Ar trebui Ministrul Economiei sa semneze protocoale de colaborare cu Grecia si Israel ?

Stilou

In ultimele cateva saptamani, presa a fost involburata de informatiile conform carora Ministrul Economiei, d. Nasui s-a intalnit cu ambasadorul Israelului si printr-un comunicat de presa anunta si o iminenta intalnire cu ambasadoarea Greciei la Bucuresti pentru a discuta niste protocoale de deschidere reciproca a frontierelor pe baza certificatelor de vaccinare. Primul ministru, d. Catu s-a infoiat un pic in public, dar mai degraba sa arate cine e seful decat cu avea vreo opozitie de substanta si de fapt a zis vom vedea, vom analiza, dar, bai, Nasui vino mai intai sa-mi spui mie. Dar hai sa vedem ce isi doresc sa faca aceste protocoale si de ce ar putea fi necesare. Sa le luam unul cate unul.

Israel – in acest moment, cetatenii israelieni nu au dreptul sa intre in Uniunea Europeana, deci, nici in Romania. Pot intra doar daca au si cetatenie europeana sau rezidenta in vreo tara UE. Uniunea Europeana a inchis granitele pentru cetatenii tuturor statelor ne-europene in martie 2020 si le-a deschis doar prin iunie si numai pentru tarile in care epidemia a fost lichidata – tari gen Australia, Noua Zeelanda, etc, dar nu si Israel. In cealalta directie, cetatenii romani nu au voie sa intre in Israel, doar daca sunt rezidenti.

Dar atat Israelul, cat si Romania doresc sa dea drumul la motoarele economiei si sa scoata din metastaza sectoarele turismului si transporturilor, dar si altele care sunt adiacente. Iar deschiderea unei bule turistice intre Israel si Romania pe baza certificatelor de vaccinare este o solutie pentru a restarta legaturile dintre cele doua tari si de a ajuta turismul in ambele directii.

De ce este importanta aceasta deschidere pentru Romania ? Simplu, israelienii reprezinta cea de-a doua piata ca marime pentru turismul in Romania. Nu sunt foarte multi care stiu, dar sunt de doua ori mai multi turisti israelieni in Romania, decat turisti romani in Israel. In 2019, ultimul an turistic “normal”, in Romania au venit 234,526 turisti din Israel (doar din Germania au venit mai mult, mai precis 296,188 turisti), iar in directie opusa, au fost 121,600 turisti romani, nu grozav de multi, dar suntem pe undeva pe locul 10 – 11 intre tarile furnizoare de turism,

In conditiile in care granitele Europei sunt inchise, primele tari care deschid granitele pentru israelieni vor avea cel mai mult de castigat. Cipru s-a grabit sa semneze un protocol prin care turistii israelieni vaccinati vor putea vizita insula incepand cu 1 aprilie (iar Israelul se afla in anii normali pe locul 3 ca numar de turisti in Cipru dupa Marea Britanie si Rusia), iar protocolul cu Grecia a fost semnat, dar nu am vazut nici o data de deschidere. Dar Grecia are o problema pe care noi (dar nici Cipru) nu o avem – sunt parte din zona Schengen. Un turist israelian intrat in Grecia poate apoi sa treaca in alta tara Schengen fara nici un control. Noi, nefiind parte a zonei Schengen, nu avem nici o problema – oricum orice cetatean care vrea sa treaca din Romania in zona Schengen va fi controlat.

Impactul pozitiv al deschiderii granitelor va fi resimtita nu doar la nivelul prigonitelor industrii turistice sau de transporturi, ci si la nivelul restaurantelor si magazinelor – israelienii care scapa in mall-urile romanesti cam fac “prapad”. Si nu poti sa le dai dreptate daca ai fost vreodata la un mall din Tel Aviv.

 

Grecia – aici este o alta miza, protocolul trebuie facut pentru a facilita accesului romanilor in Grecia, pentru a avea o calatorie mai agreabila. Am vazut anul trecut. Nimeni si nimic nu i-a oprit pe romani sa nu ia calea Eladei – nici deschiderea unui singur punct de frontiera, nici introducerea peste noapte a unui formular electronic, nici obligativitatea de a prezenta test PCR (Grecia a fost prima tara care a cerut asa ceva), nici cozile interminabile din punctul de frontiera Promachonas la temperaturi de 40 grade, nimic nu i-a oprit. Probabil nici izbucnirea unui razboi civil in Bulgaria, vreo eruptie vulcanica in Ciclade sau uragane nemiloase nu ii vor opri pe romani sa mearga vara in Grecia. Si in acest context, este obligatia statului roman sa intervina pentru a facilita intrarea in Grecia a cetatenilor romani in conditii comfortabile.

Miza discutiei este ca intrarea celor imunizati sa se faca fara nici o conditie, iar pentru cei nevaccinati, facilitarea intrarii in conditii de securitate epidemiologica pentru cetatenii Greciei – test PCR, sau testul PCR din tara sa fie inlocuit cu un eventual test rapid facut in granita elena. De asemenea, deschiderea altor cateva puncte de frontiera rutiere de pe granita nordica a Greciei (anul trecut a fost doar unul deschis, cred ca acelasi e singurul deschis si in ziua de azi) ar trebui incluse in protocol, dar si cresterea rapiditatii de procesare a calatorilor la frontiera prin modernizarea frontierelor Greciei si a PLF-ului (Passenger Location Form) – o optiune este ca testul PCR sa poata fi incarcat direct pe site in loc sa vii cu o hartie dupa tine care este inspectata uneori si minute in sir de DSP-ul grec, exact cum fac Maldivele bunaoara.

Partea greaca are evident problema securizarii informatiilor si evitarea falsurilor (asta-vara, romanii, dar mai ales bulgarii au fost principalii falsificatori de documente) – exista solutii – fie Certificatul European de Vaccinare care este propus de Comisia Europeana (dar care poate nu veni la timp), iar in caz de back-up, folosirea de QR-code-uri la testele PCR (multe introduse deja la cererea Egiptului) sau interconectarea bazelor de date de vaccinuri din Romania si Grecia. Solutii pentru un acces mai usor exista, dar trebuie sa fie discutate si parafate. Si sa speram implementate cat mai repede.

Si daca tot semnam un protocol de colaborare, cred ca ar trebui si grecii sa ne ajute cu ceva. Cu know-how. Sa ne invete sa facem naibii turism. Sa ne invete cum sa atragem turistii (iar GNTO – Greek National Tourism Organisation face o treaba a naibii de buna). Sa ne invete sa facem din turism un motor pentru economie. Grecii nu prea au de ce sa se teama ca le furam turistii. Litoralul nostru chiar si in conditiile in care ar fi super-modernizat si profesionalizat nu ar putea sa le fure turisti. Pur si simplu din cauza de clima si relief. Punctele tari ale turismului nostru sunt complementare turismului grec. Eu asta as face in cazul d. Nasui. As cere Greciei sa ne invete sa facem turism. Evident nu pe moca. Dar dupa octombrie, profesionistii turismului grecesc iau o pauza. Si unii dintre ei ar putea sa vina in Romania. Dar asta evident, daca si-ar dori si d. Nasui…

Categorii:
Stiri COVID-19

Comentarii

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest