Lamu, orasul misterios si necunoscut de pe coasta Kenyei la doi pasi de Somalia

Dormitor Lamu

Hotel Kijani, Lamu

In 2006 a fost prima oara cand am calcat in Africa Subsahariana. Sau Africa Neagra daca preferati. Mai fusesem in Nordul Africii, in Maroc (prima tara extra-europeana in care am calcat), Egipt (asta a fost a doua) si Tunisia, dar niciodata in Africa aceea de la sud de Sahara. Si am fost, ca omul, in safari, in Kenya si Tanzania cu un final glorios intr-un Zanzibar cam fara turisti. Evident, mi-am facut temele la sange – cumparat Lonely Planet si citit din scoarta in scoarta, cerut oferte de la vreo 20 de agentii de safari pentru a alege in fine optiunea care mi se parea cea mai buna (nu stiu daca a fost cea mai buna, dar nu ma pot plange, dimpotriva, a fost excelenta). Ei bine, in Lonely Planet, am descoperit un oras misterios care m-a atras din clipa 1. Se numeste Lamu, este in Kenya, pe coasta, mai la nord, destul de aproape de Somalia ravasita de razboaie de vreo trei decenii si mai bine si care parea genial – un Zanzibar mai autentic, un Zanzibar incremenit in timp, un Zanzibar fara prea multe conexiuni cu lumea. De fapt, Lonely Planet spunea ca este interzis sa mergi in Lamu pe cale terestra din motive de siguranta si exista perioade destul de lungi cand si localnicilor le era interzis. Se putea ajunge cu avionul, dar pe vremea aceea nu zbura decat Kenya Airways, iar biletele erau vandute cu multe timp in avans. Nu pentru turisti care ii numarai pe degete, ci probabil pentru localnici.

Am decis pana la urma sa nu mai merg in Lamu (e de fapt un arhipelag) pentru ca era foarte complicat si desi am mai revenit odata in Kenya, nu am ajuns in Lamu. Dar, indiscutabil este acolo pe o lista… Pentru candva. Mai ales ca acum sunt mult mai multe companii aeriene in Kenya si cam toate zboara la Lamu. Dar pana sa ajung la Lamu, acum cateva zile am schimbat niste vorbe cu cineva pe Facebook care mi-a zis ca a fost la Lamu. O cheama Daniela. Si i-am propus sa-mi povesteasca un pic de Lamu. Si iata textul de mai jos (cu pozele de rigoare) – o parte din el a fost scris aproape live si postat cred ca pe Facebook-ul Danielei 🙂

 

Africa nu este atât de avansată și tehnologizată ca Asia, și nici măcar nu se compară cu Europa, cucoana bătrână cu ifose. Este sălbatică, colorată, mirositoare, dar interesantă. De mult îmi doream să fiu aici. Citisem despre Lamu încă de când am experimentat insule fără mașini (am fost pe La Digue în Seychelles, în Gili Indonezia, Ukulhas Maldive). După ce m-am întors din India, Lakshadweep, acele insule nelocuite, unice în lume, am început să mă documentez. Cât am stat la plajă acolo, am citit cartea scrisă de o elvețiană îndrăgostită de un kenian. Nu știu dacă cartea în sine sau îndrăgosteala m-au captivat, dar ideea de insulă deosebită m-a convins să-mi comand un costum de baie. 😃

A urmat pandemia, și eu eram nerăbdătoare să îmi îndeplinesc visul. În aprilie 2021, aveam toate biletele și viza!!! Cu doar 4 zile înainte, am aflat că fly Dubai a anulat zborul Cluj-Dubai (primul segment). Nu vreți să știți ce și câte le-am scris. 😃 Apoi am decis să zbor cu un charter din București. Și iar am avut bilete și bagaj pregătit, doar că în loc să ajung în Lamu, am ajuns la spital, operată.
Este prima dată când recunosc public că am acceptat să fac vaccinul în care nu am crezut nicio secundă, doar pentru a putea merge în Kenya. Nimeni altcineva nu ar fi putut să mă convingă să primesc acel vaccin, doar mintea și sufletul meu care visau doar la asta: Kenya, Kenya. M-am făcut bine, dar eu am continuat să visez la Kenya. Probabil că asta este impulsul care te face să-ți atingi obiectivele. Încăpățânarea.

Poate că de aceea nu mi-am pierdut mințile când mă gândeam că sunt handicapată pentru că îmi lipsește un organ și sunt dependentă de o pastilă. Și iată-mă aici. După 4 ani de visare, am reușit să-mi pun picioarele pe pământ kenian, în Lamu. Guvernul României, la fel ca și celelalte guverne din Europa, insistă să nu călătorești în Lamu, spunând că te pot răpi somalezii. Scriu din avion și în proporție de 75% pasagerii sunt englezi; rămâne de văzut dacă vom avea sau nu probleme. Ce credeți? O să înlocuiască insula Lamu  locul special pe care îl ocupă  în inima mea Tinnakara (Lakshadweep) ?

. Strazi Lamu

Câte ceva despre aceasta insulă (din 2018 și pana acum am citit tot ce am găsit pe internet despre ea) :
Lamu, un colț exotic de pe harta lumii, oferă o experiență unică de călătorie. Situată în oceanul Indian, această insulă, cu rădăcini care se întind de sute de ani în istoria sa bogată, este o adevărată comoară ascunsă. Oricine alege să o viziteze este răsplătit cu peisaje incredibile, cultură diversă și ospitalitate fără egal.

. Lamu

 

Lamu Kenya

 

Dhow Kenya

 

Dune Lamu

Eu am stat în Shela.
Inițial am rezervat 2 nopți la hotelul Kijani și 3 nopți la celebrul hotel Peponi.
Când am văzut cum arata „camera” (în realitate apartament) mea de la Kijani am anulat cazarea de la Peponi.

Dormitor Lamu

Camera

Baia Hotel Kijani Lamu

Baia

Camera Hotel Kijani Lamu

Accesul la terasa

Terasa Hotel Kijani Lamu

Terasa

Balcon Hotel Kijani Lamu

Si ce se vedea de pe terasa

Nu am rezistat tentației și am vizitat orașul vechi Lamu. Știam că este patrimoniu UNESCO și mă așteptam să fie ceva similar cu Stone Town din Zanzibar. Pe ambele insule s-a dezvoltat cultura swahili. Mă interesa mai mult arhitectura clădirilor.

În realitate, orașul este aglomerat, cu străzi extrem de înguste, mirosuri puternice și o căldură sufocantă. Mi-a fost și puțin frică, și nu e de mirare, ambasada m-a avertizat. Nu am stat prea mult. Nu ai nicio șansă să scapi de însoțitori. Se lipesc de tine ca timbrul de scrisoare. În poza  se vede frica din privirea mea când nu reușeam sa scap de tipul care îmi promitea ca ma ajuta sa vad orașul.

. Strazi Lamu

 

Strazi Lamu

 

Prin Lamu

 

Lamu kenyan

 

Localnici Lamu

 

Daniela in Lamu

 

Kenya în general și Lamu în special sunt „un pumn în plex”, o provocare mentală și fizică (temperatura, distanța) și un șoc cultural peste măsură. Diferită de ceea ce văzusem pe YouTube sau citisem pe internet. Și oricât de drăguți ar fi oamenii de aici, eu mă uit cu teamă. Oricum ar fi, este fain și exotic, trebuie doar să-mi dau voie să simt tot ce mi se întâmplă. Da! Nu este pentru oricine. Dar oricine poate visa la o astfel de experiență!

Magari in Lamu

 

Magarus

 

Daniela

 

Lamu Kenya Africa

 

Centru Lamu

 

Localnica Lamu

 

 

Categorii:
Kenya

Comentarii

  • Alex spune:

    Majoritatea populatiei din Lamu este musulmana – poate si faptul ca umblai putin cam dezbracata pentru obiceiul locului i-a facut pe multi sa se lipeasca de tine ca marca postala de scrisoare. Zic doar, nu dau cu pietre.
    In rest, orasul arata simpatic!

  • Daniela spune:

    Eu eram chiar îmbrăcată, comparativ cu turistele prezente pe insulă.
    Problema era la mine, m-am lăsat cuprinsa de frica indusa de avertismentul ambasadei.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest