Nu e nici o problema la Mopti !

Cazare Mali: hotel Y'a Pas de Probleme Mopti - culoar

Una din cele mai frecvente expresii pe care o auzi in Mali-ul atat de francofonizat este “Y’a pas de probleme” – nu e nici o problema… Indiferent ce problema ai sau ce vrei sa ceri, zambaretii malieni iti vor replica “y’a pas de probleme”, se face… Cand se face, cum se face sau daca se face asta evident variaza, dar asta e parte din sarmul african. Si cum aceasta expresie este atat de definitorie pentru Mali, ei bine, cineva s-a gandit s-o foloseasca ca titlu al unui hotel… Cel mai simpatic loc in care am stat in Mali, in oraselul Mopti pe malul Nigerului.

Mopti nu este un oras cine stie ce interesant. Are o moschee din lut similara cu cea din Djenne, fiind insa departe de dimensiunile acesteia, in rest este un orasel tipic african unde nu se intampla mare lucru si unde energia pulseaza doar in bazar sau pe langa Niger, seara, cand vin pescarii… Totusi, Mopti este capitala turismului malian datorita pozitiei strategice – se afla la vreo ora de mers cu masina de Djenne, de aici se pleaca spre Pays Dogon sau poti lua vaporul sau 4×4 spre desert, spre Tombuktu sau Gao… Este un oras la raspantie de drumuri, atragand un flux constant de turisti.

Prima oara cand am studiat ce hoteluri sunt in Mopti sau in apropiatul Sevare, imediat numele lui “Y’a Pas de Problemes” mi-a sarit in ochi. Era un nume de hotel prea tare pentru a nu sta in el. Apoi, studiind forumuri, site-ul hotelului, dar si recomandarile lui Lonely Planet, mi-am dat seama ca nu numai numele este de el, este chiar un hotel bun. Cum pretul era ok – 25,000 CFA pentru o dubla cu aer conditionat (circa 40 euro), am decis sa stam aici.

Primul contact cu hotelul l-am avut noaptea… Dupa ce ne-am hatanat pe niste drumuri cam desfundate, printr-un cartier cu putina lumina, am ajuns intr-un final in fata unei cladiri cu pereti ca de cetate, subtil luminata… Am ajuns la hotel…. In primul rand, este un hotel cu arhitectura traditionala… zidurile par ca de chirpici si culoarele aduc cu ingustele ulite din localitatile maliene. Inca de la intrare, ne intampina o imensa statuie dogoneza, iar prin interior gasesti destule statui sau alte artefacte… ai parte chiar si de un granar dogonez intre cele doua corpuri de cladire. Hotelul este deschis, suntem intr-otaraunde minimele sunt pe la 20 de grade, asa ca nu exista vreun acoperis care sa ingroape totul.

Facilitati ? Pai tot ce trebuie la casa turistului… un colt cu doua computere antice care se misca in reluare (de acolo am scris niste posture chinuite), un restaurant pe acoperisul cladirii si mai ales o pisicina care aduce cu piscinele din hotelurile de mult mai multe stele decat stabilimentul din Mopti.

Exista o multitudine de camere – de la apartamente cu aer conditionat cu baie proprie la dormitul pe acoperis pentru turistii in penurie de CFA. Tot aici, poti sa-ti fie spalate rufele, poti sa chemi chiar si un masseur, sau sa bei o bere rece admirand apusul unui soare african.

Am stat in 3 randuri la Y’a Pas de Problemes, de fiecare data in alta camera… toate au fost super ok, cu aer conditionat, baie curate, apa calda si plasa de tantari. Asa ca daca sunteti cumva prin zona, va recomand cu toata caldura sa nu aveti probleme la Y’a Pas de Problemes.

Site-ul hotelului: https://www.yapasdeprobleme.com/

Imagini Hotel Y’a Pas de Probleme Mopti

 

Cazare Mali: hotel Y'a Pas de Probleme Mopti

 La prima vedere, parca e o cetate !

 Cazare Mali: hotel Y'a Pas de Probleme Mopti - dormitor

Una dintre camere… noaptea

 Cazare Mali: hotel Y'a Pas de Probleme Mopti - camera

 si ziua !

 Cazare Mali: hotel Y'a Pas de Probleme Mopti - langa receptie

 

Cazare Mali: hotel Y'a Pas de Probleme Mopti - coridor

Coridoarele sunt destul de „artsy”

 Cazare Mali: hotel Y'a Pas de Probleme Mopti - un granar de Dogon

Iar printre cladiri, dai pana si peste un granar dogon !

 Cazare Mali: hotel Y'a Pas de Probleme Mopti - restaurantul de pe acoperis

 Roof top restaurant

 Cazare Mopti: hotel Y'a Pas de Probleme - roof top restaurant

 Cazare Mopti: hotel Y'a Pas de Probleme - piscina

Si punctul cel mai minunat la 40 de grade … piscina !

 Cazare Mopti: hotel Y'a Pas de Probleme - piscina

Cazare Mopti: hotel Y'a Pas de Probleme - piscina

 

Categorii:
Africa · Cazare · Mali · Mali Blues (2010)

Comentarii

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Destinatii