SCHIMBARI. Ryanair va taxa bagajul de mana. Wizz va baga bagajul de mana mare la cala.

Bagaje

Zilele trecute, Ryanair si Wizz Air au schimbat politica de bagaje de mana – adica acele bagaje care le iei cu tine in avion, cele care le dadeai la cala oricum se plateau… Stiu multa lume care pentru un weekend isi bagau cele cateva lucruri necesare intr-un bagaj de mana (in greutatea si dimensiunile cerute de companii) si plecau fara sa plateasca bagaj de cala, iata ca la Ryanair acest lucru nu mai e posibil. Acum cativa ani si Wizz Air bagase aceeasi politica, au mentinut-o cativa ani si au renunta la ea anul trecut. Dar Ryanair a fost afectata de haosul din operatiuni de anul trecut (cand s-au prins ca nu au destui piloti la cate curse aveau si au anulat mii de curse in toamna si iarna trecuta) si apoi de grevele in serie care nu se mai termina, asa ca s-a gandit sa mai recupereze din punct de vedere financiar din pierderi. Deci, iata care sunt schimbarile.

RYANAIR – bagajele de cabina se taxeaza cu 8 / 10 euro (sau lire sterline)

Incepand cu data de 1 septembrie (data rezervarii si pentru toate zborurile de dupa 1 noiembrie indiferent daca ati cumparat deja biletele), toate bagajele de mana vor fi taxate cu suma de 8 euro daca o faci on-line cand iti cumperi biletul si 10 euro in aeroport. Poti sa introduci un bagaj mic de cabina cu o dimensiune de maxim 40 x 20 x 25 (adica geanta de laptop) gratuit pe care e obligatoriu sa-l bagi sub scaun. In caz ca achizitionezi pachetul de „priority boarding” (imbarcare prioritara), acesta va include si bagajul mare de cabina si e ceva mai ieftin – 6 euro daca o faci on line sau 8 euro daca il achizitionezi la aeroport.

ATENTIE – chiar daca ti-ai achizitionat bagaj de cabina mare sau priority borading si bagajul depaseste dimensiunile 42 x 20 x 30 (si 10 kg), vei mai fi taxat cu inca 25 euro.

ATENTIE 2 – chiar daca ati cumparat bilete de acum un an si zburati dupa data de 1 noiembrie 2018, trebuie sa platiti taxa – intrati pe rezervare sa platiti on-line sau pregatiti banii pentru aeroport.

Pentru zborurile catre si dinspre Marea Britanie, cifrele sunt aceleasi, dar sunt in lire sterline nu in euro, cum e cazul zborurilor spre si dinspre Europa.

 

WIZZ AIR – bagajele de cabine mari nu se taxeaza, dar se lasa la check in.

Cum ziceam, Wizz Air a incercat schema asta cu taxarea bagajelor de cabina, dar anul trecut a renuntat. Continua insa politica ca nu taxeaza bagajele de cabina, dar trebuie sa le lasi la check in gratuit.

Deci, daca ai un bagaj mai mare de 40 x 30 x 18, dar mai mic de 55 x 40 x 23, trebuie sa-l depui la check in gratuit si va fi depus obligatoriu la cala. Daca ai achizitionat „priority boarding” poti sa-l iei cu tine in avion. Atentie, nu ai voie sa lasi baterii (inclusiv cele din laptopuri, aparate foto, etc) la cala.

 

BLUE AIR – in continuare, accepta GRATIS un bagaj de mana mare la bordul avionului

Conform politicii oficiale, poti urca cu un bagaj de mana mare (55 x 40 x 20 si pana in 10 kg) la bordul avionului fara a plati nimic in plus. In realitate (am zburat cu Blue de vreo 10 ori in ultimii 2 ani), am urcat cu 2 bagaje – unul relativ mare (dar sub dimensiunile de mai sus) si o geanta in care imi tin electronicele – aparat foto, video, incarcatoare, etc, etc.

 

ERNEST AIRLINES: GRATIS, un bagaj de mana mare la bordul avionului.

Oficial, se poate urca cu un bagaj de mana mare (55 x 35 x 25 si pana la 8 kg). Cand am zburat in august cu Ernest la Genova, am trecut fara probleme cu un bagaj de mana mare si unul mai mic cu aparate electronice (foto, etc). Pentru ultimul, mi s-a cerut sa-l tin la picioare.

 

CUM TE AFECTEAZA SCHIMBARILE RYAN SI WIZZ – STAI LA COADA LA AEROPORT

Daca pana acum, aveai check-in-ul facut, cartea de imbarcare tiparita si nu aveai bagaj de cala, nu mai treceai pe la biroul de check-in si te duceai direct la imbarcare. Acum, chiar daca nu ai un bagaj de cala, dar ai un bagaj care il iei in avion, e musai sa stai la coada la check in. Iar cozile din Otopeni atat la Wizz, cat si la Ryanair sunt monstruoase. Incearca sa ajungi cu vreo 2 – 2 ore si jumatate inainte de ora de decolare.

Categorii:
Tips & Tricks

Comentarii

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Destinatii