Africa de Sud, la capătul Pământului. (ep.3). Garden Route – pitorescul sud-african la superlativ

Podgorie Sellenbosch

Una dintre cele mai pitoresti locuri din Africa de Sud este asa numita Garden Route – prin sudul tarii de la Cape Town la Port Elizabeth – podgorii, un peisaj de vis, orasele coloniale. Capitala de facto a regiunii este Knysna. Il las pe Eugen sa va povesteasca mai multe despre Garden Route

 

Mai departe spre Knysna

Toată lumea a auzit de Cape Town care este desigur unul din cele mai vizitate orașe ale Africii de Sud. Dar așa cum spuneam mereu, mie îmi plac teribil și destinațiile “nefumate“ adică locurile necunoscute unde ai ce să descoperi.

Părăsind Cape Town ne-am întrebat spre Knysna călătorind pe celebra “Garden Route“, un fel de ”drum al grădinilor”. Bine, noi când am auzit de “Garden Route“ ne gândeam la cu totul altceva dar numele acestui traseu a fost dat datorită vegetaţiei abundente dar şi a peisajului superb. Pe drum am făcut un popas în localitatea Mossel Bay (sau Mosselbaai în olandeză). Chiar dacă mulți dintre noi nici nu am auzit de această localitate situată la 400 de kilometri est de Cape Town (recunosc că nici eu nu am auzit de localitate până nu am ajuns acolo), orașul care astăzi numără peste 100.000 de locuitori este locul unde a acostat în anul 1488 Bartolomeu Dias pe drumul său spre India. Aici a găsit un izvor de unde s-a aprovizionat cu apă, ulterior fiind alungat de localnici cu pietre. Tot Aici se află și un complex muzeal care adăpostește o replică a corabiei acestuia. El a numit acest golf “Angra dos Vanqueiros“ adică “Golful Văcarilor“. Populația indigenă nu a fost prea încântată de “goștii“cum spunem noi în Banat de pe “batrânul continent“adică de oaspeții europeni și i-a alungat cu pietre.

În Mossel Bay există cea mai mare cutie poștală din lume – asta fiindcă numele orașului este legat și de alt explorator portughez care și-a pierdut flota din cauza furtunii. El a lăsat un mesaj despre cele întâmplate într-un pantof atârnat într-un copac. Mesajul a fost găsit de alt explorator iar ani la rând copacul a servit drept cutie poștală.

Mossel Bay este un orășel port cu căsuțe cochete, coloniale unde secole la rând principala industrie este piscicultura și agricultura. Și evident portul. Numele orașului înseamnă “Golful cu Scoici“.

Seara am ajuns la Knysna, un alt orăşel mic şi cochet. Portul a devenit astăzi un loc unde poţi să îţi petreci timpul liber, ai o sumedenie de baruri, restaurante şi magazine la dispoziţie. De aici din port am avut ocazia să facem o croazieră de 3 ore în laguna Knysna. Aceasta este alimentată de râul cu acelaşi nume care se varsă în Oceanul Indian prin intermediul unui estuar delimitat de două  stânci numite “The Heads“ adică “Capetele“. În acest estuar au eşuat multe ambarcaţiuni datorită apelor imprevizibile.

Foarte aproape de Knysna se află regiunea “Micul“ Karoo. Ce poți să vezi aici ? Păai în primul rând peşterile de lângă localitatea Oudtshoorn. Cunoscute încă de la sfârșitul  secolului al XVII-lea, peșterile oferă un peisaj nemaipomenit. Pentru cei care au vizitat frumoasele grote din Munții Apuseni poate nu e nimic wow. Dar merită. Mie cel puțin îmi plac teribil peșterile.

Merită cu prisosință Cango Ostrich Show Farm, ferma de struți din Schoemanshoek, foarte aproape de Oudtshoorn. Pentru început am servit masa de prânz iar apoi am vizitat ferma. În această ordine fiindcă altfel masa de prânz nu ar fi fost savurată după vizitarea simpaticelor păsări. Pentru doar 6 euro am putut afla multe despre modul de înmulțire a struților și ne-am putut poza cu ei.

Nu foarte departe de fermă, aici în micul Karoo se află și celebrul Cango Wildlife Park, unde am avut primul contact cu viaţa sălbatică a Africii. Deşi a fost înfiinţată în anul 1977 ca o fermă de crocodili, actualmente adăposteşte un număr mare de specii, majoritatea specifice acestei zone. La intrare ne întâmpină o poartă în formă de gură căscată a unui crocodil, semn că am ajuns în locul potrivit. Pentru un bilet de intrare de până în 10 euro ai o experienţă inedită despre ce înseamnă de fapt viaţa sălbatică a Africii.

Prima întâlnire am avut-o cu “marea  vulpe zburătoare” cunoscută şi ca ”vulpea malaeziană zburătoare” sau ”marele liliac de fructe” deoarece  aceasta are o poftă nebună pentru fructe, nectar şi flori. E un fel de sortiment de liliac. Șoarecul zburător și nu planta. Zona dedicată zburătoarelor a fost foarte frumoasă: aici am întâlnit pentru prima dată superbii flamingo roz dar şi ”vulturul de Cape”. Bine la ei, mai ales în zona Cape Town totul se referă la ”Cape”. Desigur la ”Cape of Good Hope”. Ca şi ”Cape” Porcupine, un fel de porcuşor ţepos. Nu au putut lipsi Crocodiul de Nil şi Varanul de Nil. Marea noastră bucurie a fost întâlnirea cu lemurii, pe care i-am ratat deoarece acum câţiva ani concediul nostru în Madagascar s-a anulat. Dar i-am văzut aici. Ca să nu mai vorbim despre hipopotamul pigmeu, o specie de hippo mult mai mică decât cei standard, provenita din zona Africii de Vest. Am putut vedea şi broasca ţestoasă africană cu a sa carapace masivă. Foarte simpatice au fost suricatele care aveau sectorul dedicat lor, cu locuinţele lor săpate în pământ. De fapt cam fiecare specie îşi ducea veacul în propriul sector, altfel am fi văzut cum funcționează lanţul trofic. Iar spre finalul călătoriei de aproximativ 45 de minute iată-ne ajunşi la animalele care reprezintă Africa, adică la o parte din “The Big Five“: ghepardul, leul (şi consoarta leoiaca evident) şi tigrul alb.

Iar pe lângă zona standard există diferite parcuri tematice pentru care trebuie să scoţi bani în plus. “Cheetahland“ este dedicată gheparzilor, aici împreună cu un ranger, un bodyguard şi un fotograf (care cred că era şi al doilea bodyguard) am avut şansa să intrăm în cuşca lor şi să îi mângăiem iar fotograful ne-a imortalizat experienţa. Probabil momentele în care poţi intra în cușcă alături de ghepard sunt doar cele după ce acesta a servit masa şi stă tolănit fiindcă altfel e posibil ca poza să fie ultima ta din viaţă. Recunosc că am avut o oarecare teamă. Pe lângă patria gheparzilor poţi face o incursiune în “Pădurea Kuranda“ unde poţi vedea şi hrăni loriini curcubeu, o specie de papagali din zona Australiei. Poţi alege şi alte parcuri tematice precum cele dedicate lemurilor, şerpilor, simpaticilor Wallaby sau crocodililor. Însă pentru asta ai nevoie de ceva timp la dispoziţie.

Imagini Garden Route

Podgorie Sellenbosch

Pe Garden Route, se afla cele mai cunoscute podgorii din Africa de Sud

Vinuri sud africane

Deci, sa curgaaaaa vinuuuuu !

Franschhoek cellar

 

Merluciu pane

Iar un merlucius pane pica intotdeauna bine

Mossel Bay Nelson Mandela

In Mossel Bay. Mandela e mai alb ca albii 🙂

Cango wildlife park

Intrarea in Cango Wildlife Park

Cango wildlife park leu

Dintre locatari – un leu chill

Cango wildlife park mangaind ghepardul

O pisica cu pete (cine nu se prinde, e un ghepard :))

Cango wildlife park vulpea zburatoare

Vulpe zburatoare (nu, nu are COVID !)

 

Categorii:
Africa de Sud

Comentarii

 • Elefantul African spune:

  Multumesc pt poveste .Sa risc o rezervare la avion pt sfarsitul anului ? Cat a durat acest tur ? A fost organizat cu vreo agentie locala ? Luat de acolo turul ? V-ati simtit in nesiguranta in vreun moment ? Erau si copii pe acolo ?

  • Eugen spune:

   Nu stiu ce sa zic. Pe cont propriu nu recomand. Si ca securitate. Am fost cu Interra. 13 zile. Cel mai bun raport pret/calitate. Cu mese si intrari incluse. Nu ne-am simtit in nesiguranta niciodata dar ghida ne-a avertizat unde sunt locuri care pot fi periculoase

 • Elefantul African spune:

  sfarsitul lui februarie, inceputul lui martie e o perioada buna de mers in CapeTown si pe langa. Se poate face baie in ocean in perioada asta ? Cum mai e situatia cu securitatea ? ma gandesc sa ma duc cu sotia si copilul, sa inchiriez o masina.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest