I Like Local – tururi si cazari “altfel” pentru calatorii in Asia

I Like Local - Food tour Thailand

In momentul in care calatoresti undeva mai departe cum ar fi Asia, un continent cu culturi foarte diferite de a noastra, cu traditii ciudate, dar fascinante, cu obiceiuri stravechi pastrate din generatie in generatie, este cumva firesc sa fii interesat ca, pe langa palate, temple, plaje si malluri, sa vrei sa afli mai multe despre localnici, despre cum traiesc, ce gandesc si cum se roaga. Am foarte multe povesti din interactiunile cu localnicii, dar, evident, o mare problema este ca numarul celor care vorbesc engleza este relativ limitat – in mod cert, daca tu vorbesti thailandeza, marathi, laotiana sau singaleza evident ca ajuta, dar nu cred ca sunteti multi in aceasta postura. De aceea, as vrea sa va povestesc un pic despre o agentie din Hong Kong care se numeste I Like Local si care a fost fondata de o olandeza din Nijmegen, pe nume Sanne Meijboom.

Am ajuns s-o cunosc online. Pur si simplu, am primit un mail in care povestea despre compania ei din Hong Kong care doreste sa conecteze calatorii cu localnicii prin diverse tururi si programe turistice care sa-i aduca in mijlocul comunitatilor locale din Asia. Am aflat ca a lucrat ca business consultant si apoi, inspirata de “Hot, Flat, Crowded” al lui Thomas Friedman, a renuntat la cariera si s-a mutat in Brazilia. Pana la urma, s-a mutat in Hong Kong si a inceput “I Like Local” mai intai in Asia, cu scopul ca unii calatori sa aiba experiente locale, dar si comunitatea locala sa beneficieze de banii turistilor straini sau din interactiunea cu ei.

Ce ofera “I Like Local”? Cazari in casele localnicilor sau la fermele acestora, arts&culture, trekking, experienta culinara sau programe de voluntariat. In cazul ultimelor, nu e vorba de programe de voluntariat pe perioade lungi, de luni de zile. Poti sa lucrezi si doar doua zile ca profesor de engleza intr-un sat din Sri Lanka sau Cambodgia.

Care sunt preturile? Variaza – poate fi si 1,10 euro pentru o plimbare de-a lungul orezariilor in Bali sau pentru 3,74 euro poti sa urmezi un curs de 3 ore despre cum sa faci masaj in insula indoneziana Flores. In banii astia primesti si un masaj :). Pentru 5 euro, poti sa dormi intr-o casa traditionala din Cambodgia si multe alte experiente. Poti sa le descoperi aici. Destul de des, apar noi si noi experiente din tarile Asiei, mai precis din Cambogia, India, Indonezia, Laos, Nepal, Sri Lanka, Thailanda si Vietnam.

Stiu ca unii dintre voi planuiti sa mergeti in Asia in toamna si iarna care urmeaza. De obicei, scriu doar despre servicii si hoteluri pe care le-am folosit, dar ideea lui Sanne mi s-a parut foarte, foarte faina. Si as aprecia daca veti risca 3 sau 5 sau 15 euro ca sa urmati un program “I Like Local” si sa-mi spuneti si mie cum a fost, pentru ca probabil nu voi ajunge in Asia in urmatoarea perioada. Sau poate, da, nu se stie :).

Categorii:
Diverse

Comentarii

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Destinatii