Oradea, inca un oras relativ necunoscut care merita mult, mult mai mult

Obiective turistice Oradea: Episcopia ortodoxa

Acum vreo doua luni eram invitat de Biroul de Turism al Ungariei la Budapesta pentru a asista la festivalul Sziget. Pe cursa Tarom spre capitala Ungariei, evident ca m-am apucat sa citesc revista Insight Tarom, revista de bord a companiei nationale romane. Printre articole, aveam sa aflu ca Oradea tocmai fusese acceptata in Reteaua Oraselor Art Nouveau din Europa, alaturi de orase ca Barcelona, Helsinki sau Riga. Fusesem in aceste orase, orase cu numeroase cladiri construite in stil Art Nouveau… Desi nu vizitasem Oradea, aveam in minte cele cateva cladiri din Timisoara… asa ca in subconstient mi s-a infiltrat ideea “Ma lasi… cum sa se compare Oradea cu Riga sau Helsinki? Or avea si ei cateva cladiri si hop! in federatie…”.

Doua luni mai tarziu eram in avionul aceluiasi Tarom, in drum spre Oradea de data aceasta. Aceeasi revista Tarom, acelasi articol despre Oradea si Art Nouveau :). Hm, de data asta o sa verific. Asa ca imediat dupa ce s-a terminat inaugurarea hotelului Double Tree by Hilton (scopul vizitei mele in urbea de pe Crisul Repede a fost ca am fost invitat de cei de la Hilton pentru deschiderea hotelului oradean – promit ca o sa scriu mai multe despre acest subiect zilele urmatoare), am tulit-o prin oras. Dar pana atunci, ce este Art Nouveau?

Art Nouveau este un stil arhitectonic care a fost foarte popular in perioada 1890-1910 si ceva mai incolo. Intamplator, in perioada respectiva, Oradea a trecut printr-o perioada extrem de prospera si multa lume (in special, avocati, doctori, negustori) s-au apucat sa-si construiasca niste vile (ca niste mini-palate) sau bloculete in noul stil foarte trendy prin Imperiu si Europa Centrala. Art Nouveau a incercat sa provoace vechea arhitectura patratoasa si in colturi cu forme rotunjite, neobisnuite, integrand motive florale in fatadele cladirilor. Moda s-a reflectat si in alte forme de arta (cum ar fi operele lui Gallé), dar cele mai cunoscute mostre Art Nouveau sunt arhitectonice.

Si cum spuneam, am luat-o pe jos de la Double Tree by Hilton pe malul Crisului spre centru. Am trecut printr-un parc, am aruncat o privire rapida spre Hotelul Continental, am subtraversat un bulevard printr-un pasaj cam intunecos si fara urme de Art Nouveau si am ajuns in zona vechisoara a orasului… Si, incet-incet, ca intr-un crescendo, am inceput sa descopar casele… mai intai una, apoi vreo doua, am trecut si pe langa Penitenciarul Oradea (am ramas surprins sa descopar ca se afla la doi pasi de centru!) pentru ca apoi sa ajung pe strada pietonala a Oradei. Si atunci, am zis – WOW! Mai sus, undeva pe dreapta, aparea un turn de culoare mustar pe o cladire Art Nouveau, de jur imprejur, cladiri rotunjite incadrand o strada pietonala, plina de terase… Si cum am prins o zi superba de sfarsit de septembrie (daca pomii nu ar fi fost plini cu frunze galbene, ai fi zis ca e sfarsit de august!), totul stralucea. La doi pasi de strada pietonala, o cladire stralucea in soare… M-am dus intr-un suflet pana acolo si am descoperit Episcopia Ortodoxa a Oradei, o cladire Art Nouveau absolut superba, perfect refacuta (Biserica se pare ca are bani). Lipita de Episcopie, o cladire la fel de frumoasa, dar neatinsa de vreo bidinea de decenii bune…

Am luat-o pe strada pedestra centrala. Are potentialul sa arate mai bine ca Vaci utca! Magazine, nu cine stie ce, terasele arata, in schimb, foarte bine… Dar, radicand ochii, stanga, dreapta, cladiri absolut superbe, insa neingrijite… dar ce promiteau enorm erau numeroasele “draperii” care ascund santiere in lucru… zeci si zeci de cladiri Art Nouveau sunt in refacere in Oradea. Si in acel moment, stand cu videocamera in mana pe strada pietonala Republicii, am avut un déjà vu… parca revedeam Sibiul anului 1999, plin cu cladiri superbe, dar colbuite, lasate in paragina, obosite… Sper, sper, din tot sufletul ca Oradea va deveni un al doilea Sibiu cu sau fara titlul de Capitala Culturala a Europei.

Dupa ce am admirat fatadele mai mult sau mai putin decrepite ale zonei pedestre si adiacente, nu am putut sa ma abtin sa pozez fatada Filarmonicii de Stat. Este, de asemenea, o cladire frumoasa, dar arata ca in anii ’90 – peste fatada ei s-a dat cu vopsea alba, galbena, rosie, dar numai pe parti… asa ca acum arata ca o sorcova… sper ca si Filarmonica va intra in programul de reabilitare.

Vorbind de programul de reabilitare, dupa ce am admirat Teatrul de Stat, o cladire tantosa, construita de arhitecti vienezi, evident cu imaginea Teatrului si a Operei din orasul de bastina, am ajuns pe malul Crisului Repede, traversand dincolo, intr-o piata larga, aerisita, spatioasa unde se afla “the best of Oradea”, cladirile reprezentative ale Oradei.

In aceeasi zi aveam sa aflu de la un taximetrist ca Primaria are cateva planuri spectaculoase – intreaga zona de la Teatru, din piata Regele Ferdinand pana in Piata Unirii sa devina un spatiu pedestru, de preumblare si desfatare, de refacere a spatiului verde si a inventarului pomicol. Cred ca va iesi un loc superb, o adevarata plaza a Oradei… stand langa statuia lui Mihai Viteazul, trec in revista bijuteriile arhitectonice ale pietei – biserica Sf. Ladislau, Episcopia Greco-Catolica stralucind in soare, celebra Biserica cu Luna, ortodoxa, si, nu in ultimul rand, hotelul si galeria Vulturul Negru, o adevarata capodopera Art Nouveau, din pacate (pentru mine), din fericire (pentru oras), in plin proces de refacere. E cert, Oradea a intrat fara indoiala pe lista oraselor mele preferate din Romania! Si astept cu drag sa revin intr-un oras complet refacut, vopsit, tencuit si aranjat… pentru ca Oradea si oamenii ei molcomi o merita !

P. S. Una dintre cele mai mari monumente istorice din Oradea este citadela. Din pacate, nu am avut timp sa ajung pana la ea, dar, oricum, oradenii mi-au spus ca si ea e in reconstructie. Sa fie intr-un ceas bun!

Imagini Oradea

Tasnitoare in Oradea

In Oradea, mai sunt tasnitori !

Cladire Art Nouveau in Oradea

Episcopia ortodoxa a Oradei… restaurata si stralucitoare

Cladire Art Nouveau Oradea

Calcan in calcan, o cladire care asteapta o interventie… nu neaparat divina 🙂

Strada pietonala din Oradea

Pe strada pietonala

Biserica pe strada pietonala din Oradea

Turnul de culoare mustar

Turnul de culoare mustar ce domina strada Republicii

O cladire care pare abandonata in Oradea - Filarmonica

Inca o cladire care are nevoie de o interventie rapida – Filarmonica

Obiective turistice Oradea: Teatrul de Stat

O cladire cu iz vienez – Teatrul de Stat

Cladire Art Nouveau din Piata Ferdinand Oradea

O cladire restaurata fix langa Teatru

Obiective turistice Oradea: Vulturul Negru

Celebrul hotel Vulturul Negru

Obiective turistice Oradea: Vulturul Negru

Sa aruncam o privire mai atenta

Obiective turistice Oradea: vitraliu cu Vulturul Negru

Numele cladirii vine de la vitraliul acesta

Obiective turistice Oradea: Galeria Vulturul Negru

De la intrarea din galeriile Vultural Negru – un pic de Milano la Oradea

Statuia lui Mihai Viteazu Oradea

Piata Unirii, langa statuia lui Mihai Viteazu

Obiective turistice Oradea: episcopia greco-catolica

Un oras multi-confesional: Episcopia greco-catolica

Obiective turistice Oradea: Sinagoga

Sinagoga

Obiective turistice Oradea: Catedrala Romano Catolica

Catedrala romano-catolica

Podul Paralelor Oradea

Am trecut Crisul si peste podul pietonal 🙂

Unde sa bei in Oradea

Din nou la pas, printre terase pe Strada Republicii

Cladiri art nouveau in centrul Oradei

Pe langa cladiri interesante

Hotel Double Tree by Hilton Oradea

Pentru ca dupa acest tur de forta sa revin la Hotel Double Tree

Cazare Romania: Hotel DoubleTree by Hilton Oradea

Pentru a ma arunca la mine in pat 🙂

Comentarii

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Destinatii