Weekend la Siena? În 2 iulie și 16 august se desfășoară frumosul Palio! By Sorin

Obiective turistice Italia: Siena

Italia, cândva îndepărtată, datorită numeroaselor oferte low-cost a devenit o destinație la îndemână pentru toate buzunarele. Sunteți deja obișnuiți cu destinațiile clasice Roma, Florența, Torino, Napoli și poate mai puțin cu destinațiile legate de tradițiile italiene (cu excepția carnavalului din Venezia) care constituie o atracție deosebită. Astazi, vom merge in Toscana, la Siena pentru Palio.

Anul trecut am primit un telefon de la o prietenă din Siena care mă invita să iau parte la frumosul Palio. Este vorba de o cursă istorică de cai care reprezintă cartierele sub însemne haraldice medievale. Sărbătoarea are rădăcină creștină, câștigătorul oferă Fecioarei Maria Il Palio, un stindard pictat de fiecare dată de un artist celebru. Deși vizitasem acum câțiva ani  orașul mi se părea o ocazie bună să particip la tradiționalul eveniment. Am avut parte de o surpriză. Siena în ziua de Palio se transformă.

Piața centrală a orașului numită del Campo, se află sub turnul Della Mangia numit așa după primul paznic (care “mânca banii senezilor”) își păstrează forma originală de cochilie atestată deja în secolul XII. De Palio în piața del Campo se montează tribune pe margine, centrul pieții este deschis publicului larg, gratuit iar pe porțiunea rămasă este amenajată cu pământ și nisip, pista întrecerii. Atenție nu e vorba de un hipodrom iar călăreții nu folosesc șa, încălecând direct pe spinarea calului. Înainte de cursa propriu zisă se asistă la parada medievală. Este cu adevărat impresionantă. Sute și sute de participanți îmbrăcați ca pe vremuri defilează ordonați pe cartiere. Chiar și cei cu fantezie puțină observând surâsul arogant al boierilor, privirea impasibilă a călăreților, jongleriile elaborate ale stegarilor, carul cu boi, se pot imagina pentru o clipă în vremi de mult apuse. După cursă (transmisă în direct de RAI) în câteva ore piața este liberă iar restaurantele reamenajează în grabă terasele.

Cartierul (contrada) câștigător organizează zile întregi după aceea, parade de costume medievale, fluturând propriile stindarde îmbrăcând burgul medieval în haine de sărbătoare.

SFATURI PRACTICE – PALIO SI SIENA:

Il Palio: două evenimente pe an, 2 iulie și 16 august (anul acesta evenimentul din 2 iulie cade în weekend). Loc gratuit în picioare în piața, cu condiția sosirii cu vrei două ore înainte, creme de soare, șapcă; bilet în tribună: aproape imposibil de reperat, cele câteva vândute ajung la 2,3 mii €, dar nu vezi mai mult decât din piață. Pentru info: https://www.ilpalio.org/

Ca să trăiți Il Palio, vă sfătuiesc să vă alegeți o echipă-contradă cu care să țineți, căutați cartierul și sediul asociației respective, fiecare are un nume Civetta-bufniță, Aquila, Pantera, Giraffa. Odată găsit sediu, intrați în atmosfera locului, mergeți la binecuvântarea calului în biserică, împrieteniți-vă cu localnicii care vor fi bucuroși să vă împărtășească cea mai importantă pasiune a lor. Imediat ce am fost ajuns, eu am aderat la contrada Selva-codrul și culmea a câștigat după nu știu câți ani. Le-am purtat noroc de data asta.

Capodopere de vizitat obligatoriu (cu bilet): Frescele de la primăria veche în piața del Campo, Muzeul Santa Maria della Scala, Domul.

Rezervați din timp cazarea, în ziua de Palio toate paturile din oraș sunt ocupate.

Plimbări prin centrul istoric declarat de UNESCO Patrimoniu al Umanității, de vizitat bisericile, piața, fântâna Gaia de Jacobo della Quercia, de degustat celebrele vinuri Chianti, de încercat în numeroasele restaurante bucătăria locală, de evitat restaurantele din piață din cauza prețului (La Speranța cel mai bun din piață cina aprox. 80€ de pers.).

Cum ajungi la Siena? Cu trenul sau autobuzul, depinde unde aterizezi. Cel mai bine este cu trenul, exista legatura directa cu Firenze… Ca aeroporturi apropiate servite de low cost-uri, puteti alege Pisa, Roma sau Bologna. Pentru o vizită tihnită ajung trei zile. Un Palio full immersion presupune să ajungeți cu o zi înainte. Dacă se nimerește să câștige contrada voastră cheful este asigurat.

Obiective turistice Italia: PIAZZA DEL CAMPO DE SUS, Siena

Piazza del Campo

Obiective turistice Italia: DOMUL DE SUS, Siena

Domul

Imagini Italia: BINECUVANTAREA CALULUI IN BISERICA CONTRADEI Siena

Binecuvantarea iepei in biserica contradei

Imagini Italia: Siena

In fine, iata cum arata faimosul Palio !

Obiective turistice Italia: Siena

6. Palio.jpg

Imagini Italia:

Imagini Italia:

Atractii turistice Italia

Obiective turistice Italia: Siena

Obiective turistice Italia: Siena

Obiective turistice Italia: Siena

Obiective turistice Italia: Siena

Obiective turistice Italia: Siena

Obiective turistice Italia: Siena

Atractii turistice Italia: Siena

Atractii turistice Italia:

Imagini Italia: FEDORA, IAPA CASTIGATOARE 2 IULIE 2010, A DOUA ZI IN 3 E DUSA PRIN CENTRU.jpg

Fedora, iapa castigatoare, plimbata a doua zi prin urbe

Imagini Italia: IN MUSEUL S.M. DELLA SCALA -CUM ESTI TU AM FOST SI EU, CUM SUNT EU VEI FI SI TU-.jpg

Comentarii

 • badge®b spune:

  Da, e faimoasă cursa.
  Am fost în Siena, dar din păcate nu am prins Palio.
  În schimb…a prins-o „la mia madre”, culmea e că habar n-avea, iar eu uitasem să-i spun…mă pomenesc cu un telefon…iar mama cu o voce emoţionată: „dă repede pe Rai1…sunt la Palio !!!”

  • SORIN spune:

   intr-adevar norocoasa mama ta, ar putea juca la loterie; am uitat sa va spun de Patratul lui Sator, pentru iubitorii de enigme, Siena este unul din locurile unde poate fi admirat…il gasiti pe latura dreapta a domului. Cine stie daca mama sau fiul l-au vazut? uite si un link in italiana, este si in engleza dar e mai sarac in info: http://it.wikipedia.org/wiki/Quadrato_del_Sator

 • pisik spune:

  Am fost de multe ori in Italia dar nu prea am „nimerit” evenimente de genul asta … am nimerit-o la Venetia de carnaval dar nn-a fost 100% nimereala.

  Cred ca data viitoare voi programa mai bine sa prindem asa ceva. Stiu ca in alte oras este un alt festival cu meciuri de fotbal tradional italian „calcio” … stii cumva unde este?

  • SORIN spune:

   chiar nu stiu de un festival al fotbalului; pe langa campionatele traditionale poti asista la diferite sarbatori ale fotbalului dar organizate ad hoc, turneu in cinstea sau pentru ceva sau cineva…in schimb imi vine in minte pe 15 mai sarbatoarea luminior in Umbria: http://www.ceri.it/

   • Imperator spune:

    Cred ca e vorba de calcio storico din Firenze. Apropos, cand este ?

    • SORIN spune:

     Imperatorule esti STIE TOT din desenele animate de pe vremuri, asa e, se desfasoara la Florenta (Firenze) calcio istorico, semifinalele de anul asta sunt pe 18,19 iunie iar finala pe 24 iunie – chiar ieri au fost trase la sort echipele. Marturisesc ca habar nu aveam de manifestarea asta cu toate ca am fost de multe ori la Firenze pe la prieteni. La anul cred ca o sa dau o tura anume pe eveniment; anu asta sunt pe datele alea sunt pe alte meleaguri:)

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest