Trei luni pentru mine – Cuba de Andreea Calugaru. Episod 2 – Catre vestul „rural”, Vinales

Obiective turistice Cuba: Peisaj tipic in Vinales

Urmatoarea destinatie a fost zona Pinar del Rio – Vinales.  E un colt de Cuba verde si linistit, cu aerul unor sate risipite care incropesc ceva agroturism. Impresiile in grupul nostru au fost impartite, nu toata lumea a apreciat ceea ce Vinales oferea, dar pentru mine ramane un loc deosebit si unul dintre cele mai sperciale locuri vizitate in lume. Ce are Vinales asta? In cartea de vizita se vorbeste despre “patria tutunului”, “muntii suspendati – magrotes”  si “case autentice cu scaune rulante pe veranda” si am gasit exact aceste atribute in scurta mea calatorie.

Desi experienta Vinales este una linistita, accesul pana in acest colt s-a dovedit a fi special. Din varii motive, am ratat autobuzul cu care trebuia sa calatorim din Havana la distanta de 2 minute.  Ajunsi in autogara, am picat in plasa unor “taximetristi de ocazie” care au observat turistii cu privirea pierduta si au atacat cu un pret exagerat – 100 de dolari calatoria de ~2h cu masina. Era un cost mare, aproape triplu fata de costul cu autocarul, dar micii nostri intreprinzatori au subestimat capacitatea de negociere a romanilor :).  Dupa vreo 15 minute de negocieri, plecari, razgandiri, ne-am pus de acord asupra sumei de 50$, ceea ce parea rezonabil cu o mica… exceptie. Niciunul dintre noi nu s-a intrebat cu ce masina vom merge – am presupus ca va fi o masina ca oricare alta din Cuba –  de epoca, veche, dar intretinuta bine. Ei bine, nu… dispozitivul cu care am mers ar pica orice standard de poluare, siguranta, estetica si bun-simt din Europa. Nu stiu ce era, cat era de veche… dar va spun ca nu am vazut nicio Dacie 1300 in Romania in statiul asta inca.  Nu avea bord, doar niste fire iesite si imbarligate. Nu avea o structura, ci o tabla inchegata pe alocuri cu sipci de lemn si cuie batute. Avea gauri in pardoseala si caroserie, geamuri semiinchise si scaune strambe.  O amintire deosebita.

Am ajuns la señora Ana in casa obositi, cu dureri de cap, dar entuziasmati de privelistea admirata din masina… Micii munti suspendati arata chiar bine si abia asteptam sa ii luam la pas a doua zi. Intre timp, petrecem o seara relaxanta in casa traditionala, mancam o cina excelenta cu legume, fasole si peste, experimentam trabucurile (eu, una, nu am inteles prea mult din treaba asta, dar nah… esti in Cuba, faci ce face cubanezul), romul si “il dolce farniente” varianta Vinales – stat pe veranda casei intr-un scaun “leganator”.

A doua zi am decis sa plecam in drumetie. Varianta oficiala este o calatorie de jumatate de zi cu ghid local, strabatand regiunea si vizitand muntii ciudati, padurile tropicale, fermele de tutun, plantatiile de trestie si banani. Noi insa am optat pentru o calatorie pe cont propriu – señora Ana a privit neincrezatorare aceasta decizie, dar noi am hotarat ca nu vrem sa platim un ghid, ci ca preferam s-o luam singuri la pas. Am aflat care este destinatia finala a calatoriei – Pestera Cueva del Palmerito –, am aflat care era directia  – catre munte – si am decis ca restul vom descoperi pe parcurs… Oamenii din Cuba par prietenosi si saritori, iar noi stim spaniola suficient cat sa intrebam unde e pestera asta si cat mai avem pana acolo.

Ce a iesit din toata experienta asta? O calatorie mult mai lunga decat anticipasem – cam 8 km de praf, sudoare si noroi, campuri de tutun, trestie de zahar si banani, case vechi in stil rural, zeci de drumuri si intersectii la care am dat cu banul ca sa decidem directia, multa oboseala, dar si multe amintiri placute. Pestera nu a fost cine stie ce spectacol, dar calatoria pana acolo a fost memorabila :).

 Imagini Vinales

Taxi, la autogara va rog

Taxi, la autogara te rog !

Masini ne-bune in Cuba - taxiul nostru de la Havana la Vinales

Cam asa arata in interior taxiul nostru de la Havana spre Vinales

Peisaj tipic in Vinales

Acesta este Vinales !

Obiective turistice Cuba: ferma de tutun in Vinales

O ferma de tutun din Vinales

Trabuc in Cuba

Trabuc al natural

Obiective turistice Cuba: Drumul e lung, prafuit, dar deosebit - Vinales

Drumul e lung si prafuit, dar deosebit

Cina din casa doamnei Ana, in Vinales

Cina din casa doamnei Ana

Comentarii

  • coco spune:

    ar fi trist ca oamenii aceea sa stea in scaune rulante, dupa care le ziceti „leganatoare”.

    e vorba pur si simplu de balansoare, asa le zile in limba romana

    cat despre „magrotes”, muntii suspendati din Vinales, cuvantul nu exista in spaniola

    muntiklor cu poricina le zice „mogotes”

  • Fotomodela spune:

    o destinatie de vis, dar poate putin periculoasa

    • Andreea C spune:

      Eu m-am intors din Cuba cu impresia ca am vizitat o tara foarte sigura. Turistii acolo sunt respectati, oamenii sunt foarte binevoitori, asa ca nu am perceput nici un pericol. Intr-una din dimineti am si iesit singura la alergat pe faleza din Cienfuegos … si nu am intampinat nici un fel de afront sau privire ciudata. Pana si in Bucuresti as fi fost mai ingrijorata 🙂

  • Pitzifelnic spune:

    Da’ voi sunteti chiar extrem de rai cu Andreea, incepand chiar de la primul episod. A fost, a vazut, si-a luat din timpul ei sa ne povesteasca una-alta in mod benevol. Si voi ii cautati doar nod in papura! Chiar daca are un nume de familie mai religios, nu inseamna ca trebuie sa fim mai catolici decat papa (cel ce va fi ales saptamana asta). Da-i inainte Andreea, ca-i zici bine!

  • vlad spune:

    Da, subscriu, Andreaa scrie minunat!

  • vlad spune:

    Cam scurt, dar frumos. 🙂

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest