Studiu Hello Holidays – in 2021 vom calatori mai mult. Cei mai multi dintre noi, suntem gata sa “rupem lantul”

Prodromos Paros

Am primit rezultatele unui studiu facut de cei de la Hello Hollidays cu privire la unde si cum au calatorit romanii in 2020 si mai ales la ce isi doresc de la 2021, evident, din punct de vedere calatorii . Si ca om de marketing de vreo 30 ani, nu am ratat sa arunc o privire pe cifre sa vad si eu care sunt tendintele.

In primul rand, trebuie spus ca cifrele nu sunt relevante pentru toata populatia Romaniei, ci doar pentru cei care au participat la studiu si acestia sunt in general oameni plimbareti – doar de aceea au dat like la pagini de agentii de turism sau citesc bloguri de turism (ca al meu), studiul fiind efectuat pe pagina de Facebook a Hello Holidays. Dar tinand cont ca au participat nu mai putin de 1840 persoane si 97% din acestia au calatorit in 2020 (in conditii de pandemie), orice om de cercetari de piata ar putea certifica ca cifrele sunt totusi relevante pentru un univers format din oameni calatori. Care sunt destul de multi in Romania.

Prima cifra care mi-a sarit in ochi – 77% din respondenti au fost femei. Asta confirma ca in general, femeile sunt cele care calatoresc mai mult, vor sa calatoreasca mai mult decat partenerul si intr-un cuplu, femeile sunt cele care decid unde sa mearga in vacanta. Asta se stie de mult timp intre marketerii de turism.

Numarul celor care au calatorit in Romania e aproape egal cu cel care au calatorit in strainatate – 43% vs. 56%. Sunt convins ca daca aceeasi oameni ar fi fost intrebati in 2019, ar fi fost mult mai putini care sa fi calatorit in Romania. Si de asemenea este interesant ca “batalia” intre munte si mare in Romania este egala – 30% au fost la munte, 29% la mare. Interesant, zonele balneo are un procentaj destul de mare (10%) si asta se vede – din ce in ce mai multi turisti romani cauta hoteluri cu spa sau zona cu ape mai mult sau mai putin termale.

 

Hai sa vedem si topul 10 tari in anno covidicus:

 1. Grecia – 27% (nici o surpriza)
 2. Turcia – 19% (a fost inchisa pana la mijlocul lui august, dar a recuperat ulterior)
 3. Bulgaria – 15% (aproape, sari in masina, mai ales daca esti din sudul tarii, ajungi relativ repede)
 4. Egipt – 5% (asteptat, tinand cont ca e cea mai accesibila destinatie de vacanta de iarna deschisa)
 5. Spania – 5% (ma mir, tara a fost mai mult inchisa decat deschisa, dar, ma rog, e o diaspora importanta acolo)
 6. Italia – 3% (la fel, cred ca au fost excursii la rude)

7 – 8. Franta si Portugalia – 2%

 1. Croatia – 1% (cam putin, romanii nu prea se duc in Croatia, se pare)
 2. Germania – 1% (masinile or fi la fel de ieftine ?)

 

Dar interesant este ce vor in 2021 – cum ziceam, vor sa “rupa lantul” si sa se duca in strainatate. 97% au declarat ca vor in strainatate si doar 8% in Romania. Deci, se doreste rau, rau de tot sa se pleaca in vacanta in strainatate. Si asta se vede in avioanele arhipline spre Maldive, Republica Dominicana, Egipt sau te miri unde mai e deschis in perioada asta. Da, o sa spuneti ca cei 5403 romani (cifra provine din statistica maldiviana care este extrem de precisa) care au ajuns in Maldive in ianuarie si februarie nu sunt prea multi, dar oare cati au fost in aceeasi perioada in 2020 ? Probabil vreo 2 – 300. E un semnal ca se doreste rau sa plece in strainatate. Dar hai sa vedem care sunt destinatiile dorite in 2021

 1. Grecia – 35%
 2. Turcia – 34%
 3. Spania – 4%
 4. Italia – 3%
 5. Bulgaria – 3%
 6. Dubai – 3%
 7. Maldive – 2%
 8. Portugalia – 2%
 9. Egipt – 2%
 10. Franta – 1%

Daca Grecia si Turcia sunt in frunte nu e o surpriza, dar e interesant ca Bulgaria se afla pe locul 5 desi an de an se afla in top 3 (asa-zisa Sfanta Treime a turismului romanesc – Grecia, Bulgaria, Turcia). Asta dovedeste ca Bulgaria nu este destul de apreciata ca destinatie, dar e mai degraba solutia “de fuga” in caz ca nu ai bani, nu ai timp sau vrei ceva rapid. Daca te duci in Grecia sau Turcia, nu prea poti sa te duci pentru mai mult de o saptamana, hai, sa zic minim 4 zile (de exemplu un city break cu avionul la Istanbul), dar in Bulgaria te poti duce si pentru o noapte (ma gandesc la Veliko Tarnovo bunaoara).

De asemenea, extrem de interesant mi se pare ca Maldive a ajuns pe locul 7 la wishlist (anul trecut, cu greu ar fi fost in top 50). Asta pentru ca charterele si ofertele de pe insulele locuite au demonstrat ca “se poate”, ca Maldive nu mai e destinatia aia in care daca nu lasi 5000 euro de persoana, nu te duci. Si da, au fost si sunt si oferte la 1200 – 1300 euro zbor + transfer + sejur si la resorturi cu adevarat de lux (cum este Saii Lagoon in care am stat acum vreo doua saptamani). Daca ma intrebati ce tari au fost sub linie – pe locul 12 se afla Bali (care a fost inchis de un an), pe locul 18 se afla Thailanda (care cred ca acum 2 ani ar fi fost cea mai populara destinatie indepartata), pe locul 22 se afla Republica Dominicana (o alta destinatie “descoperita” anul asta), pe locul 28 Israel (foarte slaba prezenta, neasteptat de slaba) la egalitate cu Sri Lanka, si in fine, un pomelnic mare de tari 🙂

 

Cum au calatorit romanii ?

In Romania, nu e nici o surpriza, 88% cu masina personala, un numar neasteptat de mare cu autocarul (11%) si doar 0,1% cu avionul.

In strainatate, 45% cu avionul (hmm, cam mult, dar cred ca a ajutat la cifra asta si charterele-surpriza de la finalul lui 2020), 33% cu masina personala si 21% cu autocarul (e un procentaj important, mai mare decat ma asteptam).

 

Stiti ce mi-as dori de la Hello Holidays ? Sa deruleze acest concurs-cercetare de piata anual. Pentru ca atunci poti sa faci comparatii, acele celebre benchmarks iubite de aproape orice marketer sau specialist in cercetari de piata. Care cred ca ar folosi pentru toti cei implicati in turismul romanesc, nu numai pentru Hello Holidays.

 

Un 2021 calator va urez :).

Categorii:
Diverse

Comentarii

 • Marcu Florin spune:

  Nu mi-a fost teama sa calatoresc in 2020 si nici nu imi este teama sa calatoresc anul acesta. Anul trecut am avut planificat 2 vacante: una in Grecia, in Rodos – am fost in iulie. Am avut parte de o vacanta minunata. Iar a doua trebuia sa fie in Tenerife, in septembrie, nu am mai fost din cauza ca multi si-au anulat vacanta. Vrand, nevrand a trebuit sa renunt. Anul acesta am in plan sa merg in 3 locuri: in Dubai, acum in martie (e in stand-by din cauza ca te baga in carantina la intoarcere); in iulie am deja rezervat o vacanta in Creta si acum sunt in cautarea unei destinatii pentru toamna – iarna.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest