Daca ajungeti la Damascus Hostel, salutati-l pe Raymond din partea mea

Obiective turistice Siria: toata gasca la Damascus Hostel

Acum cativa ani, tot intr-o primavara, m-am gandit ca n-ar strica sa dam o raita prin Siria de Pasti. Lunea Pastelui era foarte apropiata de  1 Mai, asa ca putem sa-mi iau vreo 10 zile de calatorit. In plus, am gasit niste preturi foarte bune la cursele Malev si m-am pus pe cautat locuri de cazare. Nu a fost greu sa dau peste Damascus Hostel desi nu era trecut in Lonely Planet, dar in schimb era recomandat pe zeci de site-uri de internet.

Si nu cred nici o secunda ca am facut o alegere proasta. Poate locul nu era cel mai incantator din Damasc, se renova la greu, in schimb orice neajuns era compensat de Raymond, extrem de simpaticul patron de la Damascus Hostel.

Povestea lui este cu adevarat interesanta. Nu stiu daca viata lui e un roman, dar a trait numeroase experiente. In primul rand, Raymond este palestinian crestin (peste tot, in Orientul Apropiat, exista comunitati crestine, destul de bogate si in anumite tari, chiar influente) nascut la Haifa, in Palestina. Dupa 1948, familia lui a fost obligate sa-si paraseasca tinutul natal si s-a refugiat in Nablus, pe atunci parte a Regatului Hasemit al Iordaniei. A plecat sa studieze in strainatate, in Kuwait unde a fost surprins de Razboiul de 7 zile in urma caruia Nablus-ul a fost ocupat de Israel, fiindu-I interzisa repatrierea sau vizitarea propriei sale familii.

A emigrat in Australia unde si-a finalizat studiile si apoi a trecut prin zeci de joburi, pierzandu-si de cateva ori banii pe bursa. La un moment dat, s-a hotarat sa intre in afaceri si dupa cate ne povestea, a si avut destul de mare succes intr-o afacere cu haine si accesorii. In anii 90 s-a imbolnavit grav, dar pana la urma, a reusit sa se faca bine.

S-a hotarat sa revina acasa, dar cum accesul in locurile sale natale este interzis, a ales un loc dureros de aproape de acasa – Damasc in Siria, dar totusi familiar. In ultimii zece ani, dupa moartea lui Hafez al-Assad, Damascul vechi a cunoscut un proces spectaculos de restaurare. Si cand am fost eu, in 2008, prin tot orasul vechi se auzeau zgomote de picamere si numerosi constructori care lucrau din greu – cladiri vechi darapanate se refaceau, vechi caravanseraie lasate in ruina se transformau in restaurante superbe, asa ca printre investitorii din orasul vechi s-a aflat si Raymond. A cumparat o veche casa din cartierul crestin al orasului vechi lasata in ruina, fix pe zidul de aparare al orasului si incet, incet a inceput sa renoveze locul pentru a-l transforma in hostel.

Cand am stat eu, in aprilie 2008, tocmai terminase niste camere noi, modernizate. Nu era totul gata, in timp ce eram plecati, se mai montau comutatoare, prize si becuri, dar arata mult mai bine decat aripa veche. Toata cladirea graviteaza in jurul unei curti interioare unde se intampla totul – micul dejun, povestile, pe Raymond il apuca din cand in cand cantatul, unde se pufaie shisha sau se bea nelipsitul ceai…

Cum spuneam, casa este cocotata pe zidul orasului vechi. Ca sa cobori la soseaua de sub zid, poti sa folosesti o scara de franghie care este evident punctul de atractie a tuturor, din pacate cand am fost eu, era intr-un proces de reparatie… acum trebuie sa fie functionala.

Evident, pe langa cazare, mancare, Raymond poate sa-ti aranjeze orice tur iti trece prin minte. Noua ne-a aranjat un tur de o zi in ziua de Paste in satele crestine de langa Damasc, iar apoi, am plecat cu acelasi sofer prin Siria: Palmyra – Hama – Alep – prin munti – Crac des Chevaliers – Damasc. Totul a fost super ! Am platit 6500 lire (90 euro) pe zi pentru un microbuz cu sofer pentru 5 persoane (dar mai puteam incapea inca cel putin 2). Acum vad ca ofertele s-au diversificat – iti poate aranja tururi si prin alte tari din Orientul Apropiat si mai ales serviciul “rent a friend” – un student sirian cu care sa te plimbi prin oras si sa cunosti si acele locuri din Damasc care nu sunt in Lonely Planet (pretul insa nu e deloc ieftin – 3000 lire siriene adica 44 euro pentru o zi). In plus, poti sa iei si niste lectii de bucatarie siriana… iar in Siria mananci de te lingi pe degete !

Cand am fost eu, camera dubla costa 30 euro, iar cea single – 20. De atunci, sunt totusi 3 ani, probabil preturile s-au mai schimbat, asa ca in caz ca vreti sa stai la Damascus Hostel, intrebati de preturi (nu sunt trecute pe site), dar si rezervati din timp pentru ca locul a devenit din ce in ce mai popular. Si nu uitati sa-l salutati pe Raymond din partea mea !

Site Damascus Hostel

 

Obiective turistice Siria: pe ulitele cartierului crestin din Damasc

Pe ulitele cartierului crestin

Obiective turistice Siria: pe ulitele cartierului crestin din Damasc

Cazare Siria: Damascus Hostel in Damasc

In curte… Raymond e fan Bashar 🙂

Cazare Siria: Damascus Hostel in Damasc in curte.JPG

Cazare Siria: Damascus Hostel in Damasc pe zid.JPG

Casa e fix pe zidul de aparare a orasului vechi

Cazare Siria: Damascus Hostel in Damasc camera.JPG

Camera modernizata

Cazare Siria: Damascus Hostel in Damasc  camera.JPG

Si camere din aripa veche (probabil acum este si ea modernizata)

Cazare Siria: Damascus Hostel in Damasc Raymond.JPG

Raymond

Cazare Siria: Damascus Hostel in Damasc Raymond.JPG

cand incepe sa cante 🙂

Cazare Siria: Damascus Hostel in Damasc toata gasca.JPG

Categorii:
Asia · Siria

Comentarii

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Destinatii