Tranzit in Zürich

 Obiective turistice Zürich: Catedralele de pe malul raului

Daca saptamanile trecute, va dadeam niste informatii cu privire la tranzitul prin Lisabona si Munchen, m-am gandit ca de data asta sa va dau niste informatii si idei cum sa petreci un tranzit in Zürich. Nu de alta, dar in momentul in care scriu ma aflu in avionul Zürich – Shanghai si tocmai am avut un tranzit de 5 ore in Zürich… pe care le-am folosit pentru o plimbare foarte agreabila!

In primul rand, trebuie sa va spun ca veti avea parte de un tranzit prin Zürich in caz ca zburati cu elvetienii (detinuti de germanii) de la Swiss International Airlines. In al doilea rand, aeroportul este foarte aproape de oras (peste deal de centru), iar transportul din aeroport pana in centrul orasului este incredibil de rapid. De altfel, astazi am coborat din avion la ora 8:01, iar la 8:33 ieseam din gara Zürich HB exact in centrul orasului! Da, 32 de minute dupa ceas!

O astfel de performanta este posibila cand vii dintr-o destinatie europeana cum e Bucurestiul. Daca vii de pe vreun zbor intercontinental, va dura mai mult pentru ca aceste zboruri trag la terminalul E, terminal aflat destul de departe de terminalul central de care e legat printr-un tren subteran. Dar, venind de la Bucuresti, iesi rapid din avion si urmaresti semnele de “Bahn / Railway”. Am ajuns in circa 10-12 minute din momentul in care am iesit pe usa avionului. M-am dus la un automat de bilete si mi-am luat un bilet dus-intors (e sub forma unui bilet de o zi care costa 13,20 franci elvetieni. Aveam o bancnota de 50 de franci, dar m-am gandit sa platesc cu cardul de debit Visa Electron. Si bine am facut, ca am avut parte de o mare surpriza… Imediat dupa ce mi-a “citit” cardul, automatul a inceput sa afiseze instructiuni in… romana. In plus, mi-a afisat pretul atat in franci francezi (13,20 franci), cat si in… lei (48,05 RON)! Remarcabil! Mai vazusem bancomate in Spania care, cand simteau ca ai un card emis in Romania, apareau instructiunile si in romana, dar sa-ti dea pretul si in lei…! Jos palaria!

Trebuie sa iei trenul de la aeroport pana la gara centrala – Zürich Hauptbahnhof sau Zürich HB. Sunt trenuri frecvente, uneori si la circa 5 minute unul de altul si faci intre 8 si 13 minute din gara aeroportului pana in cea centrala – daca iei un tren suburban, un S-Bahn, vei face mai mult, fiindca mai opreste in vreo 2-3 halte, daca iei un InterCity sau similar, mergi direct.

Asa ca paseam pe peronul garii din Zürich la 32 de minute dupa ce ieseam din avion. Cred ca recordul il stabilisem la Amsterdam unde facusem vreo 45 de minute de la avion pana in gara centrala, dar Zürichul a batut orice record… Totul e de o eficienta de speriat, tipic elvetiana!

Dar sa revin la Zürich… Sa nu va asteptati sa descoperiti cine stie ce monumente incredibile in capitala bancara a Elvetiei. Au cateva biserici (din care una cu vitralii pictate de Chagal) si un Muzeu National nu cine stie ce. In schimb, este extrem de placut sa te plimbi de-a lungul raului Limmat care se varsa in lacul Zürich. Te vor amuza ratele si lebedele care se iau la bataie pe bucatile de paine sau grauntele date de trecatori. Vei descoperi cateva cladiri ArtDeco interesante. Din pacate, oraşul nu are prea multe cladiri in stil elvetian cu balcoane ornate, vopsite tehnocolor si mult lemn. Zurichul, dand de bani inainte de a intelege ca turismul te poate imbogati, o fi demolat vechile cladiri pentru a se impodobi cu ce era la moda la sfarsitul secolului 19. Dar si asa, sunt niste cladiri faine.

Am ajuns si m-am plimbat putin si pe malul lacului, iar apoi, la retur m-am ratacit voit pe stradutele din spatele cladirilor din stanga raului… aici poti gasi cateva stradute pietonale, pline cu boutique-uri si mici restaurante cu terasa de la biserica Gross Münster pana langa gara! Daca sunteti insa pentru prima oara in Zürich (eu am mai fost pe aici, de cateva ori, ultima oara cu ocazia meciurilor Romaniei de la Campionatul European de Fotbal – Euro 2008), nu ratati totusi biserica Fraumunster pentru a vedea vitraliile pictate de Chagal – sunt foarte faine. Si daca prindeti vreme buna, urcati-va in turla vreunei biserici (eu nu am avut timp, pentru ca, ajungand de dimineata, biserica s-a deschis cam tarziu si n-am mai putut urca).

In caz ca sunteti amatori de shopping, exista o solutie. Cum iesiti din gara pe iesirea laterala, veti ajunge pe Strada Garii (Bahnhof Strasse) unde se afla marile magazine – de la magazine de ceasuri la Zara, de la H&M la Interdiscount, magazinul meu preferat de electronice – datorita preturilor!)… Depinde de cat de shopaholic esti, poti petrece destul de mult timp pe acolo.

Atentie, la intoarcere, a durat mai mult, cam o ora de cand am urcat in tren in Zürich HB. Motivul principal a fost ca am avut zbor intercontinental si a durat ceva sa ajung in terminalul E), plus ca mai e si controlul de securitate care, oricat de eficient à la Suisse o fi, tot dureaza. Oricum, pozitiv este ca daca esti in tranzit, nu mai trebuie sa faci check inul, ai cartea de imbarcare inca de la Bucuresti!

Si inca o informatie, redundanta pentru unii, dar care mi se tot cere, ceea ce ma face sa cred ca mai sunt inca destui care nu stiu. Desi Elvetia nu este membra a Uniunii Europene si nu foloseste euro ca moneda nationala, este parte a acordului Schengen si romanii pot intra pe teritoriul Confederatiei Helvetice cu buletinul, ca in orice tara membra UE. Deci, nu va stresati, nu va trebuie pasaport!

Pentru mai multe idei de ce sa faci in Zürich, aruncati o privire pe articolul „Weekend la Zürich”

Imagini Zürich

Aeroport Zurich

Aeroportul din Zürich

Gara aeroportului Zurich

In gara de langa aeroport

Spre gara Zurich

In tren… mai am cateva minute 🙂

Obiective turistice Zürich: Centrul orasului

La plimbare, pe malul raului care taie centrul in doua

Obiective turistice Zürich: Biserica Sf. Petru Zurich

Biserica Sf. Petru

Obiective turistice Zürich: Lebede la micul dejun

Chiar si lebedele trebuie sa ia micul dejun 🙂

Obiective turistice Zürich: Pe malul lacului Zurich

Pe malul lacului

Obiective turistice Zürich: Vitralii in Grossmunster

Nu e facuta de Chagal, dar e frumoasa !

Obiective turistice Zürich: Restaurant foarte colorat

Chiar si scaunele de la terase sunt o forma de arta

Gara Zurich

Inapoi in gara… trebuie sa ma intorc la aeroport

Categorii:
Elvetia · Tranzit in ...

Comentarii

  • Delwind spune:

    Pentru harti, informatii, idei de trasee de cateva ore si altele asemenea e un centru de informare turistica in gara, evident bine dotat si cu el elvetieni bine pregatiti.
    Partea cu afisarea sumei in lei e valabila si la multe pos-uri prin magazinele din Zurich si aeroport.

    • metal spune:

      POS-uri care afisau pretul in doua valute, una fiind RON, dintre care poti sa alegi am intalnit si in HK, KL si prin Europa. Nu este mare smecherie. Asta este mickey mouse fata de ce ne pregatesc „baietii”…trist este ca noua ni se pare „cool” si cadem pe spate, cand ar trebui sa ne tremure chilotii.

  • alex spune:

    Referitor la ultimul paragraf. Nu e parte a UE dar la toate magazinele primesc euro(se face bonul fiscal direct in euro) dar e posibil sa aiba reguli gen: restul in franci, euro doar bancnote. Cursul la care se face schimbul e ok.

  • Wish2Go spune:

    Pe Bahnhof Strasse noi am vazut numai magazine de genul Dior si Chanel. Chiar ne gandeam ca este cea mai luxoasa strada care duce catre o gara, pe care o vazusem pana atunci 🙂

  • Irina spune:

    Eu ador Elvetia, dar inca n-am ajuns sa o vizitez din mai multe motive printre care si faptul ca am auzit multe lucruri neplacute, referitor la compartamentul elvetienilor fata de romani, mai ales la hotel (unele naspa rau). Nu cred chiar tot ce aud, dar mi-ar placea sa aflu parerea ta de om versat, Imperatore.

    • mihai spune:

      nimeni nu se comporta urat cu romanii, absolut nimeni, ei se comporta urat cu cei care nu sunt civilizati si fac lucruri urate, atat

    • Imperator spune:

      Mie nu mi s-a intamplat niciodata ceva neplacut in Elvetia… nici cu cei de la control pasapoarte, controlori tren, taximetristi sau la hoteluri. In hoteluri, am stat odata intr-unul mai ieftin (fosta puscarie din Luzern :)), dar in general am stat numai in hoteluri de 5 stele (deh, eram in delegatie :))

  • Irina spune:

    Multumesc! M-am mai linistit in privinta asta. O sa ajung neaparat anul asta in Elvetia oriunde, macar un weekend, am schimbat locul de munca si asta e, nu pot mai mult.

    • Wish2Go spune:

      Daca este vreo tara unde sa nu iti faci griji de nimic pe lumea asta ca turist, cu siguranta aceasta este Elvetia. Preturile te pot ingrijora un pic…:). Noi a fost de 3 ori si ne-am simtit minunat de fiecare data…deci, mergi fara griji, Irina! 🙂

  • mirela spune:

    daca fac escala cu avionul in geneva,am nevoie de pasaport?sau e suficient C.I.?CALATORIND PE RUTA BUCURESTI-TOULOUSE.MULTUMESC.

  • Ruxandra spune:

    Buna.Am escala la Zurich de 5 ore si 20 min in drum spre Singapore.am timp sa vizitez un pic centrul sau nu are rost sa ma complic?

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest