Weekend la Atena

Imagini Grecia: Parthenon in Atena

In mijlocul ei se afla cladirea care a dat o linie arhitecturii europene de peste 2500 de ani, a stralucit si a decazut de numeroase ori in istorie, dar de fiecare data a renascut sau s-a reinventat. Este haotica, dar sarmanta, pentru ca locuitorii ei apreciaza mai mult o cafea in liniste decat o intalnire de afaceri, are unele dintre cele mai importante monumente ale lumii, dar orasul se caracterizeaza printr-o cacofonie arhitectonica (adica cam stadiul spre care tinde si Bucurestiul)…. Bine ati venit la Atena !

Atena este unul dintre cele mai vechi capitale din Europa, poate cea mai veche, la concurenta cu Roma. Se stie ca pe dealul Acropolelor s-a dezvoltat un o asezare de prin jurul anului 1500 i.Hr, dar perioada de aur a aparut odata cu arhonul Solon cel care la 594 i.Hr. a inventat prima democratie din lume. A urmat o perioada de aur, timp in care Atena a dominat lumea cunoscuta prin viata sa intelectuala, dar si prin forta militara. Aici au locuit si creat scritori ca Eschil, Sofocle si Euripide, sculptori ca Fideas sau istoricii Herodot (“parintele istoriei”), Xenofon sau Tucidide.

Dar epoca de aur ca orice epoca are si un apus… Maretul imperiu persan ocupa temporar Atena si distruge Parthenonul (se spune ca distrugera Persepolis-ului de Alexandru Macedon a fost o revansa pentru incendierea Parthenonului), iar mai apoi, Atena este ingenuncheata in razboiele peloponeziene contra Spartei, fiind invinsa iremediabil de macedonenii lui Filip… Centrul puterii se muta din Atena pentru totdeauna.

Ocupatia romana pastreaza Atena ca un centru artistic de prim ordin… civilizatia romana este puternic elenizata, iar Atena este un far intelectual al vremii. Numerosi romani de rang inalt isi faceau studiile in Atena si oricine era cineva in Roma trebuia sa vorbeasca greaca cu accent atenian… Dar Imperiul Roman s-a rupt in doua, iar stralucitoarea civilizatie antica a fost negata de imparatii bizantini din motive religioase – noua doctrina al lui Hristos nu prea se potrivea cu filozofia lui Aristotel sau cu traditiile pagane ale Atenei… fiindu-i rapita si puterea intelectuala, Atena a devenit un targ anonim crescut prin ruine glorioase… In secolul XIII, a redevenit pe scurt timp capitala unui regat condus de un principe catolic si cateva secole a fost teatru de lupta intre bizantini, venetieni, catalani sau florentini. Intr-un final, peste Parthenon s-a instalat confortabil steagul verde cu semiluna, iar vechiul templu al lui Pericle a devenit moschee… urmau 400 de ani de ocupatie otomana.

Desi Atena a fost resedinta unui guvernator otoman (Parthenonul era moschee, iar in Erechteion era gazduit haremul guvernatorului), orasul a decazut din ce in ce mai mult, in momentul independentei Greciei (1827), fiind doar un sat obosit la picioarele marii stanci a Acropolelui… Doar simbolistica istorica l-au propulsat drept capitala a noii natiuni balcanice.

Noul rege, Otho de Bavaria a venit alaturi de numerosi filo-elini din Occident care au refacut vechea Atena… Noua capitala a Greciei a reinviat cu cladiri neo-clasice, bulevarde largi, agore impozante… Se parea ca Pericle a reinviat si odata cu el si impresionantul sau gust arhitectural.

Dar crestera nemasurata a populatiei, mai ales explozia demografica din 1923 cand aproape 2 milioane de greci din Asia Mica au fost deportati in Grecia, majoritatea dintre ei stabilindu-se in cele doua mari metropole ale tarii – Atena si Salonic, coroborata cu coruptia municipalitatii (similara cu cea din Bucurestiul zilelor noastre) a dus la demolarea Atenei frumoase, neoclasice si construirea cu frenezie a unor blocuri care pana si arhitectilor romani din zilele noastre care construiesc rebuturile arhitecturale din Bucuresti le-ar fi rusine… Astazi, Atena centrala este o colectie de cladiri superbe ascunse printre rebuturi arhitecturale ale anilor 20 si 50.

Cel de-al doilea razboi mondial, razboiul civil care i-a urmat si dictatura coloneilor au facut din Grecia cea mai saraca tara din ceea ce era Europa Occidentala a Razboiului Rece si in ciuda milioanelor pompate de americani si Comunitatea Europeana, Atena a ramas unul dintre cele mai inapoiate capitale ale intregii Europe… Castigarea dreptului de organizare a Jocurilor Olimpice din 2004 au impulsionat renovarea Atenei si dezvoltarea infrastructurii, dar preturile umflate de antreprenori care trebuiau sa dea 25% inapoi autoritatilor au dus la falimentul economic declarat de Republica Elena in 2010.

In ciuda, acestor lumini si umbre, Atena continua sa fie un oras interesant si fascinant cu niste cladiri care reprezinta ceva pentru istoria Europei si a intregii lumi. In plus, locuitorii veseli, deschisi si nestressati de activitati plictisitoare precum munca fac din Atena un loc minunat sa-ti petreci cel putin un weekend… Singurul inconvenient care ar putea sa apara sunt grevele lungi si dese care au paralizat orasul de nenumarate ori in ultimii ani, mai ales in 2010. Dar si asa, tot ce merita vizitat se poate vizita pe jos, iar daca vrei sa te mai duci prin vreun alt loc pe langa Atena, poti inchiria linistit o motocicleta si sa pornesti in cautarea destinatiei dorite.

Poate cel mai important monument din Atena, cladire definitorie a civilizatiei occidentale este Acropole… Cred ca este primul lucru pe care trebuie sa-l vizitezi in Atena… Construit pe un deal ce domina o buna parte a capitalei actuale a Greciei, Acropolele gazduieste un ansamblu de monumente pe care le-ai vazut inca din manualele de scoala – Parthenonul, marele templu al zeitei intelepciunii, Palas Atena este un monument perfect ce nu trebuie ratat… pe langa el, puteti vedea si Erechteionul, cu celebrele ei cariatide (toate originalele sunt acum in muzee – cinci dintre ele in Atena si una rapita si violata de lordul Elgin continua sa fie detinuta in British Museum) sau templul lui Nike Victorioasa. La picioarele dealului se afla si teatrul lui Dionysos… Nu ratati, exista o stanca de pe care poti avea panorama Acropolelor…

Coborati apoi in Agora antica, unde se afla vechiul oras al Atenei, acum doar un parc plin de ruine pline de atmosfera – cel mai spectaculos monument ramas inca in picioare este templul lui Hefaistos.

Dupa o escapada atat de lunga in Atena antica, haideti sa faceti pasi intr-o Atena mai apropiata de zilele noastre… Mergeti in Plaka, cartierul traditional de sub zidurile Acropolelui… Nu ratati sa beti o cafea (e drept, scumpa !) pe o terasa cu privire la Acropole, sa aruncati un ochi pe la Monastiraki si apoi sa luati la picior Ermou, principala strada comerciala care te duce direct in Piata Syntagma… Aici, seara, centrul strazii este invadat de africani care vand genti Louis Vuitton si alte mega-branduri.

Piata Syntagma este centrul Atenei, cea mai mare piata. Aici se instaleaza bradul de Craciun al Atenei si aici se trage cu artificii de Anul Nou (acum cativa ani, am facut un An Nou la Atena – pe acoperisul unei case din Plaka, cu toata Atena la picioare, cu sampanie in mana si uitandu-ma la focul de artificii). Dar daca nimeriti in alta perioada a anului, nu ratati ceremonialul de schimbare a garzilor de sub Palatul Parlamentului – garzile (evzoni) sunt imbracate in uniforme traditionale, cu pampoane la umblatorii si isi lipesc talpile de la pantofi unul de altul… Nu e nimic formal si pompos, e doar distractiv ! Si daca sunteti in Piata Syntagma, mai faceti cativa pasi mai in sus pe bulevardul Venizelou prin fata hotelului King George II (care este THE HOTEL in Atena). Prima strada (pedestra) plina cu boutique-uri de lux este Odos Voukourestiou, adica… Strada Bucuresti !

Urmatoarele obiective – templul lui Zeus Olimpianul din care au ramas niste coloane formidabile si Arcul lui Adrian, imparat roman, fiul adoptiv si succesorul tatucii Traian care a iubit Atena mai mult decat Roma.

Treceti prin fata gradinilor Zappeio unde se afla Zappeionul… construit de romanul (de origine greaca sau aromana) Evanghelie Zappa, cladirea fiind folosita pentru concursul de scrima de la Olimpiada din 1896. Pentru cei care nu stiu, Zappa este adevaratul fondator al Jocurilor Olimpice Moderne… visul lui a fost sa reinvie vechile jocuri din Olympia si a pus la bataie foarte multi bani pentru acest scop nobil… Primele Olimpiade moderne au fost finantate integral de Zappa, editia inaugurala desfasurandu-se in 1859 intr-o piata din Atena, iar stadionul olimpic folosit pentru Olimpiada din 1896 a fost construit tot din banii lui Zappa (sub supravegherea varului sau Konstantinos Zappas). Stadionul a fost inaugurat pentru cea de-a doua editie a Jocurilor Olimpice “zappaice” in 1870… Si inca o mentiune – sa nu credeti ca Zappa si-a folosit averea doar pentru a darui Greciei Jocurile Olimpice… El este unul dintre finantatorii fondarii Societatii Literare Romane care a evoluat in actuala Academie Romana… Din pacate, acest ctitor atat al Academiei Romane, cat si a Jocurilor Olimpice moderne nu este atat de cunoscut pe cat ar merita…

Duceti-va direct la Stadionul Olimpic istoric, al lui Zappa, construit in marmura si care a gazduit primele Jocuri Olimpice sub egida CIO in 1896… Nu neaparat pentru semnificatia istorica, ci pentru ca locul este cu adevarat interesant.

Cum se apropie seara si probabil e soare, v-as recomanda sa va bucurati de un apus de soare superb la capul Sunion… Daca aveti masina, luati-o de-a lungul Marii Egee pe coasta, daca nu, un autobuz pleaca la fiecare ora de la statia Mavromateon de langa Muzeul National de Arheologie. Atentie, face cam 1 ora si jumatate, deci planificati-va bine sa ajungeti la locatie inainte de apus… aici se afla un templu al zeului marii, Poseidon si o priveliste memorabila…

Seara o puteti petrece linistiti in Plaka sau intr-unul din cluburile de rembetika, in caz ca vreti ceva mai “local”

Ziua 2
Atena a deschis cu mare pompa noul muzeu al Acropolelor. Inainte, muzeul era locat chiar pe Acropole, in spatele Parthenonului, dar era cam trist. Noul muzeu a fost inaugurat in 2008 si este un “state-of-the-art museum”. Aici este locul unde se afla cariatidele originale si unde ar trebui sa aibe loc reintregirea familiei cu cea rapita de englezi. Cel de-al doilea muzeu care merita vizitat este Muzeul National de Arheologie, aflat ceva mai departe – de la masca de aur al lui Agamemnon la fresce din Santorini, acesta este unul dintre cele mai importante muzee de arheologie din lume !

Cura de muzee s-a incheiat ? Atunci, e bine sa respirati aerul inaltimilor, asa ca urcati-va pe dealul Lykavitos, un deal inca si mai inalt decat Acropole si de unde poti sa te bucuri de imaginea Acropolelui vazut de sus. Nu va speriati de urcat, exista un funicular care te duce pana in varf…

Si daca tot vorbim de aer, ce-ar fi sa luati si un aer de mare. Luati metro-ul din Monastiraki pana in Pireu si duceti-va in portul Mikrolimano… pentru un sfarsit de weekend intr-unul din numeroasele restaurante si pub-uri aliniate frumos pe malul marii de unde poti sa observi cele mai tari yahturi din partea asta de Mediterana

Cum ajungi la Atena

Tarom si Olympic Airways conecteaza Bucurestiul de Atena, iar Carpatair zboara de la Timisoara in capitala greaca. Atentie, taxiul poate fi foarte scump de la aeroport, asa ca luati metroul care Slava Domnului a fost in sfarsit “tras” pana la aeroport. Exista si posibilitatea cu trenul – un tren pleaca din Bucuresti Nord la ora 12:24 si ajunge la Salonic a doua zi dimineata la ora 5:39. De acolo, fie luati un autobuz care face vreo 7 ore sau trenul care e mai ieftin si ajunge uneori si o idée mai repede (vreo 6 ore jumatate).

Unde stai in Atena

Preturile in Atena au crescut destul de mult, mai ales dupa Olimpiada. E posibil ca acum in perioada de recesiune si dupa numeroasele greve care au lovit mai ales capitala Greciei sa scada… Aruncati o privire pe  ghidul In Your Pocket Atena unde puteti downloada gratuit un ghid complet al Atenei sau pe https://www.booking.com/ Majoritatea hotelelor cu preturi rezonabile sunt in zona Pietei Omonia, un loc destul de colorat cu suti, pesti si parasute, dar safe. Ultima oara am stat intr-un hotel chiar fain in Plaka (din camera de mic dejun aveam o priveliste superba a Acropolelui din spate) la ..

Cand sa te duci la Atena

Pai cel mai bine e la inceputul verii (gen iunie) sau prin septembrie. Vara este foarte cald si multi greci pleaca in concediu, numeroase restaurante fiind inchise. De Anul Nou e chiar ok, se poate ca temperatura sa ajunga si pe la 20 grade ziua !

Top 3 obiective turistice in Atena

Principalul, unicul, magnetul – Acropole. Apoi, nu ratati Muzeul si o plimbare prin Plaka

Harta Atena

Fa click aici !

Obiective turistice Atena: Acropole pe deal

Acropole vazut din hotelul…

Acropole, Atena

Spre Acropole

Imagini Atena: intrarea in Acropole

Templul lui Nike si intrarea spre Acropole

Cariatidele din Atena

Erechteion

templul Parthenon

Parthenon

Plaka, cartier traditional grec al Atenei

Prin Plaka

in Monastiraki, centrul Atenei

Monastiraki

Pom de Craciun in Atena

Piata Syntagma – Pomul de Craciun

Ermou, strada comerciala a Atenei

Ermou – ce criza e in Grecia, dom’le

Louis Vuitton fals pe Ermou

Un Louis Vuitton la botu calului

Templul lui Hefaistos din Agora

Templul lui Hefaistos din Agora

Parlamentul Greciei din Atena

Parlamentul

Evzoni, garzile traditionale grecesti in Atena

Un evzoni cumintel

Strada Bucuresti din Atena - Odos Voukourestiou

Bucurestiul are parte de o mare cinste in Atena !

Templul lui Zeus Olimpianul

Templul lui Zeus Olimpianul

Imagini Atena: poarta lui Adrian

Arcul lui Adrian

Panorama Atena

Atena si dealul Lykavitos (poza e de pe Acropole)

Comentarii

  • Stefania spune:

    Nu mai citisem de mult despre Atena. Am fost o singura data si nu mi-a placut murdaria de pe strazi, dar am apreciat foarte mult Acropolele si portul Pireu.

  • Traveling Hawk spune:

    Atena este ceva ce ar trebui sa mi se intample o data si o data! Am fost de atatea ori in Grecia si niciodata la Atena! As vrea sa vad acel Muzeu de Arheologie in special (ca si pe cel din Cairo, unde nu am fost inca), pe langa celelalte, la care merge toata lumea.

  • Lucian AVADANI spune:

    A picat excelent articolul.

    In ultimele zile chiar ma gandeam serios la o varianta de revelion pentru Atena.

    Deasemenea sunt in calcul si Skopje, Belgrad si Sofia. Presupun ca, Atena ar iesi in orice context castigatoare, asa-i 🙂 ?

  • Adrian spune:

    In sfarsit ceva de grecia :)))
    Efharisto poly!

  • Imperator spune:

    @ Lucian – am facut si eu Revelionul in 2002 in Atena si a fost fain 🙂 Nu stiu cum e in celelalte orase mentionate, dar sunt convins ca nu ca la Atena
    @ Adrian – cu placere 🙂

  • Alexandra spune:

    Am o intrebare. Am vrea sa mergem cu masina in Creta … cu toate celele… ferry o noapte undeva in nordul Greciei. Voiam sa te intreb pe tine dar vad ca nu ai post legat de insulele grecesti. Si eu cum ma tot documentez imi vin idei. Sugereaza-mi din experienta ta cel mai meserias road-trip unde ar fi? Sunt atatea chestii de vazut in lumea asta… Azi mi-a zis cineva „de ce nu mergeti pe coasta de Azur si sa vedeti Gorge du Verdon?” Si a trebuit sa caut ca eu nu stiam nici sa scriu numele acestui paradis. Uf Uf

  • Imperator spune:

    Ei bine, eu urasc sa conduc masina, asa ca nu prea m-am dat cu masina prin Europa… Dar cred ca o zona chiar super faina (pe care am vazut-o cu autobuzul) este coasta dalmata de la Budva / Sveti Stefan in Muntenegru pana la Split in Croatia 🙂

  • Alexandra spune:

    Si mai am o mica intrebare. In Suedia ai fost? la stockholm poate :D? Ca Eu nu vad Europa de Nord.
    In iunie mergem la Stockholm. Am luat bilete cu 880 lei pt 2 persoane cu 1 bagaj de cala. plecarea e din Bud. Voiam sa vad daca ai ceva impresii 🙂

  • Mario csipai spune:

    Interesant articol. Si eu am fost in Atena acum vreo 2 ani vara, am ajuns acolo cu trenul, pe ruta Bucuresti-Istanbul-Salonic-Atena. Frumos oras! Am scris si eu pe blog un articol.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest