O zona mai putin cunoscuta, dar unde poti descoperi niste bijuterii: Tarile Baltice

Tallinn Tarile Baltice

Sunt absolut sigur ca o buna parte dintre noi, iubitorii de calatorii, au auzit de Tarile Baltice. Dar, din pacate, lipsa de zboruri directe a pus zona aceasta a Europei undeva in umbra marilor capitale europene (si nu numai, cred ca si a unor orase mai mici, ca Nurenberg sau Malaga, spre care exista, insa, zboruri directe). Am fost asta-vara intr-un tur al Tarilor Baltice de la Varsovia pana la Helsinki, trecand, practic, prin cinci tari insirate de-a lungul tarmului rasaritean al Marii Baltice, si pot spune ca a fost unul dintre cele mai faine circuite europene din ultimii ani. Am descoperit orase istorice perfect restaurate, unele, adevarate basme (cum ar fi Tallinnul), palate si cetati, campuri verzi, apusuri de soare incredibile si paduri pline de aer curat. Nu, Tarile Baltice nu sunt extrem de ieftine (si cu cat vei „urca” spre nord, vei vedea cum preturile vor creste perceptibil), dar merita, merita, merita.

Evident, poti vizita Tarile Baltice folosind transportul in comun (cum am facut noi) sau cu masina (fie inchiriata, fie batand aproape 1.000 de kilometri din Romania pana la granita lituaniano-poloneza), dar, evident, exista si circuite organizate – cu ghid, cu un program clar, fara bataie de cap. Unul dintre aceste circuite este oferit de cei de la Paralela 45 si acopera cele mai faine locuri din Baltice (pe marea majoritate le-am vazut si eu, pe unele le-am ratat, dar nu pentru ca nu erau interesante, ci pur si simplu pentru ca erau mai greu de atins cu transportul in comun).

Daca eu am petrecut o zi in Varsovia inainte de a porni la drum, turul celor de la Paralela 45 incepe direct de la Vilnius (doar veti tranzita Varsovia, pentru ca se zboara cu compania poloneza LOT), unde se afla unul dintre cele mai extinse centre istorice din Europa. Practic, la fiecare colt, descoperi o mica bijuterie arhitecturala rezultata din creuzetul popoarelor care au trait aici – lituanienii, polonezii, rusii si evreii. Lituania a fost o mare putere a Evului Mediu (Moldova noastra s-a invecinat cu Lituania pe Nistru, iar inceputurile principatului moldovenesc au fost puternic influentate si sprijinite de Marele Ducat al Lituaniei)… Incercati sa va urcati in vreun punct de panorama (este unul fie pe citadela catarata pe un deal fix in spatele Palatului Marilor Duci sau la punctul numit 3 Cruci, unde se afla, evident, trei cruci, fie in hotelul in care se face cazarea – hotelul Panorama, fix in cel care am stat si eu), pentru a vedea ca centrul Vilniusului este plin de verdeata, ca o padure din mijlocul careia rasar, ca in poveste, turle si turnulete, palate si biserici… Este o incantare.

Dar Lituania nu inseamna doar Vilnius. Veti putea merge la castelul Trakai, un castel ca in filmele cu cavaleri si domnite, construit pe o insula din mijlocul unui lac in apropierea capitalei Vilnius, dar si la Kaunas, eternul oras 2 al Lituaniei, insa care a jucat rolul de capitala temporara intre cele doua razboaie mondiale, atunci cand Vilnius s-a aflat sub ocupatie poloneza… asa ca autoritatile lituaniene au trebuit sa investeasca rapid in cladiri prestigioase, pentru a gazdui diversele institutii de stat ale Lituaniei. Este o excursie optionala pe care v-o recomand … Daca nu doriti, puteti sa va pierdeti din nou pe stradutele extrem de pitoresti ale Vilniusului (eventual, si Republica Uzupiste, „republica” artistilor din Vilnius).

Pe drumul spre Riga, capitala Letoniei, va veti opri la dealul Crucilor, unul dintre cele mai stranii locuri din Tarile Baltice, unde chiar sunt ridicate mii de cruci de diverse forme si marimi, unele reflectand influenta paganismului baltic pre-crestin (popoarele baltice sunt ultimele crestinate din Europa, dar infuentele vechii religii continua sa se simta in traditiile lor, iar de vreo cateva decenii incoace, exista o miscare de revenire la vechea religie), dar si la palatul Rundale, cea mai frumoasa cladire in stil baroc din toate zona, pe care, din pacate, am ratat-o, fiindca se ajunge cam greu pe cont propriu – si am dorit sa savurez Riga …

Riga, capitala Letoniei, are, de asemenea, un centru vechi savuros, cu numeroase restaurante, baruri, biserici, muzee si legenda, dar sa nu ratati si o tura prin cartierul Art Nouveau, aflat la circa 20 de minute de mers pe jos de orasul vechi, unul dintre cele mai frumoase si extravagante ale stilului care a facut furori la inceputul secolului trecut (nu se compara cu bogatia de cladiri din Oradea, dar si asa, strada principala este o nebunie de forme, statui si culori).

In program, exista si o excursie optionala de o jumatate de zi la Sigulda, orasel in care n-am fost, preferand sa savurez poezia Rigai… Este alegerea voastra!

Pe drumul spre Tallinn, va veti opri in Parnu, capitala universitara a Estoniei, oras de care am auzit numai lucruri faine, dar in care, din pacate, nu am ajuns… pentru ca am preferat sa savurez Tallinn, orasul in care m-am simtit ca si cum as fi patruns in basmele Fratilor Grimm. Tallinn nu este un oras de bifat (desi exista niste locuri cu adevarat speciale, cum ar fi turla catedralei St. Olaf, dealul Tompea cu cladirile sale patriciene, stradutele in panta din Orasul de Jos (dealul a fost rezidenta nobiliara, iar Orasul de Jos a fost de-a lungul istoriei orasul negustorilor) sau palatul construit de Imparatul Petru cel Mare al Rusiei, cel care a extins granitele Rusiei pana la Marea Baltica.

Aveti si posibilitatea unei excursii de o zi la Helsinki, aflat la circa doua ore de mers cu ferry-ul peste un golf ce se prelungeste, hat, pana la St. Petersburg si care chiar e interesant pentru o schimbare de peisaj – dupa basmele medievale ale Vilniusului, Rigai si Tallinnului, veti descoperi stilul utilitarian, sobru si spartan al nordului scandinav – dupa ce vizitezi un oras ca Helsinki, o sa-ti dai seama de filozofia IKEA…

Va veti intoarce la Bucuresti, din nou cu un zbor al companiei LOT din Tallinn (cu schimb la Varsovia), si, sunt convins, cu unele dintre cele mai faine orase medievale ale Europei pe retina, in inima, dar si pe SIM-urile aparatelor de fotografiat.

 

Circuitele vor fi organizate de patru ori in vara aceasta, de la sfarsitul lui mai pana la sfarsitul lui august, fix in perioada cand este cel mai bine de vizitat – va fi cald (asta nu inseamna sa nu aveti cu voi si niste haine mai groase, ca atunci cand mai da o mama de ploaie, temperaturile scad zdravan), soare (cat se poate) si, mai ales, ziua foarte, foarte lunga. Eu am fost in prima jumatate a lui iulie, iar la Tallinn soarele apunea pe la 11.00 noaptea!

Pretul este de 799 de euro, incluzand biletele de avion (cu tot cu taxele aeroportuare), cazari, transport cu autocarul, tururi ghidate prin cele trei capitale si intrarea in Palatul Rundale (Letonia). Cum ziceam, exista optiunea de a te alatura unor excursii optionale (cum ar fi Trakai + Kaunas sau Helsinki) sau de a ramane in capitalele baltice, pentru a le descoperi si savura pe cont propriu.

Poti obtine toate informatiile aici –––-> Circuit Tarile Baltice.

Imagini Tarile Baltice

Biserica Vilnius

Una dintre cele mai frumoase biserici din Vilnius

Panorama Vilnius

Panorama Vilniusului – un oras verde, verde, verde

Case Traditionale Lituaniene

Case traditionale lituaniene

Palatul Trakai

Castelul Trakai

Catedrala Ortodoxa Kaunas

Fosta catedrala ortodoxa din Kaunas

Citadela Kaunas

Citadela din Kaunas a fost construita pentru a face fata cavalerilor teutoni

Dealul Crucilor

Miscatorul Hill of Crosses

Hill Of Crosses

Mii si mii de cruci

Riga

Din turnul bisericii St. Peter din Riga

Cladire Art Nouveau

Una din cladirile art nouveau cele mai pozate din Riga – are o pisica in varf 🙂

Tallinn

Dealul Toompea din Tallinn – rezidenta istorica a nobililor

Casute De Turta Dulce

Casutele ca de turta dulce din Tallinn

Palat Tallinn

Petru cel Mare a construit un palat imperial si in Tallinn, imediat dupa cucerirea orasului

Tripsta-logo
Categorii:
Estonia · Letonia · Lituania · Paralela 45

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Destinatii

Pin It on Pinterest