In excursia mea din Republica Dominicana am stat intr-un singur hotel, unul din acele numeroase hoteluri all-inclusive care se insira pe plaja Bavaro. Pentru multi, este locul in care intra si nu mai ies timp de 7 sau 14 zile cat le e sejurul, dar, sincer, este pacat.. oricat de luxos si comfortabil este hotelul, Republica Dominicana merita vizitata. Pentru mine a fost o baza din care am iesit aproape zilnic pentru a explora frumusetile tarii M-am gandit insa sa va prezint hotelul in care am stat, poate sfatul meu va este de ajutor. In cazul meu, am stat la Iberostar Selections, un hotel de 5 stele foarte fain, aflat pe plaja Bavaro, adica in inima zonei turistice a Republicii Dominicane.
In primul rand, o mica explicatie despre hotelurile all-inclusive din Punta Cana. Obisnuit cu complexurile imense din Antalya (am stat in vreo 3 de-a lungul timpului), vizitand chiar si niste mega-complexuri in Egipt, ei bine toate aceste complexe sunt pitice fata de ce dai in Republica Dominicana. Aici, se afla cateva complexuri gigantice (cum ar fi Iberostar, dar si RIU, Bahia Principe sau Majestic) in care nu se afla un singur hotel, ci mai multe. In plus fiecare complex are si cate un teren de golf amplu, care face din Punta Cana un loc al giga-hotelurilor. Da, mai exista si hoteluri mai mici, unele au acces si la plaja, dar majoritatea celor mici sunt de cealalta parte a autostrazii. Trebuie spus ca autostrada se afla la kilometrii buni de plaja si pentru a intra, treci printr-o poarta gigantica bine pazita prin care intri in proprietatea Iberostar sau Bahia Principe sau mai stiu eu care si dupa aceea mai ai mult de mers pana la mare. Deci nu te astepta ca Punta Cana sa fie un loc unde sa te plimbi. Este o statiune cu resorturi gigantice gandita pentru masini, in bunul stil nord-american (inutil sa adaug ca marea majoritate a clientilor vin din SUA, stat aflat extrem de aproape de Republica Dominicana) si nu neaparat pentru oameni care sa se plimbe pe jos. Acestia se pot plimba pe plaje sau pe aleile nesfarsite din hoteluri..
Dar Hotelurile Iberostar asa cum le spune si numele, sunt o retea spaniola, nu nord-americana si cel putin in cazul hotelului Iberostar Selections in care am stat, se simte. Spre deosebire de Hilton, Sheraton sau Mariott, Iberostar nu e o retea de fransize cu un proprietar local (sa nu credeti ca Hiltonul sau Mariott-ul din Bucuresti sunt detinute de retelele americane, sunt conduse de retele, dar Hiltonul este detinut de George Copos in caz ca vi-l mai aduceti aminte, iar Mariott-ul este proprietatea grupului austriac Strabag, sau cel putin asa era acum cativa ani), ci toate hotelurile Iberostar sunt detinute de milardarul spaniol Miguel Fluxa Rossello, a treia generatie de oameni de afaceri dupa un mic producator de incaltaminte. D. Rosello are 83 ani si detine cam 100 hoteluri prin 16 tari (majoritatea in tari hispanofone, dar si prin Muntenegru sau Maroc), asa ca businessul este condus acum de cele doua fiice ale sale (una CEO, cealalta Vice-CEO si responsabila de dezvoltare sustenabila), iar faptul ca proprietarul si operatorul este acelasi se simte. Mai ales cand este o afacere de familie.
Cum ziceam, la Iberostar Punta Cana sunt de fapt 5 hoteluri si un mare teren de golf (langa care sunt si niste apartamente pentru jucatorii inveterati de golf). Cel mai luxos este Iberostar Grand Bavaro care are asa un aer de palat – e tipul ala de hoteluri nord-americane cu un aer de palate di grande – Mariott-ul din Bucuresti aduce un pic. Eu am stat la unul din hotelurile mai ieftine – Iberostar Selections (ieftine, vorba vine, cred ca e tot un 5 stele, nu ma prea pricep la stele), dar care era mult mai prietenos, mai putin pretentios, dar cu o gradina absolut superba si cladiri micute, cladiri vesel colorate, cu camere spatioase si la fel de placute. Marele complex de la intrare unde se afla receptia imi aducea aminte de stilul balinez (ceea ce nu e rau) si peste tot era o mare de flori si o padure de palmieri. Langa el, practic lipit se afla Coral Level care am inteles ca ar fi fost mai scump decat Selections, dar jur ca nu mi-am dat seama de ce. Exteriorul era acelasi (gradina, cladiri mici, colorate, flori), iar camerele mi s-au parut indentice (parca intr-o alta cromatica). Mai exista si Iberostar Dominicana unde sunt niste blocuri mai inalte, cu o mare piscina intre ele in care n-am intrat si nu l-am vazut nici pe al cincilea Iberostar Punta Cana.
Asa ca o sa va povestesc mai mult de Iberostar Selections in care am stat.
Atmosfera generala – Paradis !. Atata timp cat e verde, ai parte de o padure de palmieri si de o gradina de orhidee, pentru mine e paradisul. E o placere extraordinara pur si simplu sa te plimbi printre cladiri – in nici un caz nu am simtit aglomeratie sau cladirile prea una intr-alta. Probabil fara padurea asta superba de palmieri, ai fi simtit o oarecare inghesuiala, dar cu ea, pur si simplu te strecurai prin paradis. Ici colo, existau tufisuri de flori absolut superbe in plina floare, iar langa principalul restaurant se afla si un mic iaz unde se aflau tot soiul de pasaret – gaste, rate, ibis, o pereche de flamingo, dar si altele care dadeau un pic de haiosenie zonei. Cred ca ar fi fost bine sa fi fost indepartat mai des gainatul inerent pentru ca intr-un colt al iazului in unele dimineti nu mirosea deloc bine. Dar mini-gradina zoologica (nu era nici un zoo, pasarile erau in libertate, evident nu se miscau de aici pentru ca le era bine, iar papa era la dispozitie) adauga un plus de voiosie si naturalete complexului.
Camera – vasta, aerisita, prietenoasa. Evident, era cu de toate, cu un pat mare si comfortabil, cu o canapea pe care mi-am insirat lucrurile, cu ferestre mari si luminoase si un balcon generos. Cei care prefera ca atunci cand dorm sa fie intuneric bezna (si mie imi place sa dorm fara strop de lumina) pot fi linsititi – exista niste perdele black-out care fac din zi noapte.
Piscina si water park. Exista o piscina mare, inconjurata de paturi nu foarte departe de camera mea in care te poti balaci fara probleme. Exista nelipsitul bar din piscina (inchis din motive covidice) si un mini-water park pentru copii cu cateva mini-tobogane, dar nimic spectaculos. In schimb fix langa zona pentru balacit pruncii se afla un loc cu inghetata non-stop de dimineata pana seara J. Si lipit de el un bar pentru parinti. Tot in zona piscinei mai e un bar, un restaurant principal (al doilea) si un soi de snack bar care era generos intre cele 3 mese ale zile – cu diverse grill-uril, salate, fructe si alte bunatati. Si asa, incet, incet, ajung la restaurante.
Restaurante. Aici ai o groaza de optiuni. Evident, este restaurantul principal aflat langa receptie, amplu, generos, cu bufetul inauntru si mesele afara, in aer liber. Aici se putea lua micul dejun si cina (micul dejun incepea de fapt si cu 45 minute inainte de ora oficiala si cand am plecat in excursii dis-de-dimineata, a picat manuse). La pranz, masa se muta la restaurantul dintre piscina si plaja, tot bufet. Trebuie spus ca masurile anti-COVID erau respectate cu strictete – in zona de unde iti luai mancarea nu se intra decat cu masca (odata m-au si trimis la camera sa mi-o iau) si un numar limitat de persoane, intrarea era pe o usa, iesirea pe alta, iar personalul purta masca cu sfintenie, indiferent de temperatura. Cum ziceam, masa se lua in aer liber, iar mesele erau clar distantate. Exista un numar important de feluri de mancare care se schimbau zilnic, dar cel mai mult am iubit sticlutele cu cel putin o duzina de varietati de sucuri naturale – portocale, ananas, guave, capsuni, etc, etc care din pacate nu era disponibile decat dimineata. Nu puteai sa te servesti tu, erai servit de un ospatar.
Pe langa marile restaurante-bufet, se aflau si un numar impresionant de restaurante a la carte. Daca stai 7 zile, poti sa mananci in fiecare seara in alt restaurant a la carte si sa nu mai ajungi la bufet, dar trebuie sa ai grija sa rezervi. Din pacate, sistemul de rezervare era destul de complex (erai trimis de la Ana la Caiafa si intr-un final deficitar – desi facusem rezervare intr-o seara la restaurantul grecesc, a doua zi, am aflat ca de fapt nu aveam rezervare). Daca vreti sa faceti o astfel de rezervare, faceti-o imediat ce ajungeti, veti primi niste bonulete tiparite cu rezervarea. Am fost la steakhouse, restaurant japonez, italian si la restaurantul gourmet “La Coupole”. As mai fi dorit sa fi mers si la cel grecesc, si la cel pescaresc, dar procesul de rezervare era asa de complicat incat am renuntat. Mancarea a fost insa excelenta, iar la restaurantul japonez, am avut parte si de show – cu bucatarul cantand, aruncand mancare in aer, facand diverse giumbuslucuri. In total, sunt 12 restaurante in complexul Iberostar Selections.
Concluzia ? Nu ca ramai nemancat, dar mancarea este cu adevarat excelenta.
Magazine – exista un complex comercial care era cam pustiu pe undeva pe langa spa, un mini-supermarket langa receptie (de unde am cumparat salvatoarea solutie de arsuri dupa ce m-am ars pe plaja – nu am facut plaja, pur si simplu, m-am plimbat pe plaja si m-am ars pe gat, pe maini si pe pulpit) si cateva casute prin zona Coral unde se vand tot soiul de suveniruri (obligatoriu de negociat, ti se arunca niste preturi ametitoare).
Spa – complex de genul asta fara spa nu se poate. Exista un tarif care include si intrarea la spa – aici gasesti niste jacuzzi-uri excelente, chiar si un bazin cu apa rece (pentru doritori, eu, nu, mersi) toate interior si o piscina ampla afara. Cand am fost, era pustiu, asa ca este un loc unde te poti imbaia intr-o mare liniste – iar jacuzzi-ul chiar e superb. In aceeasi cladire, poti face si masaje, exista si un salon de infrumusetare. Langa Spa, exista un bloculet intreg cu tot soiul de masini pentru a te tine in forma – acum, in perioade covidice, o parte din aparetele de la gym au fost mutate in aer liber, evident, intr-o zona acoperita sa nu te bata soarele in cap !
Distractie – Punta Cana este o destinatie de distractie si orice complex de genul Iberostar nu poate sa nu aibe cluburi, discoteci, cazinouri. Din pacate, toate erau inchise din motive anti-covidice, sper ca vreodata sa experimentez si eu distractiile a la Punta Cana. Exista si un club pe o mareata nava cu panze aflata in mijlocul lui Grand Bavaro (hotelul de lux), dar nu stiu cum e, si acela era inchis.
Cocktailuri, bauturi alcoolice – sa curgaaaaaa. Fara numar, fara numar (cred ca nu mai esti servit daca esti abtiguit). Exista cateva baruri raspandite peste tot – langa piscina, langa mare, langa receptie, iar mojito este cu adevarat mojito. Jos palaria ! Vinuri sunt in general din Chile si din California (costa la restraurantele a la carte), iar berea este locala. Dar la ce iti trebuie bere cand ai mojito J. Bautura locala este mamajuana (a nu se confunda cu marijuana, desi si aceasta o poti gasi usor prin zona), este o combinatie de rom, vin rosu, miere si alte ierburi… asa ca gust, este dulce, aduce un pic cu vinul de Porto (sau Madeira) si este mandria Republicii Dominicane – se pare ca imbunatateste si performantele sexuale. Mamajuana era practic un ceai preparat inca din perioada pre-columbiana de populatia taino, iar cand au venit conquistadorii spanioli, acestia s-au gandit ca un pic de rom peste bautura pana atunci nealcoolica nu ar strica deloc. Si asa a aparut mamajuana moderna, bautura nationala a Republicii Dominicane.
Plaja – exista o plaja ampla, exista si niste locuri amenajate cu sezlonguri si umbrele (unele chiar premium), dar valurile sunt destul de furioase, asa ca nu am vazut prea multi oameni in mare in dreptul hotelului. Daca te duci vreo 300 metri mai sus, in dreptul lui RIU, acolo sunt niste ape mai pasnice si am vazut mult mai multi oameni in apa. Plajele din Caraibe (inclusiv din Republica Dominicana) sunt publice, deci poate trece pe acolo oricine – si trec tot soiul de vanzatori de haine, suveniruri si tururi.
Distractia de seara – banuiesc ca punctele forte de seara si mai ales noapte erau cazinoul si cluburile, asa ca acum, in lipsa lor, era un program destul de rastrans cu niste echipe de animatie minime – care cantau si dansau un pic pe langa receptie. Foarte fain a fost intr-o seara un saxofonist. Nu am vazut animatie ziua in jurul piscinei, dar nici n-am stat prea mult.
Personalul – amabil, dragut si saritor. Probabil cu zambetul pe buze, dar asta doar se banuia, pentru ca purta masca de protectie cu sfintenie.
Ecologie – cei de la Iberostar sunt implicati demult in actiuni ecologiste (fiica mica a patronului fix de asta se ocupa ca cele 100 de Iberostaruri de pe patru continente sa fie cat mai sustenabile si ecologice). Nu gasesti PET-uri cu apa in camera, primesti niste sticle (din sticla) pe care ti le poti incarca cu apa intr-una din numeroase statii de alimentare apa aflate peste tot, iar in zona Coral se afla chiar si o “gradinita” unde sunt regenerati corali si unde copiii, dar si adulti, desigur, pot descoperi cate ceva din fascinanta lume a coralilor.
Kids club – exista, desigur, dar nu l-am vazut.
Golf – nu ma pricep, n-am jucat niciodata, dar terenul de golf mi s-a parut de-a dreptul spectaculos. Iarba tunsa la milimetru. Am intrat pe teren si m-am descaltat sa simt iarba fina – este un sentiment excelent.
Per ansamblu, Iberostar Selections mi-a lasat o amintire placuta. Un colt de rai, un loc extrem de relaxant si odihnitor, cu mamajuana si mojito de nota 10, cu mancare buna, un hotel in care m-as intoarce oricand cu cea mai mare placere. Puteti sa-l rezervati aici: oferta Iberostar Selections
Am fost in Republica Dominicana la invitatia Karpaten care este prima agentie de turism romaneasca ce a lansat zboruri charter directe intre Bucuresti si Republica Dominicana. Zborurile au fost si sunt pline, mai sunt cateva pana in iunie, dar vor fi reluate in toamna, dupa sezonul de uragane din Marea Caraibelor.
Imagini Hotel Iberostar Selections Bavaro – Punta Cana
Ampla receptie de la Iberostar Selections Bavaro – Punta Cana ! Welcome !
Paradisul e sigur verde, cu vegetatie, apa si flori !
Pasaretul de la Iberostar
Cuplul de flamingo rezident
Paradis enhanced – gradina de orhidee
La pas. prin Iberostar
Aici a fost camera mea (stanga, sus)
Iat-o si pe interior 🙂
Balconul – amplu
Sa-i spionez si pe vecini
Cam asta vedeam in fiecare dimineata cand ma trezeam
Iar cand ieseam pe usa, piscina imi facea cu ochiul 🙂
Ca tocmai vorbeam de piscina
Exista o piscina si pentru cei mici
Plasata strategic, inghetata la liber… as zice un paradis 🙂
Cam asa aratau biletele de rezervare la restaurantele all-inclusive
Cel mai mare restaurant – aici era bufetul la micul dejun si cina
Am dat iama prin sucurile astea. Dezastru am lasat in urma 🙂
Cam ce gaseai
Tot soiul de tipuri de iaurt
Peste pentru toate gusturile
Celebrele wraps
Painea era deja infeliata pe portii (masura COVID)
Si pe aici faceam dezastru
Nu pot sa nu recunosc ca si pe aici 🙂
Ospatarii te serveau peste tot
Asta era restaurantul mai mic de langa plaja
Restaurantul care era deschis intre mic dejun si pranz si intre pranz si cina pentru „minuturi”
SUA era la 2 pasi – normal ca burgeri si cartofi prajiti trebuiau sa fie disponibili
Restaurantul a la carte italian
Spectacolul de bucatarie japoneza
As fi mancat numai creveti
Prajituri japoneze
Restaurantul gourmet
Zona comerciala – cam totul era inchis, inclusiv clubul
Pe aici, se mai vindea una, alta
Una din numeroasele statii de apa
Cladirea asta era gym-ul
Cam asa arata
Dar era si o sectiune in aer liber din motive covidice
Beauty salon
Ampla receptie de la spa
Sa spumege apa !
Cea mai linistita piscina pe o raza de km. Cea de la spa
De seara
Caraibe fara mojito ? O blasfemie !
Pe plaja de la Iberostar Selections
Cu asezare premium 🙂
Terenul de golf
Incredibila cum se simte iarba la talpi !
Cum ziceam, sunt 5 hoteluri Iberostar unul langa altul. Aceasta este intrare la hotelul premium – Iberostar Grand Bavaro. Da, aduce un pic cu Casa Poporului, dar asa e luxul la americani 😉
Piscina
Jacuzzi cu priveliste
Plaja de la Gran Bavaro
Pe vasul asta era un club. Inchis insa
Plaja de la Iberostar Coral
Da, am prins si rasaritul de soare. Chiar de multe ori
Noaptea prin Iberostar Selections
Aici am sosit, de aici am plecat spre aeroport…
Buna! O întrebare , când se Actualizează lista Galbena ? Austria are șanse sa devină verde pentru romania ?
In mod normal, azi sau maine. Austria – nu. Austria – Romania 315 – 141
Interesant, ceea ce am citit in acest articol seamana destul de bine cu ceea ce am vazut cu cativa ani in urma pe Riviera Maya, la Riu Lupita. Si acolo restaurant principal plimba-tava si restaurante a la carte cu rezervare (bine, acolo rezervarea nu era complicata, parca tin minte ca te duceai la restaurant, te trecea pe lista si gata), si acolo bufet permanent de unde puteai sa ciugulesti ceva intre mese, si acolo baruri unde puteai sa ceri o bere, o tequila, un Bloody Mary sau un Mojito sau ce-ti mai dorea sufletul, si acolo piscine… ce aveam in plus in camera era un stand cu 4 sticle de cate 2 litri puse cu susu-n jos si cu robinet fiecare – una de whisky, una de vodka, una de rom si una de tequila. Daca consumai ceva din ele, le umpleau la loc in ziua urmatoare.