Sugestii pentru luna de miere: Hotelul Movenpick Aqaba – Tala Bay in Iordania

07. Taba - coasta egipteana.JPG

Dacă în articolele precedente despre resorturi faine taman bune pentru o lună de miere am povestit despre locuri aflate destul de departe, m-am gândit să vă prezint un hotel aflat de data asta ceva mai aproape de noi, dar ca destinație la fel de exotică. E vorba despre hotelul Movenpick, aflat pe malul Mării Roșii, în Iordania, în acel litoral limitat de care dispune această țară. Și dacă este mai aproape, și drumul până acolo este ceva mai ieftin decât în Thailanda sau în Mauritius.

În primul rând, aș vrea să precizez unde se află. Poate că ați mai auzit de Aqaba, promovată ca fiind un oraș-stațiune la mare în sudul Iordaniei, acolo unde se întâlnesc Egiptul, Israelul, Iordania și, la doar câțiva kilometri, Arabia Saudită. Ei bine, Aqaba nu este exact un resort. Aqaba este unica ieșire la mare a Iordaniei, așa că aici se concentrează și portul de mărfuri (dar și de hidrocarburi), și unul dintre cele mai mari centre comerciale ale țării (probabil, al doilea cel mai mare centru comercial după capitala Amman, ajutat fiind și de statutul său tax-free), și flota militară și câte și mai câte. Ei bine, în Aqaba eu nu știu niciun hotel care să fie pe malul mării, să ieși desculț din hotel și să intri în apa mării. Există hoteluri, unele mari și luxoase, dar care nu se află pe malul mării. Există, de asemenea, o plajă, dar este o plajă publică unde, dacă ești fată și te dezbraci în costum de baie, poți atrage foarte multe priviri – curioase, oripilate, dornice de știți voi ce.

Și totuși Iordania, o țară fără mari resurse (este, de asemenea, una dintre țările cu cel mai mare deficit de apă potabilă din lume, situație care pare să se reglementeze cât de cât după descoperirea unei rezerve uriașe de apă undeva la granița cu Arabia Saudită) are nevoie de turism pentru a-și completa veniturile, care nu le vin de-a gata din pământul mustind de petrol, cum e cazul vecinilor. Evident, dacă te gândești la Iordania, te gândești automat la Petra, iar mai apoi, dacă mai pui mâna pe o carte sau freci un pic Internetul, descoperi și alte locuri extraordinare, cum ar fi unul dintre cel mai bine păstrate orașe romane din lume – Jerash, Marea Moartă sau spectaculosul deșert din Wadi Rum, deci ai de ce să pui Iordania pe lista de țări de văzut cel puțin o dată în viață (deși mulți pe care-i știu că au fost în Iordania o dată s-au mai întors și a doua, și a treia oară). Dar, din păcate pentru turismul iordanian, nu prea există turism de litoral – asta și pentru ca întreaga coastă iordaniană nu are decât 27 km, și ăia obținuți cu chiu, cu vai de la hrăpărețul vecin saudit.

Și, totuși, din acești 27 km, Iordania a construit un complex chiar fain de hoteluri-resort de litoral cu care să se bată cu mult mai dezvoltații vecini egipteni (ale căror stațiuni-gigant, cum ar fi Sharm el Sheikh sau Hurghada, suferă din cauza problemelor de siguranță de după preluarea puterii de către o dictatură militară). Acest complex se numește Tala Bay și se află undeva în sudul Aqabei, pe drumul spre Arabia Saudită.

Complexul din Tala Bay are o dimensiune, zic eu, optimă. Nu e nici prea lăbărțat, nu e nici prea mic. Taman cât trebuie. Practic, sunt două hoteluri de lux – Radisson și Movenpick, despărțite de un ansamblu imobiliar cu apartamente de lux (unele sunt folosite pe post de apart-hoteluri, altele sunt deținute de oameni cu bani preponderent din Orientul Apropiat) care ar putea să existe la fel de bine în sudul Franței sau pe coasta spaniolă.

Personal, am petrecut o zi și o noapte la Movenpick. Ajungeam, cândva, noaptea, venind după o zi extrem de lungă și de grea, dar fabulos de frumoasă… vă dați seama, în aceeași zi am văzut și Petra, și Wadi Rum. Evident, era vorba despre un infotrip, pentru nimic în lume nu aș recomanda un astfel de tur de forță, în Petra trebuie să stai minimum 1 zi și jumătate (deși 2 ar fi ceva mai bine), iar în Wadi Rum trebuie să stai minimum o zi și o noapte. Dar dacă ne gândim la concentrația de frumusețe pe care am inhalat-o în ziua aceea (chiar și dacă în Petra eram pentru a treia oară, iar la Wadi Rum a doua oară), puține lucruri ar fi putut să mă dea pe spate. În schimb, intrarea în hotel la oră târzie de noapte mi s-a părut deosebită – o fântână lungă, luminată, o curte ca în 1001 de nopți versiunea sultanală cu o lumină discretă, gândită să reliefeze fix cele mai frumoase colțuri și elemente arhitectonice.

Am primit cheile și apoi am purces spre cameră. Hotelul nu are sute și sute de camere, dar nici mic nu e. Așa că a trebuit să o iau destul de mult la picior cu trollerul după mine pentru a-mi lua camera în primire, într-un pavilion foarte aproape de Marea Roșie. Camera, frumoasă și încăpătoare după orice standard, cu un balcon care dădea spre un colț de piscină și o panoramă de mare… cu privirea puteam mătura toată această fundătură de Mare Roșie de la Eilat, din Israel până dincolo de Taba egipteană.

Am mâncat ceva rapid la învecinatul Radisson (al cărui lobby spectaculos trebuie să recunosc că este peste Movenpick) și m-am dus la culcare. A doua zi dimineață nu m-am sculat chiar odată cu găinile, dar nici prea târziu. Era început de martie, era soare și era vreme de plajă!

Pe timp de iarnă, Iordania are un climat fascinant de divers. La Amman era primăvară, o primăvară răcoroasă, cu aer fresh și puternic. La nici 60 km, după ce am coborât sub nivelul mării, pe malul Mării Moarte, am nimerit în plină vară – nici cei mai friguroși dintre noi nu ar fi avut nevoie de pantaloni lungi. La Petra, era iarnă… noaptea, cred că termometrul a coborât sub zero, iar la prima oră a dimineții când am vizitat Little Petra arătam toți ca și cum am fi fost într-o expediție siberiană, nu iordaniană. În schimb, la Aqaba (și Tala Bay) era soare și cald… din nou puteam să-mi scot pantalonii scurți din bagaj și să-mi pun slipul pe mine pentru o baie în mare. Puțin straniu, aș putea spune, pentru că mai fusesem în Aqaba în jur de 1 Mai și mi se păruse foarte frig. Dar, probabil, cele mai bune perioade de venit aici sunt primăvara și toamna… vara, termometrul bate bine peste 40 de grade, iar temperaturi de 50 de grade nu sunt deloc neobișnuite și, chiar și în aceste condiții, este sezonul de vârf pentru Aqaba cea luată cu asalt de turiști… saudiți. Ce să mă mai mir, căci pe vremea când Egiptul era popular, mii și mii de masochiști din România și din alte țări ale Europei se duceau la Sharm pentru a se perpeli bine pe plajă și a fierbe în profunzime în piscinele din Sharm și Hurghada!

Cei care ați fost în Sharm probabil vă aduceți aminte că la fiecare colț de stradă era vreo agenție dornică să te împingă să faci sporturi marine. Ei bine, nici la Movenpick nu vei duce dorul acestora, există un centru bine pus la punct cu de toate – skijet, diving, snorkeling, pentru tot ce îți trece prin minte. Evident, coralul nu este la fel de spectaculos ca în sudul Sinaiului, dar cunoscătorii susțin că nici la Aqaba nu e chiar așa de rău.

După micul dejun, m-am dus să văd cartierul rezidențial lipit de Movenpick. Cum am spus, dacă ar fi fost în Marbella sau pe Coasta de Azur, nu ar fi mirat pe nimeni. Complexuri faine, apartamente bine puse la punct, piscine interioare cât un teren de fotbal, multe flori. Evident, ici și colo magazinașe (inclusiv mici supermarketuri), baruri, cafenele șic și nelipsitele centre de sporturi de apă. Dacă ai un iaht, nu-ți face griji, poți să ți-l tragi în Tala Bay, că e ditamai portul, și, deși iahturile de aici nu sunt la fel de somptuoase ca acelea din Monte Carlo, mi-ar plăcea să-l dețin pe oricare dintre ele ;).

Am revenit pentru un ultim tur de Movenpick. Nu lipsea toboganul de apă (aflat un pic în reconstrucție), florile, piscinele și sporturile, de data asta, de uscat. O blondă scandinavă în pantaloni scurți juca ping pong cu foc cu boy friendul indian, iar pentru cei mai înțelepți era chiar și o tablă imensă de șah. La ora aceea a dimineții, nimeni nu era înțelept, așa că turele și nebunii stăteau triști pe tablă. Dar bănuiesc că, la un moment dat, apăreau intelectualii resortului să-și mai dezmorțească neuronii de atâta plajă și stat la soare.

Pentru cei care-și fac probleme, aici, la Tala Bay nu e nicio problemă să faci plajă în costum de baie. E drept, mai vezi arăboaice în celebrele costume de baie islamice, arătând ca scafandrii din ținuturile polare, având doar tălpile și fața la vedere, în schimb, nu este voie ca femeile să intre în apă îmbrăcate în hainele lor de zi… cum se obișnuiește pe plajele publice din Aqaba. Topless-ul este însă interzis. Nici prin Egipt nu este el chiar permis, doar pe plajele cu adevărat pustii și prin stațiunile mai funky, precum Nuweiba sau Dahab.

Deși poate fi o alegere faină de lună de miere, cred că Iordania merită mai mult decât să vii în Tala Bay și să stai la plajă toată ziua. Wadi Rum e la doi pași, nici Petra nu e prea departe. Și cred că nici vreo două zile petrecute la Marea Moartă nu ar strica, dimpotrivă… ați avea parte de o experiență marină cu adevărat unică.

Mai multe despre Movenpick Tala Bay, puteți afla de pe site-ul hotelului.

Imagini Hotel Movenpick Aqaba – Tala Bay

01. Intrare Movenpick Tala Bay.JPG

Daca ajungi noaptea, intrarea in hotel este cu adevarat spectaculoasa

02. Fantana Movenpick.JPG

03. Intrare in hotelul Movenpick.JPG

O mare piscina te intampina inca din hol

04. Camera Movenpick.JPG

Camera mea

05. Night view - Movenpick Tala Bay.JPG

Si cam asta se vedea din balcon … noaptea

06. Dimineata in Tala Bay.JPG

Si ziua

07. Taba - coasta egipteana.JPG

Vis-a-vis de golful Aqaba, tarmul desertic al Sinaiului

08. Aripa hotelului.JPG

09. Piscine Movenpick Aqaba.JPG

Peste tot, piscine 🙂

10. Tobogan acvatic.JPG

Toboganul nu prea functiona. E drept, eram off-season

11. Chei.JPG

Cheiul de imbarcare

12. Sporturi marine - Tala Bay.JPG

Vrei sporturi de apa ? Nici o problema !

13. Flori exotice - Movenpick Tala Bay.JPG

Flori superbe in plin desert

14. Jucatoare ping pong.JPG

Nu vrei sporturi de apa ? Pai poti baga un sah sau tenis de masa 🙂

15. Paine la micul dejun.JPG

De pe la micul dejun

16. Sucuri la Movenpick Tala Bay.JPG

17. Plaja Tala Bay.JPG

Plaja – palmieri si umbrelute

18. Plaja Aqaba.JPG

19. Tala Bay.JPG

Complexul rezidential de lux de la Tala Bay

20. Submarin Tala Bay.JPG

21. Tala Bay.JPG

Palmieri frumos aliniati 🙂

22. Imobiliare Tala Bay.JPG

Aici mai sunt apartamente de inchiriat

23. Aparthotel in Tala Bay langa Aqaba.JPG

 Cu piscina, cu tot ce trebuie 🙂

Categorii:
Asia · Iordania

Comentarii

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Destinatii