Calator prin Romania. Litoral romanesc

01. Zbor peste Litoral

Hulit sau iubit, apreciat sau batjocorit, Litoralul romanesc continua sa fie unul dintre principalii magneti turistici ai romanilor. Chiar si cei care nu rateaza vreo secunda de a fi cool, dand din mana a scarba si tuguindu-si buzele a ce naspa e, se insufletesc brusc cand apare ocazia unei zile, a unui weekend sau a unui sejur la Mare. Da, la Marea Neagra, pe Litoralul romanesc. Pentru ca se vor arunca in mare, vor manca mici (sau altceva) si vor dansa. Unii poate isi vor aduce aminte de copilarie, cand parintii ii aduceau pe aici de manuta, altii se vor imbata turta, fiecare cu personalitatea si felul lui de a fi. Dar, de cele mai multe ori, se vor intoarce bucurosi acasa.

In ultimii ani, Romania a evoluat, si Litoralul la fel. Cred ca exista o evolutie bine-venita in pozitionarea clara a diverselor statiuni marine. Vrei distractie, cluburi, fite, impresionat gagici sau agatat tipi cu bani. Mamaia is the name of the game. Mamaia, nu Miami! Intr-un final glorios, o buna parte din promenada a fost refacuta, hotelurile ofera conditii din ce in ce mai bune, cluburile atrag pana si seici cu bani din Golf care arunca cu petro-dolari pe sampanii aduse in lumini de artificii si pe fete despuiate. Sudul Litoralului, lipsit o perioada de viziune si de investitii, pare sa-si fi gasit un fagas… Este litoralul relaxant, este litoralul pentru familii, litoralul pentru copii. Au aparut si niste all-inclusive-uri, Nirvana turismului roman, multe hoteluri au devenit din ce in ce mai cochete (nu neg ca mai sunt si niste bombe, asa ca atentie!), dar dupa vreun deceniu in care sudul Litoralului urmarea incremenit explozia stralucitoare a Mamaiei, a inceput sa-si revina si sa aiba ceva de spus. Ceva diferit decat spune Mamaia. Vama Veche, chiar daca toata lumea umple batistele cu lacrimi cum ca “nu mai e ce a fost”, continua sa atraga spiritele libere, mai aventuriere si care neaga glitzul Mamaiei, dar care tot cam distractie cauta. Si, evident, au aparut si alte stele pe firmamentul hipsterismului litoral. Cum ar fi Vadu. Sau chiar Sulina. Despre Portita nu am mai auzit mare lucru, pare sa nu mai fie pe val, desi e pacat, am fost acolo acum cativa ani si chiar e o experienta interesanta.

Nu as vrea sa scriu astazi despre Litoralul “clasic”. Asta are cam aceleasi ingrediente – baie in mare (sau piscina), mancat diverse, shopping prin bazaruri si, nu in ultimul rand, diverse sporturi marine. In articolul de azi, as dori sa povestesc despre ce poti face altceva decat baie – mancat – shopping. Pentru ca au aparut mai multe lucruri faine care simt ca as vrea sa le scot mai in fata.

In primul rand, zona Dobrogei este o zona cu o istorie veche si diversa. De altfel, exista si o diversitate etnica – deasupra multor sate din Dobrogea se ridica nu numai clopotnite de biserica, ci si minarete de moschei. Dar s-o luam metodic. Civilizatia a fost adusa prin regiunea aceasta de colonistii greci. Acestia au fondat orase infloritoare cum au fost Dionisopolis (Balcic), Callatis (Mangalia), Tomis (Constanta), Histria sau Olbia (Cetatea Alba). Daca urmele grecilor antici au ramas relativ putine prin Tomis (le puteti descoperi in impozantul Muzeul de Istorie din Centrul vechi), in Histria puteti descoperi un oras grecesc antic asa cum a fost. Nu e prea departe de Litoral si merita cateva ore sa va rupeti sa va duceti pana acolo. Dupa greci, au aparut romanii – impresionantul monument de la Adamclisi, complet reconstruit in perioada contemporana, spune, ca si Columna lui Traian din Roma, povestea luptei dintre daci si romani, din simbioza carora provenim, totusi, noi. Daca va duceti la Adamclisi, poate va duceti si la pestera Sf. Andrei. Posibilitatea ca apostolul Andrei sa fi locuit aici este minora, dar ce conteaza… manastirea este cu adevarat frumoasa, iar legenda este frumoasa. Dupa romani, au urmat bizantinii. In urma lor au ramas citadele din care cea mai spectaculoasa este cea de la Enisala, in drum spre Jurilovca. Construita pe un deal, dominand lacul Babadag pe un picior de plai, merita sa te cocoti pana acolo pentru panorama. Am scris Babadag? Putini stiu, dar in Babadag exista o moschee si mormantul unui sfant musulman la care vin sa se inchine numerosi credinciosi de-ai lui Allah.

Hai sa renuntam un pic la istorie si sa ma refer la alte lucruri faine… de data asta, nu pentru creier si inima, ci pentru burdihan… Dobrogea produce unele dintre cele mai apreciate vinuri din Romania, iar Murfatlar este una dintre regiunile viticole faimoase. Imposibil sa nu remarci campiile pline de vita-de-vie din drumul spre Mare – fie ca o iei pe autostrada, fie ca o iei pe vechiul drum national, vei trece prin campuri intregi de vita. Ei bine, daca dai un telefon in avans, poti sa vizitezi Murfatlarul, poti sa descoperi secretele de productie, sa descoperi istoria artei vinului si, nu in ultimul rand, sa degusti „the best of”.

Si, nu in ultimul rand, as vrea sa va reamintesc ca aici, pe litoral, se afla una dintre cele mai frumoase herghelii din Romania, herghelia de la Mangalia. Pe vremea lui Ceausescu, aparuse un zvon cum ca Nicusor printisor, fiul dictatorului, ar fi pierdut-o la carti la Monte Carlo sau Las Vegas (in functie de la cine auzeai zvonul). Evident, zvonul nu a fost real si chiar si azi poti vizita aceasta herghelie plina cu armasari frumosi. Poti sa-i admiri, sa-i mangai sau chiar sa-i calaresti. Si fiti siguri ca veti pleca cu zambetul de buze, fermecati de superbele cabaline. Cand am fost cativa ani acolo, am fugit alungati de o furtuna de vara, d-aia cu fulgere si tunete, dar tot am plecat cu zambetul pe buze.

Cred ca mai sunt multe alte atractii, in afara Sfintei Treimi plaja – mancare – dans, pe Litoralul romanesc. Pot mentiona Baza de tratament balnear „Ana Aslan” de la hotelul Europa din Eforie Nord sau namolul din „ghiol”. Recent, am asistat la prezentarea unui nou hotel de prin Jupiter, parca unde te poti „repara” in urma unui tratament holistic, inclusiv mancare pur vegetariana. Si sper ca vor aparea din ce in ce mai multe servicii, atractii si activitati care sa condimenteze oferta clasica de pe Litoral.

 

Cum ajungi pe Litoral

Cea mai mare parte a turistilor de pe Litoral vin cu masina proprie. Autostrada Bucuresti – Constanta exista de ani buni, iar anul acesta s-a fluentizat si trecerea de la podurile de peste Dunare – fie platesti taxa de pod in avans la o benzinarie (asa cum am facut eu cand mi-am cumparat rovigneta si am pus benzina), fie dai un SMS.

O alternativa posibila este trenul, dar iti cam trebuie masina sa vizitezi locurile despre care am scris in articol.

 

Unde sa stai pe Litoral

Pe Litoral, ai parte de orice tip de cazare – de la 5 stele pana la cort pe plaja (sau fara cort). Dar marea majoritate vreti sa aveti un pat sub voi si un acoperis deasupra capului… si nu numai. Daca vreti sa rasfoiti printr-o megabaza de optiuni de cazare pentru toate gusturile, aruncati o privire pe ofertele de la Portal Turism, unul dintre furnizorii de servicii de rezervare cazare in Romania cu cele mai multe oferte de cazare. De exemplu, pentru cazare litoral sunt nu mai putin de 728 de unitati de cazare de la vile si pensiuni pana la hoteluri de toate stelele. Daca va intereseaza o anumita statiune, puteti sa intrati direct sa vedeti ofertele de cazare Mamaia sau ofertele de cazare Eforie Nord. Ma rog, puteti selecta orice statiune doriti.

 

Imagini Litoral

01. Zbor peste Litoral

Mamaia vazuta din avion

02. Plaja Eforie Nord

Principala activitate – scalda in mare. Aici, la Eforie Nord

03. Litoral la Eforie

Tot in Eforie Nord, in fata hotelului Europa

04. Plaja Costinesti

Costinesti

05, Litoral - Costinesti

06. Piscina Hotel Vega

Mamaia

07. Herghelia Mangalia

Dar in afara de mare si plaja, ce-ar fi sa ai si alte experiente pe Litoral… De exemplu, sa te duci la herghelia Mangalia

08. Cal pe Litoral

Nu-i asa ca sunt draguti ?

09, Spa pe Litoral - Eforie Nord

Un centru spa cu adevarat deosebit este cel de la Hotel Europa din Eforie Nord

10. Moschee Babadag

Poti descoperi si alte comunitati – moscheea din Babadag

11. Monument Adamclisi

Urmele stramosilor la Adamclisi

12. Pestera Sf, Andrei

Pestera Sfantului Andrei, probabil cel mai popular loc de pelerinaj din Dobrogea

13. Vitrina Murfatlar

Daca ar fi mai bine promovat si organizat si acesta ar fi un loc de pelerinaj mega-popular: podgoria Murfatlar

14. Crama Murfatlar

15. Testare vinuri Murfatlar

Pentru degustari de vinuri alese

Categorii:
Romania

Comentarii

  • serban spune:

    Servus. Urmeaza sa merg 1 sapt in Danemarca. Ceva sfaturi /idei aveti de dat? Toate bune!

  • Diana spune:

    Multumesc! chiar am sa ma duc la herghelia din Mangalia, nu stiam…

  • Excursii scolare spune:

    Idei minunate de a petrece timpul pe litoral sau idei de popasuri pe drumul spre distractia la mare.

  • Paul DROSU spune:

    Un exemplu despre cum se vede situatia litoralului in tara asta a noastra: acum cateva zile, butonam telecomanda televizorului. Si ma opresc, la un moment dat, cand vad o imagine cu marea…pe un post de stiri (n-are importanta care, ca sunt cam la fel). Si ce spunea o fatuca acolo: ca pe o plaja din Navodari, „SALBATICA” si „una dintre cele MAI CURATE plaje”, a intrat unul cu TIRUL si nu mai putea sa iasa si a trebuit sa fie impins de cei de pe plaja, iar politia face cercetari pentru a-l identifica si amenda. Pana aici pare in regula, doar ca nu era un TIR, ci doar capul tractor de la TIR (adica fara remorca – dar hai ca asta nu ar fi o mare greseala!). Ce m-a lasat masca pe mine, a fost ca in imagini, doar la cativa metri de TIR-ul pe care se straduia lumea sa il scoata din nisip, erau parcate cel putin 5 sau 6 autoturisme, la cativa pasi de malul apei…Fatuca de la stiri nu a spus nimic si despre acele autoturisme, sau daca politia ar fi interesata si de ele! Probabil ca autoturismele aveau voie, dar TIRUL nu…
    Am mai spus-o pe undeva: problema catastrofala in Romania (si care afecteaza direct turismul, mai ales cel prestat de strainii pe care ii asteptam cu „drag”) nu este, in primul rand, mizeria endemica, ci faptul ca aceasta mizerie a devenit atat de normala si de obisnuita, incat majoritatea romanilor nici nu o mai baga in seama, nici nu mai sunt constienti de ea, pentru ei face parte din peisaj.

  • Tuculescu Adriana spune:

    In vara 2021 am vrea sa fie din nou avion Iasi-Cța in special pt seniorii care fac tratament balnear in Eforie nord și le este greu cu mașina -7 ore cel puțin pe sosea prin bunăvoința cuiva sau contracost in loc de max 1h cu avionul.Multumim anticipat și rugam sa știm din timp dacă va fi avion sau nu.

    • Imperator spune:

      Am extrem de mari dubii ca va exista vreun avion Iasi – Constanta. A fost acum vreo 3 ani si a fost un fiasco total (era cam 30% ocupat), asa ca a fost scos si probabil nimeni nu se va mai baga.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest