Mic ghid Tara Fagarasului – cum sa vii, ce sa vezi, unde sa mananci, etc

Tara Fagarasului

Tara Fagarasului

Ca de obicei, la finalul oricarui mic serial in care va povestesc despre locuri in care am fost, incerc sa pun impreuna o serie de informatii sa va fie de ajutor. De asemenea, nu pot rata acest articol despre Tara Fagarasului, asa ca iata pun aici o serie de ponturi si informatii.

Cum ajungi in Tara Fagarasului

Daca vii dinspre Bucuresti, ai practic 2 variante – pe Valea Prahovei si de acolo, fie o iei inainte de Predeal la stanga prin Rasnov – Zarnesti – Sinca Noua – atentie, drumul nu este ceea ce trebuie intre Zarnesti si Sinca Noua, dar se lucreaza si sper ca va fi bine in curand. Cealalta varianta, o iei prin Predeal, apoi pe centura Brasovului (in caz ca nu vrei sa iei un Cico in Piata Sfatului) si, in fine pe soseaua spre Sibiu. Cea mai spectaculoasa varianta este desigur pe Transfagarasan. Verifica inainte ca este deschis (anul acesta a fost deschis pe 1 iulie) si asteapta-te la ambuteiaje monumentale in weekenduri.

Daca vii dinspre Oltenia, poti sa o iei pe Valea Oltului si inainte de Sibiu, o faci la dreapta

Daca vii dinspre Moldova, mergi in directia Brasov, centura si apoi spre Sibiu.

Daca vii dintre Ardeal, fie prin Sibiu / Brasov sau pe de-a dreptul pe drumuri judetene care taie dealurile Transilvaniei si poti intra prin zona Cincu – Cincsor.

 

Cu trenul, Fagarasul este pe linia Brasov – Sibiu si poti gasi diverse variante.

Cu autobuzul, exista mai multe curse spre Fagaras din Brasov, Sibiu ori Cluj, dar si din Bucuresti, Chisinau sau Galati.

 

Cand sa mergi in Tara Fagarasului

Practic oricand – este o destinatie pentru toate anotimpurile. Asteapta-te insa sa fie destul de aglomerat in august cand toti fagarasenii se intorc din Italia si Germania.

 

Ce ai de vazut in Tara Fagarasului

Istorie: cetatea Fagarasului, ruinele cetatii lui Negru Voda de la Breaza, ruinele manastirii cisterciene de la Carta, bisericile intarite sasesti de la Cincu si Cincsor, palatul Brukenthal de la Avrig.

Spiritualitate: manastirea Sinca Veche (sau templul ursitelor), manastirea Brancoveanu de la Sambata de Sud. Nu rata mica bisericuta de lemn din Sinca Noua, singura care a supravietuit distrugerii habsburgice.

Activ: herghelia de cai de la Sambata de Jos (alaturi de palatul Brukenthal care va intra in curand in restaurare), o gramada de rute prin munti Fagarasului, Dragus – Aventura Park, caiac pe valea Oltului (la Rucar) si partia de schi de la Dragus (asta iarna, evident)

Panorame – langa satul Rucar, pe un deal – se poate vedea intreaga Tara a Fagarasului. De asemenea de la crucea de pe un deal care domina comuna Sinca Noua.

Traditii – intreaba unde vei sta. Eu am fost la Nou Roman unde se face inca pita in cuptor, la muzeul-pensiune de la Rucar (voi scrie mai multe la unde sa stai) si la Mandra Chic in Mandra

Instagram – Valea Zanelor / Castelul de Lut de la Porumbacu de Sus.

 

Cazare

Personal, am stat la Pensiunea Piemont aflata in Vistisoara, un sat intre Sambata de Sus si orasul Victoria. Un loc extrem de linistit (este singura casa pe o raza destul de mare), cu o panorama de neuitat atat spre Muntii Fagaras, cat si spre vale si cu o gazda extrem de amabila. Poti manca produse traditionale de prin zona si sa te relaxezi in jurul unui foc de tabara.

Casa Traditionala Transilvaneana. Aflat in satul Rucar, la doar cativa kilometri de Drumul National, practic te poti transpune intr-o alta epoca – dormi in niste dormitoare care pastreaza amintirea timpului si de asemenea te afli in atentia unei familii extrem de ospitaliere si plina de informatii si povesti. Tot ei iti pot spune tot ce poti face in zona Fagarasului, sa-ti organizeze expeditii, plimbare cu caruta trasa de cai, picnicuri in natura sau sa-ti inchirieze niste biciclete sa explorezi regiunea. Pensiunea se afla in satul Rucar, deci poti descoperi si civilizatia rurala dintr-un sat autentic fagarasean.

Pentru alte cazari recomandate, arunca un ochi aici https://tarafagarasului.com/cazare/ Evident, vei gasi mai multe si pe booking.com

 

Unde sa mananci

In general, se mananca la pensiunile unde stai (mancare traditionala de cele mai multe ori), dar pentru o experienta cu adevarat culinara de exceptie, du-te la Casa Terra in Fagaras. Evident, vei gasi alte cateva restaurante in Fagaras si mai sunt niste locuri de mancat pe drumul national.

 

Pentru intreaga poveste a weekendului petrecut in Tara Fagarasului, arunca o privire aici.

 

Am fost in Tara Fagarasului in cadrul unui program de prezentare a frumusetilor acestei regiuni la invitatia Asociatiei de Dezvoltare Comunitara, Centrul Regional pentru Dezvoltare Durabila si Promovarea Turismului “Tara Fagarasului”

In cadrul acestei calatorii, am testat de asemenea si un telefon Samsung S20 – mai precis partea de fotografie. O parte din pozele de mai jos au fost facute cu Samsung S20 si promit sa revin si cu un articol-recenzie.

 

Imagini Tara Fagarasului

Cetatea Fagarasului

Sala tronului din Cetatea Fagarasului

Cetate Negru Voda Breaza

Urme de zid la cetatea lui Negru Voda de la Breaza

Manastirea Carta

Manastirea Carta

Templul Ursitelor

Templul ursitelor

Manastire Sinca Veche

Adica Manastirea de la Sinca Veche

Manastirea Sambata

Manastirea Sambata de Sus

Caiac Tara Fagarasului

Un pic de caiac nu strica

Panorama Tara Fagarasului

Panorama de pe dealul de langa Rucar

Panorama Sinc Noua

Panorama de la Sinca Noua

Pita la Nou Roman

Paine traditionala de cartofi de la Nou Roman

Mandra Chic

Mandra Chic

Pensiunea Piemont Vistisoara

Camera mea din Pensiunea Piemont

Casa Traditionala Transilvaneana Rucar

Pentru o cazare traditionala – la Casa Traditionala Transilvaneana – Rucar

Casa Terra

Bucate alese de la Casa Terra

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest