Din Egipt, cu bine, cu Vlad si Miruna. Episod 3 – Luxor

Imagini Luxor: Barcagiu fericit la o shisha

Trenul a plecat fix la ora programata, 22:00, si in curand aveam sa inghetam in mijlocul desertului in drum spre Luxor 🙂 Egiptenii, ca si asiaticii, au mania aerului conditionat in trenuri si autobuze. Cu exceptia aerului conditionat care ne-a dat dureri de cap toata noaptea, conditiile din tren sunt foarte bune sau, cel putin, mai bune decat conditiile din trenurile de la noi. Locurile de la clasa I erau spatioase, avem loc sa ne intindem picioarele, si scaunele se dadeau suficiet de mult pe spate astfel incat sa ne putem odihnii intr-un cvasi-pat. In plus, preturile la ceaiuri, bauturi, sandviciuri si altele erau similare cu ceea ce puteai cumpara din orice supermarket local, deloc exagerat de scumpe.

In ciuda biletelor cumparate cu gandul pentru Aswan, in tren ne-am imprietenit cu trei italieni, care a doua zi de dimineata ne-au convins sa coboram impreuna cu ei in Luxor. Gio, Tizziano si Georgia aveau deja rezervare la un hostel, New Everest Hostel, unde pretul pentru o camera dubla cu baie era de 30 de lire egiptene (sub 4 euro), ceea ce ni s-a parut foarte ieftin.

In prima zi in Luxor, pe la 15:00, am plecat intr-o felucca ride pe Nil. Felucca este o barca traditionala cu panze, fluviul fiind plin de astfel de ambarcatiuni in regiunea Luxor, Asuan si Abu Simbel. Pentru 50 de lire egiptene de persoana, am primit ceai si banane, iar excursia a durat vreo 3 ore si ceva, la intoarcere barcagiul fiind nevoit sa treaca la rame, din cauza lipsei vantului.

Pentru linistea de pe Nil si pentru modul in care soarele apune in spatele malului vestic, merita sa incerci o excursie cu felucca de vreo 3 zile, cu care sa cobori de la Aswan la Luxor. Nu am avut timp pentru o astfel de excursie, dar este unul dintre motivele pentru care ne vom intoarce in Egipt.

Centrul orasului este dominat de Templul din Luxor, care seara este luminat. Este o senzatie ciudata sa stii ca templul sta acolo de peste 3.000 de ani, iar egiptenii trec pe langa el in fiecare zi fara sa-l mai bage in seama. De asemenea, aproape de Luxor este si templul din Karnak, mai frumos decat primul, dar pe care, din pacate, n-am apucat sa-l vizitam. Interesant este faptul ca toate acestea au fost construite pe malul estic al Nilului, punct cardinal care, in mitologia egipteana, simbolizeaza viata. Astfel, in mod evident, malul vestic al Nilului este dedicat cultului mortilor, unde au fost construite mormintele din Valea Regilor si Reginelor.

Imagini Luxor

 

Cei trei italieni

Cei trei italieni

Barcagiu fericit la o shisa pe felucca in Luxor

Pe Nil, barcagiu fericit, la o shisha

Doi copii curiosi

Doi copii curiosi

Bunatati exotice la Luxor

Bunatati exotice 🙂

Luxor Temple by night

Templul Luxor noaptea

Luxor Temple by night

Obiective turistice Egipt: Templul Luxor noaptea

Comentarii

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest