Va invit la festivalul Sounds of Oradea pentru un curcubeu de experiente muzicale – opera, flamenco, musical – 13-15 august 2022

Sounds of Oradea Copy

Inca de dinainte de pandemie, Romania a devenit o tara a festivalurilor. Evident, cele mai mari si cele mai cunoscute sunt cele de muzica electronica gen UNTOLD sau Electric Castle, dar asta nu inseamna ca romanilor nu le plac si alte genuri muzicale, nu le place teatrul, filmul sau muzica clasica. Apropo, din cate stiu eu cel mai important festival in ceea ce priveste incasarile directe sau indirecte este de fapt Festivalul George Enescu din Bucuresti. Festivalurile reprezinta evenimente excelente pentru toata lumea – pe langa spectacolul ca atare, pune oamenii in miscare sa viziteze anumite locuri, duce la prosperitatea comunitatilor locale, dar si la binedispunerea participantilor indiferent de unde vin ei. Si uneori pot pune anumite destinatii pe harta turismului – uite, Brezoi de exemplu.

Unul dintre cele mai frumoase orase ale Romaniei, indiscutabil cel mai bine intretinut, Oradea nu putea sa nu organizeze festivaluri. Pentru ca oamenii care se ocupa de dezvoltarea turismului in orasul Art Nouveau al Romaniei stiu ca este obligatoriu sa ai si evenimente pentru a atrage publicul. Si evident, intr-un oras de nivelul Oradei, nu te poti astepta decat la festivaluri de nivel international, foarte bine organizate si de asemenea, diferite decat in alte parti. Diferentierea e cheie in marketing, nu numai in cel al destinatiilor.

Asa ca anul acesta, Oradea vine cu un concept rafinat in premiera in Romania – un festival de 3 zile (ma rog, mai precis, 3 seri) de muzica clasica ce ofera 3 tipuri diferite de spectacole inedite – un spectacol de opera (mixat cu film), spectacol de flamenco si in fine un mix de musical tip Broadway cu opera cu participanti de seama.

 

Care e programul:

Prima seara: Sambata, 13 august 2022, va fi seara operei si filmului – “Zambetul lui Charlie Chaplin”.

Stiati ca Charlie Chaplin pe langa ca a fost un actor comic desavarsit (as zice eu cel mai mare din istoria cinematografiei) a fost si compozitor de arii de opera ? Ei bine, in prima seara, va fi un spectacol de film combinat cu operele lui Charlie Chaplin, interpretate de violonistul Philippe Quint, unul dintre cei mai imaginativi violonisti contemporani. Ma gandesc ca va fi un spectacol atat muzical, cat si distractiv. In plus, va aparea si un invitat special – d. Kiera Chaplin, nepoata marelui Charlie care lucreaza de asemenea in showbiz.

 

A doua seara: Duminica, 14 august 2022, va fi ziua dansului dezlantuit – flamenco interpretat de Olga Llorente si scoala sa de flamenco.

De cate ori am mers in Spania (mai ales in Andaluzia), nu am ratat sa merg la spectacole de flamenco. La Barcelona, la Granada ori la Sevilla. De fiecare data, am fost incantat de energia aceea dezlantuita, de ritmurile acelea nord-africane, de entuziasmul acela debordant atat al dansatorilor, cat si al cantaretilor. Flamenco este un tezaur al dansului in Europa si iata ca unii dintre cei mai buni dansatori de flamenco vor aduce aceasta incantare pe scena Sounds of Oradea.

 

 

A treia seara, Luni, 15 august 2022 (zi libera) va fi ziua in care musicall-ul de Broadway se va intalni cu spectacolul de opera. Tenorul Charles Castronova, soprana Diana Tugui si dirijorul David Gimenez Carreras (nepotul marelui Jose Carreras) vor mixa opera cu musicall-ul de Broadway intr-un spectacol care se anunta memorabil.

 

Este, cum ziceam prima editie a festivalului care se doreste sa devina un festival de elita al Romaniei si in urmatorii ani. Asa ca peste ani o sa va puteti lauda ca ati fost acolo la prima editie (asa cum unii se mandresc cu faptul ca au fost la primul George Enescu sau la primul UNTOLD).

Este de asemenea o ocazie perfecta sa vizitezi Oradea, un oras cu adevarat superb, un oras regenerat, stralucitor, un oras artistic. Participarea la festival poate fi cireasa de pe tortul unui city break la Oradea. E un mix perfect.

 

Si ca sa va mai dau detalii despre festival.

Directorul muzical este dirijorul David Gimenez Carreras (care va fi prezent in toate cele 3 zile). Cum ziceam, este nepotul lui Jose Carreras, dar si dirijorul sau. A concertat pe cele mai mari scene ale lumii de la Scala din Milano pana la iconica Opera din Sydney.

Evenimentul are loc in cea mai frumoasa piata din Romania – Piata Unirii plina de monumente absolut stralucitoare.

Biletele incep de la 50 lei pe zi, iar un abonament de 3 zile costa doar 120 sau 200 lei (in functie de zona unde vei fi asezat) si pot fi cumparate de pe site-ul iabilet.ro –> Festivalul Sounds of Oradea.

Pentru mai multe informatii, arunca o privire pe site-ul festivalului –––> SO Festival 

Piata centrala Oradea Copy

Unde va avea loc ? In cea mai frumoasa piata din Romania – Piata Unirii din Oradea !

Categorii:
Evenimente

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest