Vize pentru Orientul Apropiat si Caucaz

Middle_East_geographic.jpg

Acum cateva zile, am publicat o lista cu tari din Asia si unde avem sau nu avem nevoie de viza , iar articolul s-a bucurat de succes, judecand dupa numarul de comentarii, like-uri si share-uri. Si chiar cred ca e un articol de folos pentru toata lumea. Asa ca m-am gandit sa continui seria si astazi sa trec in revista tarile din Orientul Apropiat si Caucaz. Nu sunt foarte multe, dar sunt vizitate. Asa ca o sa le iau in ordine alfabetica.

 

Arabia Saudita – Arabia Saudita nu emite vize turistice, ci doar vize de munca, stadiu, tranzit sau Hajj (adica de pelerinaj la Mecca). Viza de Hajj este destinata doar musulmanilor recomandati de comunitatile locale (imam etc.) si cu acceptul Ministerului Hajj-ului din Arabia Saudita. Zilele acestea, un prieten mi-a trimis un link dintr-un ziar care spunea ca e posibil ca Arabia Saudita sa introduca vizele turistice.

 

Armenia – nu aveti nevoie de viza daca stati sub 180 de zile. Daca vreti sa va duceti in Nagorno – Karabakh (republica cvasi-independenta, dar nerecunoscuta, o enclava in teritoriul azer), va trebuie viza care se poate obtine la Erevan. Granitele Armeniei cu Turcia si Azerbaidjan sunt inchise.

 

Azerbaidjan – aveti nevoie de o viza obtinuta in prealabil prin intermediul unei agentii de turism azere. Daca ati fost in Republica Nagorno-Karabakh, aveti nume armean sau detineti produse armene, nu veti putea intra in tara. Daca aveti stampila de intrare in Armenia in pasaport, asteptati-va la discutii interminabile cu autoritatile azere.

 

Bahrain – ai nevoie de viza care poate fi obtinuta doar printr-un sponsor local, care trebuie sa depuna de viza pentru tine. Acesti sponsori pot fi persoane fizice, juridice, agentii de turism. In principiu, iti trebuie o viza de la o agentie de turism sau daca zbori cu Gulf Air, compania nationala din Bahrain.

 

Emiratele Arabe Unite – ai nevoie de viza, care poate fi emisa doar pe baza unei invitatii (garantie) de catre cineva din Emirate. Acest cineva pot fi persoane fizice, juridice, hoteluri, agentii de turism. Companiile aeriene din Emirate pot emite aceste vize daca zbori cu ele (Emirates, Fly Dubai, probabil si Etihad).

 

Georgia – nu este nevoie de viza si puteti sta maximum 360 de zile (se poate intra si cu cartea de identitate). Granita cu Osetia de Sud este inchisa, iar din Abhazia puteti intra in Georgia doar daca ati intrat in Abhazia venind din Georgia. Daca ati intrat in Abhazia venind din Rusia, nu puteti intra pe teritoriul georgian. In cazul celor 2 “republici” separatiste nerecunoscute international: Abhazia – se poate aplica online aici. In caz ca intrati venind din Rusia, aveti nevoie de viza ruseasca cu dubla intrare; Osetia de Sud – obtineti viza dand un e-mail pe adresa mfa-rso@mail.ru Granita cu Georgia este inchisa, puteti intra doar din Rusia, atentie, e nevoie sa aveti viza ruseasca cu dubla intrare!

 

Iordania – visa-on-arrival pe aeroportul Amman si unele intrari rutiere. Viza este gratuita daca intrati pe la Aqaba (si iesiti tot pe acolo) sau daca faceti parte dintr-un grup turistic care a cumparat un program turistic de la o agentie iordaniana. Daca nu, veti platit 20 de dinari (20 de euro).

 

Irak – ai nevoie de viza si ea se poate obtine cu mare greutate de la Ambasada Irakului.

 

Iran – poti obtine visa-on-arrival pentru o vizita de 7 zile (numai pe aeroportul din Teheran). Altfel, o poti obtine de la ambasada Iranului, dar ajuta o invitatie de la vreo agentie de turism din Iran. Am vazut recomandari pentru folosirea serviciilor Pars Travel. Daca vreti sa vizitati insula Kish, nu aveti nevoie de viza daca aterizati direct acolo si nu stati mai mult de 14 zile.

 

Israel – nu aveti nevoie de viza daca stati pana la 90 de zile. In caz ca ai stampile si vize ale statelor arabe sau musulmane radicale (Afganistan, Sudan, Pakistan etc.), vei avea o discutie foarte violenta cu Mossadul si s-ar putea sa nu poti intra pe teritoriul Israelului. Schimba sau ia-ti un al doilea pasaport. Frontierele cu Siria si Liban sunt inchise.

 

Liban – nu aveti nevoie de viza daca stati pana la 30 de zile. Am mai citit pe diverse site-uri ca, de fapt, ar fi vorba de o visa-on-arrival pentru care se plateste. Cand am fost in Liban in 2011, am primit doar o stampila de intrare fara sa dau niciun ban :). Frontiera cu Israel este inchisa.

 

Kurdistan – daca nu stiti, undeva in nordul Irakului, Kurdistanul este o provincie autonoma, cu guvern si parlament propriu. Nu as fi introdus-o daca nu avea un alt regim de vize :). Ei bine, in Kurdistan puteti primi visa-on-arrival gratuita de 10 zile. Frontiera cu Siria este inchisa, iar intre Irak si Kurdistan nu exista frontiera, dar nu incerca sa intri in Irak avand doar viza kurda.

 

Kuwait – similar cu celelalte state din Golful Persic, trebuie sa ai o invitatie de la o persoana fizica / juridica, agentie de turism sau Kuwait Airlines. Pentru mai multe informatii, citeste aici.

 

Oman – o tara mai prietenoasa, poti obtine visa-on-arrival de 10 sau 30 zile.

 

Palestina – nu e nevoie de viza pentru vizite sub 90 de zile.

 

Qatar – foarte similar cu restul emiratelor din Golf, iti trebuie un sponsor care sa-ti aranjeze viza. Acest sponsor poate fi hotel, agentie de turism sau compania aeriana nationala Qatar Airways.

 

Siria – aveti nevoie de viza in avans, obtinuta de la Ambasada Siriei. In conditiile razboiului civil, aceasta viza se acorda destul de greu. Frontierele cu Israel si Kurdistan sunt inchise.

 

Yemen  – aveti nevoie de viza obtinuta in avans.

 

Nota: Marea majoritate a statelor arabe nu iti vor permite sa intri pe teritoriul lor daca ai stampile de intrare in Israel si stampile de intrare / iesire iordaniene si egiptene din punctele de trecere a frontierei spre Israel si Palestina (Taba, Aqaba rutier etc.). Exceptiile notabile sunt Egiptul si Iordania.

 

Categorii:
Vize

Comentarii

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Destinatii