Diseara, plec in Tarile Baltice de la Varsovia la Helsinki

Harta tarile Baltice

Scriam in ultimele zile despre destinatiile din nordul Europei. Da, nu sunt la fel de populare ca plajele incinse ale Greciei, Italiei sau Spaniei, dar sunt niste locuri superbe de vizitat si de experimentat. In Nord, vremea este mult prea fresh (aparent, chiar mai fresh decat mi-as dori), exista niste orase fenomenale, iar natura, acolo in nord, este cu adevarat speciala. Asa ca in seara asta voi fi la bordul plinei curse Wizz Air pe ruta Bucuresti – Varsovia, in tentativa de a descoperi marele nord.

Ruta ma va duce prin toate tarile baltice, pana la Helsinki. In mod cert, voi trece si voi dormi la Varsovia, Kaunas (capitala interbelica a Lituaniei cand actuala capitala, Vilnius, era un oras in Polonia), Vilnius, Riga, Talinn si, in fine, in ultima zi, voi traversa cu ferry-ul pana la Helsinki unde nu voi dormi, dar voi lua un zbor de noapte – una dintre primele curse Blue Air directe intre Bucuresti si Helsinki. Evident, nu inseamna ca ma voi limita la vizitarea acestor orase, am planuri de a descoperi si zonele adiacente, am pus si alte locuri pe lista, dar sa vad ce o sa iasa. In mod cert, ma va ajuta enorm faptul ca soarele apune pe la 11 noaptea la Talinn, bunaoara J.

De facto, am fost cam in toate aceste orase (exceptand Kaunas), dar nu pot spune ca am si avut timp sa le savurez. In Varsovia am fost de vreo doua ori, o data cateva zile, dar cu treaba, asa ca nu pot spune ca l-am vazut prea bine. M-am invartit, e drept, in mare viteza prin orasul vechi, m-am urcat in faimosul Palat al Culturii si, da, am vizitat Palatul Regal, dar cam atat.

In Vilnius, m-am plimbat o singura dimineata intr-o vara ploioasa si doar mi-am soptit in barba ca trebuie sa revin. In Riga am stat jumatate de zi intre doua avioane si m-am indragostit de Art Nouveau. In fine, cel mai mult timp am petrecut in Talinn, unde am fost intr-o excursie de o zi din Helsinki si am descoperit unul dintre, poate, cele mai frumoase orase medievale ale lumii… Dar asta s-a intamplat acum vreo șase-șapte ani, asa ca m-am decis sa revin.

Cum spuneam, ma voi afla la bordul primei curse Wizz Air spre Varsovia. Biletul a costat 139 de lei (asa ca nu aveti nicio scuza sa nu descoperiti Polonia) si ma bucur ca, in fine, vor exista legaturi la preturi scazute intre Romania si Polonia. Apoi, toata ruta asta o voi strabate printr-o combinatie de trenuri si autobuze. Da, stiu, exista diverse optiuni de zbor intre capitalele baltice, la preturi de multe ori minuscule, dar nu poti lua pulsul unei tari din avion… din tren sau din autobuz voi vedea cum arata Estonia sau Lituania rurala. Ultimul hop il voi face cu ferry si, dupa cateva ore petrecute in Helsinki, voi lua cursa directa Blue Air spre casa. Nu este prima cursa Blue Air, dar este una dintre primele, pentru ca zborul inaugural a fost, candva, prin iunie. Si ma bucur ca dupa retragerea Finnair de acum cativa ani buni, vom avea o legatura directa la preturi rezonabile cu Finlanda. Pentru ca nu e numai Helsinki acolo, ci, la doi pasi, se afla si superbul Talinn (care este incredibil de frumos, dar la fel de incredibil de necunoscut), iar la trei pasi se afla St. Petersburg (pe care il poti vizita fara viza pentru 72 de ore daca mergi in orasul lui Petru cel Mare cu ferry-ul St Pete, amanunte gasesti aici. Ma rog, nici sa obtii viza de Rusia nu este chiar o problema insurmontabila, dar de data asta nu am si Rusia in plan).

Voi posta poze in timp ce voi merge de colo-colo si, evident, voi povesti la intoarcere. Daca e cineva prin perioada asta pe acolo, sa dea un semn de viata, poate iesim la un suc in Talinn, Varsovia sau Riga. De asemenea, daca ati fost pe aici in ultimul timp, v-as multumi daca mi-ati da niste sfaturi si ponturi, jos la comentarii.

Si, nu uitati, urmariti posturile de pe blog… Am scris deja articolele si se vor publica dupa cum sunteti obisnuiti… zilnic :).

Imagini Tarile Baltice de la Varsovia la Helsinki

01. Palatul Regal Varsovia

Reconstruitul palat regal din Varsovia

02. Centru Varsovia

Piata centrala din orasul vechi (si el reconstruit complet)

03. Catedrala Vilnius

Catedrala din Vilnius

04. Centru Vilnius

Orasul vechi, unul din cele mai mari orase vechi din Europa

05. Cladire Art Nouveau

Riga – oras Art Nouveau

06. Centru Riga

Prin centrul capitalei letone

07. Panorama Talinn

Tallinn, oras de basm

08. Centru Tallin

Centrul capitalei estone

09. Catedrala Helsinki

Catedrala din Helsinki

10. Stadionul Olimpic Helsinki

Si celebrul stadion olimpic. Aici au avut loc Jocurile Olimpice din 1952 si tot aici, Steaua s-a calificat in semifinalele CCE in 1986 🙂

Categorii:
Diverse

Comentarii

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Destinatii