Qu’ est ce que tu cherches în Arnachech? Marocul, dacă îl cunoști, îl eviți

Obiective turistice Maroc: Palat Marrakech.JPG

Aceasta este o contributie din partea lui Sorin care tocmai s-a intors din Maroc si caruia ii multumesc de articol. Sorin nu a venit nici pe departe incantat, dar cum spune si el nu toata lumea vine incantata din tari din lumea a 3-a, asa ca sa-i dam cuvantul !

O vizită turistică în Maghreb (Maroc în arabă)-  în luna martie 2011, în timp ce în Tunisia sunt încă revolte, Libia e în plin război civil și în general Nordul Africii se confruntă cu dorința unei schimbari de perspectivă –  pare o inițiativă fără prea mult sens. Încurajat de Imperator, care la adresa Marocului a depanat frumoase amintiri am ajuns la Casablanca și apoi Marrakech și împrejurimi.

Marocul, ținut sub abservație încă de la începutul primăverii arabe parcă încet, încet se trezește din secole de stagnare și ajunge după lungi dezbateri publice la promisiunea unor reforme constituționale. Regele face un pas înainte, promite la televizor schimbarea constituției , cedarea întregii puteri în schimb  rezervându-și  un rol simbolic în sensul monarhiilor europene.

Impresiile de pe teren, vorbind cu boborul sunt fără echivoc. Regele deține cele mai frumoase locuri, cinzeci de palate, fabrici, lanțuri de magazine, în sfârșit cele mai importante afaceri desfășurate pe teritoriul țării. În schimb, este un rege bun. Iată câteva exemple. La o petrecere de nuntă în Casablanca, într-un local învecinat cu palatul, gărzile regelui opresc muzica pe motiv că îl deranjează pe suveran. După nu mult timp, apare suveranu și dă dispoziții să se reia bairamul și mai mult cinstește mirii cu un purcoi de dirhami.Happy end!  Regele face schi nautic, este recunoscut  de niște pescari care îi fac cadou niște pești proaspeți. El observă că barca pescarilor e cam veche și le dă o barcă nou nouță. Toate aceste gesturi de bunătate (populism) evident sunt amplificate de presă spre slava regelui.

Frumoasa moschee noua din Casablanca este și unicul obiectiv turistic al orasului. Nu-ți vine să crezi. Să nu-ți vină să crezi, cred, este un mod de a exagera. Cineva vede un loc frumos și nu își poate crede ochilor. Ți se povestește ceva despre frumusețea naturala a Islandei de ex.; lume care face baie în ape termale, între geysere, în realitate ai văzut deja locurile acelea în poze și totuși spui că nu îți vine sa crezi…chiar dacă este evident că crezi. A exagera este un fel de a te minuna cu curtoazie. Dai posibilitatea interlocutorului să zică: da, este întru totul adevărat. Atunci tu zici din nou: e incredibil. Înainte nu îți venea să crezi și apoi ți se pare incredibil,  la fel ca și piața Jamaa-el-Fna din Marrakech.  Este  incredibilă, dar nu are nimic frumos. Grupuri de povestitori în arabă adună lumea cerc și sunt vedetele pieții. Cand povestirea e in toi, povestitorul (sunt recunoscuți de Unesco) se întrerupe brusc și anunță că doar mâine vor afla continuarea.

Ziua, în perimetrul pieței găsești o mulțime de bișnițari nesimțiți a căror unic scop e să te fraierească.  Seara găsești tarabe cu mâncare de o calitate îndoielnică servită fără minime reguli de igienă. Dacă între marocani solidaritatea este exemplară, turistul în Maroc este în primul rând un necredicincios (în Allah) care trebuie scuturat bine de bani. Deși Allah spune explicit în Coran să nu minți, bișnițarul proaspăt întors de la moschee unde a participat la a patra rugaciune a zilei, va încerca să te convingă cu tărie că eșarfa unde tu ai observat într-un colț pe mica eticheta inscripția made in China, este făcută chiar in Marrakech, din lână de cămilă.

În prima zi, să nu întrebi pe nimeni unde este Medersa Ben Youssef. Oricine îți va răspunde că tocmai zilele alea este în renovare dar te poate duce el la pielărie unde este ultima zi când poți vedea berberii în acțiune spălând pieile de cămilă în găinaț de porumbel, pentru ca mai apoi să îți ceară o grasă recompensă. Berberii ca barbarii. Să nu spui nimănui că merge la Palatul Bahia că vei afla următoarele: tocmai în acea zi este ziua liberă dar dacă tot ai ajuns în împrejurimi, binevoitorul te invită la un ceai ca pe urmă să te ducă în magazinul fratelui și să îți vândă mirodenii de 100 de euro.

Să nu uiți bacșișul nicăieri, chiar dacă prețurile sunt deja umflate. Am distribuit dirhami unor adolescente, unei bătrâne, unui ins fără nas, altuia fără ochi, altuia fără picioare, vânzătorilor de apă, taximetriștilor, unui puhoi de țânci.

Falsa ospitalitate marocană te va curta pretutindeni. Friend, amigo îți vor striga vânzătorii de apă, gestionarii buticurilor, îmblânzitorii de șerpi care nu vor ezita să ții atârne după gât, cât ai zice pește un colier de cobre care cere de la sine o contribuție consistentă.

Am făcut un mic test printre turiștii aflați la palatul Badii din Marrakech,  întrebându-i din ce an erau acele vestigii. Răspunsurile au fost din cele mai diferite: trei americani 1200, o nemțoaică 1300, doi francezi 1400, doi italieni 1500, paznicul 1600.

Dacă nu v-a fost destul și vreți la Oarzazate în excursie de o zi, pregătiți-vă să petreceți ziua în mașină. Câteva poze în fața măreției munților și celebrelor studiouri de film Atlas vă vor consola. Trei minute să vă încadrați chipul cu fundalul kasbah din Ait-Ben-Haddou  și înapoi că drumu-i lung. Deci pentru Oarzazate nu alegeți sub nici o formă o excursie de o zi. Două zile și o noapte poate fi însă acceptabil.

La Essaouira drumul este mai ușor, se ajunge in doar 3 ore. Frumoasa cetate portugheză de la malul Atlanticului are un ștaif diferit, nu degeaba Jimi HendrixFrank ZappaBob MarleySting etc. au trândăvit în comunități hippy și au compus muzici celebre pe plajele din apropiere, pe alocuri sub influența marihuanei. În zona portului se poate mânca pește proaspăt.  Pâna la Essaouira însă, evitați capcana ghizilor care vă vor duce într-o cooperativa pentru a cumpăra ulei de argan. Evident acolo prețurile sunt duble față de oraș. Ar putea fi amuzantă imaginea unui copac de argan unde niște păstori au agățat niște capre. Ar putea, spuneam. Imediat ce oprești mașina, se prezintă la geam ciobanu cu o voce răgușită și te salută cu aceste deja cunoscute și des auzite cuvinte rostite pe un ton vag amenințător: give me money.

Hermann Hesse pune pe seama lui Siddharta următoarele. Chiar dacă  Siddharta cunoștea rațional toate aspectele vieții, el pleacă în lume și înfruntă erorile deja cunoscute cu mintea. Reântors acasă răspunde așa: da, înainte le știam dar acum le-am și trăit. Acest lucru l-am adăugat și eu celor cunoscute teoretic dinainte citind alte povestiri de călătorie. Cui nu-i ajunge să știe și vrea să și trăiască aceleași experiențe adaug câteva scurte recomandări:  Am locuit în Medina într-un Riad, sunt într-adevăr niște oaze de pace. Grădinile Majorelle, un mic parc botanic legat de figura lui YSLaurent. Nu ratați nici mormintele Saadi.  Autobuzul turistic pe 48 de ore costa 20€. Excursia de o zi la Essaoira și de două la Oarzazate. Nu cumpărați nimic, e foarte probabil să fie lucruri chinezești, șhofran fals, cristale de mentă sintetice, ulei de argan diluat. Legat de posibile revoluții la orizont pot exclude eventualitatea dincolo de promisiunea reformelor cu două argumente: nimeni în Maroc nu moare de foame, pâinea este foarte ieftină, solidaritatea mare și mai ales analfabetismul este încă ridicat. Orice fel de miting este interzis.

Despre titlu. Am aflat că faima Marrakechului pentru hoția comercială a turistului, capitala falsului și a fraierelii,  i-a adus denumirea de Arnachech (din franceză  arnaque-fraiereală). Mulți localnici evită să facă cumpăraturi în bazare și preferă centrele comerciale (ale regelui, sîc ) unde chiar dacă sunt prețuri fixe, sunt mai aproape de o valoare reală. Statistic doar 4% din turiștii care au vizitat Marocul se reîntorc.   Marocul, dacă îl cunoști, îl eviți!

SORIN

Poze by Costel

 

Obiective turistice Maroc: Casablanca - moscheea.JPG

Moscheea Hasan II din Casablanca

 

Obiective turistice Maroc: Palat Marrakech.JPG

Marrakech

 

Obiective turistice Maroc spre Ouarzazate.JPG

Peste Atlas, spre Ouarzazate

 

Obiective turistice Maroc: Ait Benhaddou.JPG

Ait Benhadou

 

Obiective turistice Maroc: Essaouira.JPG

Essaouira

 

Imagini Maroc: Essaouira.JPG

 

Imagini Maroc: tanneries.JPG

Tanneries

 

Obiective turistice Maroc: Medina Casablanca.JPG

 

Obiective turistice Maroc: Dentist.JPG

De la dentist…

 

Obiective turistice Maroc: farmacie Maroc.JPG

… la farmacie

 

Obiective turistice Maroc: Medina.JPG

prin Medina

 

Comentarii

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Destinatii