Blue Air break – Larnaca, poarta spre un Cipru plin de comori

11. Priveliste spre Nicosia de Nord

Am fost de trei ori in Cipru. Ma rog, am mai fost o data, dar nu am iesit din aeroportul Larnaca, eram in tranzit dinspre Etiopia (via Cairo) si asteptam cursa Blue Air spre Bucuresti. De doua ori vara, o data iarna si de fiecare data am incercat sa descopar cat mai multe din aceasta insula. Daca este sa arunci o privire pe harta, zici ca nu e mare lucru de facut, dar, odata ajuns acolo, vei descoperi multe experiente pe care le poti avea. In primul rand, desi este o insula mica, este impartita in doua state – Cipru de Nord – turcesc si Cipru de Sud – grecesc… iar diferentele sunt cu adevarat mari… ia-o pe strada Ledras, strada pietonala comerciala din Nicosia de Sud, o strada similara cu multe strazi pietonale din Europa Occidentala, cu magazine de branduri cunoscute, si, dupa cativa pasi facuti in Nicosia de Nord dupa ce treci de „granita”, nimeresti intr-un bazar oriental ca si cum te-ai teleporta la mii de kilometri distanta. In articolul de astazi voi incerca sa va impartasesc cateva locuri pe care nu trebuie sa le ratati cand ajungeti in Cipru.

Poarta aeriana a Ciprului este aeroportul international Larnaca, pe care opereaza numeroase companii aeriene din Europa si din Orient, inclusiv Blue Air. Trebuie sa subliniez ca Larnaca este o baza operationala a Blue Air, la fel ca Bucuresti, Cluj-Napoca, Bacau sau Iasi, iar prezenta companiei aeriene romanesti a fost importanta imediat dupa fondarea ei, acum mai bine de un deceniu. De fapt, Larnaca a fost prima baza operationala a Blue Air din afara Romaniei si, de atunci, operatiunile companiei romanesti pe aeroportul cipriot au crescut de la un an la altul – astazi, zboara direct spre destinatii precum Atena, Salonic, Londra, Birmingham, Tel Aviv si altele.

Dar sa revin la Cipru. Despre Larnaca nu pot spune ca este un oras prea ofertant pentru turisti. Exista o plaja flancata cu blocuri, la parterul carora se afla o serie lunga de restaurante, mai exista o zona plina de restaurante, cafenele si baruri undeva spre aeroport, tot pe malul marii, iar principalul (iar unii ar spune unicul) monument este Biserica Sf. Lazar, construita acum mai bine de 1000 de ani, unde se spune ca s-ar afla mormantul lui Lazar, cel inviat din morti (care, dupa inviere, a plecat in Cipru sa propovaduiasca crestinismul). Si cam atat… Dar Cipru mai are foarte multe locuri faine de aratat.

 

Pentru iubitorii de statiuni de litoral cu mare, soare, bere, bumtzi-bumtzi si tobogane, nu foarte departe de Larnaca poti ajunge la Aya Napa, replica data de Cipru Sharmului sau Antalyei. Vei gasi cam ce te astepti – plaje, cocktailuri, mancare buna si distractie.

Dar, pentru mine, este obligatoriu sa vizitezi Nicosia. Este ultima capitala impartita a lumii (dupa unificarea Berlinului), iar daca te plimbi in ambele zone – atat cea greceasca, cat si cea turceasca, vei fi fascinat. Nicosia are o istorie multiseculara, trecand din mainile bizantinilor in cea a cruciatilor, pentru ca apoi sa devina provincie otomana pana cand englezii vor primi insula dupa razboiul ruso-romano-turc din 1877–1878, pentru a-si proteja drumul strategic spre India (daca va uitati pe harta lumii, veti descoperi ca englezii s-au asigurat ca drumul spre India este controlat 100% de ei, ocupand toate zonele strategice – Gibraltar, Malta, Cipru, Egipt / Suez, Yemen, Oman). Dupa razboiul greco-turc din 1974, cele doua Cipruri au evoluat separat – daca sudul a prosperat, devenind o destinatie importanta atat pentru turism, cat si pentru lumea financiar-bancara, nordul aflat sub un embargo, doar cu sprijin turcesc, nu a putut progresa la fel de mult. La fel ca Berlinul. Vei putea trece dintr-o Nicosia intr-alta si vei descoperi o alta lume. Principalele monumente ale Nicosiei sunt biserici ortodoxe si catolice (unele, transformate in moschei – Moscheea Selimye, principala moschee a Nicosiei de Nord, isi tradeaza originile crestine prin impresionanta arhitectura gotica – cladirii i-au fost adaugate doua minarete si, din Catedrala Sf. Sofia, s-a transformat in Moscheea Selimye. Nu este unica biserica catolica transformata in moschee. Vei gasi mai multe cladiri similare in Nicosia de Nord, Girne si Famagusta. In sudul Nicosiei, exista o moschee operationala, vizitata in general de emigranti musulmani din Orient veniti la munca in Cipru.

La nord de Nicosia, vei gasi vechiul oras venetian Girne (in greceste – Kyrenia), cu portul sau amplu dominat de o citadela aparent inexpugnabila, dar si oraselul Bellpais, unde te vor incanta numeroase vilute, unele construite in jurul unor cladiri din perioada cruciata. Satucul a devenit faimos dupa ce scriitorul britanic Lawrence Durell s-a stabilit aici pentru cativa ani (experienta sa cipriota a fost stransa in cartea „Bitter Lemons”, care descrie framantata perioada a anilor ’50, cand cipriotii incercau sa-si obtina independenta fata de britanici). Si, sincer, am inteles de ce Durell a ales sa se stabileasca aici – privelistea spre coasta nordica a Ciprului este absolut superba, cu marea azurie imbratisand coasta care urca, incet, incet, plina de flori, maslini si arbusti, pana la Bellpais.

Un alt oras care nu trebuie ratat, aflat tot in Nordul Ciprului este Famagusta (Gazimagusa in turceste), orasul de unde a pornit turismul in Cipru. Langa vechea citadela Famagusta (din nou, ca si in Nicosia, vei descoperi biserici gotice transformate in moschei si urmele ocupatiei cruciate cam la fiecare colt de strada din orasul vechi), a fost construita statiunea Varosha (in 1974, mai bine de jumatate din camerele de hotel din intreaga insula erau la Varosha), care devenise cea mai cunoscuta statiune de la Marea Mediterana, in competitie directa cu Nice sau Dubrovnik. Ei bine, razboiul din 1974 a facut ca Varosha sa inceteze sa mai existe in doar cateva ore – una dintre cele mai mari statiuni litorale din lume a nimerit pe „Linia Verde” care ii desparte pe greci de turci, iar accesul in Varosha a fost interzis. Pana in ziua de azi, Varosha este un oras incremenit in anul 1974, accesul fiind permis doar patrulelor militare. Ca si Cernobal, cred ca redeschiderea Varoshei (se va intampla si acest lucru, mai devreme sau mai tarziu) va fi absolut fascinanta – vei putea calatori direct in 1974… desi cred ca daca Varosha va fi redeschisa, investitiile vor curge pentru a o readuce la faima din anii ’60.

Cipru este o tara destul de plata, dar exista doua zone, hai sa le zicem, muntoase – de-a lungul coastei nordice, „curge” un masiv muntos ca o adevarata coloana vertebrala a insulei pe ale carei culmi se afla cateva castele cruciate care merita vizitate, iar in Cipru de Sud exista masivul Trodoos, o adevarata Bucovina a Ciprului unde se pastreaza numeroase bisericute antice grecesti – ortodoxia a fost prigonita in perioada cruciata si apoi acceptata, dar cu restrictii in perioada otomana, asa ca pustnicii greci ortodocsi si-au construit lacasurile de cult ascunse printre dealurile inalte din Trodoos. Aici vei putea vizita cel putin 10 biserici superb pictate in stil bizantin… cum ziceam, un soi de Bucovina a Ciprului, unde se afla cele mai impresionante marturii ale ortodoxismului grec de pe insula Afroditei.

 

Cum ajungi in Larnaca

Numeroase zboruri leaga Bucurestiul de Larnaca. Blue Air ofera numeroase zboruri (direct sau cu transfer via Bucuresti) din Iasi, Cluj si Oradea spre Larnaca, la tarife incepand cu 19,99 euro – evident, biletele trebuie sa le cumparati din timp, pentru cele mai bune tarife… am aruncat acum o privire pentru zboruri la mijlocul lui septembrie (cand vremea este exceptionala in Cipru) si sunt bilete la circa 30 de euro!

 

Cand sa mergi in Cipru

Vara poate fi opresiv de cald, mai ales in interiorul insulei, cum ar fi in Nicosia. Caldura este insa atenuata in orasele costiere ca Larnaca, Aya Napa, Girne sau Famagusta, datorita brizei marine. Cel mai bine este sa te duci primavara si toamna, pentru a avea parte de cer albastru si soare mai indurator J. Eu am ajuns pentru prima oara in Cipru intr-o mini vacanta de Rusalii. Cum Rusaliile vin (anul asta la pachet cu 1 iunie, deci vom avea zile libere joi, 1 iunie si luni, 5 iunie, iar vineri, 2 iunie cred ca nu va mai lucra nimeni), cred ca n-ar fi rau sa va ganditi la o mini-vacanta la inceput de iunie in Cipru

 

Cum calatoresti prin Cipru

Reteaua de transport in comun este mult mai bine pusa la punct in Cipru de Nord, unde microbuzele (numite dolmus) sunt extrem de frecvente. Si in Cipru de Sud exista de cativa ani o retea mai buna de autobuze, intre principalele orase. Nu exista transport public din nord in sud, asa ca daca nu aveti masina inchiriata, puteti sa treceti pe jos pe strada Ledra. Pe de alta parte, poate cea mai buna optiune este sa inchiriezi o masina – Trodoos nu poti vizita decat cu masina (sau in tururi organizate), dar, atentie, daca vrei sa mergi si in nord, trebuie sa ai acceptul firmei de rent-a-car si sa cumperi asigurare speciala, odata ce treci linia verde.

Imagini Cipru

01. Blue Air Larnaca

Pe aeroportul Larnaca

01. Zbor peste Cipru

Coasta Ciprului

02. Catedrala Sf. Lazar - Larnaca

Biserica Sf. Lazar cel inviat din morti din Larnaca

03. Plaja Larnaca

Pe malul Mediteranei

04. Larnaca beach

05. Aya Napa

Aya Napa, statiunea Ciprului

06. Corabia piratilor - Aya Napa

Cu tot soiul de atractii – barca piratilor

07. Submarin Aya Napa

Submarin

08. Watersports Aya Napa

Parasailing

09. Nicosia de Sud

O biserica din Nicosia sudica

10. Palat prezidential Nicosia

Palatul prezidential

11. Priveliste spre Nicosia de Nord

O privire asupra nordului din Cipru de Sud.. in imagine, fosta catedrala catolica Sf. Sofia, actualmente moscheea Selim

12. Ledra Street Nicosia

Ledra Street

13. Strada Ledra

ca in Europa

14. Granita Nord-Sud Nicosia

Pe aici se trece intre cele doua Nicosii

15. Bazar Nicosia de Nord

Pentru a ajunge intr-un bazar oriental

16. Han Nicosia

Un han din Nicosia de Nord … imi aminteste de hanul lui Manuc

17. Moscheea Selim Nicosia

Si moscheea – catedrala din Nicosia

18. Linia verde

Linia Verde

19. St. Hillarion

Castelul St. Hillarion, unul din castelele care controlau coasta nordica a Ciprului

20. Panorama Girne

Iar la picioarele lui, se afla Girne (Kyrenia in greceste)

21. Port Girne

Vechiul port venetian Kyrenia / Girne

22. Girne, Cipru de Nord

23. Panorama portului Girne

Girne

24. Bellpais

Bellpais si vilele sale

25. Ruine Bellpais

Urmele unei manastiri catolice

26. Coasta Cipru e Nord

Si toata coasta de nord, vazuta de la Bellpais

27. Moschee Famagusta

Moscheea fosta catedrala catolica din Famagusta

28. Catedrala Famagusta

29. Famagusta

Si ruinele vechiului oras cruciat

30. Dulciuri turcesti

Dulciuri turcesti la Famagusta

blueair-logo
Categorii:
BlueAir · Cipru

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest