Despre voucherele de vacanta

Vouchere de vacanta

Zilele trecute, presa a tot anuntat stiri contradictorii despre celebrele vouchere de vacanta. Mai intai, s-a anuntat ca desi PSD-ul promisese vouchere de vacanta pentru bugetari de anul asta, i-a lasat evident cu ochii in soare. Doua zile mai tarziu, se anunta ca voucherele de vacanta vor fi date, candva, in jurul datei de 1 iulie, pentru cei 1,2 milioane de bugetari. Desi nu am auzit sa fie data vreo ordonanta, dispozitie sau ceva similar (deci inca nu este nimic sigur), ideea este ca toti bugetarii vor primi un voucher de vacanta in valoarea salariului minim pe economie – deci 1.450 lei. Daca sunteti bugetar, mi se pare cam tarziu daca vreti sa le folositi pentru vacanta de vara, dar sigur veti gasi ceva la munte, in statiunile balneo si poate chiar la mare, mai la sfarsit de sezon. Sau le puteti folosi pentru a achizitiona sejururi early booking pentru la anul. Dar ce sunt aceste vouchere de vacanta?

Acestea au fost create cu ceva timp in urma, la cererea industriei turistice romanesti. Ele exista prin mai multe tari ale Europei (am impresia, fara sa bag mana in foc, ca au fost inventate de francezi) si pe de o parte pot fi folosite ca o oferta de bonus pentru angajati (asa cum sunt mai vechile si mai cunoscutele „tichete de masa”), iar pe de alta parte, pentru promovarea turismului in Romania. Cum ziceam, ele sunt deja disponibile si exista angajatori privati care deja le ofera angajatilor. De ce promovarea turismului in Romania? Pentru ca ele pot fi folosite doar pentru servicii turistice in Romania… nu le puteti folosi sa platiti pentru un city break in Dubai, pentru un sejur in Santorini sau pentru un circuit in Italia. Se pot folosi pentru plata transportului, cazarii, meselor si, eventual, a unor tratamente balneare in Romania. Poti sa-ti achizitionezi un sejur la mare, un city break in Ardeal, un weekend la munte sau o tura prin Delta Dunarii, de exemplu.

Care e avantajul pentru angajatori? In primul rand, ii motiveaza pe angajati (intotdeauna, o vacanta este un cadou frumos din partea firmei, chiar daca e la Poiana Brasov si nu in Noua Caledonie) si, in plus, sunt cheltuieli deductibile contabil (si nu trebuie platite CAS si alte hangarale). Singura conditie este ca firma care le ofera sa fi avut profit sau venit (daca e microintreprindere) in anul precedent.

Ce trebuie sa faci daca esti fericitul beneficiar al unui voucher de vacanta? Trebuie sa contactezi o agentie de turism membra ANAT care accepta vouchere de vacanta si sa contractezi un serviciu (nu e nevoie sa fie doar pentru titular, dar, atentie, voucherele de vacanta sunt nominale), pot sa fie pentru toata familia. Ca si in cazul tichetelor de masa, daca pretul serviciilor e mai mare, poti sa platesti diferenta.

Ce mai trebuie stiut – voucherele de vacanta vor fi emise in 2 variante – tiparita si electronica. Pentru cei care primesc vouchere de vacanta in varianta electronica nu mai trebuie sa mearga personal la agentie de turism pentru a prezenta voucherul, pot sa-si aleaga pachetele prin telefon, mail, on-line, etc.

Unde poti sa iti preschimbi voucherul de vacanta intr-o vacanta? In mod sigur, poti sa-i contactezi pe cei de la Paralela 45. Cei de la Paralela 45 deja au acceptat in 2016, vouchere de vacanta in valoare de cate sute de mii de euro, asa ca toti agentii stiu despre ce e vorba. De la acestia, pe langa numeroasele oferte inclusiv pentru turism intern, vei primi cadou un voucher de 25 de euro pe care il poti folosi ca o reducere pentru o vacanta in strainatate.

Mai multe informatii gasesti aici.

Categorii:
Diverse

Comentarii

 • Florin spune:

  Tin sa te contrazic. Politistii, de exemplu, nu primesc vouchere de vacanta. Si pana la urma, ei, tot de stat apartin.

  • Imperator spune:

   Guvernul a anuntat ca bugetarii vor primi. Nu am vazut nicaieri ca anumite categorii vor fi excluse. Acum, tinand cont cat de futuristic e bugetul, nu sunt sigur ca va fi careva sa primeasca. Dar proiectul continua pentru mediul privat.

 • Diana spune:

  Anul trecut, agenția prin care mi.am cumpărat pachetele turistice pentru Craciun si Anul Nou mi.a luat comision 10%. E legal?

 • Diana spune:

  Multumesc, Imperatore. M.am liniștit, oricum cei 10% i.am plătit tot in vouchere de vacanța.

 • Bianca spune:

  Nu inteleg de ce redati in mod eronat textul actului legislativ.
  Vouchere de vacanta pot primi toate agentiile licentiate de Ministerul Turismului, nu doar agentiile dintr-o anumita asociatie (ANAT) si de asemeni, hotelurile.
  Ce rost are indrumarea potentialilor client catre Paralela 45, in conditiile in care si-au manifestat lipsa de interes fata de acestea, conf. art. din link: http://www.wall-street.ro/articol/Turism/198923/alin-burcea-anat-voucherele-de-vacanta-nu-functioneaza-pentru-ca-statul-obliga-agentiile-de-turism-sa-lucreze-cu-un-comision-de.html ?

 • Adi spune:

  Exista agentii/variante prin care cu acele vouchere sa achizitionezi excursie in strainatate?

 • Mariana spune:

  Buna ziua!Vreau sa pun o intrebare.Tata e bugetar dar nu poate merge in vacanta.Poate sa imi dea mie voucherul lui? Sau nu?Cum sa faca?

 • Laurentiu spune:

  Buna ziua,sunt cadru Didactic, ce doresc sa intreb este faptul ca daca am sa merg cu masina la mare de exemplu, de voucherele care le-am primit pot sa plătesc si carburantul sau mancarea?

 • Camelia spune:

  Voucherele se pot folosi și cu procura de la propietar?

 • Andreea spune:

  Tatăl meu beneficiază de vouchere deoarece lucrează într-o unitate de învățământ, am vrea să mergem la munte împreună cu încă o familie (prieteni) este posibil să mergem toți pe voucherele tatălui meu? Este obligatoriu să apelăm la o agenție de turism sau putem plăti cu voucherele direct la hotel/pensiune? Mulțumesc anticipat!

  • Imperator spune:

   Se poate plati la agentie de turism sau se poate plati direct la hotel / pensiune. Nu stiu foarte exact daca se poate merge toti pe un voucher, dar in mod cert contractul trebuie sa fie pe numele titularului voucherului.

 • Simona spune:

  Pot sa merg cu inca 2 persoane daca nu sunt din familie pe vaucher in concediu?

  • Imperator spune:

   Cu voucherele de vacanta se pot achita servicii turistice in RO doar de catre titularul lor si tot el trebuie sa beneficieze de serviciile comandate. Bineinteles ca poate lua cu el pe cine vrea sau mai bine spus, in functie de valoarea lor poate achita 1,2,3 camere pe care le poate lua impreuna cu el. Voucherele nu sunt transmisibile, asa ca titularul trebuie sa fie prezent !

 • Moroianu spune:

  Daca vreau sa fac un circuit, pot achita cazarea și masa cu vouchere in locurile disponibile unde ajung?
  E nevoie neapărat de un pachet de servicii achiziționat prin agenție de turism?
  Daca merg in regim propriu, ce pot achita cu voucherul?

  • Imperator spune:

   Doar cazarea la hotelurile (pensiuni, etc) care le accepta. Se mai poate deconta tren, dar nu sunt sigur daca CFR (sau alti transportatori privati) le accepta. Nu toate agentiile, hotelurile, pensiunile, companiile de transport le accepta, este decizia lor daca vor sa le accepte sau nu, deci verifica in prealabil

 • Maria spune:

  Buna ziua Mama me a primit voucherele de vacanta dar din motive de sanatate nu poate sa plece din localitate!ca fiica ei pot sa plec cu familia in concediu cu tichetele ei?Sau ce putem sa facem ca sa putem utiliza sa nu se piarda?Va multumesc anticipat!o procura ca sunt fiica ei sau ceva nu exista prin care ea sa mi le dea cadou ca fiica ei ?

 • Cristina spune:

  Dacă mă cazez la o pensiune,plătesc cu voucherul cazarea, cu restul de vouchere pot plati masa la un alt hotel/restaurant?

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest