Egipt de Revelion (ep. 4). Valea Regilor, varful rafinamentului artei egiptene.

Valea Regilor Mormant Ramses V VI

Valea Regilor, Egipt – Mormantul Ramses V / VI

Cred ca apogeul artei Egiptului Antic a fost atins si poate fi vazut in mormintele faraonice din Valea Regilor de langa Luxor, nu in alta parte. Sunt practic doua motive – in primul rand, pentru egipteni, cel mai important moment al vietii erau moartea. Atat fii zeilor – si aici ma refer la faraoni, la familiile lor, dar si oamenii obisnuiti isi doreau foarte mult viata de dupa moarte. Arta mumificarii a aparut pentru ca atunci cand spiritul ar reveni inapoi in corp sa gaseasca un corp cat se poate de bine conservat. Daca te duci in Muzeul Egiptean, exista o sala speciala unde poti vedea mumiile marilor faraoni – sunt extrem de bine conservate. Si te uiti la niste oameni morti acum 3500 ani, acolo nemiscati, asteptand invierea dupa ce au condus milioane de oameni din postura de zei e un sentiment aparte. Asa ca mormintele trebuiau sa fie un loc cu totul si cu totul special. Al doilea motiv pentru care mormintele sunt pastratoarele celor mai remarcabile expresii artistice ale antichitatii este ca fiind in pamant, astupate timp de milenii, intr-o zona extrem de arida, in multe cazuri s-au pastrat impecabile. Din pacate, numarul mult prea mare de turisti au un impact negativ, asa ca autoritatile trebuia sa ia masuri de prezervare. Multe dintre ele sunt inchise – majoritatea sunt deschise prin rotatie in afara de cele mai celebre cum este cel al lui Tutankhamon.

Am vizitat Valea Regilor si niste morminte regale acum 20 ani. Erau 40 de grade afara (am fost in jur de 1 octombrie), iar inauntru tot cam 30 – 35 grade. O multime enorma, ca sa intri in unele morminte trebuia sa-ti folosesti puterea muschilor si ascutimea coatelor. In loc sa stai sa admiri incredibila arta a picturilor de pe pereti, incercai sa rezisti hoardelor. Da, am admirat cat am putut, dar nu pot sa zic ca a fost o experienta de neuitat. Ma rog, a fost, dar nu intr-un sens realmente pozitiv.

20 ani mai tarziu, sfarsit de decembrie 2020 Anno Covidus. Dupa ce vizitasem un templu al lui Hatshepsut pustiu am ajuns in fine in Valea Regilor. Soseaua printre dealurile plesuve este impecabila si am ajuns intr-un final la centrul de vizitatori unde se afla o sala imensa cu o macheta a Vaii si evident, casa de bilete.

Ce bilete sunt disponibile

  • Mormintele “obisnuite” – exista un bilet general care iti asigura intrarea in 3 morminte la alegere din lista celor deschise – 340 lire (18 euro). Pentru a intra in Valea Regilor, chiar daca vrei sa vezi doar unul din mormintele “premium” trebuie musai sa cumperi acest bilet.
  • Mormantul lui Ramses V si VI (doi faraoni au fost ingropati in acelasi mormant) – 100 lire (5 euro)
  • Mormantul lui Tuthankamon – 300 lire (16 euro)
  • Mormantul lui Seti I – 1000 lire (52 euro)

Data trecuta am fost in 3 morminte (si acum 20 ani era acelasi bilet) – Amenhotep II, Tuthmosis III (proaspat descoperit si deschis atunci in 2000) si Horemheb. Nici unul din aceste 3 nu le-am gasit deschise in 2020. Atunci, am fost si in mormantul lui Tuthankamon (costa in plus) si nu pot sa zic ca m-a dat pe spate. Ceea ce este cu adevarat spectaculos in mormantul lui Tuthankamon au fost lucrurile descoperite – de la masca la mobila, nu mormantul. Tuthankamon a murit destul de tanar, a trait o perioada extrem de agitata din punct de vedere politico-religios (tatal sau, Akhenaten interzisese religia traditionala a Egiptului si crease o religie complet noua, monoteista, distrugand numeroase statui si picturi cu vechii zei. Dupa moartea lui Akhenaten, a existat o Contra-Reforma care s-a petrecut in timpul tanarului faraon, neclar daca condusa de el, sau tanarul semi-zeu a asistat pasiv, timp in care urmele tatalui sau au fost rase si s-a revenit la vechea religie si la puterea preotilor din Teba). Exista parerea ca obiectele gasite in mormantul lui Tuthankamon nu-I apartineau lui (a domnit prea putin ca sa poata sa colectioneze atatea obiecte de calitate), ci probabil au apartinut tatalui sau si puse de urgenta cand Tuthankamon a murit (conform unor variante, ar fi murit intr-un accident). Mormantul a fost mic, domnia lui nesemnificativa, asa ca a scapat nejefuit. In mormantul lui din Valea Regilor se afla mumia sa (ii poti vedea capul), dar toate bogatiile sunt la Muzeul Egiptean din Cairo. Cele mai celebre obiecte in frunte cu masca sa sunt expuse, dar multe din ele nu au fost niciodata expuse publicului. Odata cu deschiderea Marelui Muzeu Egiptean (Grand Egyptian Museum), o cladire absolut fabuloasa care a costat 1 miliard de dolari, tot tezaurul lui Tuthankamon va fi expus publicului intr-un muzeu demn de secolul XXI, unele obiecte nefiind niciodata expuse publicului pentru ca clasicul Muzeu Egiptean nu are destul de mult loc. Trebuie spus ca Marea Muzeu Egiptean trebuia deschis printr-o Mare Ceremonie in 2020 care a fost amanata pentru 2021 din motiv de COVID. Inutil sa spun ca mi-as dori sa fiu la aceasta ceremonie, daca nu, baremi in primele luni dupa ce va fi deschis – din ce am citit va fi unul dintre cele mai spectaculoase muzee din lume, super modern, cu realitate virtuala la greu.

Ce am decis sa vizitez acum. Am luat evident biletul de “3 morminte”, dar am decis sa vad si mormantul lui Ramses V si VI (cel de 100 lire) si cel al lui Seti I (de 1000 lire). Primul pentru ca am inteles ca este cu adevarat deosebit, iar in cazul celui de-al doilea sa inteleg de ce costa in halul asta. Si este cu adevarat, ceva incredibil. Nu am mai intrat in mormantul lui Tutankhamon, cum am zis, nu este ceva wow, e mai mult important pentru semnificatia lui.

Dintre mormintele de pe biletul de 3 am ales mormintele lui Ramses IV, Ramses III si Tausert & Setnakht. Lista complete a mormintelor deschise le gasesti in pozele de mai jos. Cum ziceam, mormintele se deschid si se inchid prin rotatie, nici unul din mormintele vizitate in 2000 nu erau deschise in 2020.

 

De la casa de bilete pentru a ajunge in zona mormintelor fie iei un trenulet (costa 4 lire – 0,20 euro, biletul la fereastra de langa casa de bilete) sau o iei pe jos. Am optat pentru trenulet. Pur si simplu e haios, drumul nu este lung.

Mai exista un checkpoint la intrarea in Valea propriu-zisa unde teoretic trebuie sa lasi aparatul de fotografiat (pentru un bacsis de 100 lire, m-a lasat sa-l tin in rucsac). Poti sa folosesti aparatul de fotografiat, dar doar in mormintele de pe biletul de 3 daca platesti 300 lire (16 euro), dar este interzis in mormintele lui Tutankamon si Seti I. ATENTIE – daca folosirea aparatului de fotografiat costa si este reglementata, in schimb fotografiatul cu telefonul mobil este la liber – fara nici o restrictie. Pare straniu, mai ales in conditiile in care in ziua de azi, telefoanele fac poze mai bune decat multe aparate de fotografiat, dar asta e. Un paznic mi-a zis ca ar fi “promotie de COVID” sa atraga turisti. Multi dintre voi mi-ati confirmat ca acum ceva timp era interzis sa faci orice poza in morminte (in 2000 se putea pentru o taxa modica).

 

Deci, iata cele 3 morminte de pe biletul general pe care le-am ales

Ramses IV – este unul din primele morminte cum vii dinspre intrare. Nu e chiar primul, e al doilea, dar este primul sa zic asa la drum, are un spatiu amplu in fata, as zice ca o parcare, dar evident, nu poti intra cu masini aici. Ramses IV a domnit destul de putin, doar 6 ani (1155 – 1149 i.Hr.) si a fost faraon absolut din intamplare – era al cincilea fiu al lui Ramses III si cum toti ceilalti 4 frati mai mari au murit inainte ca Ramses III sa-si dea obstescul sfarsit, a ajuns pe tron. Mama sa, regina Tyti a fost sora, dar si sotia lui Ramses III, deci era rodul unui incest. Ramses IV a reusit sa preia conducerea imediat dupa ce tatal sau a fost ucis intr-un complot pus la cale de Tyie, una din sotiile secundare care incerca sa-si puna fiul pe tron. Ramses IV a reusit sa preia situatia sub control si toti complotistii au fost executati (o buna parte din ei erau femei ale haremului care au incercat sa-I seduca pe judecatori pentru a scapa de a fi arse de vii. Au fost prinsi si judecatorii sedusi si au fost si ei executati).

Mormantul ar fi trebuit sa fie mult mai lung, dar sapatul s-a oprit brusc odata cu moartea faraonului. Oricum, pentru cineva necunoscator, o sa para un mormant lung. Este de asemenea un mormant foarte frumos pictat, culoarul subteran ducand spre camera mortuara unde se afla un imens sarcofag de piatra. Stanga, dreapta, e plin de hieroglife din asa-numita “Carte al lui Nut”, iar tavanul iti sugereaza cerul albastru. In sala principala se afla un impozant sarcofag de piatra. Paznicul mormantului iti ofera posibilitate sa-ti pozeze sarcofagul de sus (deasupra este statuia zeitei Nut pe care nu o vezi in mod normal, sarcofagul fiind foarte inalt) pentru cateva lire. Eu i-am dat sfatul ca mai bine sa aibe o poza cu el sa arata potentialilor clienti ce poate prinde in respectiva poza – e mult mai eficient decat sa spui non-stop “beautiful picture”. Si ar putea face poze mai multe. A fost recunoscator pentru sfat asa ca mi-a facut poze gratuit (le vezi mai jos).

Fi atent dupa graffiti in greaca, romana si copta (care se scrie cu caractere grecesti). Mormantul a fost folosit drept hotel prin secolele XVIII – XIX si a fost chiar si biserica ortodoxa pentru o perioada scurta. Mumia lui Ramses IV se afla in Sala Mumiilor din Muzeul Egiptean la Cairo.

 

Ramses III – un pic mai sus, dupa mormantul lui Tuthankamon langa o mica intersectie se afla mormantul tatalui lui Ramses IV (1186 – 1155 i.Hr.), un faraon care a domnit vreo 30 ani si ar fi domnit mult si bine daca nu ar fi fost ucis intr-un complot la care a participat si sora care in acelasi timp era si sotia sa secundara (principala sa sotie a fost o printesa siriana). A fost un faraon care a fost in razboi constant – i-a invins definitiv pe “popoarele marii” – o armata de marinari care au atacat adeseori tarmurile nordice ale Egiptului – Ramses III este cel care i-a invins definitiv si i-a colonizat in Canaan (Palestina), dar a trebuit sa se lupte si cu triburile de libieni.

Mormantul lui Ramses III este cu adevarat lung pentru ca omul a avut timp sa-l tot sape si sa-l impodobeasca. Ma rog, din cauza numeroaselor razboaie, economia nu a mers grozav in vremea lui, dar orisicat, a reusit sa-si pregateasca un mormant cu o lungime de circa 125 metri. De fapt, mormantul a inceput sa fie sapat de tatal sau, Sethnakt care s-a oprit din sapat cand a nimerit peste un alt mormant regal mai vechi, de aceea mormantul lui Ramses III are niste zig-zag-uri (Sethnakt nu a insistat sa mai sape, a nationalizat un alt mormant al reginei de dinaintea lui cu care el fusese in conflict). Este cunoscut prin faptul ca se afla imagini din viata de zi cu zi a Egiptului, nu numai zei, zeite si faraoni. Este extrem de bine pastrat (unul dintre cele mai bine pastrate) si se vede ca pictorii au avut timp, asa ca toti peretii sunt arta pura. Sarcofagul lui este la Luvru, iar corpul sau mumificat se afla in Sala Mumiilor din Muzeul Egiptean de la Cairo. Este considerat ultimul mare faraon razboinic al Regatului Nou.

 

Tawosret / Sethnakht. Dupa cum bine vedeti, am luat-o din fiu in tata. Sethnakht a fost primul faraon al celei de-a XX-a dinastii. A domnit doar 3 ani (1189 – 1186 i.Hr.), iar originea sa este contestata. Unii zic ca a fost un militar fara legatura cu familia regala, altii zic ca ar fi fost totusi unul din numerosii copii ai lui Ramses II. Cert este ca el nu a avut nici o legatura de rudenie cu faraonii dinaintea lui. Ca orice faraon cu frica lui Amon Ra si dorinta de reinviere s-a apucat sa-si sape mormantul imediat dupa ce a preluat puterea, dar sapatorii au nimerit in mormantului unui alt rege dintr-o dinastie anterioara. Si cum Sethnakht avea zilele numarate, a preluat fara remuscari mormantul construit pentru regina Tawosret care a fost sora si nevasta de faraon si care la un moment dat a fost faraon “plin” – informatiile sunt neclare daca Tawosret a murit de moarte buna sau a fost rasturnata de la putere de Sethnakht (care oricum a preluat puterea dupa un sangeros razboi civil), cert este ca acesta i-a luat mumia si a aruncat-o si numele ei a fost sters cu foarte multa ravna din mormant si inlocuit cu al lui.

Se pare ca Sethnakht a avut ce a avut cu regina, nu cu sotul ei, faraonul Seti II pe care l-a reinmormantat intr-un alt mormant regal, asa ca este o ironie a istoriei faptul ca acum numele mormantului poarta numele ambilor dusmani (mumiile lor au avut o soarta similara – cea al lui Tawosret este posibil sa fi fost distrusa de Sethnakht, pe cand ce al lui Sethnakht a fost distrusa in 1901. Exista insa o mumie de femeie regala fara nici un insemn din perioada aceea, dar nu se poate stii daca a fost al Tawosret).

Daca te uiti cu atentie la imaginile din partea superioara, apare clar regina cu urmasul sotului ei, Siptah (nu se stie exact cine a fost – un frate vitreg al lui Seti II, un fiu cu o regina de rang inferior), cert este ca Tawosret pare sa se fi inteles foarte bine cu Siptah (dovada si aparitia celor doi in pictura) si i-a si succedat pe tron. Cum ziceam, Sethnakht i-a sters numele (cartouche-ul) din morminte, dar nu si imaginile – cartusul, numele fiind mult mai important decat imaginea grafica).

Este un mormant foarte lung. Se vede ca atat Seti (si Tawosret), dar si Sethnakht a lucrat la el. Este in coborare si la un moment dat picturile multi-color sunt inlocuite brusc de picturi alb-negru. De fapt acolo mi-am dat seama de tehnica decoratiunilor – mai intai un artist scrijelea figurile, zeii, razboinicii, imaginile si dupa el veneau cei care adaugau acea culoare fascinanta care rezista de peste 3000 de ani. Ei bine, Sethnakht a murit cam repede, asa ca artistii nu au avut timp de pictat, au ramas doar imaginile pre-colorare. Se vede insa ca a fost o perioada de conflicte – aici se afla numeroase reprezentari de oameni in genunchi fara cap – dovada ca faraonul a reusit sa-si decapiteze multi dusmani. La capatul culoarului se afla un imens sarcofag (probabil al lui Tawosret, folosit ulterior de Sethnakht) intr-o incapere vasta unde nu s-au pastrat picturile prea bine. De altfel, este un mormant in care sunt zone destul de mari unde pictura nu a supravietuit.

 

Odata iesit din acest mormant dublu al dusmanilor de moarte, am primit evident invitatia sa mai vad inca un mormant de la unul din paznici. “No money, no money, no problem”. Evident omul voia un bacsis, dar sincer nu prea aveam timp si voiam musai sa vad cele doua morminte “premium” pentru care platisem bilete suplimentare.

 

Ramses V / VI. Este absolut superb. Este incredibil. Pana atunci descoperisem incantat primele trei morminte, dar acesta m-a naucit – culoarele lungi, culorile vii si acel cer pictat pe tavan care te duce in interiorul mormantului, parca te hipnotizeaza daca te uiti prea mult la el. Merita acei 100 lire cu varf si indesat. Este incredibil.

Dupa cum v-ati dat seama, este un mormant dublu – inceput de Ramses V (1149 – 1143 i.Hr.), fiul lui Ramses IV (deci iata, am ajuns la cea de-a patra generatie) in perioada caruia libienii au ajuns pana in zona capitalei, distrugand tot ce au intalnit in cale. Mumia sa a fost descoperita si cercetatorii au concluzionat ca a murit de variola, o boala care a ucis milioane pana la descoperirea vaccinului – primul vaccin din lume a fost vaccinul de variola, o boala astazi complet disparuta). Urmasul sau, Ramses VI (1143 – 1136 i.Hr) nu a fost fiul sau, ci unchiul sau, a fost fiul lui Ramses III si a domnit opt ani. De ce scriu toti acesti ani ? Pentru ca exceptand Ramses III, celelalte domnii au fost scurte si astfel putem sa intelegem eforturile tuturor acestor sapatori, sculptori si pictori care au construit niste monumente fantastice in atat de scurt timp. Da, acum mai bine de 3000 ani !

Perioada lui Ramses VI a fost de asemenea plina de conflicte. Libienii au atacat in continuu distrugand economia Egiptului care a fost lovita si de pierderea teritoriilor din Asia – Canaanul (Palestina) a fost pierduta in timpul lui Ramses VI care s-a luptat sa isi apere zonele centrale-cheie ale statului. Neputand interveni in provinciile indepartate. Mormantul lui a fost jefuit 20 ani dupa moarte intr-o perioada de haos si anarhie cand hotii au venit sa fure ce era de pret de prin mormintele faraonice. Mumia lui Ramses VI a fost taiata in cautare de aur, dar Ramses VI a fost cel care a protejat involuntar mormantul lui Tutankhamon care a ramas complet sigilat pana in 1923, prezervand unele dintre cele mai spectaculoase urme ale extraordinarea civilizatii a Egiptului Antic. Mormantul lui Ramses VI e in imediat apropiere al lui Tutankhamon, iar intrarea in mormantul lui a fost infundata cu cladirile muncitorilor care au lucrat la mormantul lui Ramses VI asa ca nu a fost sesizata de generatii intregi de profanatori de morminte faraonice (e drept, era si mic). Exista o banuiala ca multe artefacte descoperite in mormantul lui Tuthankamon provin din alte morminte si au fost ascunse aici in acea perioada de anarhie.

Cum ziceam, este un mormant lung si absolut spectaculos. Ca si cel de dinainte, trebuie sa cobori serios, admirand cat de vii sunt aceste culori, arta maestrilor pictori si mai ales acel incredibil cer albastru. Este un mormant luminos, culorile dominante fiind galbenul si albastrul – deschis.

La capatul culoarului se afla o imensa camera mortuara unde se gasesc un imens sarcofag facut bucati. Daca pana aici, pe culoar cerul este de o culoare bleu-deschis, deasupra camerei mortuare, tavanul se metamorfozeaza intr-un negru patrunzator.

 

Seti I – am fost intr-adevar extrem de curios sa vad de ce intrarea in acest mormant costa 1000 lire in timp ce intrarea la incredibilul mormant Ramses V / VI costa doar 100. Mormantul lui Seti I e un pic izolat, dupa intersectie, la stanga (doar un alt mormant e mai sus). Inutil sa spun ca daca pe Vale era relativ pustiu, doar cativa turisti ici si colo, in mormantul “de 1000 lire” al lui Seti I am fost pur si simplu singur. Doar eu si paznicul. Si un mormant cu adevarat fantastic. O opera de arta. O adevarata catedrala, este apogeul artei egiptene. Este incredibil.

Sincer, odata ce am coborat pe scara destul de abrupta, la intrare nu am fost impresionat. Tavanul era destul de sters, iar sculpturile in zid erau necolorate. Posibil sa fi fost folosit ca adapost in ultimele milenii. Dar dupa cativa metri de coborare (mormantul lui Seti I este extrem de abrupt, poate cel mai abrupt din vale), ajungi intr-o spatiu de neuitat. Unghiul se micsoreaza, iar picturile si basoreliefurile bine evidentiate de un sistem destept de lumini devin un basm – o alta lume, o calatorie magica in Egiptul antic, inconjurat de zei, faraoni si hieroglife sacre (textele sunt diversele carti sacre ale Egipului). Spre deosebire de mormantul lui Ramses V / VI, unde cerul este albastru si optimist, aici este complet negru si misterios. Atmosfera nu este coplesitoare sau lugubra, iar reliefurile picturilor iti dau senzatia de natural, de parca imediat personajele istorice si mitologice ar iesi din perete.

Sunt doua camere pline de coloane pictate, iar la finalul tunelelor se afla imensa camera mortuara. Sarcofagul este la Londra, sparlit acum 200 de ani de descoperitorul mormantului, italianul Giovanni Belzoni, iar alte reliefuri pot fi gasite la Luvru si la Florenta, in Italia. Mumia lui se afla la Egyptian Museum si este de departe cea mai bine pastrata mumie dintre toti faraonii Egiptului. Este impecabila.

 

Concluzii

  • Vizitati Valea Regilor ACUM. Niciodata nu a fost mai lipsita de turisti si incontestabil, dupa ce vom invinge definitiv COVID-ul, hoardele vor reveni. In acest caz, duceti-va cat se poate de devreme dimineata.
  • Investiti extra 100 lire pentru mormantul lui Ramses V / VI. Da, Seti I este spectaculos, este apogeul, dar Ramses V / VI este “best value for money”
  • Nu incercati sa le vedeti pe toate. Adica nu cumparati 2 bilete de “3 morminte”. Daca nu sunteti experti in egiptologie, daca vedeti 3 morminte + 1, 2 sau 3 din cele speciale (aici, adaugandu-l pe Tuthankamon), veti avea o idee clara asupra artei Egiptului Antic
  • Vedeti ca exista si Valea Reginelor, a Nobililor si Lucratorilor. Aparent, cel mai frumos mormant din toata necropola de la Teba este cel al Reginei Nefertari, sotia principala al lui Ramses II, numita si “Capela Sixtina a Egiptului Antic”. Costa 1400 lire (73 euro) intrarea, dar nu am ajuns. Mi-as dori sa revin si sa vad si mormintele lucratorilor si nobililor pentru a le putea compara cu cele ale faraonilor-zei.
  • M-as duce la casa lui Howard Carter unde se afla o replica a mormantului lui Tuthankamon indica cum ar putea fi vizitate mormintele in viitor – nu cele originale, ci copii identice. Va fi pe lista pentru urmatoarea calatorie la Luxor.

 

Am fost in Egipt la invitatia agentiei de turism Karpaten care opereaza zboruri charter directe saptamanale spre Hurghada. Acestea vor continua tot timpul anului pana in octombrie. In Hurghada, m-am bucurat de ospitalitatea celor de la Hotelul Amarina Abu Soma Resort despre care am scris aici.

Imagini Valea Regilor

Spre Valea Regilor

Spre Valea Regilor. Valea este relativ departe de Nil care nu o poate inunda si este dominata de un deal inalt in forma de piramida – primii „chiriasi” ai mormintelor din Valea Regilor au simtit ca este un loc sacru

Bazar Valea Regilor

Bazarul de la intrarea in Valea Regilor. Mai multi vanzatori decat comercianti

Morminte deschise

Iata mormintele deschise

Bilete de intrare Valea Regilor

Biletele de intrare

Trenulet Valea Regilor

De la casa de bilete poti lua trenuletul pana la intrare

Valea Regilor Luxor

Valea Regilor complet pustie (poza e de la intrarea la Seti I)

Morminte Valea Regilor – Ramses IV

Ramses IV

 

Mormant Ramses IV

 

Mormant Ramses IV Valea Regilor

 

Hieroglife

 

Valea Regilor Luxor Sarcofag Ramses IV

Sarcofagul lui Ramses IV. Dupa cum vedeti, nu se vede ca deasupra se afla o statuie

Sarcofag Ramses IV Valea Regilor

 

Tavan Ramses IV

 

Pozatorul din mormant

Dar paznicul se poate catara si sa-ti faca o poza

Ramses IV

Atat statuii

Poza cu sarcofag

Cat si turistului 🙂

Mormant Tutankhamon

De data asta, nu l-am mai vizitat pe Tutankhamon

Morminte Valea Regilor – Ramses III

Ramses III

La intrarea in fiecare mormant sunt cateva explicatii

Mormant Ramses III

Intrarea la Ramses III. Indiscutabil, poarta asta exista si acum 20 ani. Eu cred ca si acum 50 ani 🙂

Culoare Ramses III

 

Ramses III Valea Regilor

 

Coloane Ramses III

 

Stapan si sclav

 

Agricultori egipteni

 

Faraon egiptean

Morminte Valea Regilor – Tawosret / Sethnakht

Mormant Tausert

 

Mormant Tawosret Sethnakht

 

Tawosret Sethnakht picturi

 

Mormant Tawosret Sethnakht Valea Regilor

 

Sculpturi nepicatate

Aici nu au mai ajuns pictorii

Sarcofag Valea Regilor Tawosret Sethnakht

Sarcofagul

Tawosret Sethnakht Valea Regilor

Morminte Valea Regilor – Ramses V / VI

Ramses V VI

 

Intrare mormant Ramses V VI

 

Coloana

 

Valea Regilor Ramses V VI

 

Ramses V VI Valea Regilor

 

Sarcofag Ramses VI

 

Ramses V VI

 

Sarcofag distrus

 

Ramses VI Valea Regilor

 

Mormant Valea Regilor

 

Cer albastru

Morminte Valea Regilor – Seti I

Seti I

 

Intrare mormant Seti I

La inceput nu pare cine stie ce… doar ca e abrupt

Seti I Valea Regilor

 

Culoare Seti I

 

Valea Regilor mormant Seti I

 

Egipteni

 

Muncitori egipteni

 

Camera mortuara Seti I

 

Faraon Seti I

 

Faraon Seti I Valea Regilor

 

Comentarii

  • Madalin spune:

    Ma bucur ca ati vazut mormantul lui Seti I; din ce stiam, acesta ar fi cel mai lung mormant din Valea Regilor.

    • Imperator spune:

      Nu stiu daca e cel mai lung, cele mai lungi mi s-au parut cele doua morminte duble, dar nu te contrazic, e posibil. Mi s-a parut insa cel mai abrupt. Nu am insa date concrete. Stiu sigur ca cel mai lung si cel mai mare este asa-numitul KV5 – al copiilor lui Ramses II. Nu este deschis publicului, inca este cercetat de arheologi – a fost descoperit prin secolul XIX, dar marimea sa a inceput sa fie descoperita cu adevarat dupa 1995. Stiu ca s-au gasit sute de camere, dar mai e mult pana cand tot mormantul sa fie explorat, d-apai sa-l deschida publicului. Dar, mormantul lui Seti I este cu adevarat impresionant din punct de vedere artistic. Mormantul lui Seti I a fost recent deschis publicului, daca nu ma insel, in 2016.

  • Elefantul African spune:

    Excelent. Vad ca paznicii nu prea poarta masca. O intrebare, cum ai facut cu banii ? Ai platit cash presupun, deci ai schimbat pe undeva ? Cum ne ferim sa tepe ( cu siguranta se intampla in Egipt sa fi luat de prost) ? Turul a avut si o masa presupun, unde a fost ? Au tinut cont de masuri de protectie in timpul mesei ?

    • Imperator spune:

      Eu nu prea mai schimb de vreo 20 ani incoace, scot valuta locala din ATM-uri. Evident, unde se poate (nu poti in Sudan, Iran, Turkmenistan si alte cateva tari). Nici in Egipt nu am schimbat nicaieri, am scos bani din ATM cand am aterizat la Hurghada. Da, am mancat intr-un restaurant cu bufet. Era cu self-service. M-am dus, mi-am luat de mancare de la bufet si am stat pe balcon la aer. Nici o masa nu era ocupata pe balcon.

      • Elefantul African spune:

        Merci de raspuns. Deci sa scoti de la ATM e facil peste tot in Egipt. Ai calculat cat ai pierdut la schimb ? Eventual cu Revolut sa schimbi in aplicatie in moneda lor si sa scoti cash direct de pe Revolut acolo ? Tu cat cash ai scos ? Cat e necesar pentru aceasta excursie ? Turul la agentie a fost platit cu cardul sau tot cash ? Pare ca te-ai riscat cu masa, dar asta e..noi nu am avut norocul asta, am luat covid pe o terasa in Mamaia, unde am fost nevoiti sa mergem pt copii sa serveasca masa de pranz (desi am fost paranoici ..nu am scapat).

        • Imperator spune:

          Acum, nu sunt ATM-uri pe la fiecare colt de strada, dar sunt destul de dese. Nu am calculat si nici nu stiu cat era rata de schimb la casele de schimb valutar ca nici nu m-am uitat la rate. Nu folosesc Revolut. Am scos 3000 lire (cam 150 euro).

          In afara zonei Cairo – Delta – Alexandria, numarul de cazuri este relativ redus.

  • Cristina Maier spune:

    Foarte interesante articolele tale, in special pentru cei care ajung prima data in Egipt.Cat de safe este sa alegi excursia in Cairo? Referitor la schimbul valutar, eu folosrsc Revolut Gold. Ce comision percep ATM-urile?
    Vacante minunate sa ai, multumim ca impartasesti cu noi din experientele tale!

    • Imperator spune:

      Am preferat ca de data asta sa nu merg la Cairo. Am fost de 4 ori. ATM-urile nu percep comisioane, sunt doar comisioanele obisnuite percepute de diverse banci. Multumesc frumos, la fel 🙂

  • Silviu spune:

    Bună ziua,
    Episodul 4 din Egipt de Revelion – Valea Regilor a avut loc în aceeași zi cu episodul 3 – Luxor?
    Adica ai plecat o zi din Hurgada, zi în care ai avut timp de Valea Regilor + Luxor, sau ai fost în două zile?
    Dacă cele două episoade au fost într-o singură zi – programul a fost relaxat, sau un pic pe fugă?
    Mulțumesc,
    Silviu

    • Imperator spune:

      Da, a fost o zi, dar ar fi fost un articol mult prea lung sa bag totul in acelasi articol
      In principiu, am plecat la 5:15 de la hotel, 5:30 din Port Safaga Check Point, am ajuns pe la 9:15 la colosii lui Memnon, apoi Hatshepsut, Valea Regilor, un pranz intr-o mare viteza la un restaurant langa Nil cu bufet / autoservire si apoi am fost si la templul Karnak
      Colosii, Hatshepsut, Valea Regilor – a fost in voie, in ritmul dorit de mine, am stat cat am vrut. Masa a fost pe super-viteza, la Karnak a fost ok-ish. As mai fi stat, a fost un pic grabit, dar ok.

      • Silviu spune:

        Am văzut că recomanzi totuși 2 zile acolo în zonă, ca să acoperi mai bine obiectivele, inclusiv cu Light Show-ul de la Karnak, am înțeles bine?
        Găsim la fiecare hotel din Hurgada oferte pentru 2 day trip către Luxor-Valea Regilor?
        Mulțumesc.

        • Imperator spune:

          Da, recomand. Din pacate, eu nu am avut timp, dar sper sa revin la un moment dat la Luxor 🙂
          Da, cred ca da, e una din excursiile standard oferite de agentii de turism si hotelurile din Hurghada. Sa le spuneti insa ca vreti si light & sound show si balon ca nu cred ca sunt in pachetul „standard”

  • Aura spune:

    Buna ziua,
    Suntem un grup care va pleca in Hurghada luna viitoare. Avem rugamintea sa ne ajutati cu cateva informatii:
    – Se poate pleca din Hurghada spre Cairo cu avionul pentru a face excursia la Giza? Nu am vrea sa optam pentru o excursie organizata (cu avionul) din Hurghada ci sa luam avionul pe cont propiu si un ghid local in Cairo. Puteti recomanda vreo agentie de turism in Cairo? Orarul de zbor e 05.00 (plecare din Hurghada), 22.30 (retur din Cairo). Sunt restrictii sunt pentru turisti in ceea ce priveste intervalele orare in care se pot deplasa?
    – Am dori sa mergem in excursie la Abydos si Dendera. Cunoasteti sa se organizeze din Hurghada excursii la acele situri ?
    – Daca am dori sa mergem in Hurghada seara, este recomandat sa luam un tax prin intermediul hotelului?

    Multumim!

    • Imperator spune:

      Buna ziua
      Da, exista posibilitatea sa mergeti in excursie de o zi cu avionul din Hurghada – exista oferte si la agentiile de turism din Hurghada. Nu stiu nici o agentie de turism din Cairo – ultima oara cand am folosit una a fost in 2000. A trecut ceva timp de atunci :). Restrictii sunt in ceea ce priveste siguranta – exista bulevarde securizate spre piramide si pe acolo trebuie sa se mearga. Nu am vazut tururi spre Abydos si Dendera, dar daca vorbiti cu o agentie de turism, sigur ca gaseste un sofer autorizat si masina inregistrata pentru turism sa faceti o excursie privata. In general, hotelurile nu sunt in mijlocul orasului (decat daca stati dvs. la cele cateva hoteluri din Hurghada) sa iesiti pe strada sa gasiti vreun taxi in trecere, asa ca trebuie sa cereti la receptie sa va cheme un taxi.

  • Ana spune:

    Este adevarat ca nu este permisa intrarea ghidului in morminte?

  • Adrian spune:

    Buna ziua!
    Cine imi poate spune daca intre Valea Regilor si Valea Reginelor exista posibilitatea de deplasare cu masina sau titicarul, dus-intors, sau se poate accede doar pedestru? Pe harta apar ca sunt vreo 7 km distanta intre cele doua obiective.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest