SKYTRAX: Qatar Airways a fost votată cea mai bună companie aeriană din lume

DSC01140

Săptămâna trecută, toata lumea bună a aviației mondiale a tremurat serios… Cei de la Skytrax anunțau rezultatele anualului World Airline Awards – cel mai important premiu pentru aviația mondială. De ce e așa important? Pentru că rezultatele se calculează pe baza a 13,02 milioane de chestionare completate de pasageri ce reprezintă 112 naționalități timp de aproape 1 an, adică din mai 2014 până în ianuarie 2015. Sondajul a acoperit 550 de aeroporturi din întreaga lume. This is big :). De aceea, vă dați seama că într-o lume plină de orgolii și pasiune, cum este cea a aviației, rezultatele sunt așteptate cu sufletul la gură.

Ei bine, rezultatele au fost anunțate la Paris cu ocazia Paris Air Show și iată rezultatele.

Să începem cu clasamentul celor mai bune companii aeriene din lume. And the winner is…. QATAR AIRWAYS.

 1. Qatar Airways  – am zburat cu ei în ultimul an de destule ori și la business, și la economy. Și ce e… e, jos pălăria! Ăsta a fost un an special pentru Qatar. S-a mutat din vechiul (și megaaglomeratul) aeroport într-unul nou-nouț și mega-ultramodern și, în plus, și-a completat flotila cu cel mai mare avion de pasageri din lume – Airbus 380. Cireașa de pe tort, din ianuarie, Qatar Airways este prima companie care a început să folosească și cel mai nou model de avion din lume – Airbus 350. Cu toate aceste noutăți laolaltă, plus serviciile de vârf, nu e o surpriză, cred, pentru nimeni că au fost votați drept cea mai bună companie aeriană a lumii.
 2. Singapore Airlines – nu am zburat niciodată, dar întotdeauna am auzit numai lucruri bune. Au fost prima companie care a avut un avion Airbus 380 și știu că la first au chiar cabine personale. Dar costăăăă.
 3. Cathay Pacific Airways – compania regiunii speciale Hong Kong a fost marea câștigătoare de anul trecut. De data asta, “doar” locul 3. Am zburat o dată cu ei, pe ruta Amsterdam – Hong Kong – Kuala Lumpur în 2009, și am amintiri foarte plăcute.
 4. Turkish Airlines  ‒ sincer, surprinzător ca Turkish să fie peste Emirates. E drept, turcii au băgat bani serioși în compania lor națională, zboară în nu știu câte destinații (ei zic că în cele mai multe țări din lume), iar serviciile s-au îmbunătățit în mod radical. Am zburat cu ei de opt ori în ultimul an (în Cappadocia și Asia Centrală). Remarcabil că dau mâncare pe minizborul București – Istanbul, zborul Asgabat – Istanbul a fost însă oribil – temperatură de saună, scaune stricate, mâncare deplorabilă. Dar bănuiesc că a fost un accident.
 5. Emirates – cred că șeicul a luat foc când a auzit că e pe locul 5, dar asta e. Data viitoare. Nu am zburat niciodată cu Emirates, deci nu am ce comenta.
 6. Etihad Airways – este compania națională a Emiratelor Arabe Unite pentru că este, de fapt, compania aeriană a șeicului din Abu Dhabi, care este președintele Emiratelor (fiind emiratul cel mai mare). E cea mai mare companie din Golf (dintre cele mari) și știu că s-a investit enorm, iar rezultatul se vede. De asemenea, Etihad a cumpărat părți importante din alți operatori aerieni – Alitalia, Air Berlin, Air Serbia și alții, dorind să devină una dintre cele mai mari companii aeriene ale lumii. Nu am zburat niciodată cu ei.
 7. ANA All Nippon Airways – trebuia să fie și japonezii, pentru că ei au fost primii asiatici care au introdus ideea de companii de lux în zonă. Și, după cum se vede, cu mare succes – cele mai bune companii aeriene din lume sunt la est de Bosfor, după cum prea bine vedeți. Din păcate, n-am zburat cu ei niciodată, doar cu principalul lor competitor, JAL.
 8. Garuda Indonesia – sincer, mare surpriză. Dacă locul e pe bune, înseamnă că au făcut un salt ENORM. Am zburat cu ei în 2004 și erau o oaie neagră a aviației asiatice. Până destul de recent, a fost interzisă în spațiul Uniunii Europene din cauza problemelor de siguranță.
 9. EVA Air – Cam nasol pentru chinezi că nu sunt în top 10, în timp de hongkongezii si taiwanezii sunt. Nu știu mare lucru despre EVA Air, n-am zburat niciodată.
 10. Qantas Airways – Am auzit întotdeauna lucruri bune despre australieni, dar n-am zburat cu ei vreodată.

Deci, după cum observați, toate cele 10 companii cele mai bune din Occident sunt din Est… singurii europeni sunt Turkish Airlines.

Să vedem acum care sunt cele mai bune companii aeriene pe regiuni.

Europa: Păi dacă Turkish este singura companie europeană în top 10 global, e normal că a ieșit din nou cea mai bună companie europeană. Pe 2 și 3 au ieșit Lufthansa și Austrian. Sincer nu știu de ce Swiss si Austrian sunt peste Air France, dar vox populi, vox Awards.

America de Nord: într-un continent dominat de companii de foarte multe ori jenante, top 3 sunt: Virgin America, Air Canada și Delta. Ca să vă dați seama cât de slabe sunt companiile nord-americane, compania low-cost Air Asia a ieșit deasupra câștigătorului continentului nord-american în clasamentul global care, apropo, este o companie low-cost. Deci, cea mai bună companie din America de Nord este o companie low-cost! Tare!

America de Sud: top 3: LAN Airlines, Avianca, TAM Airlines.

Caraibe: top 3: Avianca, COPA Airlines, Carribean Airlines. Am zburat cu COPA, e drept, la business class, și mi s-a părut o companie chiar bună. Mă mira că Avianca (Columbia) a ieșit peste ei.

Africa: top 3: South African Airways, Air Seychelles, Air Mauritius

China: top 3: Hainan Airlines, China Southern Airlines, China Eastern Airlines. Distractiv este că pe locul 7 se află o companie cu un nume senzațional – Lucky Airlines. Lucky if you survive?

 

Alte premii de luat în seamă

Cea mai îmbunătățită companie aeriană: Air France, care a sărit de pe locul 25 anul trecut pe locul 15. Sincer, chiar și locul 15 mi se pare cam jos, i-aș fi văzut ceva mai sus, dar vox populi, vox dei. Felicitări pentru salt chiar și în condițiile în care sunt sigur că mulți pasageri i-au înjurat în timpul grevei–record de astă-toamnă, care a durat mai bine de două săptămâni.

Cea mai bună companie low-cost din lume: pentru a șaptea oară consecutiv, laurii se duc la Air Asia! Compania se află pe locul 25 la nivel global, ceea ce spune multe despre o companie pe care o iubesc! În spatele lui Air Asia, pe locul 2 a ieșit Virgin America, urmați de Norwegian, despre care am auzit multe lucruri bune.

 

Ar mai fi foarte multe lucruri de spus, dar aș dori să fac un clasament relevant pentru noi… și acesta este clasamentul companiilor aeriene care zboară în România, bazat pe clasamentul Skytrax.

Deci… top 10 cele mai bune companii care operează în România (în paranteză, locul la nivel mondial)

 1. Qatar Airways (1)
 2. Turkish Airlines (5)
 3. Lufthansa (12)
 4. Austrian Airlines (13)
 5. Swiss International Airlines (14)
 6. Air France (15)
 7. British Airways (20)
 8. KLM (28)
 9. Aegean Airlines (29)
 10. Aeroflot (46)

Felicitări câștigătorilor și zboruri cât mai sigure!

Toate clasamentele le găsiți aici.

 

Și aștept comentariile voastre… ce credeți despre rezultate?

Categorii:
Companii aeriene

Comentarii

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Destinatii