Plajele Portugaliei by Varu. Episodul 2

Varu poze 14.JPG

Deci sa ne continuam traseul lui Varu pe plajele din Portugalia 🙂

Porto Covo

Călătorind în jos de-a lungul coastei Portugaliei, trăgând o linie la ocean dinspre Lisabona spre sudul extrem reprezentat de Algarve, veţi fi surprinşi de lipsa numelor turistice sonore. Nu-i aşa că aţi auzit doar de regiunea Algarve când vine vorba de stat la plajă în Portugalia? Există o explicaţie pe bună dreptate: oceanul neiertător nu a creat condiţiile blânde propice construirii unor staţiuni pe latura vestică pentru turişti care vor confort şi siguranţă când se aşază pe o plajă.

Avem aici de-a face doar cu plaje perfect fotogenice, izolate, sate puţine, disparate, înşirate de-a lungul a sute de kilometri. Locuri rămase sălbatice la capătul Europei, cum e şi cazul acestor peisaje pozate în jurul lui Porto Covo. Atenţie, nu tot ce e pozabil e şi utilizabil. Adică locurile sunt bune de tras în poză, dar inutile pentru o baie: apă rece, valuri mari, stânci abrupte, curenţi puternici, vânt. Nu vă aventuraţi mai mult de o poză.

Varu poze 12.JPG

Varu poze 13.JPG

Locurile pentru plajă şi baie, atâtea câte există, sunt, în schimb, frumos amenajate. Nisip fin, plajă curată, atmosferă civilizată. În golfuri mai mari sau mai mici, după preferinţe.

Deşi toate sunt plaje publice, în nicio situaţie nu există atmosfera de „cearşaf lângă cearşaf” de pe litoralul nostru şi nici nu rămân paharele de bere pe nisip, cum se mai practică pe la noi. Din punctul ăsta de vedere, portughezii sunt net superiori.

Apa e rece în majoritatea situaţiilor.

Varu poze 14.JPG

Varu poze 15.JPG

Varu poze 16.JPG

            Alte şi alte plaje pe lângă Porto Covo. Insula din depărtare se numeşte Ilha do Pessegueiro pe limba lor, adică Insula-piersică pe limba noastră.

Varu poze 17.JPG

Varu poze 18.JPG

Varu poze 20.JPG

            Vila Nova de Milfontes

            Sat cochet care împrejmuieşte un estuar cu ape liniştite, prin această poziţie naturală strategică fiind unul dintre puţinele locuri atrăgătoare de turişti pe coasta neprimitoare.

Împodobirea întregii localităţi cu steguleţe are, probabil, legătură cu Sfânta Maria care se sărbătoreşte şi la ei cu mare importanţă şi cu aceeaşi distincţie de „zi nelucrătoare din partea statului”.

Varu poze 21.JPG

Varu poze 22.JPG

Varu poze 23.JPG

Varu poze 24.JPG

Varu poze 25.JPG

Varu poze 26.JPG

Praia de Cabanas Velha

Cea mai frumoasă plajă pe care am văzut-o în Portugalia. Superlativul. Perfectă. Din aceeaşi ligă a frumuseţii cu plajele exotice de prin Malaysia sau Indonezia.

Nu e o plajă neprihănită, că doar am aflat şi noi de ea din ghidul NG de la Adevărul, dar e la capătul unui drum prăfuit de ţară, ai nevoie de o maşină închiriată. Poate de asta am simţit că puţină lume face efortul să plece dintr-o staţiune cu toate facilităţile şi să ajungă până aici.

Lume puţină pe plajă, plajă cu nisip fin, apă lină, caldă şi foarte limpede (se vede în apă până la câţiva metri în adâncime), loc bun şi pentru snorkelling. Ingrediente greu de găsit toate în acelaşi loc în Algarve.

Atenţie că e o plajă cu termen de valabilitate scurt, de o jumătate de zi. După-amiaza apa îşi reclamă drepturile şi înghite toată plaja cu o viteză de câţiva metri la fiecare 15 minute. Ce mai rămâne din plaja din primele poze se observă în ultima poză.

Aşadar, veniţi aici dimineaţa şi plecaţi după prânz.

Varu poze 27.JPG

Varu poze 28.JPG

Varu poze 29.JPG

Varu poze 30.JPG

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest