Despre călătoria pentru evenimente sportive

48. Imperator la Hungaroring.JPG

E de salutat orice motiv care să te facă să călătorești. Fie că a venit vara sau iarna, fie că e un concert nu știu unde sau te-ai gândit să îți vizitezi vreun prieten care s-a mutat nu știu unde, orice e motiv bun pentru călătorie. Dar unul dintre cele mai faine motive, din punctul meu de vedere, este să călătorești pentru a urmări un eveniment, un spectacol, fie că e de muzică, fie că e sportiv. Știu multă lume care a fost te miri unde la concerte (am fost și eu acum câțiva ani la Sziget ), dar memorabile sunt cele sportive… mai ales că sunt fan sport și, mai ales, fan fotbal.

Am fost la mai multe manifestări sportive – prima a fost Campionatul Mondial de Fotbal din Franța din 1998 și sunt cu adevărat bucuros că am putut să asist la un campionat în care naționala de fotbal chiar a făcut ceva – i-am urmărit pe tricolori la Lyon (România – Columbia 1-0), la Toulouse (România – Anglia 2-1), apoi la Paris, pe Stade de France (România – Tunisia 1-1), fiind și unul dintre cei, probabil, zece români din tribune la nefericitul meci de la Bordeaux (România – Croația 0-1). Zece ani mai târziu, luam drumul Elveției pentru Euro 2008, ultimul turneu final de fotbal la care naționala noastră a participat. Acolo, a fost mai simplu. Mi-am stabilit reședința în pușcăria din Luzern și am făcut naveta la Zürich pentru a vedea cum băieții lui Pițurcă nu au jucat nimic la meciul cu Franța 0-0 (nici franțujii nu au fost mai breji), apoi am văzut cum am scăpat victoria cu Italia 1-1 și, Slavă Domnului, a trebuit să mă întorc acasă și nu am mai fost pe stadionul din Berna la înfrângerea cu olandezii care s-au dat la o parte, dorind din tot sufletul să-i batem, dar noi nu și nu.

Am mai fost la un meci din deplasare al Stelei în Liga Campionilor, dar doar pentru că era pe un stadion iconic pentru fotbalul românesc, Estadio Ramon Sanchez Pizjuan. Mă rog, Steaua n-a jucat cine știe ce, a și pierdut, dar am avut bucuria să asist la un meci al Stelei pe stadionul legendar… din păcate, cu o întârziere de 21 de ani.

Nu am fost doar la evenimente de fotbal. Am fost în Japonia, cu ocazia Campionatului Mondial de Atletism de la Osaka. Acolo am avut și acreditare, așa că am putut să intru și în culise, să asist la conferințe de presă, să mișun prin “bucătăria” internă a unui astfel de eveniment. Și a fost supercool. După experiența cu Campionatul Mondial (am asistat inclusiv la o cursă incredibilă a lui Usain Bolt), am ajuns și la Olimpiada de la Beijing, unde am asistat din nou, de data asta doar din tribuna Cuibului de Pasăre, la o nouă cursă a lui Usain Bolt, care a stabilit un nou record olimpic la suta de metri (omul ăsta părea că aleargă prin vid).

Iar la ultima ispravă, anul trecut, am urmărit prima cursă de Formula 1 live la Hungaroring, un eveniment sportiv la care voiam să asist de mult… și nu mi-a înșelat niciun pic așteptările, având norocul să asist la o cursă foarte disputată, cu numeroase schimbări de lider și cu vreme schimbătoare (fix înainte de cursă, pista a fost udată serios de o descărcare de nori și toată cursa s-a aflat sub spectrul unei noi ploi, care însă nu a mai venit… și s-a văzut clar cine a riscat să zburde cu cauciucuri de uscat și care au fost mai temători și au stat prea mult pe slick-uri… Dar asta e.

Evident, sper ca această listă să fie mereu actualizată… să se tot adauge la colecție amintiri și experiențe. Și să-mi aduc aminte și de alte stadioane, ca de arena Letzigrund din Zürich și de cum se cutremura când am cântat “Deșteaptă-te române!”. Sau de sprintul lui Bolt. Sau de depășirile riscante ale lui Fernando Alonso. Sau de “cracii” dați de Dan Petrescu colegului său de la Chelsea, Le Saux, în minutul 90, pe Municipalul din Toulouse.

Dar până la Euro 2016 în Franța, unde sper să revin după 18 ani în calitate de suporter, mai există un număr mare de evenimente sportive la care merită să mergi. În primul rând, Formula 1. Personal, am descoperit Formula 1 când am fost la bursă în Olanda și când am urmărit cu sufletul la gură duelul dintre Nigel Mansell și Ayrton Senna, iar apoi ProTV-ul a adus Formula 1 an de an pentru mult timp în prime time-ul românilor. Evident, nu puteam să nu-l urmăresc pe Schumy (să-i dea Dumnezeu sănătate și să-și revină!), dar după exit-ul lui Michael de pe pistele Formulei 1 am început să-mi pierd interesul. Dar cum am spus, am fost anul trecut la Hungaroring și am bifat o experiență pe cinste – nu numai cursa a fost palpitantă (deși nu mai știam jumătate din piloți), ci și show-ul din jurul ei… de la suporteri la evenimentele paralele! Și, sincer, aș repeta ieșirea oricând.

Dar cred că, cel mai probabil, voi merge s-o văd pe undeva pe Simona Halep. Am fost când a jucat, primăvara trecută, la București, în Fed Cup contra Serbiei, dar trebuie să ajung cândva să o văd pe Simona jucând și la unul dintre marile turnee. Poate chiar anul acesta, să vedem :). Și dacă vă gândiți să vă duceți la vreo competiție sportivă importantă, puteți arunca o privire aici să vedeți oferte atât pentru Formula 1 (atât lângă noi, la Hungaroring, cât și la Marele Premiu al Catalunyei). De fapt, cel mai mult îmi face cu ochiul pachetul pentru Roland Garros, unde-mi pun speranțe mari în Simona

Voi ați fost pe la vreun eveniment sportiv în afara locului unde trăiți? Unde?

Imperator la competiții sportive

42. Antrenament Formula 1.JPG

Cursa de la Hungaroring

53. Tentativa de depasire.JPG

O depasire spectaculoasa

 55. Cu suporteri finlandezi.JPG

Intotdeauna, gasesti suporteri originali 🙂

15. Cuibul de pasare din Beijing.JPG

Cuibul de pasare – stadionul olimpic din Beijing

16. Stadionul din Beijing.JPG

Urcand in tribune

17. Olimpiada Beijing.JPG

Cam asa arata terenul

18. Cubul de apa - Beijing.JPG

La doi pasi de el, cubul de apa

10. Chivu in gara din Zurich.JPG

Statuia lui Chivu in gara din Zurich – Euro 2008 Elvetia – Austria

11. Hai Romania.JPG

Hai Romania !

12. Galerie romaneasca la Zurich.JPG

Galeria romaneasca de la Zurich

13. Stadionul din Zurich.JPG

Stadionul din Zurich

14. Nationala Romaniei.JPG

Nationala intra pe terenul de joc

05. Steaua - Sevilla.JPG

Declaratii in presa spaniola inainte de Sevilla – Steaua, Champions League

06. Forza Steaua.JPG

Forza Steaua !

07. Stadionul Ramon Sanchez Pizjuan din Sevilla.JPG

Legendarul stadion Ramon Sanchez Pizjuan

08. Estadio Ramon Sanchez Pizjuan.JPG

Pe acest teren, Steaua a devenit cea mai buna echipa din Europa in 1986

09. Steaua - Sevilla.JPG

Atac al Stelei

01. Stadionul din Osaka.JPG

Stadionul din Osaka

02. Masa presei - Osaka.JPG

Masa presei

03. Javier Sotomayor.JPG

Impreuna cu legendarul atlet cubanez Javier Sotomayor

04. Start - Campionatul mondial de atletism.JPG

 Gata de start

 

Eximtur-logo
Categorii:
Diverse · Eximtur

Comentarii

  • CLAUDINHO spune:

    eu sunt mai nebun: am fost la meci de fotbal in Dubai…super excentric…inconjurat exclusive de emiratezi in tot stadionul si sotia mea singura prezenta feminine:))))
    si apoi anul acesta am fost la Pnathinaikos-Olympiakos..dar din cauza incidentelor dinainte de meci de pe gazon mi-a fost teama sa mai raman si am iesit afara inainte de a incepe meciul…

  • Humbert spune:

    Eu am bilete la doua dintre meciurile Romaniei la campionatul mondial de rugby, in Anglia in septembrie. Stejarii nu au vreo sansa in meciurile respective (cu Franta si Irlanda) dar nu asta conteaza in acest sport. Orice meci de rugby (chiar si cele jucate la noi pe Stadionul Arcul de Triumf) este o experienta speciala, o lectie de fair-play si decenta atat pe teren cat si in tribune. Nu stiu daca exista in alt sport ceva comparabil de exemplu cu tacerea absoluta a peste 50000 de spectatori pe Aviva Stadium in Dublin, atunci cand un jucator advers se concentreaza inainte de un sut la bete.

  • alex spune:

    Imperator, iti multumesc inca o data pt info despre indochina, si tranzit turul acela de la doha :). In 2008 eu te-am completat, adica am asistat exact la acel 0-2 cu Olanda de la Berna, iar in toamna ma voi duce la Rugby WC sa vad New Zeeland. In rest am mai vazut meciuri de fotbal pe unde am mai apucat in special la Londra dar chiar si in infernul de la istanbul

  • Marius spune:

    Am reusit sa prind acele zile din martie 18-22 cand pe Camp Nou a avut loc returul cu cetatenii din Manchester cat si El Clasico. Pentru meciul din Liga imi luasem bilet din decembrie asa ca eram pregatit sa vad cel putin un meci. Imi doream enorm ca orice microbist sa prind si Barca Real dar biletele pentru publicul larg urmau sa fie puse in vanzare cu o zi inainte de meci. Prioritate aveau abonatii. Cu mari emotii am prins 2 bilete. Atmosfera la El Clasico e electrizanta. Cand a iesit la incalzire Casillas arena de 98000 de oameni a erupt in fluieraturi. Evident cei 11 ai Barcelonei au iesit in aplauze la scena deschisa. Chiar daca sotia nu este microbista si-a dorit sa fie prezenta la un asa meci. Doar o data m-a intrebat care este Cristiano Ronaldo. I-am raspuns simplu: este acel jucator care atunci cand primeste balonul este fluierat de 98000 de spectatori. 🙂 Totusi un fotbalist extraordinar, imens ca si Messi.

  • Bogdan spune:

    In ’98 am fost colegi de tribuna la Romania-Tunisia. Pacat de meciul ala, se putea mai mult.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest