Despre voucherele de vacanta

Vouchere de vacanta

Zilele trecute, presa a tot anuntat stiri contradictorii despre celebrele vouchere de vacanta. Mai intai, s-a anuntat ca desi PSD-ul promisese vouchere de vacanta pentru bugetari de anul asta, i-a lasat evident cu ochii in soare. Doua zile mai tarziu, se anunta ca voucherele de vacanta vor fi date, candva, in jurul datei de 1 iulie, pentru cei 1,2 milioane de bugetari. Desi nu am auzit sa fie data vreo ordonanta, dispozitie sau ceva similar (deci inca nu este nimic sigur), ideea este ca toti bugetarii vor primi un voucher de vacanta in valoarea salariului minim pe economie – deci 1.450 lei. Daca sunteti bugetar, mi se pare cam tarziu daca vreti sa le folositi pentru vacanta de vara, dar sigur veti gasi ceva la munte, in statiunile balneo si poate chiar la mare, mai la sfarsit de sezon. Sau le puteti folosi pentru a achizitiona sejururi early booking pentru la anul. Dar ce sunt aceste vouchere de vacanta?

Acestea au fost create cu ceva timp in urma, la cererea industriei turistice romanesti. Ele exista prin mai multe tari ale Europei (am impresia, fara sa bag mana in foc, ca au fost inventate de francezi) si pe de o parte pot fi folosite ca o oferta de bonus pentru angajati (asa cum sunt mai vechile si mai cunoscutele „tichete de masa”), iar pe de alta parte, pentru promovarea turismului in Romania. Cum ziceam, ele sunt deja disponibile si exista angajatori privati care deja le ofera angajatilor. De ce promovarea turismului in Romania? Pentru ca ele pot fi folosite doar pentru servicii turistice in Romania… nu le puteti folosi sa platiti pentru un city break in Dubai, pentru un sejur in Santorini sau pentru un circuit in Italia. Se pot folosi pentru plata transportului, cazarii, meselor si, eventual, a unor tratamente balneare in Romania. Poti sa-ti achizitionezi un sejur la mare, un city break in Ardeal, un weekend la munte sau o tura prin Delta Dunarii, de exemplu.

Care e avantajul pentru angajatori? In primul rand, ii motiveaza pe angajati (intotdeauna, o vacanta este un cadou frumos din partea firmei, chiar daca e la Poiana Brasov si nu in Noua Caledonie) si, in plus, sunt cheltuieli deductibile contabil (si nu trebuie platite CAS si alte hangarale). Singura conditie este ca firma care le ofera sa fi avut profit sau venit (daca e microintreprindere) in anul precedent.

Ce trebuie sa faci daca esti fericitul beneficiar al unui voucher de vacanta? Trebuie sa contactezi o agentie de turism membra ANAT care accepta vouchere de vacanta si sa contractezi un serviciu (nu e nevoie sa fie doar pentru titular, dar, atentie, voucherele de vacanta sunt nominale), pot sa fie pentru toata familia. Ca si in cazul tichetelor de masa, daca pretul serviciilor e mai mare, poti sa platesti diferenta.

Ce mai trebuie stiut – voucherele de vacanta vor fi emise in 2 variante – tiparita si electronica. Pentru cei care primesc vouchere de vacanta in varianta electronica nu mai trebuie sa mearga personal la agentie de turism pentru a prezenta voucherul, pot sa-si aleaga pachetele prin telefon, mail, on-line, etc.

Unde poti sa iti preschimbi voucherul de vacanta intr-o vacanta? In mod sigur, poti sa-i contactezi pe cei de la Paralela 45. Cei de la Paralela 45 deja au acceptat in 2016, vouchere de vacanta in valoare de cate sute de mii de euro, asa ca toti agentii stiu despre ce e vorba. De la acestia, pe langa numeroasele oferte inclusiv pentru turism intern, vei primi cadou un voucher de 25 de euro pe care il poti folosi ca o reducere pentru o vacanta in strainatate.

Mai multe informatii gasesti aici.

Categorii:
Diverse

Comentarii

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Destinatii