Seychelles, gradina Edenului din Oceanul Indian. Partea 2: Praslin

Plaja Anse Volbert Praslin - plaje exotice Seychelles

In dupa-amiaza zilei de transfer la Praslin, am fost preluati si dusi la port de acelasi baiat cu microbuzul, imbarcati pe Cat-ferry, un catamaran de mare viteza pentru care am avut rezervarea facuta pe net, pentru siguranta. Drumul de o ora a fost departe de a fi unul lin, din contra, destul de dur, in stil luna-park, mie si copiilor din jur ne-a placut, altora nu. Insa, odata ajunsi in port, mare agitatie, in sfarsit ne-am gasit cu doi baieti (indieni) de la hotelul Le Relax, care aveau numele nostru scris pe o pancarta, fiind preluati cu masina – am gasit aceasta insula si mai grozava decat Mahe, am traversat iarasi insula printr-o adevarata jungla, cu liane si o vegetatie specifica extrem de abundenta ca in Cartea Junglei. Hotelul minunat – format numai din bungalouri cochete, cu restaurant si personal indian. A doua zi, care a fost cu soare puternic, am petrecut-o mai mult la piscina (oricum, numai noi doi eram :), plaja de asemenea superba, cu nisip alb ca de clepsidra si plina de palmieri, insa nu am avut curajul sa facem baie, iar snorkeling nici atat (doar putin la apa mica), de frica a ceea ce se intamplase cu putina vreme in urma la Praslin – doi turisti, un francez si un englez, acesta din urma fiind in luna de miere, au fost omorati de rechin(i) la interval de o luna si in acelasi loc (Anse Lazio). A fost mare agitatie, pe care am urmarit-o pe stirile de pe net, cu sedinta de guvern speciala si mobilizarea pazei de coasta si a pescarilor pentru prinderea unui rechin (se pare ca acelasi, din cauza caruia au inceput sa curga anularile rezervarilor de turisti in Seychelles). De mancat, interesant – la orele pranzului toata lumea, localnicii mai ales, cumpara ceva de mancare in niste cutii albe de polistiren si se mananca in cele mai diverse locuri – asa ne-a placut si noua, alegand mai ales felurile locale inecate in sos de curry.

In dimineata celei mai solicitante zile, am inchiriat o mica masina – desi preturile in Seychelles sunt foarte mari – a costat doar 35 de euro cu toate asigurarile si cu benzina in jumatate de rezervor. Spre comparatie, în Creta nu am gasit sub 60 de euro pe zi. Dupa un tur de cateva plaje pe cat de frumoase pe atat de pustii, am lasat masina in port si am plecat spre La Digue, zice-se cea mai frumoasa insula din Seychelles, a treia ca marime dupa Mahe si Praslin, avand una din cele mai spectaculoase si mai fotografiate plaje din lume – Anse source d’argent. Dupa un drum foarte placut de o ora cu vaporasul, am ajuns la micuta insula, care, desi parea sa aiba cea mai mare densitate de turisti, se bucura de un calm cu totul aparte, masinile erau aproape inexistente – am vazut doar vreo doua dubite de aprovizionare, astfel incat am inchiriat doua biciclete in detrimentul carelor cu boi traditionale cu care sunt plimbati turistii de colo-colo. In drum spre celebra plaja, trecand printre diverse plantatii de vanilie, cocotieri si guest-house-uri, am vazut casa in care zice-se ca s-a filmat eroticul Emanuelle – seamana cu casele de moti de pe la noi. Dupa intalnirea cu o noua colonie de broaste-testoase uriase, am ajuns la Anse source d’argent, intr-adevar o plaja deosebita, cu niste formatiuni granitice spectaculoase, unice in lume.

De asemenea, am asistat si la pregatirea unei casatorii romantice de … Seychelles, sub un arc de flori si fructe exotice, cu sampanie si mirii (rusi, bineinteles :)) adusi cu un car cu bou impodobit ca de nunta.

Dupa intoarcerea la Praslin, am luat din nou masina care ne astepta in port si am oprit exact in mijlocul insulei, in plina jungla, pentru a vizita Valée du Mai – adevarata gradina a Edenului, zice-se, si nici departe de adevar nu este. Aici fiind casa si habitatul lui Coco de mer, aceasta nuca de cocos endemica pentru Seychelles, mai ales pentru Praslin – nici macar la Mahe nu o prea gasesti decat la gradina botanica. Ea are forma sexy de posterior de femeie si este simbolul incontestabil al Seychelles, pana si stampilele de intrare in Seychelles au forma lui Coco de mer. De asemenea, in camera de hotel deasupra patului aveam ca ornament un Coco de mer adevarat. Multe suvenire – brelocuri, magneti de frigider, diverse alte mici obiecte comune reprezinta aceasta, insa nuca de vanzare este foarte scumpa – de la 200 de euro in sus, si toate sunt etichetate/numerotate de guvern, astfel incat vanzarea lor este strict controlata. Si nici nu cred sa fie greu, avand in vedere ca este foarte voluminoasa si mai ales grea. Perechea princiara William & Kate, in timpul lunii de miere petrecute in Seychelles, a primit cadou din partea presedintelui un exemplar de Coco de mer. Parcul este extraordinar si poate fi parcurs cu usurinta, chiar si fara ghid, avand multe alei bine marcate si tabele cu explicatii. La intoarcerea spre hotel insa, dupa ce abia m-am obisnuit cu reflexele date peste cap ale condusului pe dreapta, a inceput o furtuna tropicala naprasnica, incat am ramas blocati intr-o curba in ac de par, cu vizibilitate zero si incasand brusc un torent de apa cu noroi rosu, in timp ce nucile de cocos si crengile cadeau trosnind in jurul masinii ca intr-o veritabila canonada. Din fericire, a trecut repede…

In fine, in ultima zi ne-am intors pentru innoptare din nou in Mahe, deoarece aveam avionul la ora 8 dimineata spre Dubai si, neavand feribot asa devreme, a fost necesar sa stam la un guest-house de tranzit din vecinatatea aeroportului. La dus spre port am fost tot cu masina, avand indicatii sa o las acolo cu cheile in torpedo (cine sa o fure pe o insula mica?). De asemenea a plouat torential si a fost o adevarata aventura ducerea bagajelor cu masina pe chei, pe un drum ingust printre valuri, pe rand – unul venea, altul pleca cu semnalizare cu farurile. In fine, am lasat-o pe Delia si bagajele, dupa care am dus masina in parcare, ploua insa atat de tare (putin spus ploua), incat s-a rupt si umbrela si am avut nevoie de schimb complet de haine pe vapor. Recunosc ca mi-au placut enorm toate acesteaJ. Drumul de seara cu feribotul a fost si mai agresiv decat la sosire, am vazut destui carora le-a fost rau si chiar la sosire o femeie dusa pe brate. Pe Delia, sotia mea, am protejat-o cautand la Praslin medicamente pentru raul de mare, se pare ca si-a facut treaba. Altfel, daca se stie careva cu astfel de problema, atunci mai bine sacrifica 80 de euro in plus si aranjeaza transferul cu unul din avionasele care fac legatura dintre Mahe si Praslin, in 15 minute. Fiind asteptati în port si dusi la pensiunea Le Manglier guest-house, plina cu turisti care asteptau zborul de a doua zi dimineata, am luat masa cu un cuplu de elvetieni scufundatori, cu care am stat pana tarziu sa ne arate pe laptop pozele facute in timpul scuba-divingului la Praslin. Daca doriti, puteti vedea pe Facebook la Lukas Feurer. In tot acest timp se pornise o ploaie torentiala naprasnica ce nu s-a mai oprit cat timp am mai stat in Seychelles. Doar cat am dus bagajele in masina, dimineata dupa micul dejun, a trebuit sa folosesc un foehn gasit pe acolo…

La imbarcarea in avionul de Dubai, dupa formarea coloanei de pasageri, fiecare cuplu a primit imprumut o umbrela mare, cu care sa putem merge la avion, urmand a fi recuperata de niste angajati ai aeroportului la scara avionului.

Dupa o decolare lina, desi in plina ploaie torentiala, am trecut brusc deasupra norilor – asa, in stil Stalingrad :), cu plafonul de nori foarte jos, dupa care intreg avionul a fost inundat de o explozie de lumina si soare, de care am avut parte in urmatoarele cinci ore si care probabil avea sa ne pregateasca pentru vremea torida specifica ce ne astepta in Emirate, indemnand la o dulce moleseala si nostalgie cu iz de… Seychelles, aceasta adevarata gradina a Edenului din Oceanul Indian.

Imagini Seychelles

11. ferry Mahe - Praslin.JPG

Ferry-boat-ul intre Mahe si Praslin

Plaja hotel La Relax Praslin

Plaja de la hotel Le Relax Praslin

Hotel La Relax Seychelles

Pana si deasupra patului aveam o nuca „coco de mer” adevarata – hotel Le Relax Praslin

Gradina pentru micul dejun si masina inchiriata

Gradina, locul pentru mic dejun si masina inchiriata – Hotel Le Relax Praslin

Plaja Anse Volbert Praslin

Plaja Anse Volbert Praslin

Taxi Seychelles - caruta cu bou

taxi de Seychelles – carul cu bou

Formatiuni granitice Anse sour d'Argent Seychelles

Formatiunile granitice de pe Anse sour d’Argent. Ziceam: „ba sa nu cazi chiar acuma!!!”

Nuca coco de mer

Nuca Coco de mer la Valee du mai

Valle du Mai Seychelles

Valee du mai, popas pe alee

Viza Seychelles

Pana si stampilele de pe pasaport pentru intrarea in Seychelles au forma sexy a lui Coco de mer!!!

Comentarii

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest