul acesta. La noi a fost ok, la ucraineeni haos si dezorganizare, am stat o ora, au fost nevoie de nu stiu cate stampile, dar altfel a fost ok 🙂

 • Alin spune:

  Buna

  Am fost in Cernauti, Hotin si Camenita cu masina personala acum 2 saptamini si e absolut ok. Tre sa dai o mica atentie de 3- 4 Ron celor trei oficialitati de la vama ( vama,politie de frontiera, granicer) si sa conduci legal sau in caz ca te opreste politia sa dai echivalentul a 5- 10 ron in valuta locala. Cam atit.

 • Alin spune:

  @imperator

  Calatoriti singur sau in grup? Ma intereseaza sa ajung prin Africa ( Sudan ,Etiopia, etc) sau in locuri mai putin umblate. Poate putem calatori impreuna.

 • Imperator spune:

  @ Alin – uneori in grup, alteori mai singur… Si pe mine ma tenteaza Etiopia la iarna de Craciun – Anul Nou

 • Alin spune:

  Poate ne asociem. Aveti mai multe detalii? Perioada, traeu, const, riscuri , etc?

 • Imperator spune:

  20 dec – 10 ian, costuri nu am calculat, avionul e in jur de 500 euro, traseu -> probabil Addis Abbeba si apoi spre nord – Gondor, Lalibela, celelalte orase istorice. Un amic care vine, vrea si in sud la Omo people (cauta in youtube), pe mine ma bate gandul si la o tura in Somaliland… (nu Somalia !)

 • Alin spune:

  Suna interesant. Propun sa tinem legatura si sa vedem cum impartim munca de documentare.
  AT

 • Imperator spune:

  Sigur, saptamana asta sunt pana peste cap de ocupat, saptamana viitoare sunt in Ucraina, hai sa ne vedem dupa 🙂 Eu am Lonely Planet-ul de Etiopia

 • Alin spune:

  Buna seara

  Daca va deplasati cu un mijloc rutier/feroviar ne putem vedea in Nordul Moldovei. In caz contrar vb cind va intoarceti. Drum bun!

 • Imperator spune:

  Am fost vineri seara cu trenul spre Suceava, am ajuns sambata dimineata si apoi cu o ocazie la Cernauti. Sunt deja la Kiev

 • Alin spune:

  Perioada asta locuiesc in Bt . Deci ne putem vedea cind va intoarceti ( zona Siret) sau daca nu in august, in Bucuresti.

 • Imperator spune:

  Returul l-am facut cu avionul… Sunt deja in Bucuresti 🙂

 • Alin spune:

  Ajung si eu pe 15 sept in Beirut. Poa ne vedem acolo sa vb de Etiopia.

 • Imperator spune:

  In principiu maine, cel mai tarziu luni imi dau seama daca pot sa vin in Liban…

 • Imperator spune:

  @ Alin – s-ar putea sa am parte de o schimbare… in loc de Liban o sapt sa ma duc in Kazahstan – Uzbekistan 2 sapt, dar asta in oct… din pacate, imi tot apar proiecte de munca si sunt intr-o perioada cam "neclara".
  Am lucrat la proiectul Etiopia, am un plan asa de inceput si sap dupa mai multe date… s-ar putea sa iasa cam scump (zbor pana acolo + zbururi interne iese la 1000 euro).

 • […] chiar placut cu Varu prin Bucovina. Cu aceasta ocazie, am putut vizita superbul oras bucovinean Cernauti, o adevarata mica Viena, milenara cetate de la Hotin, dar si vechiul oras polonez Camenita […]

 • […] Cernauti – Marea Unire de la Alba-Iulia a fost precedata cu doar cateva zile inainte de Adunarea Bucovinei care a decis, prin votul unanim al deputatilor romani, germani si polonezi (ucrainenii s-au retras), Unirea Bucovinei cu Romania. Am fost de doua ori la Cernauti si pot spune ca m-am indragostit de el. Este un oras superb care merita vizitat. Nu ratati, pentru nimic in lume, sa vizitati Mitropolia Bucovinei (astazi, Universitatea din Cernauti), construita de mitropolitul Eugeniu Hacman, mitropolit al Bucovinei si Dalmatiei (din pacate, acesta nu a avut zile sa-si vada superba cladire terminata). Daca aveti norocul meu, sa-l gasiti la intrare pe ghidul de limba romana, veti putea descoperi Sala Marii Uniri, dar si alte locuri romanesti din Cernauti! […]

 • Radu Marian spune:

  1.Doresc sa calatoresc la Cernauti plecand din Suceava in luna Mai 2013. Din informatiile ce le am, trenul Sofia-Moskova via Suceava-Cernauti nu va mai circula din 30 Martie 2013. Ce alte mijloace de transport in comun Suceava-Cernauti si returi stiti ca ar exista?
  2.La Suceava exista oare posibilitatea de a schimba bani: Hryvnia-Ron?
  Multumesc pentru ajutor.
  Radu

  • Imperator spune:

   Oficial, e un autobuz pe zi candva pe la pranz. Neoficial, te duci la piata centrala si opresti orice masina cu numar de Ucraina 🙂 Nu am vazut nicaieri hrivna de schimbat in Suceava, dar nici nu am cautat prea mult. Posibil, sa fie, dar cred ca nu la orice casa de schimb valutar

 • Ciprian spune:

  Exista cursa auto Suceava – Cernauti si retur, circula zilnic; ora 13,00 – plecare din Suceava (autogara – centru); ora 7,10 – plecare din Cernauti/Chernivtsi (autogara mare – str. Golovna/Principala) – bilet aprox. 35 lei/70 grivne; informatii: 004.0749.456.947, 004.0751.707.931 (Romania); 0038.050.670.98.18 – Grisha, 0038.050.618.69.08 – Vania, 0038.096.811.03.56 – Tolia, 0038.050.860.54.18 – Misha (Ucraina)

 • Catalin spune:

  O completare pentru cei interesati de cursa Suceava – Cernauti si retur:
  – pretul este de 30 lei pe cursa – oarecum ciudat, dar se pare ca s-a ieftinit 🙂
  – se poate plati in lei si in Ucraina – cel putin asa mi-a zis unul dintre soferi …
  – pentru plecarea din Cernauti catre Suceava se pot face rezervari online pe ticket.bus.com.ua – cautati traseul CHERNOVCY – SUCHAVA ; in grivne costa ~203 UAH + o taxa de procesare de ~18 UAH ;
  Atentie ! : la rezervarea pe net primiti un voucher care trebuie printat, completat cu niste date personale minimale si schimbat intr-un bilet valabil la una din casele de bilete din interiorul autogarii inainte de plecare. Site-ul de mai sus este util si pentru alte trasee din interiorul Ucrainei.

 • RA. spune:

  Buna ziua! as vrea sa stiu si eu daca puteti sa-mi spuneti cum se poate ajunge din Cernauti la Suceava ? Tren ? Autobuz/autocar /orar ? Multumesc

  • Ciprian spune:

   Exista cursa auto Suceava – Cernauti si retur, circula zilnic; ora 13,00 – plecare din Suceava (autogara – centru); ora 7,10 – plecare din Cernauti/Chernivtsi (autogara mare – str. Golovna/Principala) – bilet aprox. 30 lei/200 grivne; informatii: 004.0749.456.947, 004.0751.707.931 (Romania); 0038.050.670.98.18 – Grisha, 0038.050.618.69.08 – Vania, 0038.096.811.03.56 – Tolia, 0038.050.860.54.18 – Misha (Ucraina); detalii pe site ul ticket.bus.com.ua site ul autogărilor din Ucraina, se pot face și rezervări în line

 • Ciprian spune:

  Cel mai simplu e cu autobuzul, pleacă zilnic la 7,10 dimineață din autogară Cernăuți, Str. Golovna, ieșirea spre Suceava, bilete la casă sau la șofer, 30 lei sau 200 grivne. Cu trenul e mai complicat, există zilnic pe la 10 trenul Moscova Sofia, dar e și cam scump și face și f mult datorită schimbării boghiurilor la graniță, de la ecartament lat, la ecartament european.

 • CIPRIAN spune:

  SUCEAVA – CERNAUTI
  Exista un autobuz ucrainean care merge zilnic pe ruta Suceava – Cernauti si retur. Din Suceava pleaca la ora 13,00 (exceptie duminica, cand pleaca la ora 12,00) – autogara din centru, langa piata; din Cernauti/Chernivtsi pleaca la ora 7,10 – autogara mare – str. Golovna/Principala, strada care merge spre Suceava. Biletul costa aprox. 30 lei/200 grivne; nr. de telefon soferi: 0749.456.947, 0751.707.931 (Romania); 0038.050.670.98.18 – Grisha, 0038.050.618.69.08 – Vanea, 0038.096.811.03.56 – Tolea, 0038.050.860.54.18 – Misha (Ucraina). Detalii si rezervari on-line, din Ucraina spre Romania, pe site-ul autogarilor ucrainene: http://www.ticket.bus.com.ua (cautati Chernivtsi – in ucraineana sau Chernovtsy in rusa, respectiv Suchava) – on-line se va plati un mic comision pt rezervare, dar de obicei nu este aglomerat si nu trebuie rezervare sau bilet on-line; se pot cumpara bilete de la casele autogarii sau direct de la soferi; din Suceava bilete doar la soferi, se poate plati atat in lei, cat si in grivne. Daca aveti nevoie de un ghid individual pt Cernauti/Chernivtsi, Liov/Lviv, Odessa/Odesa, Chisinau etc, ma puteti contacta la 0722363643 sau cipriancristea_2000@yahoo.com – Ciprian.

 • CIPRIAN spune:

  Mijloace de transport in comun Romania – Ucraina si retur:
  – Suceava – Cernauti, autobuz zilnic, ora 13,00 (duminica 12,00), din autogara Suceava; retur din autogara mare Cernauti, zilnic, ora 7,10, sosire Suceava ora 10,55 (0749456947, 0751707931, 00380506709818, 00380506186908, 00380968110356, 00380508605418);
  – Bucuresti – Suceava – Cernauti, autobuz, marti, miercuri, vineri, sambata, ora 16,00, din autogara Obor, sosire Cernauti ora 6,00; retur din autogara mare Cernauti, luni, marti, joi, vineri, ora 16,00; sosire Suceava ora 19,30 si Bucuresti ora 6,00 (0728523055, 0728653281, 0727448868);
  – Suceava – Vadul Siret, tren IR zilnic, ora 10,55 – sosire Vadul Siret 12,55, apoi legatura spre Cernauti cu tren local Vadul Siret 17,43 – Cernauti 19,10; retur zilnic, tren local Cernauti (9,25) – Vadul Siret (11,08), apoi legatura spre Suceava/Bucuresti cu tren IR Vadul Siret (16,35) – Suceava (18,45) sau tren IR Vadul Siret (13,40) – Suceava (15,48) – Bucuresti (22,50);
  – Bucuresti – Suceava – Vadul Siret, tren IR zilnic, ora 6,15 Bucuresti, Suceava – 13,01 – sosire Vadul Siret 15,40, apoi legatura spre Cernauti cu tren local Vadul Siret 17,43 – Cernauti 19,10; retur zilnic, tren local Cernauti (9,25) – Vadul Siret (11,08), apoi legatura spre Suceava/Bucuresti cu tren IR Vadul Siret (16,35) – Suceava (18,45) sau tren IR Vadul Siret (13,40) – Suceava (15,48) – Bucuresti (22,50);
  – Bucuresti – Galati – Odessa, autobuz, vineri, luni, ora 19,00, din autogara Piata agroalimentara Gara de Nord (Muzeul CFR); retur din autogara Pryvokzalna Odessa, joi, duminica, ora 17,30 sau din autogara mare Odessa, ora 18,00; sosire Bucuresti ora 6,00 (0721269764, 0742451951);
  Pt excursii in Ucraina (Cernauti, Liov, Odessa etc) sau Moldova (Chisinau, Tiraspol, Soroca etc) si servicii de ghid individual, va stau la dispozitie, tel. 0722363643 sau cipriancristea_2000@yahoo.com – Ciprian.

 • CIPRIAN spune:

  tren nou Kyiv/Kiev – Bucuresti si retur, din luna martie 2016:

  – trenul international nr. 117/959/381 „Bukovyna” Kyiv/Kiev (20,05) – Bucuresti (22,48 – a doua zi), circula incepand cu 18.03.2016, in zilele de vineri (Chernivtsi/Cernauti 7,10 – 9,25; Vadul Siret 11,08 – 13,40; Suceava 15,48 – 16,01);
  – trenul international nr. 380/960/118 „Bukovyna” Bucuresti (6,15) – Kyiv/Kiev (8,03 – a doua zi), circula incepand cu 20.03.2016, in zilele de duminica (Suceava 13,01 – 13,21; Chernivtsi/Cernauti 19,10 – 19,55; Vadul Siret 15,40 – 17,43);
  Pt excursii in Ucraina (Cernauti, Liov, Odessa etc) sau Moldova (Chisinau, Tiraspol, Soroca etc) si servicii de ghid individual, va stau la dispozitie, tel. 0722363643 sau cipriancristea_2000@yahoo.com – Ciprian.

 • Corectare spune:

  Cealalta mica Viena este la Oradea, de fapt…

 • Sandu spune:

  Am fost acum zece zile cu masina proprie la Cernauti.De la vam pana in oras soseaua este vai de ea si am realizat ca se poate mult mai rau decat la noi.In oras am crezut ca scap de denivelari si gropile din asfalt sau piatra cubica dar ce sa vezi aceste ierau chiar mai rele.Orasul in partea sa central mai bine zis pe strada Kobyleanscaia arata chiar bine si seamana sa pastram totusi proportiile cu Viena.Universitatea este intradevar monumentala si a fost construita in timpul stapanirii austriece initial ca resedinta episcopala si incaperi pentru Seminarul Teologic din banii Fondului Religionar Greco/oriental al Bucovinei arhitect cehul J.Hlavka.Ca o impresie pot sa spun Orasul este mult ramas in urma fata de alte orase romanesti de aceias dimensiune.Am vazut mai multa saracie decat la noi,Multi stiu ceva romaneste si sunt oarecum binevoitori.Preturile sunt mai mici decat in tara noastra.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Destinatii