Ai 18 ani ? Uniunea Europeana da 35.000 bilete de tren gratuite tinerilor de 18 ani ! Nu le rata

Inter Rail

Bellegarde, iulie 1994 cu un bilet Inter Rail

Cred ca am mai povestit sporadic despre inceputurile calatoriilor mele prin Europa. Despre cum am inceput sa “cuceresc” lumea – pas cu pas, nu am sarit direct la Thailanda si Peru, am inceput si eu ca omul cu Franta, Olanda, Elvetia, Spania sau Italia. Am mai povestit pe larg despre cum am ajuns la 19 ani sa fiu student timp de 1 an la Maastricht. Povestea e aici. Iar in perioada aceea absolut definitorie pentru viitorul meu, am descoperit ca nu trebuia sa-ti vinzi un rinichi pentru a calatori, se putea si ieftin. La inceputul anilor 90, calatoria cu avionul era un privilegiu a celor faimosi si bogati. Occidentalul obisnuit zbura cu avionul eventual odata pe an – in vacanta de vara printr-o cursa charter. Iar est-europeanul zbura cu avionul eventual o data in viata cu cine stie ce ocazie. Preturile erau prea mari, iar companiile aeriene low-cost tocmai inmugurise timid doar in State. Dar la Maastricht am descoperit reteaua de trenuri ale Europei Occidentale impecabil puse la punct cu trenuri spre orice directie din ora in ora, cu trenuri curate, moderne si la timp nu cum aratau harburile care mergeau pe CFR si toti ne gandeam daca nu se prabuseau zidurile trenului pana ajungeam la destinatie :). Ei bine, la Maastricht, pe langa sistemul feroviar de nota 10, am descoperit si un bilet de tren numit InterRail care iti dadea libertatea de miscare timp de 1 luna oriunde in Europa. Ulterior, biletele Inter-Rail s-au diversificat, au aparut si bilete zonale si pe perioade mai scurte de timp, ma rog, sunt destul de complicate acum.

Ce pot sa spun este ca sunt pana in ziua de azi, sunt recunoscator acelui euro-deputat parca din Italia care a solicitat companiilor feroviare din Europa sa lanseze un bilet de tren la pret redus pentru tineri sub 21 ani (ulterior 26) pentru a descoperi si uni Europa. Primele bilete InterRail au fost emise absolut intamplator in ziua in care m-am nascut eu, iar in primul an de existenta (1972), nu mai putin de 87.000 tineri europeni au descoperit Europa cu trenul. Romania s-a alaturat cativa ani mai tarziu, iar in 1992 cand am mers prima oara cu InterRail-ul, am cumparat InterRail din Romania. Nu putea fi cumparat decat din tara de rezidenta si desi atunci aveam doua rezidenta (Olanda si Romania), in Romania era aproape la sfert de pret (datorita ratei de schimb oficiale mult mai mica decat cea reala). Am fost de 8 ori cu InterRail-ul intre 1992 si 1999 (ultima oara, am trecut si in alt continent, in Maroc) si amintirile de atunci nu le voi pierde niciodata… adevarate expeditii de explorare, de multe ori, calatorii in necunoscut, sentimente unice pe care nu le voi uita niciodata.

 

Ei bine, vreau sa va spun ca de ceva ani incoace, Uniunea Europeana ofera InterRail-uri gratuite pentru tineri de fix 18 ani. In Anglia, este la moda acel “gap year” de dupa terminarea liceului in care tinerii se duc prin lume sa descopere lumea (englezii intotdeauna au fost tentati sa descopere lumea), in UE, mai redus, baremi un “gap month”- ai 18 ani primesti cel putin biletul de tren gratuit.

Care e ideea – aplici pe un site (va zic mai jos amanuntele) si poti sa calatoresti singur, in doi sau cu gasca. Principiul este ca cele 35.000 bilete gratuite sunt distribuite pe baza unor cote nationale – probabil in functie de populatia tarii si cum Romania e totusi o tara destul de mare la nivelul UE, probabil avem un numar bun de bilete. Principiul este “primul venit, primul servit”. Daca o tara nu isi “acopera” cota, atunci ce ramane se redistribuie in alte tari.

Deci, ce trebuie facut

Simplu – te inregistrezi aici: https://youth.europa.eu/discovereu_ro

Raspunzi la cateva intrebari.

Trebuie sa fi nascut in perioada: 1 iulie 2004 – 30 iunie 2005

Trebuie sa calatoresti in perioada: 15 iunie 2023 – 30 septembrie 2024

Pe langa gratuitatea la tren, se primeste si un card care ofera reduceri si intrari gratuite in 40.000 stabilimente europene – muzee, restaurante, atractii, baze sportive, etc

ATENTIE: inscrierile se inchid pe 29 martie 2023, dar cum ziceam, principiul este “primul venit, primul servit”. Tot pe site-ul de mai sus, poti citi absolut toate amanuntele.

 

Daca ai 18 ani, eu o zic sa nu ratezi ocazia. Vei ramane cu amintiri pentru toata viata. Daca nu ai 18 ani, dar stii pe cineva care are 18 ani, spune-i ! O sa va multumeasca !

TGV Gare de Lyon

Primul TGV nu se uita niciodata 🙂

 

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest