Ultima capitala impartita din lume. Episodul 3: Linia Verde

Imagini Nicosia: Linia Verde

Astazi, voi lua la pas partea cea mai sumbra din Nicosia… Este linia verde, zona fortificata, militarizata, aflata sub control ONU care imparte Nicosia in doua… Desi tensiunea s-a disipat de mult, in aceasta zona o poti simti inca… chiar daca nu mai vezi soldati inarmati pana in dinti, ci doar urme – case bombardate, impuscate, ziduri, baricade, sarma ghimpata…

 

Nu am povestit de la inceput, dar acum chiar ca e cazul sa va spun cate ceva despre cum s-a ajuns aici… o insula atat de mica, o impartire atat de dura… Poti sa fi turcul cel mai nationalist si nu poti sa negi ca Ciprul nu e o insula greceasca… Chiar daca n-a avut parte de marile civilizatii ale Atenei, Spartei, Asiei Mici sau Cretei, Cipru a fost parte a lumii Greciei Antice… chiar si cand s-a aflat sub suzeranitate asiriana, egipteana sau persana… De altfel, numeroase cetati grecesti din Asia Mica au fost sub suzeranitate persana si asta nu i-a facut mai putin greci decat pe fratii lor din peninsula.

Dupa Alexandru cel Mare, Cipru a fost cedat Egiptului, dar unui Egipt elenist condus de dinastia greaca a Ptolomeilor. Insula va fi preluata de romani in anul 58 i.Hr. si primul pro-consul roman a fost celebrul Cicero. Cipriotii au avut parte de nu mai putin de 600 ani de Pax Romana… Cea mai lunga perioada de pace din istoria zbuciumata a insulei… Asaltata de arabi, insula a ramas in mainile bizantinilor in ciuda distrugerii a numeroase orase, fiind ocupata doar de cruciatii catolici din Apus, condusi de regele englez Richard Inima de Leu. Va fi cedata unei familii nobile apusene, Lusignan care a adus puterea catolica pe insula… Grecii ortodocsi au inceput sa fie persecutati, familii din Occident au colonizat insula, multi calugari refugiindu-se in muntii din interior… Cruciatii au preferat campiile si coasta, obtinand averi fabuloase din comertul trans-mediteraneean.

Intr-un final, Cipru a cazut in mainile Veneziei, dar Epoca de Aur se incheiase… Cipru se pregatea de razboi… Desi inconjurata de lumea musulmana, Cipru a continuat sa reziste… in jurul ei, imperii si regate mult mai mari cazusera sub loviturile Semilunei – Palestina, Egiptul, Bizantul, Serbia, Taratul Bulgar… In 1570, o imensa armata otomana a atacat insula si in ciuda unei rezistente acerbe si eroice, marile citadele Nicosia si Famagusta au fost cucerite… Insula a fost ocupata, biserica latina a fost interzisa, catolicii au fost ucisi, iar cei care au supravietuit, fie au fost vanduti ca sclavi (barbatii) sau au populat haremurile invingatorilor (femeile), dar bisericii ortodoxe i s-a restaurat drepturile, iar taranilor greci li s-a distribuit pamantul fostilor feudali apuseni… In schimb, 20.000 de colonisti turci au debarcat in insula, mai ales in nord… Cipru a devenit insula a doua culturi diferite.

Otomanii au condus Cipru pana in 1878. Regimul otoman a fost indolent si corupt, iar insula a decazut in saracie. In 1821, cu ocazia Revolutiei grecesti, arhiepiscopul a fost spanzurat (ca si Patriarhul de la Constantinopole si multe alte fete bisericesti), iar miscarea de desteptare greaca a inflorit… In 1878, Anglia a obtinut guvernarea Ciprului… De ce era interesat perfidul Albion intr-o insula saraca si uitata de lume ? Simplu… Anglia a achizitionat toate zonele strategice de pe drumul dintre metropola si India: uitati-va pe harta: Gibraltar – Malta – Cipru – Egipt (cu Suez) – Yemen – Oman, tot drumul spre Indii era britanic ! Axa britanica avea nevoie de Cipru !

Grecii au vazut in ocupatia britanica un pas spre unirea (“enosis”) cu Grecia. In 1915, in timpul primului razboi mondial, Anglia a oferit Cipru Greciei in schimbul intrarii in razboi. Grecia a refuzat… Oferta Angliei nu s-a mai repetat… Marea Britanie s-a retras de abea in 1960 dupa ce s-a asigurat ca vor mentine doua baze suverane pe insula (ambele in sud) si ca puterea va fi impartita intre turci si greci. Turcii desi reprezentau 20% din populatia, primeau 30% din posturile administrative, 33% din locurile parlamentare si 40% din armata.

Primul presedinte al Ciprului a fost arhiepiscopul Makarios care in ciuda vestmantului preotesc avea vederi de stanga. SUA si Marea Britanie suspectau aparitia unei Cube in Mediterana, deci arhiepiscopul nu era unul din favoritii Occidentului… In ciuda acestui lucru, Makarios continua sa militeze pentru enosis, unire ceea ce il facea popular printre greci, dar crea neliniste printre turci… In 1967, o lovitura de stat militara de extrema dreapta a abolit monarhia in Grecia si a aliniat tara regimurilor de dreapta dictatoriale din Sudul Europei – Portugalia lui Salazar si Spania lui Franco. Ciprul socialistului ortodox Makarios a devenit din frate, dusman.

In iulie 1974, Grecia coloneilor si CIA au pus la cale o lovitura de stat care sa duca la indepartarea lui Makarios si unirea insulei cu Grecia. Lovitura de stat n-a fost foarte bine executata – arhiepiscopul Makarios a scapat cu viata, iar liderul de dreapta Nikos Sampson s-a proclamat presedintele Ciprului… Cinci zile mai tarziu, in urma unor violente anti-turcesti, trupele Turciei au debarcat la Kyrenia… In cateva zile, 37% din teritoriul Ciprului a fost ocupat de trupele turcesti, mii de ciprioti greci au fost ucisi sau au fugit in sud, lasandu-si toate bunurile in nord. O saptamana mai tarziu, in fata exploziei populare determinata de lamentabilul esec din Cipru, regimul coloneilor se prabusea la Atena. In decembrie, arhiepiscopul Makarios revenea presedinte… Dar presedinte al unui Cipru de Sud… La nord de linia verde, se constituise guvernul lui Rauf Denktas si sub protectia Turciei se crea Republica Turca a Ciprului de Nord.

Timp de 29 de ani, aproape nimeni nu a trecut Linia Verde. Pe 23 aprilie 2003, liderul nord-cipriot, Rauf Denktas a anuntat deschiderea granitei si posibilitatea ca orice cipriot sa treaca cand si cum vrea intre orele 6 si miezul noptii… Republica sudica a paralizat si nu a stiut ce sa faca. Mii de turci au traversat Linia Verde in acea noapte si au ramas masca cand au vazut bogatia sudului, dar doar cativa greci au trecut peste resentimente si au vizitat nordul sarac. Astazi, sunt mult mai multi turci care trec in Republica decat greci care sa treaca in Nord. Mii de turci au aplicat pentru cetatenia Ciprului, tara UE. Si mult mai multi turci trec zilnic in Sud la munca… Grecii mai putin.

Cele doua tari sunt parca in oglinda – in ambele orase, gasesti muzee ale ororilor perioadei – ca in orice razboi, nu exista ingeri si demoni, ci doar diavoli. In ciuda aruncatului vinei peste Linia Verde, atat grecii cat si turcii au ucis, distrus, torturat, violat… Poate unii mai mult decat altii, dar asta conteaza mai putin… Iar ranile par sa nu se vindece… cel putin in sud.

Cele doua zone sunt despartite de baricade de beton (vopsite in culorile grec, respectiv turc, depinde dinspre ce parte le vezi), de sarma ghimpata, de butoaie metalice in care pe vremuri se depozita petrol… Granita este ciudata, anormala… de altfel cum te apropii de ea, simti o schimbare de kharma… in aer… daca pana acolo, strazile sunt pline, zumzaie de lume, daca treci de un anumit colt, deodata fiintele omenesti dispar… doar pisicile mai patruleaza strazile… Unele case sunt parasite si darapanate… altele proaspat vopsite, dar par de asemenea abandonate… cine sa locuiasca la 10 metri de linia verde ?

Teoretic te poti plimba, dar nu poti fotografia… am “prins” insa niste unghiuri interesante… nu am avut probleme, dar teoretic nu ai voie. De-a lungul orasului, prin mijloc, e incropit un zid – nu are nimic din zidul ordonat nemtesc al Berlinului… e o adunatura de blocuri de beton, sarma ghimpata si butoaie care trec prin curti, peste case, prin gradini… Este zona in care nu ai voie si in care si azi ai sanse imense sa fi impuscat.

Punctul de frontiera de la strada Ledra e insa mai degajat… La capatul strazii, dai de un colt cu poze ale unor protestatari greci cu pozele celor dragi disparuti, steaguri ale Greciei si Ciprului si o cabina sub o casa … politistul se uita sictirit in pasaport, te intreaba cand te intorci, dar in vocea lui simti reprosul… “ce cauti dincolo ?”. la intoarcere, te va controla in traisti… sa nu care cumva sa aduci produse strategice de dincolo – iaurt, lapte, pepeni… La rahat inchid ochii… Doar turcii stiu sa faca rahat ! Treci pe un culoar cu niste paravane in culori vesele – cer albastru, siluete de oameni colorati… ce vesel e… in spatele paravanelor, sunt cladiri abandonate… pe ele sunt urme de gloante… Sunt in zona verde, nimeni nu le-a atins de 35 de ani. Ridic capul… ferestrele nu mai au geamuri, dar sunt in schimb partial zidite cu caramizi… de aici poti mitralia linistit. Ajung la turci… niste gherete, turcii numai zambete, stampileaza o hartie. O sa mi-o ia cand trec la greci. Nu vor fi urme ca am trecut Linia Verde.

Undeva, in zona de vest a orasului, turcii au facut o concesiune… Catedrala catolica Sfanta Cruce se afla pe teritoriu nord-cipriot, dar intrarea se face doar din Cipru de Sud… Toate usile catedralei sunt blocate, mai putin intrarea din fata… Si de jur imprejurul bisericii, lipite de corpul ei, baricade de beton, sarma ghimpata, butoaie metalice… Aici este locul unde linia verde se ingusteaza la extrem… o parte a strazii este in Sud, cealalta in Nord, in spatele unui gard nu mai inalt de 1 metru… Cum sunt gardurile puse la stadioane pentru a organiza multimea… In spate, o cladire ruinata cu o firma veche in greaca – Kafeneion Spitfire… Sptifire au fost avioane de vanatoare britanice in al doilea razboi mondial… Un nume belicos ! Ce presentiment. In cafeneaua asta nu s-a mai baut vreo cafea de 35 de ani ! Si desi in fata ei e parcata o masina din Sud, cafeneaua e in alta tara… O imagine suprarealista… dar tragica.

O alta imagine suprarealista. De data asta in Nord… Undeva nu foarte departe de Ledra Palace, un loc de joaca pentru copii… frumos, ingrijit, leagane… Pe o parte, e un grad inalt, este Cipru de Sud… aici nu e bine sa ai un sut puternic. Poti sa-ti pierzi mingea pe vecie. Deasupra locului de joaca, un post militar de observatie pe care scrie UN (United Nations). Cand am trecut eu, era gol, dar probabil, de obicei e vreun militar inarmat… pe fundal, dincolo de Cipru de Sud, dar in Cipru de Nord, marile steaguri vopsite pe munte… Nu poti sa negi cealalta parte… e vizibila…

Daca ajungeti in Cipru, nu ratati Nicosia… Duceti-va si dincolo si dincoace. Si incercati sa va imaginati anul 1974…

Cum ajungeti in Nicosia

Din Bucuresti, exista curse directe pana la Larnaca, atat cu Tarom, cat si Blue Air. Wizz Air a anuntat de asemenea deschiderea de curse cu incepere din decembrie 2010. Cumparate din timp, biletele pot costa sub 100 euro (eu am platit 80 euro). Din aeroportul Larnaca, exista din cand in cand o cursa de autobuze, dar nu va bazati prea mult… taxiul e de baza.

Cazare Nicosia – la sud sau nord de Linia Verde

Nu exista prea multe hoteluri in Nicosia. Ce e ieftin este in general prost, in rest sunt numai hoteluri scumpe. Asta in sud… in nord, sunt inca si mai putine locuri de cazare… Aruncati o privire pe booking.com poate prindeti ceva… Noi am stat la o familie de romani care a citit pe forum ca vreau sa merg la Nicosia si au fost extrem de draguti si ne-au invitat la ei… Multumesc, Oana ! Multumesc, Mitza !

Atentie – acces in Cipru de Nord

Republica Cipru nu recunoaste ca fiind legale punctele de frontiera nord-cipriote cu exteriorul – aeroportul Ercan si portul Girne (Kyrenia). Teoretic, daca ai intrat in Cipru prin aceste puncte de frontiera, nu poti sa intri in Cipru de Sud. Practic, e greu de verificat si mai ales interzicerea accesului unui cetatean UE pe teritoriul unui stat UE este interzisa de legislatia comunitara… Cel mai probabil, vei fi acceptat, dar granicerii greci iti vor face o imensa mizerie. Asa, ca de preferinta este sa intri prin Cipru de Sud.

Pasaport pentru Cipru de Nord / Cipru de Sud

Atat in Cipru de Sud, cat si in cel de Nord se trece doar cu cartea de identitate. Pentru mai multa siguranta, noi am mers cu pasaportul, dar am vazut romani trecand doar cu buletinul.

 Imagini Linia Verde – intre Cipru grecesc si Cipru turcesc

 

Imagini Nicosia: la doi pasi de Linia Verde, ultima capitala impartita a lumii

Imagini Nicosia: punct de frontiera cu Cipru de Nord pe Linia Verde

Punctul de frontiera grec – Ledra Street

Imagini Nicosia: poze din razboi in zona greaca pe Linia Verde

Amintirile ma rascolesc…

Imagini Nicosia: Linia Verde, trecerea in Cipru turcesc

Drumul spre Nord

Imagini Cipru: urme de gloante in cladiri pe Linia Verde Nicosia

Deasupra paravanelor colorate

Imagini Nicosia: punctul de frontiera turc de pe Linia Verde

Punctul de frontiera turc – Ledra Street

Imagini Nicosia: la nord de Linia Verde, prin bazar

Imagini Linia Verde Cipru: prin Nicosia de Sud

La doi pasi de Linia Verde – zona greceasca

Imagini Cipru: Linia Verde Nicosia, zona greceasca

La doi pasi de Linia Verde Nicosia

Imagini Cipru: o strada care se infunda in Linia Verde in Nicosia de Sud

O strada normala care se infunda (zona turceasca)

Imagini Cipru: Catedrala Sfanta Cruce fix pe Linia Verde

Catedrala catolica Sfanta Cruce

Imagini Cipru: Linia Verde cu sarma ghimpata si baricade

Inconjurata de sarma ghimpata si baricade din butoaie

Imagini Cipru: baricade pe Linia Verde

Imagini Cipru: Cafe Spitfire in Nicosia

Cafeneaua Spitfire e in nord…masina e in sud

Linia Verde Nicosia: cladiri distruse de razboi

Linia verde – partea turceasca

Imagini Nicosia: cladiri distruse de razboi pe Linia Verde

Urme razboi Cipru: Linia Verde

Sa ne dam in leagan… la doi pasi de frontiera

To Mass Graves: Nicosia turceasca

Imagini Nicosia de Nord: strada Ledra

La doi pasi… Strada Ledra in nord

Imagini Cipru: la sud de Linia Verde, strada Ledra

si in sud… astia au McDonald’s !

Comentarii

 • Andrei spune:

  frumos articol! foarte documentat – recunosc ca desi locuiesc aici de 4 ani nu stiam chiar atatea detalii legate de conflict.

 • Imperator spune:

  @Andrei – ma bucur ca ti-a placut si sper sa am in continuare articole care sa-ti placa. Salutari din Mali !

 • Anonymous spune:

  Salu Imperator! te rog sa ma ajuti cu o informatie: din Cipru pot sa ajung in Liban la Beirut? ma intereseaza o excursie de o zi. Exista curse cu vaporul? sau se organizeaza excursii locale?

 • Imperator spune:

  Din cate stiu, nu prea sunt vapoare nici spre Liban, nici spre Israel… doar cu avionul

 • Anonymous spune:

  Salut!

  Ma intereseaza sa calatoresc in zona Akamas-Paphos-Polis. Știi cumva daca in Cipru este posibil sa stai si la particulari. Ofertele de cazare pentru o persoana la Hotelapartments sunt destul de scumpe. In general, ce cazare mai ieftina se poate gasi in Cipru?

 • Petru spune:

  Pentru inchirieri de masini in Cipru ai nevoie si de pasaport pe langa cartea de identitate si permis? Oare nu e suficientă cartea de identitate? Daca tot nu este nevoie de permis la intrare?

 • cristiramo spune:

  da este o capitala frumoasa dar pacat ca e cucerita jumate din ea si tara e frunoasa am fost si eu acolo 3 ani jumate intrun sat liga larnaka

 • paul spune:

  am descoperit postarea asta mai veche si raman iarasi impresionat de documentarea istorica facuta… bravos!
  in europa si in toata lumea mai sunt granite din astea ciudate… parerea mea este ca nu vor mai conta doar atunci cand in ambele zone se va egaliza nivelul de trai si nivelul de democratizare. (ex: granite peste case, restaurante si diverse enclave si exclave intre/in olanda si belgia)

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest