Silk Road Hotel –caravanseraiul de pe drumul matasii

Ruta Europa – Asia a fascinat pe multi de-a lungul istoriei… Pe aici au trecut razboinici, de la vest la est, cum a fost Alexandru Macedon sau de la vest la est cum a fost Genghis Han. Pe aici au trecut carturari si descoperitori cum au fost Marco Polo sau chiar si conationalul nostru Spatarul Milescu… dar cei mai multi au fost de departe negustorii in cautare de imbogatire in ciuda pericolelor si a drumului lung. Poate de aceea, i s-a spus “Drumul matasii” si nu “Drumul paloselor” sau “Drumul cartilor”. Iar daca il iei acum sa-l bati o sa gasesti putine locuri care amintesc de caravane, de negutatori, de Ali Baba sau de locurile de popas ale drumutilor. Mai sunt niste exceptii – si una dintre exceptii care te duce in lumea celor 1001 de nopti este orasul Yazd din Iran !

Aflat la marginea marelui desert, Dasht-e Kavir si Dasht-e Lori, Yazd este una din vestigiile in viata ale drumului matasii – ulite stramte, o padure de bagir-uri racoritoare, case din chirpici, dar mai ales caravanseraiuri antice pentru turistul modern. Este un loc in care sa te plimbi, sa te pierzi si sa te regasesti, ghidandu-te dupa minaretele moscheii Jameh pentru ca apoi sa te arunci pe un soi de pat de lemn supra-inaltat numit takht in fata unui ceai intr-o curte de caravanserai.

Astazi in Yazd, sunt mai bine de 10 case traditionale transformate in caravanserai unde poti sa retraiesti atmosfera demult apusa a Drumului Matasii. Caravanseraiul in care am stat noi se cheama cum altfel decat Silk Road Hotel este din cate am inteles “intemeietorul” modei hotelurilor istorice din Yazd.

Iranienii sunt un popor foarte sociabil. Viata lor este familia lor, iar interactiunea cu societatea si mai ales cu strainii e una dintre cele mai mari pasiuni… de aceea locul comun, curtea interioara a hotelului este locul in care iti vei petrece cea mai mare parte din timp… aici te vei intalni cu blonde arse de soare venind din India, cu turisti iranieni curiosi sa inteleaga lumea de dincolo de granitele lor (putini au bani sa calatoreasca in afara Iranului, dar in schimb calatoresc destul de mult in propria lor tara), cu oameni care vin din Europa in drum spre Orient… E un loc de poveste care te indeamna la povesti, la istorisiri, schimb de tips & tricks, de baut ceai si mancat un kebab iranian cu mult orez.

Camerele nu sunt cine stie ce, dar ce iti mai trebuie camere cand poti sa stai trantit sub clar de luna pe un takht in racoarea unei nopti de primavara ? Si desi patul e de lemn, covoarele persane pot juca rolul de cea mai moale saltea… La un moment dat mentionam cuvantul “bagir”… “Bagir”-urile sunt niste turnulete specific Iranului si Golfului Persic (am mai vazut in Emirate) care pot capta si cea mai fina adiere de vant pe care o transforma intr-un soi de aer conditionat natural in verile extrem de calduroase din zona (atentie, insa, iarna e foarte frig la Yazd !). In curtea caravanseraiului, exista un aparat de aer conditionat “ascuns” intr-un mini-bagir, o gaselnita simpatica.

Dupa cum v-ati putea astepta, in hotel poti sa-ti rezolvi orice nevoie de calatorie – poti sa-ti dai la spalat rufele murdare, poti sa mananci, poti sa inveti farsi, poti sa-ti aranjezi orice tur prin zona, poti sa imprumuti o carte din biblioteca hotelului. Ce nu poti sa faci este sa te uiti la TV – dar la ce iti trebuie ? Marco Polo avea televizor ? Mai bine socializezi cu alti calatori ca si tine, incerci sa intelegi din cultura fascinanta si viata dubla a iranienilor sau citesti ceva decat sa te uiti la vreo telenovela sau sa urmaresti ultima predica a vreunui ayatollah din Qom.

Si inca cateva informatii… Dupa cum va asteptati, Silk Road Hotel are un site: https://www.silkroadhotel.ir/
Hotelul are 9 camere cu baie proprie si frigider. Preturile sunt: 20 euro pentru un single, 30 euro pentru o dubla, 40 euro pentru o tripla, iar daca vrei sa economisesti bani, poti sa stai in dormitory pentru 7 euro pe noapte, preturile incluzand si un mic dejun bun.

Eu va sfatuiesc din toate inima sa vizitati aceasta fascinanta tara care este Iranul… veti descoperi o tara destul de moderna, dar primitoare, oameni curiosi si educati, o tara in care poetii de secol XIV sunt adevarata super-star-uri, iar sub batic, puteti gasi extrem de multe femei care lucreaza, care conduc si care gandesc. Si daca veti ajunge in Iran, nu ocoliti Yazd…. Si stati intr-un caravanserai.

Cand sa mergeti
Mare parte din Iran (inclusiv Yazd) are parte de ierni de gheata si veri ca in iad de fierbinti. Pentru o experienta placuta, incercati sa veniti primavara si toamna. Eu am fost la inceput de mai si vremea a fost perfecta (cu exceptia unor ploi torentiale care durau cam 1 – 2 ore). Revenit acasa, la nici 2 saptamani, ma uitam pe starea vremii in Yazd si vedeam temperaturi de 40 grade !

Viza
Aveti nevoie de viza. Dar fie o luati de la ambasada de la Bucuresti, fie aplicati on-line la https://evisa.mfa.gov.ir:7780/mfa/Controller. Si ridicati viza de pe un aeroport international din Iran

Cum ajungeti la Yazd
Iranul are mii de kilometri de autostrazi impecabile, dar stilul de condus poate fi descris in mod politicos ca fiind haotic. Fie luati autobuzul (din Teheran, Esfahan sau Shiraz), fie puteti avea o experienta extrem de placuta cu trenul de noapte de la Teheran – e curat, safe si neasteptat de comfortabil !

Intrarea in hotel

Curtea interioara

Curtea interioara

Bagir – aer conditionat

Camerele dau direct in curtea hotelului

Camera mea

Relax pe takht

 

Zona de mic dejun

Pe acoperisul hotelului

Moscheea Jameh

Mozaicuri … superb !

Cupola moscheii

Pe strazile din Yazd

La un ceai intr-un vechi hamam. De remarcat steagul – restaurantele iraniene au o pasiune in a pune steagul tarii pe masa strainilor… iar steagul Romaniei era gasit cam greu 🙂 Aici, l-au imprumutat de la vecini

Amir Chachmaq Complex – aici au loc ritualurile in memoria imamului Hussein (inclusiv auto-flagelarea rituala)

 

Doua romance si doua iranience. Recunoasteti-le care sunt turiste si care sunt localnice 🙂

Categorii:
Asia · Cazare · Iran

Comentarii

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest