Un Craciun ortodox altfel – in India !

Craciun in Kerala

Craciun… sarmale, carnati, cozonaci, mananci de pici pe jos. Sau in alte cazuri, o fuga la Viena pentru vin fiert, turta dulce, capsuni invelite in ciocolata si plimbat pe strasse. Merry Christmas, ho, ho, ho, a venit Craciunul ! Dar ce ati zice de un Craciun intr-o tara cunoscuta ca fiind de alta religie, departe si cald… Si totusi, un Craciun orthodox ? Bine ati venit in Kerala, India !!!

Provincia Kerala este cea mai sudica provincie a Indiei, acolo, spre coltul rasturnat al triunghiului care il formeaza subcontinentul. De-a lungul secolelor a fost patria mirodeniilor, acest aur curat al Evului Mediu. Aventurieri, cuceritori si negustori s-au aventurat spre tarmurile acestui Pamant al Fagaduintei. Evident, cei mai multi din zona – persi, arabi, malay. Unii mai de departe, chiar si din Europa. Dar primii sositi hotarati sa ramana si sa-si faca o baza de comert au fost portughezii prin Vasco da Gama, primul om care a ajuns pe mare din Europa in Asia inconjurand Africa pe la Capul Bunei Sperantei. Cauta mirodenii si crestini. A avut surpriza sa gaseasca ambele !

Traditia crestina a Keralei nu este de ieri, de azi sau de maxim 2 – 3 secole, cum e cazul provinciei Goa de exemplu. Primele convertiri la crestinism s-au produs in anul 52 d. Hr, deci la circa 20 de ani dupa rastignirea lui Isus. Daca marea majoritate a apostolilor au pornit-o spre Vest (deh, mirajul Occidentului exista de pe vremea aceea), crestinand prin Imperiul Roman, Toma Necredinciosul, tip mai alternative de altfel a luat-o spre Est. Si a ajuns in Kerala. Aici, a fost bine primit si a convertit mii de hindusi, mai ales din casta superioara, a brahminilor. Cand au venit portughezii, crestinii din Kerala aveau o traditie de aproape 15 secole !

Desi una dintre cele mai mici provincii ale Indiei, Kerala are paradoxurile ei – este cea mai dezvoltata si cu nivelul cel mai inalt de alfabetizare, dar la conducerea provinciei de decenii intregi sunt comunistii. Are o importanta comunitate crestina (formata din ortodocsi, cei care urmeaza obiceiurile multi-milenare de la Apostolul Toma, dar si catolici – portughezii nu s-au bucurat ca au gasit crestini, dimpotriva, au gasit crestini “nepotriviti”, asa ca s-au apucat de convertiri fortate cu spada in mana si protestanti – ramasi de pe vremea coloniilor olandeze). Are sosele impecabile, o rara avis in India, case marete, orase bine ingrijite si multi bani. O buna parte din keralezi lucreaza in pana mai deunazi trufasul si opulentul Golf Persic si au trimis miliarde de dolari acasa.

Mai intai am aterizat in Kochi, vechiul fort de pe malurile Marii Arabiei cu strazile lui cu aer mai degraba olandez decat Indian. Dupa cateva zile petrecute acolo, am inchiriat o masina (cu sofer cu tot, evident) si am plecat spre satul Thekkady, principala localitate turistica aflata langa Parcul National Periyar pe granita cu provincial Tamil Nadu. Kochi e plina de biserici catolice, e si una ortodoxa, dar pe drum am trecut din intamplare pe langa satul Pala, un adevarat Disneyland dedicate sfintei….

Ne-am oprit si noi si am vizitat tot complexul dedicate sfintei Alfonsa. Alfonsa este principala eroina a zonei. Este o catolica care in ciuda unei sanatati precare s-a dedicate vietii monahale. Asta se intampla in anii 40. Intre timp, Alfonsa a fost sanctificata de papa Benedict si a devenit primul sfant Indian, iar satul sau a devenit loc de pelerinaj pentru toti catolicii din subcontinent. Cum e ? Pai nu foarte diferit de cum arata sanctuarele similar hinduse – statui multi-colore, pelerini desculti dar imbracati in matasurile lor cele mai bune, targ, lume si popor. Dupa pozele de rigoare si vizitarea tuturor sanctuarelor posibile, am plecat mai departe spre Thekkady.

Thekkady este ce in India se numeste “hill station”. Este la munte, are o clima blanda spre deosebire de campiile arse de soare sau batute de musoni, inconjurate de hectare de plantatii de ceai. Numerosi turisti vin aici pentru a vizita Parcul National Periyar unde ghizii spun ca s-ar afla cateva zeci de tigrii si sute de elefanti salbatici. Nu am vazut nici unii, nici altii (parcul are totusi cateva sute de hectare), dar a fost o zi placuta de plimbat prin natura, urcat niste dealuri, dat cu jeepul si plimbat cu barca pe lac. Era ziua de 24 decembrie, Ajunul de Craciun.

Prin Thekkady nu sunt multe hoteluri, ci mai degraba pensiuni… Ca la noi la Bran. Gazda noastra era ortodox, asa ca a fost mai mult decat fericit sa afle ca suntem ortodoxi si in plus am vrea sa mergem la slujba Nasterii Domnului. Imediat ne-a indicat si unde e biserica. Dar ne-a dat pe spate cand ne-a spus programul slujbei – de la 2 noaptea la 6 dimineata ! “OK, venim pe la 5”, i-am replicat… Nu a parut sa-I convina, dar asta e… a doua zi aveam in program sa ne dam cu elefantii si un drum mai lung spre Madurai.

Cum e Craciunul la keralezii. Pai in primul rand, ornamentale – toti au in balcoane stele facute din hartie, din carton, din plastic, din ce nimeresc si ei. Luminatia aduce cu elementele de pe la noi. Au si brazi, dar marea majoritate din plastic… oricat de racoare ar fi in zona, nu pot creste conifere. Surpriza cea mai mare a fost sa gasim cozonaci ca la noi – e drept, cu un gust mult mai aromat si mai condimentat – doar suntem in tara mirodenilor, dar la fel de pufos ca la noi… Si eu care carasem un cozonac tocmai din Romania pentru Craciun…

Ne-am sculat cu noaptea in cap si conform planului, la 5 dimineata am fost la biserica. Strazile erau pustii, doar maimutele mai misunau, in schimb biserica era plina. Icoane ca la noi, barbatii in stanga, femeile in dreapta, toti desculti – la intrarea in biserica erau sute de sandale si papuci. Slujba a tinut-o tot intr-un cantec – doar suntem intr-o tara foarte muzicala, vezi Bollywood-ul ! Preotii cantau, femeile raspundeau, barbatii taceau… Daca icoanele, arhitectura, intregul ambient aducea cu bisericile ortodoxe, restul era parca din alt film – muzica bisericeasca keraleza nu avea nimic in comun cu cea de la noi, sari-urile stralucitoare si credinciosii in picioarele goale de asemenea… Preotul a facut niste ochi mari cand ne-a vazut, dar adunarea nu a parut prea deranjata de prezenta noastra. Cu patru ani inainte, in satul Moni din insula indoneziana Flores cand am intrat in biserica catolica la slujba de duminica, preotul a pierdut toata atentia, toti uitandu-se la noi, uitand de slujba. Aici n-a fost cazul.

La finalul slujbei, faimoasa curiozitate a biruit asa ca ne-am trezit inconjurati de indieni dornici sa afle cat pot despre noi. I-am descusut si noi si am aflat ca biserica indiana faca parte din bisericile Estului, este condusa de un Catolicos al Estului, actualmente, capul bisericii fiind cel de-al 111-lea conducator al bisericii ortodoxe indiene, primul conducator fiind Sf. Toma. I se mai spune si Biserica Ortodoxa Siriana pentru ca legaturile sale cu restul crestinatatii au fost permanent asigurate prin Patriarhia Ortodoxa Siriana din Antiohia. De asemenea, ora ciudata de desfasurare a slujbei de Craciun este datorata diferentei de fus orar intre India si Siria – practic slujba a inceput cam in jurul miezului noptii in Antiohia.

Dimineata de Craciun am petrecut-o la hotel. Cu cozonac si vin romanesc – spre surprinderea noastra, la magazinele din sat am gasit cozonac similar cu al nostru si vin. Dar cum tot ne-am carat cu ele tocmai de acasa, ne-am infruptat din bunatati romanesti, lasandu-le pe cele keralene pentru mai tarziu… Iar restul zilei a fost ca de Craciun… plimbare cu elefantul pe langa sat. Dupa-amiaza plecam spre Madurai, in Tamil Nadu…. Lasam in urma muntii cu ortodocsi ai Keralei, reveneam in oceanul hindus…

Cum ajungi
Am mai spus de Air Arabia. Un zbor cu Air Arabia din Atena sau Istanbul pana la Kochi nu costa mai mult de 350 – 360 euro cumparat din timp. De la Kochi pana la Thekkady, ai numeroase autobuze pentru cativa euro. Va dura doar cateva ore.

Unde te cazezi
Thekkady are numeroase guesthouse-uri. Atentie insa, localitatea este foarte populara cu turistii indieni, mai ales din Kerala si Tamil Nadu care vin sa inspire un aer mai respirabil vara, asa ca e bines a faceti rezervari din timp. Eu am stat la guesthouse Paradiso si a fost super ok. Pret 1250 rupii + 15% tax adica 21 euro dubla.
https://www.goelparadiso.com/index.htm

Ce mananci
Sunt destule restaurante in Thekkady la preturi super rezonabile, marea majoritate cu specific Indian, dar mai sunt cateva si europene

Ce altceva sa mai faci
Nu rata Parcul National Periyar – poti vedea elefanti, poti sa faci trekking pe dealuri, sa vezi cascade, sa te dai cu barca pe lac. E un loc dragut, dar nu te astepta sa vezi tigri decat cu un foarte mare noroc…. Mai multe activitati, puteti vedea pe site-ul lui Paradiso.

Sfanta Alfonsa, sfanta catolica in India

Afis cu Sfanta Alfonsa

Obiective turistice India: catedrala din Pala

Catedrala din Pala

Calugarite crestine in India

Calugarite indiene

Imagini Pala: Alfonsa si copii

Alfonsa si copiii

Imagini India: Crucifix cu Isus rastignit

Crucifix

Sfanta Alfonsa

Inmormantare crestina

Biserica ortodoxa Thekkady India

Biserica ortodoxa din Thekkady

Biserica ortodoxa din Thekkady Kerala India

biserica ortodoxa din Thekkady

Slujba de Craciun in India

Slujba de Craciun

Stea de Craciun in Thekkady

stea de Craciun

Vin si cozonac romanesc de Craciun in India

vin si cozonac romanesc de Sarbatori !

Calare pe elefant in Periyar National Park

Calare pe elefant in Periyar National Park

Stea de Craciun in India

Steaua de Craciun

Brad de Craciun in India

Brad de Craciun

Comentarii

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest