Pe unde mai vreau sa merg, ce experiente sa am, intr-un cuvant… Imperator’s bucket list

De la o vreme incoace, m-am lovit de conceptul de „bucket list”. Prima oara, n-am priceput exact despre ce este vorba, apoi m-am prins ca e vorba de lista lucrurilor pe care cineva vrea sa le faca – fie in viata, fie in urmatorul an, deceniu, pana la finalul vietii, etc. Mai ales de Anul Nou, apar tot soiul de bucket list-uri, cel putin pe Facebook, unele mai ambitioase, altele, mai putin, dar, ma rog, fiecare dintre noi e diferit. Eu numesc bucket listul „lista A” – tarile in care e musai sa ajung in viata asta si cat se poate de repede. Dar ma gandesc ca „bucket listul” nu este neaparat o lista de tari, ci de experiente. Si cum am fost provocat de cei de la ING Bank sa imi pun pe hartie lista de lucruri pe care mi le doresc sa le fac, am zis sa vin cu o lista de 10. Pentru ca, evident, altfel ar fi multe, multe lucruri.

Evident, ca sa iti indeplinesti visele, sa ai experientele pe care ti le doresti costa – mai mult sau mai putin, dar costa. Evident, poti sa strangi bani (am cunoscut in Ushuaia o frantuzoaica care stransese timp de 10 ani bani sa poata sa-si permita o calatorie in Antarctica) sau sa nu ai rabdare sa astepti prea mult. Una dintre optiunile sa-ti indeplinesti visele din „bucket list” este sa iei un credit cum ar fi cel numit „Creditul pe repede ‘nainte” de la ING – cum ii zice numele, se acorda repede, pe loc, nu iti trebuie adeverinta (verifica cei de la ING la ANAF), iar rata este fixa pe toata perioada (nu se schimba in functie de ROBOR si de alte acronime). Mai multe informatii pe site-ul ING.

 

Si acum lista:

  1. Sa ajung in insula Socotra. Nu ati auzit de Socotra ? Este o insula mica, undeva in dreptul coastelor Somaliei, dar apartine de Yemen. Ca idee, aduce cu Madagascarul, adica toata flora si limitata fauna de aici este pur endemica – nu mai exista nicaieri in lume! Cel mai cunoscut reprezentant al florei este Dragon’s Blood Tree, dar nu numai flora este spectaculoasa aici, ci tot cadrul natural. Din pacate, sa ajungi in Socotra in general se mergea numai via Yemenul de pe continent (Sana’a), dar, in ultimii cativa ani, in Yemen este razboi, Arabia Saudita a bombardat si a distrus numeroase monumente istorice in Sana’a si nu numai, iar aeroporturile sunt inchise, dar in Socotra e la fel de pasnic ca intotdeauna. Se zvoneste ca ar aparea ceva zboruri directe intre tarile din Golful Persic (de exemplu, Emirate) si Socotra direct, fara sa mai treaca prin Sana’a, dar nu am gasit nimic concret. Oricum, mai devreme sau mai tarziu, Arabia Saudita va inceta bombardamentele si aeroporturile se vor redeschide.
  2. Sa calc pe planeta Marte. Daca nu chiar pe Marte, pe locul de pe Pamant care seamana cu Planeta Rosie – depresiunea Danakil, Etiopia. Arunca un ochi doar aici, pe Google si te vei lamuri ca este un peisaj extraterestru. Am fost prin Etiopia acum cativa ani, am trecut chiar si prin Mekele (punctul de unde incep excursiile in Danakil), dar n-a fost sa fie. Stiu, temperatura e foarte ridicata, se va dormi in cabane un pic cam sordide, dar asta e. Nu e floare la ureche sa calatoresti pe Marte.
  3. Sa sar cu parasuta. Am sarit cu parapanta la Rio, dar trebuie sa fac si skydiving. De ani buni, mi-am propus sa sar cu parasuta cand voi ajunge la Cape Town, dar n-am ajuns. Si nici cu parasuta nu am sarit. Acum nu mai tin musai sa fie la Cape Town, poate fi la Dubai, Rio, Cape Town sau Clinceni :).
  4. Sa pasesc in Antarctica. Voi ajunge in largul coastelor Antarcticii la iarna, in ianuarie, dar nu voi cobora pe tarm. Dar o voi face candva fara sa dau 8.000 – 10.000 de dolari pe o tura. Ma duc la Ushuaia si vanez un last minute :).
  5. Sa ajung dincolo de capatul lumii, in preajma moai-lor https://en.wikipedia.org/wiki/Moai Da, mi-as dori sa ajung in Insula Pastelui, cel mai indepartat colt de lume locuit de orice alt pamant locuit. Cand am ajuns in Santiago de Chile, am vazut zboruri (e drept, anulate) spre Insula Pastelui si tare mi-ar fi dorit sa sar in vreun avion, dar o sa vina timpul. Poate, la pachet cu Antarctica, cine stie…
  6. Sa dorm in hamac la doi pasi de cea mai inalta cascada din lume – Angel’s Falls, Venezuela. Dar mai astept sa se termine cu haosul socialist din aceasta tara fascinanta.
  7. Sa fiu udat de apa unora dintre cele mai mari cascade din lume – Victoria Falls (intre Zambia si Zimbabwe) si Iguazu (intre Brazilia si Argentina). Imi plac mult de tot cascadele, iar experienta de la Niagara m-a facut sa visez si la celelalte doua mari cascade. Victoria Falls… poate la anul. Iguazu… mai vedem.
  8. Sa admir unele dintre cele mai frumoase varfuri din lume pe Autostrada Pamir. Asta e pe undeva prin Tajikistan, intr-o zona pe la 4.000 – 5.000 de metri altitudine.
  9. Sa asist la o finala a Ligii Campionilor castigata de Steaua Bucuresti. Mda, stiu, am ratat ocazia asta in 1986 la Sevilla, dar eu inca sper :).
  10. Sa vad Aurora Boreala. Am incercat sa o „vanez” asta-iarna in Islanda, dar n-a fost sa fie. Am stat aproape o saptamana si am avut doar vreo cinci minute de soare, in rest, nor, nor, nor… Candva, trebuie s-o vanez pe undeva – Islanda, Groenlanda, Norvegia, poate Siberia… inca nu stiu.

 

Cam asta ar fi o lista de 10 lucruri pe care chiar as dori sa le experimentez. As fi foarte curios ce aveti voi pe bucket list… puteti sa le treceti mai jos la comentarii, chiar sunt curios :). Si nu uitati ca aveti cele 2 variante pentru a transforma bucket list-ul in realitate: economisiti sau imprumutati, in cazul in care vreti sa sariti peste perioada economisirii, pentru ca si un credit poate fi o economisire fortata pentru cei care nu se pot abtine de la cumparaturi care nu-s neaparat pe bucket list :).

 

A, si mai e un avantaj: odata ce ti-ai creat un bucket list, poti vana pentru fiecare din punctele lui cele mai bune oferte: de avion, cazare sau pachete. Si cum stim cu totii ca ofertele cele mai bune sunt limitate in timp, „Creditul pe repede ‘nainte” de la ING poate fi o solutie optima pentru a prinde o astfel de oferta pana expira.

 

 

 

Categorii:
Diverse

Comentarii

  • george2210 spune:

    Trece si Uluru pe lista. Aparent e doar o piatra in desert, dar in realitate e un loc extraordinar.

    • dan spune:

      Absolut ! Pe langa faptul ca Uluru este munte sfânt….isi schimba culoarea intr-un mod fantastic.Nu uita pălăria cu plasa de insecte ! Altfel….este imposibil sa te bucuri de Uluru ! 🙂

  • Antal spune:

    Aurora boreala e vizibila si din Olanda sau Danemarca, nu doar din Siberia

    • Eleni spune:

      Pana acum nu am avut ocazia sa o vad, din Olanda, in ultimii cinci ani. Ar fi interesant. 🙂

      • Mamadou spune:

        Apare foarte rar in Olanda.Ultima data a fost in martie 2016,cand s-a vazut in Groningen, Friesland si pe insulele din nord. Dar nu mi s-a parut la fel de impresionanta ca in Islanda.

  • Mamadou spune:

    Danakil si Socotra sunt si pe lista mea, cred ca la anul ajung in Etiopia.Mi-a placut mult la Iguazu, e si usor de ajuns acum, cu aeroport si in Brazilia si in Argentina foarte aproape, plus long distance bus.
    La anul cred ca ajung si in Antarctica, am incercat la un moment dat sa negociez direct cu niste agentii locale de prin Ushuaia si Punta Arenas, dar tot mi s-a parut scump la momentul respectiv. La fel ca tine m-am uitat dupa o combinatie cu Insula Pastelui. Cel mai convenabil mi s-a parut sa ajung la Ushuaia si pe urma sa plec din Punta Arenas, sunt niste tururi care urmeaza traseul asta. Din Punta Arenas ai low-cost spre Santiago si de-acolo poti zbura spre Insula Pastelui(din cate stiu doar LATAM zboara acolo). Din Ushuaia nu exista direct spre Santiago. Planul meu era sa merg din Insula Pastelui pe urma spre Tahiti, exista zbor direct cu LATAM, si de-acolo relativ ieftin inapoi spre Europa cu AirFrance.
    Aurora Boreala am apucat sa o vad in Islanda, a trebuit sa o „vanez” 2 nopti prin frig.Cred ca merita sa mai incerci.
    Cat despre Steaua…nu mai bine mergi la o finala de european sau mondial cu Romania?

  • Eleni spune:

    Nice plan, mi-ai dat de gandit.

    1. Sa vad cate o porticica din fiecare continent inainte de 2020 (mai am 3, poate-poate). Asta vine la pachet cu Antarctica, ia-ma cu tine cand vrei sa si calci acolo. 🙂
    2. Aurora boreala, nu conteaza de unde.
    3. Insula Pastelui.
    4. Tibet
    5. Nepal
    6. Maasai Mara (sau Serengeti)
    7. Maldive
    8. Insulele Azore
    9. Cuba
    10. Maramures si Bucovina (sic)!

  • Cristina spune:

    Un skydiving în Dubai cu palmierul pe fundal îmi surâde și mie tare, tare mult. Poate la anu’.
    Altfel, ce-mi doresc eu tare, tare mult e un drum cu transsiberianul. Nu așa, fără oprire, ci cu oprit câteva zile și explorat diferite locuri.

  • george2210 spune:

    Ar fi interesant sa scrii ceva similar si despre locurile in care ai fost si care ti-au placut cel mai mult. Stiu ca e imposibil sa faci un clasament, dar nu trebuie sa fie in ordine, ci de exemplu un Top 20 cele mai frumoase locuri, dar prezentate in ordine aleatoare.

  • altundeva spune:

    Nu ma asteptam de la tine sa nu stii ca Tristan da Cunha, si nu Easter Island este, ca sa te citez, „cel mai indepartat colt de lume locuit de orice alt pamant locuit”.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest