Mic ghid de vizitare – Oman

13. Cetate Muscat.JPG

Cum v-am obisnuit deja, la finalul serialelor sau al jurnalelor de calatorii dintr-o anumita destinatie, scriu un articol cu sfaturi practice necesar celor care si-ar dori sa viziteze respectiva destinatie. Si cum tocmai am terminat serialul despre Oman, iata si acest articol care sper sa va fie de ajutor.

Cum ajungem in Oman

Evident, cu avionul. Exista cateva companii aeriene care leaga Bucurestiul de Muscat, dar cea mai scurta conexiune este cea oferita de Qatar Airways. Preturile variaza insa de la o zi la alta. Daca te afli in Emirate, mai precis in Dubai, poti sa iei si un autobuz direct Dubai–Muscat (sunt circa cinci pe zi, pleaca din Deira si face cam sase ore. Biletul costa 55 AED / 12 euro).

 

Viza de Oman

Viza omaneza se poate lua on-arrival cand ajungi pe aeroporturile sau la trecerile rutiere dinspre Emirate. Pe aeroport, costa 5 riali (9 euro), atentie sa ai cash la tine (dolari, euro sau dinari emiratezi) pentru ca, daca platesti cu cartea de credit sau debit, vei plati 8 riali! Pentru 30 zile, vei plati 20 de riali (37 de euro).

 

De la aeroport in oras

Cum iesi din aeroport, vei gasi o ghereta de unde poti comanda un taxi la pret fix, in functie de cartierul in care mergi. Daca ti se pare scump, traverseaza parcarea si autostrada (vreo 500 de metri) si fa cu mana la unul dintre microbuzele care trec pe acolo. Daca zbori cu Qatar Airways, vei ateriza pe la 4 dimineata, nu stiu cate microbuze trec pe la ora aceea J.

 

Cum te misti prin Muscat

Vei gasi taxiuri, dar preturile sunt mari pentru cat de putin costa benzina (aproape dublu per km fata de Romania, iar distantele sunt apreciabile). Intre principalele cartiere exista asa-numitele “baissa busses” – costa 100 de baisa (1 rial = 1.000 de baisa) si platesti la sofer.

 

Cum te misti prin Oman

Exista numeroase autobuze care fac legatura intre principalele orase din Oman, dar foarte multe locuri faine sunt in afara oraselor – gen desertul, vaile, canionul, asa ca n-ar fi o idee rea sa inchiriati o masina. Exceptand desertul, nu aveti nevoie de masina 4×4, drumurile sunt in general excelente, iar soferii omanezi sunt foarte civilizati. Benzina costa 120 de baisa per litru, adica 1 leu! Recent, a crescut pretul la benzina pentru ca era mult mai ieftin decat in Emirate si toti cei din Dubai veneau sa-si faca plinul in Oman.

 

Ce bani folosesti in Oman

Moneda nationala este rialul. 1 rial = 1.000 de baisa si cand vezi preturi de genul “.100” nu inseamna 100 de riali, ci 100 de baisa. 1 rial este mai puternic decat un euro, valoreaza circa 1,90 euro, deci nu va lasati “pacaliti” ca vedeti numai cifre mici J.

 

Cand sa te duci in Oman

Ca si in cazul Emiratelor, cel mai bine este sa te duci de prin octombrie/noiembrie pana prin martie. S-ar putea ca prin decembrie/ianuarie sa fie racorel, insa seara. In sudul Omanului, in zona Salalah, vara, loveste coada musonului indian, asa ca e sezon ploios… de aceea, atunci este varf de sezon turistic pentru ca toata lumea din peninsula da navala sa experimenteze ploaia.

 

Ce sa mananci in Oman

Omanul este in coltul peninsulei arabe inspre India, asa ca influentele culinare indiene sunt foarte puternice. Am fost in doua restaurante catalogate ca fiind “traditional omaneze” si mancarea era foarte indiana… evident, poti gasi si restaurante cu mancare levantina (cunoscuta la noi sub numele de “bucatarie libaneza”), dar si europeana. Pentru fani, da, exista si McDonald’s, si Pizza Hut, dar probabil doar in Muscat.

 

Daca mai aveti informatii si ponturi practice cu privire la cum sa calatoresti prin Oman, v-as multumi sa le adaugati aici, la comentarii! Multumesc!

 Imagini Oman

01. Aeroport Muscat.JPG

Aeroportul din Muscat la ceas de noapte

02. Viza Oman.JPG

Mare si clar !

03. Taxi aeroport Muscat.JPG

Taxiuri in fata aeroporturi. Chioscul e fix in dreapta (nu se vede in fotografie)

04. Taxi Muscat.JPG

Taxiuri de oras

05. 4x4 pe dune de nisip.JPG

Poti sa inchiriezi si o masina obisnuita, dar pentru asa ceva, iti trebuie musai un 4×4

06. Sosele in Oman.JPG

In rest, sosele impecabile

18. Pret benzina Oman.JPG

 Atata costa benzina… adica cam 1 leu

07. Masa traditionala Oman.JPG

Restaurant omanez, mancare indo-omaneza

08. Mancare omanezo-indiana.JPG

09. Mic dejun desert Oman.JPG

Un mic dejun in desert

10. Labneh.JPG

Oh, labneh !

11. Shisha in Oman.JPG

Nici o calatorie in Orient fara shisha !

12. Leguma in Oman.JPG

Nici de legume nu ma pot plange 🙂

 

Comentarii

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Destinatii