Expeditia Mali Blues – inainte de plecare…

Cu rucsacul gata pentru Mali

Ati auzit vreodata de Mali ? De Mali, nu de Bali !!! Banuiesc ca nu prea multe. Este o tara prin Africa, probabil Ceausescu a vizitat-o la un moment dat, o buna parte din teritoriu e ocupat de desertul Sahara… Cam atata, nu. Capitala ? Sa-l intrebam pe Dr. Google – Bamako ! Da, am auzit ! Si cam atat…

De ce ma duc totusi in Mali ? Nu neaparat pentru ca exista, dar pentru ca este una dintre cele mai interesante tari din Africa. Aflat in extremitatea sudica a Saharei, udat din belsug de fluviul Niger (asa cum Egiptul este un dar al Nilului, Mali-ul este un dar al Nigerului), producator de aur si la capatul caravenelor trans-sahariene, in zona actuala a statului Mali s-au dezvoltat niste civilizatii exceptionale – orase precum Tombuktu sau Gao au fost visul oricarui explorator de secol XIX.

Si totusi, de ce Mali si nu oriunde altundeva unde e soare, cald, all-inclusive, chelner cu cocktail si autocar cu aer conditionat sa ma lase la 2 pasi de locul pe care sa-l pozez pentru a-l pune pe facebook ? Pentru ca vorba site-ului, uneori trebuie sa “think out of the box”, sa ai bucuria descoperirii, sa mergi in afara autostrazii pentru a cunoaste noi civilizatii…

De ce ma duc totusi in Mali ? Pentru ca Shakira ne-a spus inca de asta-vara “It’s time for Africa”. Pentru a vizita célèbrele moschei din chirpici de la Djenne sau de la Mopti. Pentru a merge in expeditie prin tara Dogon, un popor extrem de ciudat pe care unii sustin ca ar fi fost in contact cu extraterestrii… Motivul este ca din mosi stramosi, ei cunosc ca langa steaua Sirius exista o stea-sora care nu a fost descoperita cu mijloace moderne decat in 1994 si ale caror legende sustin ca au fost vizitati de niste fiinte foarte ciudate care sustineau ca locuiesc pe o planeta care graviteaza in jurul lui Sirius B – steaua “invizibila” pana de curand desi se afla la doar 8,6 ani lumina de Terra.

De asemenea, vreau sa merg cu pinasse, un ambarcatiune tipica pe Niger prin satele ancestrale de-a lungul fluviului. Si nu in ultimul rand sa descopar pe cel mai muzical popor din Africa – aparent, Bamako este capitala muzicii africane si numerosi artisti straini au vizitat aceasta urbe altfel prafuita pentru a se inspira… Malienii de altfel sugereaza ca blues-ul american este de fapt creatia lor.

Acum sa nu mai anticipez, pentru a nu strica bucuria descoperirii… Doar cateva lucruri despre organizare :). Zbor la Bamako folosind serviciile companiei Royal Air Maroc din Roma la Bamako via Casablanca. Pana la Roma, am descoperit ca Alitalia costa mai putin ca un low cost. Pretul zborurilor este de circa 600 euro. In Mali, vom lua autobuzele locale, cea mai lunga cursa fiind de cateva ore intre Bamako si Mopti.

Cazare – am gasit niste hoteluri cu piscina si conditii foarte bune la 35 euro dubla. Viza se ia la fata locului pe aeroport. Este nevoie de certificate de vaccinare de febra galbena (pe care il am din 2006 de cand am fost in Africa de Est) si de medicamente de malarie. In rest, nimic iesit din comun… Voi calatori timp de 2 saptamani si in functie de timp si gasirea unui internet cat de cat, va voi tine la curent cu expeditia “Mali Blues”… in mod cert, la intoarcere, va voi relate mai multe despre aceasta tara putin cunoscuta… Evident, pe https://think.hotnews.ro/ si aici, pe blog.

Etichete:
· ·
Categorii:
Mali · Mali Blues (2010)

Comentarii

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Destinatii