California dreamin…. Episodul 6: Oceanside

Imagini Oceanside California: Pontonul de care vorbeam

E timpul sa revin cu serialul „California dreamin….” scris de Cristi care a vizitat California extensiv si care a prins (sau l-a prins) pe Sandy, super-furtuna care a lovit New Yorkul anul trecut. Ei bine, incepand de azi, reiau seria de articole deosebit de interesante pentru cei care aveti de gand sa dati o tura prin California (cineva tocmai m-a intrebat saptamana trecuta de ce nu mai continua serialul… iata, continua 🙂 Cu Venice Beach !

Fiind februarie, v-aţi plictisit de plaje, căldură şi soare, nu? Chiar şi aşa, tot de plaje vorbim. Azi mergem în Oceanside, un orăşel frumos de lângă San Diego.

 

Ce poţi face în Oceanside? … poţi

 

–          să iei lecţii de surfing

–          să mănânci bine la Sunset Market

–          să vezi cum se antrenează armata americană la Camp Pendleton

–          să vizitezi California Surf Museum

–          să te relaxezi pe plajă…

 

   Cum ajungi acolo?

Oraşul e la vreo 130 km de Los Angeles şi, de data asta, chiar nu mai face parte din Los Angeles. La un moment dat, în sfârşit, vezi nişte pământ sterp, fără construcţii, ca mai apoi să dai de baza americană de antrenament, pe care o poţi vedea foarte bine de pe drum.

Cu maşina ajungi cam într-o oră jumate. Nu cred c-am spus nimic despre traficul de pe autostrăzi. Nu mă gândeam niciodată la asta, dar… este foarte bine pus la punct (îmi imaginam numai blocaje) şi, cu toate că sunt milioane de maşini pe drum, americanii de acolo nu prea gândesc în mile, ci în minute. De ce? Pentru că toţi respectă regulile. În California limita pe autostradă este de 105 km/h. Pare puţin, dar dacă se merge aşa, în haită, toţi ajung la destinaţie fără surprize. Nu întrece mai nimeni limita şi nu dă nimeni flash-uri. Când este liber, se poate merge cu puţin mai mult, dacă şi ceilalţi merg la fel. E un fel de înţelegere între şoferi şi se bazează pe bunul simţ comun. Oricum, sunt şi blocaje, când mai prinzi câte un accident sau ora de vârf, dar în principiu eşti anunţat pe ecranele informative.

Cu trenul faci cam 1 oră şi 45 de minute, iar biletul este 28$. Trenurile sunt foarte frumoase, iar conductorii te întreţin cu glume şi informaţii pe tot drumul, prin difuzoare. Pe lângă asta, nu sunt mai niciodată aglomerate. Trenurile din zonă se numesc Surfliner şi, de îndată ce intri în ele, te simţi un pic mai rebel şi sportiv, aşa. Găseşti informaţii pe site-ul căilor lor ferate, AMTRAK.

De ce şi când să mergi acolo?

Locul are ceva. Lumea e parcă şi mai relaxată într-o zonă deja… destul de relaxată. Mai vezi şi militari, fiind lângă acea zonă de antrenament. Sfatul meu – în orice perioadă a anului… dar să fie joi, când are loc Sunset Marketul. Zona este foarte animată atunci. Multă mâncare internaţională, multă voie bună, preţuri prietenoase.

 Ce-i de văzut/ făcut?

 

Camp Pendleton

O să vedeţi baza direct de pe autostradă şi aveţi vreo două zone amenajate unde puteţi să opriţi şi să furaţi nişte secrete militare (dacă auziţi foarte, foarte bine). E interesant de urmărit. În funcţie de aparatul foto sau de ochi… puteţi vedea lucruri interesante. Locaţia este pe partea dreaptă a autostrăzii (drumul e foarte frumos, merge numai pe lângă ocean), în direcţia de mers Oceanside, şi se întinde între autostradă şi ocean. Câteva informaţii găsiţi pe site-ul Marine Corps .

Sunset Market

Cum am spus acum 1 minut, târgul se ţine joi (17.00 – 21.00), are câteva mii de oameni şi o grămadă de vânzători. Toţi dau sample-uri, aşa că ştiţi ce cumpăraţi. Sau… nu cumpăraţi nimic şi vă hrăniţi numai din sample-uri :). Informaţii despre ei găsiţi pe Facebook. În afară de mâncare aveţi şi formaţii de muzică. În funcţie de noroc, poate auziţi nişte coveruri frumoase.

Lecţii de surfing

Dacă tot sunteţi acolo, e o idee bună să învăţaţi şi asta. De exemplu, pe plaja din LA (Santa Monica, Venice Beach) nu veţi găsi valuri prea mari. În Oceanside puteţi nimeri valuri destul de mari, dar nu îndeajuns de mari încât să vă sperie. E un loc bun în care să înveţi. Eu am plătit 20$/ oră de surf, cu instructor şi, normal, placă de surf. E destul de diferit de snowboarding, deci dacă ştiţi cu placa de snowboard nu înseamnă c-o să prindeţi imediat, iar dacă nu ştiţi cu placa de snowboard… veşti bune: nici nu contează aşa de mult.

California Surf Museum

Ca să-ţi faci poftă de lecţii de surfing şi să dai banii pe cursuri cu plăcere. Intrarea costă 5$ pentru adulţi şi 3$ pentru studenţi. Dacă eşti (cât de cât) tânăr, poţi să spui liniştit că eşti student, n-o să-ţi ceară nimeni prea multe detalii. Aşa mai ai şi bani de-un suc :).

 

Plaja

   Aici plaja este mult mai îngustă decât eşti obişnuit prin zonă. Asta îi dă şi un aer mai retras, mai intim un pic. Pe plajă sunt amenajate locuri de foc. Adică bonfire – petrecerile alea în care vine unul cu chitara şi ceilalţi cântă şi dansează pe lângă foc. Ca orice orăşel care se respectă, ai şi un ponton. Aici este chiar destul de lung – cel mai lung ponton de lemn de pe Coasta de Vest, cu peste 500 m lungime.

Oceanside este un orăşel bun de vizitat într-o zi. Un itinerar frumos include plecare dimineaţa, oprire pe autostradă pentru baza militară, o vizită rapidă la muzeul de surf, nişte lecţii e surfing (2 ore te dărâmă deja), nişte relaxare pe plajă, iar apoi nişte mâncare bună la târgul despre care am povestit mai sus.

 

Imagini Oceanside

Imagini Oceanside California

Poti incepe bine

Imagini Oceanside California: Te bucuri de linistea diminetii.

Sa te bucuri de linistea diminetii

Imagini Oceanside California Se faceau echipele de fotbal in baza militara

Se faceau echipele de fotbal in unitatea militara

Imagini Oceanside California: Bataia era aproape

Bataia era aproape

Imagini Oceanside: Dar pacea domni peste tinut pana la urma

Dar pana la urma, pacea va domni…

Imagini Oceanside California: surferite goale

Lumea in drum spre „munca”… pe jos

Surf in Oceanside California: suferi in masina

sau cu masina

Imagini Oceanside California: surferi facand sex

Inca o zi plictisitoare la scoala

Imagini Oceanside California www.surfinfire.com

www.surfinfire.com

Facand surf in California

Nu are cum sa fie prea greu

Surf in Oceanside

Cred

Surfing in California

Cred ca am nevoie de o mana de ajutor 🙂

Ploaie in California

A venit o ploaie din senin

Imagini Oceanside California Pontonul de care vorbeam

Pontonul de care vorbeam

Imagini Oceanside California Aleile sunt mai sus decat casele

Aleile sunt mai sus decat casele

Imagini Oceanside California:. Giratoriu de incapatanati - aici n-ai cui sa-i cedezi

Giratoriu de incapatanati – aici nu ai cum sa cedezi !

Imagini Oceanside California Ulita principala

Ulita principala

Transport Oceanside California: trenul Amtrak

Inapoi spre casa

Tren spre Los Angeles

Ca sa nu uiti unde mergi 🙂

La Multi Ani pentru toate Anele

La Multi Ani pentru toate Anele 🙂

Imagini California: wifi hot spot

Pacat ca n-aveam cu ce 🙂

[mwi-product sku=”TA001,TA016,TSAKEYXXX” img_width=”200″ desc=”false” type=”add” btn_color=”blue” btn_link=”button” cols=”3″ ]

Comentarii

  • Calin spune:

    Hehe, o sa las un comentariu inainte sa citesc articolul, insa doar uitandu-ma la fotografiile ce le-ai postat imi face pofta de duca. Eu si cu Simona, prietena mea, am petrecut aproape un an in zona San Diego si mergeam frecvent la Oceanside. Cred ca odata o sa ne mutam acolo, vremea aproape tot timpul insorita iti da un chef de viata nebanuit, imi place, ce mai, felicitari si tie pentru articol si pentru toate calatoriile tale extraordinare din toata lumea. Am fost mult prin America si am crezut ca am vazut multe dar dupa ce am rasfoit putin prin paginile tale mi-am dat seama ce putin am vazut. Sincere felicitari inca o data. Calin si Simona, RomuluSimo pe facebook 🙂

  • Alex spune:

    Foarte interesanta seria , astept urmatorul episod !! Multumesc

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Destinatii