SA VA ZIC UN SECRET: Septembrie este cea mai buna luna sa mergi in vacanta in Grecia !

Mykonos Grecia

Stiu, acum sute de mii de romani au fost, sunt sau sunt pe drum spre Grecia sau si-au rezervat vacantele pentru a doua jumatate din iulie sau august. Daca e sa judeci dupa forumuri si presa, cam toata populatia Romaniei s-a mutat pe plajele vechii Elade, iar operatiunea turistica speciala a transformat Thassos-ul intr-un teritoriu al Romaniei. Dar ca unul care am fost an de an in Grecia in ultimii 7 ani prin diverse colturi ale tarii si in diverse perioade din an, va pot spune cu mana pe inima ca SEPTEMBRIE ESTE CEA MAI BUNA LUNA DE MERS IN GRECIA.

 

Am fost in septembrie de doua ori (chiar in a doua jumatate al lui septembrie in 2017 si 2020 – prima oara in Samos si Kos si a doua oara in Ciclade – Santorini, Naxos, Paros si Mykonos) si am avut parte de niste calatorii absolut minunate. Iata de ce:

Vremea nu este asa de calda, dar e perfecta pentru plaja si baie. Daca te duci in iulie sau august, poate fi extrem de cald – temperaturi de aproape 30 – 35 grade, chiar si 40 grade sunt obisnuite. E drept, atata timp cat stai pe malul marii, briza poate atenua asa numitul “real feel”, dar poate fi foarte cald. Ei bine, in septembrie (inclusiv in a doua jumatate), temperatura este in jurul a unui comfortabil 30 grade in aer, iar apa este absolut senzationala – si v-o spune unul caruia ii place apa marii calda. Dupa o intreaga vara cu temperaturi ridicate, fie ca e Mediterana, Egee sau Ionica, apa este calda si placuta toamna. Sincer, din punct de vedere climatic este perfect atat pentru plaja, cat si pentru vizite. Pentru vizite, este perfect si primavara, dar apa este rece (de exemplu prin mai, uneori chiar si la inceput de iunie) pentru ca apa vine rece din timpul iernii, chiar daca temperatura in aer este ridicata.

Nu mai bate vantul in Marea Egee – ca sa raman tot la capitolul clima, in Marea Egee, mai ales in insulele Ciclade (Santorini, Myknos, Paros, samd), in timpul verii poate sa fie un vant foarte puternic, care pe alocuri poate ridica praful si nisipul. Daca ati fost in Santorini, sunt sigur ca ati remarcat cum creste vita-de-vie pe insula – nu pe araci, pe verticala, ci in niste cuiburi trantite pe pamant, pentru a se feri de vantul mult prea puternic care loveste insula. Ei bine, in septembrie, acest vant dispare.

Nu mai este sezon – deci preturi mai mici. Desi vremea este perfecta, practic, septembrie nu este sezon de varf. Imensa majoritate a europenilor (adica cei care reprezinta peste 90% din turistii din Grecia) au vacanta in lunile iulie-august. Sunt tari precum Italia sau Spania unde o buna parte din firme (mai ales cele mici) pur si simplu isi inchid portile in luna august si toata lumea pleaca in vacanta. Dar in septembrie, firmele isi reincep activitatea, iar scolile sau universitatile isi redeschid portile – Germania in perioada 1 – 15 septembrie in functie de land, 1 septembrie in Franta, la fel si in UK, 23 august in Scotia, Italia intre 5 – 15 septembrie in functie de provincie, iar in Bulgaria pe 15 septembrie pentru a trece in revista principalele tari care trimit turisti in Grecia. Deci, practic, marea masa de turisti dispar intre 1 – 15 septembrie, asa ca preturile scad – atat la hoteluri, cat si la agentiile de inchiriat masini sau motorete, poti obtine reduceri in restaurante, este o perioada benefica pentru portofelul turistilor. In plus, anul acesta in august, cam totul este deja fully booked – cu greu mai gasesti camere si daca mai gasesti, atunci probabil respectiva locatie are niste probleme (fie este ingrozitor de scumpa, fie nu este dintre cele mai bune).

Dispar multimile de turisti – nu-i asa ca este o placere cand nu te inghesui pe plaje, gasesti usor locuri la taverna unde iti doresti, iar la apusul de soare din Oia nu iti pui in miscare talentul de rugbist ? Ei bine, 2022 este denumit anul “turismului de revansa” cand milioane de turisti au luat si vor mai lua drumul Greciei dupa 2 ani de stat acasa in lockdown-uri mai mult sau mai putin severe. De altfel, e foarte posibil ca 2022 sa fie cel mai bun an turistic din istoria Greciei, asa ca multimile sunt numeroase cam peste tot.

 

O sa intrebati cum o sa fie cu COVID-ul. Grecia a anuntat oficial ca cel putin pana la mijloc de septembrie nu se va lua nici o masura de prevenire a COVID. In plus, Grecia are un grad ridicat de vaccinare, asa ca numarul cazurilor grave este foarte putin probabil sa fie prea ridicat, iar epidemiologii greci sustin ca asteapta ca numarul de cazuri sa scada in urmatoarea perioada. Chiar deunazi am citit ca Grecia a permis celor bolnavi de COVID sa iasa din casa, chiar sa mearga cu transportul in comun, dar obligatoriu cu masca pe fata pentru a-I proteja pe cei din jur. Asa ca sincer, nu m-as speria de posibile lockdown-uri.

 

Unde v-as recomanda sa mergeti ? Peste tot. Eu in perioada asta extra-sezon de dupa 15 septembrie m-as uita la acele insule care sunt mult prea aglomerate vara cum ar fi Santorini, Zakynthos sau Mykonos, dar si la eternele mele favorite Rhodos, Kefalonia, Paros si Corfu.

 

Vacante faine sa aveti si calamari gustosi sa va astepte in taverne pe malul marii 🙂

Grecia in a doua jumatate al lui septembrie

Plaja Samos

Plaja din Samos

Trekking Samos

Cea mai populara carare de drumetie din Samos – cheile Potami

Cascada Samos

Apoi, prin apa spre o cascada din cheile Potami

Oia

Oia, Santorini

Oia Santorini

Oia pentru mine in exclusivitate 🙂

Plaja neagra Santorini

O plaja neagra in Santorini

Myknos

Prin Mykonos

Strazi Mykonos

 

Biserica Mykonos

Complexul de trei biserici una peste alta din Mykonos

Mykonos Grecia

Loc la masa la cea mai fotogenica terasa din Mykonos 🙂

 

bavariatour-logo
Categorii:
Grecia · Grecia

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest