Cum alegi bagajul de mână pentru avion ?

Travel Kit

Pentru că ne aflăm în plin sezon al vacanțelor de vară și deja biletele de avion sunt rezervate, v-am pregătit un scurt material despre bagaje, cu accent pe cele pentru zborurile low-cost, care domină clar piața din România. Este un articol scris de un specialist în domeniu, un prieten drag (de fapt suntem prieteni de aproape două decenii) care de ani buni are un magazin on-line de vândut bagaje https://www.travelkit.ro/ și care știe cam tot ce mișcă și ce e nevoie pentru o călătorie cât mai ieftină 😊. Aflați mai multe informații care vă pot fi de ajutor.

Odată cu avântul companiilor aeriene low–cost, se conturează o problemă legată de costul transportului bagajelor, care de cele mai multe ori sunt opționale, fiind taxate separat de biletul avionului.

Până de curând, atunci când companiile mari, naționale (Tarom, Lufthansa etc.) făceau legea, în biletul de avion era inclusă o alocație generoasă de bagaje, incluzând, de regulă, atât un bagaj de mână consistent de 55x40x20 cm, dar și un bagaj de cală, cel mai adesea, nelimitat ca dimensiuni.

Se pare însă că pasagerii preferă ofertele low-cost, unde biletul de avion este cât se poate de ieftin, dar, din păcate, nu mai include aproape nimic altceva, nici măcar în ceea ce privește bagajele. În prezent, cei mai mari doi jucători de pe piața low-cost au redus drastic alocația de bagaje gratuită (inclusă în prețul biletului de avion) și taxează separat orice bagaj suplimentar, după cum urmează:

 

Bagaje Low-Cost Wizz Air Ryanair
Bagaj de mână Gratuit 40x30x20 cm, Inclus 40x20x25 cm, Inclus
Bagaj de mână Priority 55x40x23 cm, 5-30 €/ zbor 55x40x20 cm, 6-10 € / zbor
Bagaj de cală 10kg 9-27 € / zbor 10-12 € / zbor
Bagaj de cală 20kg 15-50 € / zbor 25-40 € / zbor
Bagaj de cală 32kg 23-72 € / zbor n/a

NOTĂ: încearcă să cumperi bagajele de cală online, de preferat odată cu biletul de avion, pentru a obține un cel mai bun cost.

 

Bagajul de mână Gratuit

În cazul bagajelor de mână gratuite pentru Wizz Air și Ryanair, alegerea este limitată și, din păcate, nu veți găsi trolere, din cauza dimensiunilor minuscule permise.

Puteți opta însă pentru o geantă de voiaj sau un rucsac care să se încadreze în dimensiunile 40x30x20 cm pentru Wizz Air și 40x20x25 cm pentru Ryanair. Încercați să găsiți una cât mai apropiată de aceste dimensiuni, dar care să nu le depășească. Țineți cont că aceste bagaje sunt verificate atent de personalul companiilor aeriene, fiind plasate în suportul metalic de la poarta de îmbarcare.

Este foarte important totuși să aveți un bagaj (de orice fel) care să se încadreze în aceste dimensiuni, pentru a vă putea păstra cu dvs. obiectele importante (banii, documentele, telefonul, laptopul, tableta etc.), pe durata zborului.

 

Bagajul de mână Priority

Pasagerii Wizz Air și Ryanair care cumpără serviciul Îmbarcare Prioritară (Priority Boarding – serviciu contra cost, de la 5 Euro / zbor) au dreptul să aducă la bord încă un bagaj de mână Wizz Air de maximum 55x40x23 cm, respectiv un bagaj de mână Ryanair de maximum 55x40x20 cm. Aceasta din urmă este dimensiunea maximă cvasi-universală, acceptată de majoritatea companiilor aeriene pentru bagajul de mână (atenție, există și excepții – găsiți aici lista detaliată cu dimensiuni ale bagajului de mână pentru fiecare companie).

Pentru acest tip de bagaj, putem folosi fie un troler, fie un rucsac, iar oferta de pe piață este chiar bogată. Fiți însă foarte atenți cum vă alegeți bagajul de cabină – acesta va fi principalul bagaj pe care îl veți folosi în majoritatea deplasărilor.

 

Troler, rucsac sau troler-rucsac?

Dacă ești în formă și ai o constituție atletică, probabil că vei prefera un rucsac, care prezintă avantajul că lasă ambele mâini libere în timpul călătoriei. O mulțime de oameni văd în asta un avantaj important, iar rucsacul Max 55x40x20 cm de la Travelkit are o mulțime de utilizatori fideli. Bineînțeles, există și un dezavantaj în faptul că va trebui să susții întreaga greutate a bagajului în spate.

În cazul în care ești mai firav(ă) sau suferi de dureri de spate, îți recomandăm un troler 55x40x20 cm, care îți va permite să te miști relativ fără efort, indiferent de greutatea bagajului, dar îți va ține ocupată una dintre mâini. De asemenea, ține cont că un troler devine dificil de manevrat pe străzi pavate cu piatră cubică sau atunci când trebuie să urci sau să cobori scări, ambele situații fiind extrem de dese în Europa.

Dacă ți-e greu să te hotărăști, există însă și cea de-a treia variantă: Trolerul / Rucsac Smart de 55 cm. Folosește-l ca rucsac oricând vrei și tractează-l pe roți, atunci când ai obosit.

 

Atenție la dimensiuni!

Trolerele comercializate de Travelkit sunt proiectate special pentru a maximiza spațiul de încărcare și a reduce greutatea fiecărui bagaj; marea majoritate a trolerelor și bagajelor pe care le comercializăm au exact dimensiunea maximă acceptată de companiile aeriene.

Spre exemplu, un troler Max de la Travelkit măsoară exact 55x40x20 cm, dimensiunea maximă aprobată pentru bagajul de mână, oferindu-vă astfel posibilitatea de a beneficia de maximum de spațiu de încărcare cu bagaje, fără să depășiți limitele setate de compania aeriană cu care zburați. În același timp, spre exemplu, există trolere mărci cunoscute care au dimensiunile complet greșite: spre exemplu, un astfel de troler măsoară 57x43x22 cm, depășind cu 2 cm în înălțime, 3 cm în lățime și 2 cm în grosime dimensiunile maxime acceptate și deci neputând fi folosit ca bagaj de mână în nicio companie aeriană!!! Este posibil să nu apară probleme la unele zboruri ale companiilor mari, naționale, care nu prea obișnuiesc să verifice bagajele, dar nu încercați să folosiți acest troler la vreun zbor low-cost! Veți fi „amendați” prompt cu o suprataxă usturătoare de cca 50 de euro per zbor (deci 100 de euro dus/întors).

Este important de notat că dimensiunile care contează sunt cele exterioare, totale. Deci dacă o companie aeriană precizează o limită a dimensiunilor bagajelor de mână, trebuie să verificați dimensiunile exterioare totale, incluzând aici corpul trolerului, mânerele, roțile și orice fel de alte părți componente. Practic, la poarta de îmbarcare, bagajul dvs. va fi verificat prin introducerea sa într-o cușcă din metal, iar dacă nu încape… sunteți pasibili de o suprataxă usturătoare.

 

Dimensiunile interioare ale trolerului sunt doar orientative, menite să ofere o indicație referitor la spațiul de împachetare disponibil în interiorul trolerului. Nu au însă absolut nicio relevanță pentru limitele companiilor aeriene. Pentru a evita confuziile, la travelkit.ro cităm numai dimensiunile exterioare ale bagajelor.

 

Să alegem un troler cu două sau cu patru roți?

Vă recomandăm trolerele cu două roți. Aceste două roți sunt de obicei „îngropate” în troler, economisind astfel mult spațiu interior, pentru bagaje.

Bagaje Florian

Celelalte trolere, echipate cu patru roți, irosesc foarte mult spațiu, care nu mai poate fi folosit pentru bagaje. Din acest motiv, considerăm că este nepotrivit și neeconomic să echipezi cu patru roți trolere de cabină (care au dimensiuni limitate).

 

Echiparea cu patru roți este mult mai potrivită trolerelor de cală, care au dimensiunile nelimitate și unde cele patru roți chiar ajută la manevrabilitate, acestea fiind mult mai mari, mai grele și, în consecință, mai dificil de manevrat.

 

Hard case sau soft?

 

Depinde de preferințele fiecăruia:

Noi preferăm trolerele soft, confecționate din material flexibil, care ni se par mult mai practice și mai funcționale decât cele hard case. Sunt mai ușoare și mai rezistente la zgârieturi. Fiind confecționate din material flexibil, întotdeauna mai poți pune în bagaj ceva, chiar și atunci când este plin complet.

Trolerele hard case tind să fie mai frumoase și mai elegante atunci când sunt noi, deși se pot zgâria relativ ușor, iar atunci aspectul este compromis. Comparativ cu cele soft, tind să fie ceva mai grele, ceea ce vă poate limita cantitatea de bagaje. Dacă vreți neapărat un troler hard case, asigurați-vă că modelul ales include un separator complet cu fermoar în interior, pentru că fără acesta apare încă un dezavantaj care poate fi extrem de iritant: la despachetare, toate hainele din compartimentul superior tind să cadă și să se împrăștie pe jos.

Bagaj deschis

 

Troler Aero Hard 55x40x20 cm, cu separator interior cu fermoar
(vizibil pe partea stângă).

 

 

 

Categorii:
Tips & Tricks

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Destinatii