Am ajuns prima oara in 2012 la Oradea. Am ramas surprins de faptul ca exista atat de mult potential in orasul acela atat de putin cunoscut – am vazut sute de cladiri istorice absolut fabuloase care erau daca nu in ruina, cam lasate de izbeliste, dar auzeam niste planuri minunate povestite la inaugurarea hotelului Double Tree by Hilton din urbea de pe malul Cristului Repede. Ma rog, am zis, de planuri nu ducem lipsa, doar rezultatele lipsesc. Fast forward, 10 ani mai tarziu – am revenit la Oradea de vreo 4-5 ori intre timp. Orasul s-a schimbat enorm. Da, intreaga Romanie s-a schimbat enorm, dar parca Oradea este cu adevarat un oras “ca afara” – majoritatea fatadelor Art Nouveau scorojite din 2012, astazi sunt stralucitoare, drumurile pline de gropi au fost inlocuite de sosele impecabil asfaltate si de noi elemente de infrastructura urbana (pasaje, parcaje subterane, sensuri unice, etc), zona din jurul Crisului Repede a fost reabilitata si in curs de renastere, au aparut noi muzee si de asemenea una dintre cele mai moderne sali polivalente din Romania – Oradea Arena. Iar competitiile de pe Oradea Arena nu s-au lasat asteptate – Trofeul Carpati, una dintre cele mai prestigioase competitii sportive aparute vreodata in Romania, unde de-a lungul deceniilor s-au duelat cele mai bune nationale de handbal din lume va avea loc la Oradea in zilele 28 – 29 decembrie 2022 si vor participala nationalele masculine ale Romaniei, Slovaciei, Algeriei si Egiptului (ultimele 2 sunt calificate la Campionatul Mondial programat in ianuarie 2023, iar Egiptul s-a clasat pe locul 4 la Olimpiada de la Tokyo 2020 – desfasurata dupa cum stim in 2021 datorita pandemiei).
Si cum prietenii de la Eurolife FFH au devenit de putin timp asiguratorul loturilor nationale de handbal ale Romaniei (atat la feminin, cat si la masculin), m-am gandit sa va prezint ce nu trebuie ratat in Oradea – chiar daca veniti special pentru Trofeul Carpati, fie daca veniti la Oradea pur si simplu sa o vizitati. Iar in cazul in care veniti pentru Trofeul Carpati, vedeti ca va puteti asigura cheltuielile facute eventual in avans (bilet avion / tren, cazare, bilete la meciurile de handbal) prin Ramburs@Orice, un produs special pentru cei care vor sa calatoreasca in Romania – fie intr-o vacanta “obisnuita”, fie pentru un eveniment cum este Trofeul Carpati.
Deci, ce nu trebuie sa ratati in Oradea.
Pietele Unirii si Ferdinand I – in general, cam orice oras trebuie sa aibe o piata centrala, iar Oradea are de fapt doua – una in dreapta Crisului Repede – Piata Ferdinand I – in onoarea Regelui Intregitor si cealalta, peste rau – Piata Unirii. Amandoua sunt perfect restaurate, cu palate si biserici absolut superbe, refacute ca noi. Piata Unirii este piata cea mai mare – inconjurata de trei biserici (cea ortodoxa – Biserica cu Luna, cea greco-catolica – Sf. Nicolae si cea romano-catolica – Sf. Ladislau), dominata de turnul Primariei care cred ca inca este cea mai inalta cladire din Oradea, printre care sunt intercalate cele mai spectaculoase Palate Art Nouveau – in special Palatul Vulturul Negru, un adevarat simbol al Orasului. Traverseaza raul pentru a descoperi Piata Ferdinand I, dominata de Teatrul Regina Maria, o adevarata capodopera neoclasica construita de arhitectii Fellner & Helmer care au construit la final de secol XIX zeci de teatre si opere de-a lungul si de-a latul fostului Imperiu Habsburgic si nu numai (printre superbele creatii construite in afara Imperiului se afla Teatrul National din Iasi sau Teatrul National din Sofia – in Romania de azi, cei doi vienezi au facut proiectele pentru teatrele din Iasi, Oradea, Cluj-Napoca, dar si Palatul de Justitie din Suceava). In Piata Ferdinand, nu poti sa nu admiri si alte cladiri in stil Art Nouveau care adapostesc hoteluri sau banci. Cu un zambet, nu pot sa nu remarc ca statuia Regelui Ferdinand Intregitorul nu se afla in piata care ii poarta numele, ci in Piata Unirii… in schimb in Piata Ferdinand, se gaseste statuia Reginei Maria, sotia sa J.
“Vaneaza” cladirile Art Nouveau – Oradea este o bijuterie Art Nouveau, unul din orasele cu cea mai mare concentratie de cladiri Art Nouveau din Europa (poate chiar si din lume) – sunt peste 100 de palate si cladiri Art Nouveau in centru si multe altele care contin elemente Art Nouveau. Pur si simplu, ia la pas strazile din centru si fi atent la cladiri. Vei descoperi o gramada de mici sau mari bijuterii arhitectonice!
Cetatea – vechea cetate a Oradei, practic, locul de unde s-a nascut orasul. Complet refacuta, astazi adaposteste muzee, restaurante (foarte bune, le recomand) si birouri. In jurul cetatii au loc mai ales vara numeroase evenimente cum ar fi Festivalul medieval, dar ma astept ca din 2023, numarul evenimentelor sa se multiplice.
Strazile pietonale – Str. Republicii si Str. Vasile Alecsandri – ca si in cazul pietelor, ambele maluri ale Crisului Repede au cate o strada pietonala. Daca Str. Vasile Alecsandri s-a transformat intr-o zona de restaurant si baruri unde veselia dureaza pana mai tarziu, pe Str. Republicii pe langa restaurante cu terase, vei putea admira si unele dintre cele mai spectaculoase palate Art Nouveau ale orasului – favoritul meu este Palatul Moskovits-Miksa, o cladire de o culoare albastra aproape Yves St. Laurentiana J. Apropos, la doi pasi de aceasta strada magnifica care debordeaza mai ales in zilele calde de veselie, se afla … Puscaria Oradea.
Aquapark-ul Nymphaea – pana sa fie deschise Thermele din Bucuresti, aquaparkul din Oradea era cel mai frumos din tara. Punctum. Si in continuare, este un punct de atractie unde e musai sa te duci – fie iarna, fie vara ! Mai ales iarna.
Muzeul Art Nouveau Darvas La Roche – deschis recent intr-un fost palat al unor industriasi evrei, paraginit in perioada comunista (aici a functionat o perioada pana si sediul clubului de fotbal FC Bihor), este un etalon pentru muzeele moderne care apar de cativa ani in Oradea. Daca vei fi vazut zeci si zeci de cladiri Art Nouveau in exterior, plimbandu-te pe strada, e musai sa vezi si interiorul unui palat Art Nouveau si aici il poti descoperi in toata splendoarea.
Muzeul Francmasoneriei – un muzeu neobisnuit (este unic in Europa de Est) si mi se pare chiar curajos pentru o tara unde teoriile conspiratiei prind la tot soiul de semi-analfabeti sa deschizi asa ceva. Din pacate, cand am ajuns acolo, nu era nici un ghid si credeti-ma, face o mare diferenta sa ai un ghid, mai ales cand ai foarte putine informatii reale cu privire la francmasonerie.
Oradea evreiasca – sa o spunem direct – Palatele Art Nouveau din Oradea au fost ridicate de industriasii si negustorii evrei. Cred ca toate. Nici macar de unguri sau austrieci, de evrei. Asa ca pe langa case, comunitatea care reprezenta 20% din populatia Oradei in perioada interbelica a ridicat si numeroase sinagogi. Merita sa vizitezi 3 dintre ele – Sinagoga Neologa Sion, o sinagoga impresionanta pe malul Crisului transformata in centru cultural si evenimente, Sinagoga Ortodoxa Aacvas Rein (care gazduieste Muzeul Istoriei Evreilor) si sinagoga Hevra Sas (singura operationala, dar care poate fi vizitata daca vorbesti la intrare)
Palatul Baroc si Catedrala Romano-Catolica. Undeva un pic mai departe de centru, se afla impresionanta catedrala romano-catolica, dar si mai impresionantul Palat Baroc – resedinta episcopului romano-catolic. Aceasta poate fi vizitata si poti descoperi sali impresionante, tablouri de epoca si urmele unui adevarat palat care l-a gazduit printre altii pe insusi imparatul habsburg Franz Joseph, penultimul imparat al Austriei care si-a lasat o pecete importanta peste intreaga Europa Centrala in lunga sa domnie (1848 – 1916).
Muzeul Farmaciei – ah, eram sa-l uit. Este un mic muzeu deschis de episcopia romano-catolica intr-o farmacie care chiar a functionat ca atare timp de 250 ani pana prin 1990 (se numea Farmacia Rodia)… este practic o calatorie in timp in perioada in care medicamentele nu erau produse in cine stie ce uzina din China, ci chiar acolo, in spatele etajerelor de lemn ca de biblioteca, iar farmacistii nu erau doar vanzatori de medicamente, ci chiar le pregateau…
Si sincer, mai sunt multe, multe locuri de vizitat in Oradea, aceasta este doar lista de “musai trebuie sa le vezi”. Si te invit sa mergi fie acum la final de decembrie cu ocazia Trofeului Carpati, fie altadata.
Dar fie daca mergi acum, fie daca mergi pentru orice alt eveniment desfasurat la Oradea (si sunt foarte multe planificate in 2023), fie daca te duci doar intr-un city break (care merita cu varf si indesat), ia in considerare si asigurarea Ramburs @Orice in cazul in care faceti niste cheltuieli in avans (bilete transport, cazare, bilete la evenimente). Pentru ca nu se stie niciodata. Si pentru cativa lei, poti recupera sute sau mii de lei. Si apropos, daca adaugati codul de reducere IMPERATOR10, platiti cu 10% mai putin pentru asigurare :).
Imagini Oradea
O parte din impresionanta Piata a Unirii
Printre „star”-urile pietei – Palatul Greco Catolic, Primaria, Biserica romano-catolica Sf. Ladislau
Cladirea emblematica a Art Nouveau-ului oradean – Palatul Vulturul Negru
Panorama din Turnul Primariei – in dreapta imaginii se afla biserica ortodoxa „Biserica cu Luna”
Statuia Regelui Ferdinand din Piata Unirii
O latura din Piata Ferdinand
Urmareste cu atentie cladirile – vei descoperi niste bijuterii
Cateva asteapta interventia restauratorilor
Dar majoritatea sunt refacute
Cetatea Oradea – punctul de nastere al orasului
In curtea interioara
Strada Republicii – strada pietonala
Si superbul palat Moskovits-Miksa
Strada Vasile Alecsandri care porneste din Piata Unirii este centrul veseliei pe timp de seara
Aquapark-ul Nymphaea din Oradea
Prin interior
Interiorul Muzeului Art Nouveau – Darvas La Roche
Asa arata o bucatarie Art Nouveau
Curajosul Muzeu al Francmasoneriei
Interiorul e cu adevarat deosebit
Cativa dintre francmasonii de vaza romani
Sinagoga Neologa Sion
Interiorul este spectaculos
Muzeul istoriei evreilor din Oradea
Si singura singagoga din Oradea ramasa operationala
Cu un interior la fel de spectaculos
Catedrala romano-catolica
Masivul Palat Baroc – resedinta episcopului romano-catolic
Interiorul este un adevarat muzeu de arta
Dar si de obiecte religioasa
Muzeul Farmaciei
Asa se faceau medicamentele pe vremuri
Nu rata sa vizitezi centrul Oradei si noaptea. Este o feerie