Ghid de sfaturi practice Wizz Air: Zaragoza – obiective turistice, cazare, restaurante și multe alte ponturi

Zaragoza - Bazilica Sf. Maria.jpg

Prima oară când am fost în Spania, am intrat cu trenul. Am ajuns seara la Barcelona și am luat un tren Estrella spre Madrid, capitala Spaniei. Până să vină trenul, am studiat intens harta căilor ferate spaniole și am descoperit că, undeva, între Barcelona și Madrid se află orașul Zaragoza. Auzisem de el. Pe vremea aceea, echipa locală, Real Zaragoza, chiar avea un cuvânt de spus în fotbalul iberic. În plus, numele ăsta, Zaragoza, avea o rezonanță specială, o muzicalitate aparte… Rostiți Zaragoza cu voce tare. Pare venit din altă vreme. M-am gândit să cobor. M-am și trezit când trenul a intrat în gara Zaragoza în puterea nopții. Până la urmă, mirajul Madridului și faptul că e capitala Spaniei m-au atras și nu am coborât. Mi-am propus să cobor la întoarcere, dar până la urmă am venit pe un alt drum, de-a lungul coastei de la Sevilla spre Barcelona. Dar mă gândesc că voi ajunge într-o zi și în Zaragoza.

Când să te duci la Zaragoza

Vara este foarte, foarte cald, iarna poate fi destul de ploios, dată fiind proximitatea Pirineilor. Așa că n-ar fi o idee rea să vizitați Zaragoza primăvara sau toamna.

 

Cum ajungi la Zaragoza

Cu avionul

Wizz Air este singura companie aeriană care zboară direct din România până la Zaragoza. Și nu doar din București, ci și din Cluj-Napoca. Prețul minim pentru un dus este de 61 de euro (din București) și de 29 de euro (din Cluj-Napoca). În timpul verii, prețurile însă “explodează”, din cauza traficului mare determinat de românii care locuiesc în Spania și care se întorc acasă în România. Așa că și din punctul de vedere al tarifelor e mai bine să mergi primăvara și toamna J.

 

Cu trenul

Pentru cei îngroziți de zborul cu avionul, există posibilitatea (foarte scumpă) de a merge cu trenul. Vei face minimum 42 de ore din București-Nord până la Zaragoza Delicias și vei ajunge după cel puțin patru schimbări de tren (Budapesta Keleti, München Hbf, Paris Gare de Lyon și Barcelona Santsi). Un bilet de tren este, în general, mult mai scump decât cel de avion, dacă iei însă un InterRail și vrei să vizitezi mai multe locuri pe drum și în jur, poate fi o opțiune bună.

 

Cu autobuzul

Conform autogari.ro, există curse directe București – Zaragoza operate de cel puțin două companii (Amring și Saiztour). Traseul se face cam în 24 de ore, iar cel mai ieftin bilet este de 90 de euro (doar dus).

 

Cum ajungi de la aeroport în oraș, la Zaragoza

Aeroportul este la 16 km de oraș și are dublă destinație – civilă și militară. Are și o destinație… spațială. Pe vremea când zburau navetele spațiale ale NASA, în caz de probleme Zaragoza era aeroportul de rezervă. Există autobuze între oraș și aeroport la fiecare jumătate de oră (în zilele de lucru și sâmbăta), respectiv la fiecare oră (duminica). Biletul costă 1,70 euro și faci cam o jumătate de oră.

 

Cum călătorești prin Zaragoza

Transportul în comun în Zaragoza este asigurat de o rețea destul de cuprinzătoare de autobuze, Un bilet costă 1,35 euro, dar există și bilete de o săptămână, așa-numitele Bus Card. Dacă cumperi un bus card de 7 euro, costul unei călătorii va fi de doar 0,74 euro (din acești 7 euro, 2 euro reprezintă costul cardului și 5 euro îi poți folosi pentru călătorii). Mai multe informații găsiți pe site-ul companiei locale de transport – Urbanos de Zaragoza.

 

Top 5 obiective turistice în Zaragoza

  1. Bisericile din Zaragoza sunt cu adevărat impresionante. Fie că e vorba de Basilica de Nuestra Senora del Pilar, fie de La Seo del Salvador, nu trebuie ratate.
  2. Descoperă trecutul islamic al Zaragozei la Palacio de la Aljaferia. Zaragoza a fost capitala unui mic emirat musulman (numit și “taifa”), în perioada în care peninsula iberică a fost ocupată de maurii musulmani, Zaragoza a fost unul dintre primele orașe capturate de spanioli în timpul Reconquistei, așa că a fost capitală a Regatului Aragonului, iar Palacio de la Aljaferia a devenit reședința regelui aragonez. Odată cu extinderea teritorială a Aragonului, capitala s-a mutat din ce în ce mai spre sud.
  3. Vezi orașul de sus din Ascensor del Pilar. Oriunde mă duc, îmi place să mă cațăr pentru a admira panorama – fie că e vorba de o clopotniță, fie de vreun minaret sau deal. În Zaragoza poți să urci la 80 de metri deasupra solului, pe un turn de lângă râul Ebro, pentru a descoperi orașul de sus.
  4. Descoperă bucătăria aragoneză în El Tubo. Paella? Gazpacho? Sangria? Jamon? De toate, pe aleile înguste din El Tubo.
  5. Fă o plimbare pe râul Ebro. Cu o canoe sau barcă 😉 De preferință, dimineața.

 

Unde să dormi în Zaragoza

Nu am dormit în Zaragoza, dar sunt convins că și aici tot mai bine este să dormi iîtr-o pensiune… și conform Tripadvisor, cea mai drăguță pensiune (sau hostal, cum îi spun spaniolii) se numește Hostal El Carmen. Aruncați o privire aici

 

Unde să mănânci în Zaragoza

Cum ziceam, în centrul Zaragozei se găsește zona El Tubo, unde vei descoperi mai multe baruri care au în ofertă faimoasele antreuri spaniole numite tapas. Dacă vreți să mâncați ceva mai serios, există și restaurante, dar cel puțin o dată săriți peste un prânz somptuos și mâncați niște tapas J.

 

Ce să faci dincolo de Zaragoza

Cum ziceam, Zaragoza se află, undeva, între Barcelona și Madrid, deci este un punct strategic de a pleca în explorarea Spaniei de Nord și de Est. Din Zaragoza, puteți să ajungeți ușor în Pirinei, dar și în Țara Bascilor (unde nu există vreo cursă directă din România). Practic, Zaragoza poate fi poarta de intrare spre un circuit complex – munte, mare, orașe istorice.

 

Dacă ați fost recent la Zaragoza și ați găsit niște locuri deosebite, prețuri rezonabile, în fine, ponturi bune de spus și altora, vă aștept la rubrica de comentarii, cu numeroase mulțumiri!

Zaragoza - Podul de Piatra.JPG

 

 

 

[mwi-product sku=”WIZZ-Navy-Blue,WIZZ-Air-Black-Grey,WIZZ-Air-Navy-Pink” img_width=”200″ desc=”false” type=”add” btn_color=”blue” btn_link=”button” cols=”3″ ]

 

 

 

Comentarii

  • Adi spune:

    Traseul se face in cel putin 48 de ore.

  • caiet de calatorie spune:

    Daca ajungeti in Zaragoza se poate vizita Parcul Natural Monasterio de Piedra care sa afla la 100 km de Zaragoza si 200 km de Madrid in Nuevalos .Este un loc foarte frumos plin de cascade , lacuri, pesteri si are o manastire veche .Merita vazut…

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest