Caleidoscop Cipru (ep. 4). Mic ghid de calatorie

Tarmul Cipru

Si pentru ca tot am terminat miniserialul cu Cipru, m-am gandit ca n-ar fi rau sa pun laolalta diverse informatii care sa va ajute in caz ca mergeti in Cipru. Sper sa va fie de ajutor. Si, in plus, daca ati fost acolo, locuiti acolo, v-as multumi daca ati adauga alte informatii.

Nota generala

Insula Cipru este impartita in doua administratii. Zona sudica, Republica Cipru, locuita de greci ciprioti, membra a Uniunii Europene. Moneda nationala este euro. Zona nordica, autointitulata Republica Turca a Ciprului de Nord, este un stat autodeclarat recunoscut doar de Turcia si nu este parte a Uniunii Europene. Moneda nationala este lira turceasca, dar euro se poate folosi fara nicio problema la o rata nefavorabila (1 euro = 2 lire turcesti, in realitate rata de schimb astazi este 1 euro = 2,50 lire turcesti). Daca va duceti doar intr-o tura de cateva ore prin Nicosia de Nord, nu cred ca merita deranjul sa schimbati, mai ales ca nu am vazut nicio casa de schimb valutar sau banca in zona centrala. Daca stati mai mult, va sfatuiesc fie sa schimbati lire turcesti, fie sa scoateti de la vreun ATM. Atentie la roaming – atat timp cat sunteti in Sud, veti beneficia de tarifele de roaming din cadrul Uniunii Europene (care la 1 iulie 2014 vor disparea cu totul). Odata trecuti in Nord, veti folosi serviciile companiilor de telefonie mobila din Turcia, care pot avea tarife de roaming mai mari. Atat timp cat sunteti in Nicosia de Nord, puteti folosi serviciile companiilor de telefonie din Cipru, asa ca mutati-va de la „automat” la „manual” si selectati o companie GSM din Cipru.

 

Cand sa mergi in Cipru

Ciprul este o tara la doi pasi de Orientul Apropiat (Libanul e doar 100 km de Cipru), vara te poti astepta la temperaturi excesive, iar iarna este blanda, dar nu atat de cald cat te poti astepta. Vara, termometrele sar relaxat peste 40 de grade, dar pe coasta, datorita brizei, caldura nu ti se va parea excesiva. Totusi, de departe, cele mai bune perioade de vizita sunt primavara si toamna, cand e soare si cald, dar nu groaznic. Cum Ciprul beneficiaza de 326 de zile de soare pe an, indiferent cand te duci, ai soare garantat. Personal, am fost in Cipru de doua ori in iunie si o data in decembrie. In iunie, a fost cald, dar nu chiar ingrozitor… poate in Nicosia dupa-amiezile au fost mult prea calduroase, dar pe coasta a fost OK. In decembrie, am stat doar o zi si am avut parte de o zi gri cu multa ceata. Temperatura iarna este in jur de 15-17 grade ziua… Nu e de plaja, dar, in mod cert, e mai placut decat in Romania 🙂

 

Cum ajungi in Cipru

Ciprul este o insula, deci in 99% dintre cazuri  turistii zboara spre unul dintre aeroporturi. Principala poarta aeriana a Ciprului este aeroportul national din Nicosia, iar zborurile spre Romania sunt foarte frecvente – Tarom, WizzAir si Blue Air, toate opereaza zboruri intre Bucuresti si Larnaca (tinand cont de dimensiunea comunitatii romanesti din insula – care reprezinta cam 8-10% din populatia Republicii, ma intreb de ce nu a incercat nimeni si un Cluj- Larnaca sau Iasi-Larnaca). Zboruri multe, competitie mare, daca te gandesti din timp, poti sa gasesti bilete la preturi neasteptat de mici. Nu exista feribot intre Republica Cipru si Grecia, a fost scos acum ceva timp, in schimb exista un feribot spre Haifa, Israel, dar nu stiu exact amanuntele.

Cand veniti cu avionul in Cipru, incercati sa stati la geam pe partea stanga (si pe cea dreapta cand pleci din Cipru) pentru a admira insula… vei avea parte de o priveliste de zile mari!

Se poate zbura si pe aeroportul Ercan din Ciprul de Nord, dar este mai complicat. Aeroportul Ercan nu este recunoscut international si doar companiile aeriene turcesti opereaza acolo. Se poate ajunge (facand schimb la Istanbul) cu Turkish Airlines sau Fly Pegasus, dar preturile sunt mai mari decat daca zbori direct la Larnaca. Exista un feribot intre tarmul turcesc din zona Antalya si orasul Girne (Kyrenia).

 

Transport prin Cipru

A dat domnul si cipriotii au investit intr-o retea mult mai buna de autobuze intre principalele localitati. Acum trei ani, mi-a fost imposibil sa vizitez Ciprul de Sud pentru ca nu existau autobuze de Rusalii!

In primul rand, pentru iubitorii de condus, circulatia este pe stanga ca la englezi. Din cand in cand, in zonele turistice, apar indicatoarea care iti reamintesc ca in Cipru se conduce pe stanga. Daca vezi vreun sofer conducand aiurea sau incurcandu-se prin vreun sens giratoriu, in mod cert e strain. Cipriotii sunt intelegatori si obisnuiti cu turistii, asa ca posibilitatea de a primi injuraturi si claxonari este aproape nula.

Revenind la transportul in comun, vei gasi destule autobuze care conecteaza marile orase sau statiunile. Mai nou, exista si autobuze de noapte intre Aya Napa si Larnaca pentru cei care vor sa danseze pana la 5 dimineata in Aya Napa, dar au cazarea in Larnaca. Spre deosebire de anii precedenti, transportul in comun functioneaza chiar si in weekend si in zilele de sarbatori legale, dar la o frecventa redusa. Preturile sunt rezonabile – am platit 7 euro pentru un bilet de autobuz dus-intors de la Larnaca la Nicosia.

In Ciprul de Nord, exista o retea de dolmus-uri, minibuzuri cam ca pe la noi. Sunt frecvente si nu au sambata, nu au duminica, nu au Paste, nu au Ramadan. Functioneaza!

Nu exista transport public intre Nord si Sud, poti trece cu masina inchiriata (atentie la asigurari insa) sau pe jos.

 

Viza Cipru

Cipru este in Uniunea Europeana, deci poti calatori pe insula doar cu cartea de identitate. In momentul in care vom intra in zona Schengen, nu vom mai avea parte nici de control la pasapoarte cand pleci din Otopeni si aterizezi in Larnaca, dar, oricum, e musai sa ai un document de identitate la tine.

Pentru a trece in Ciprul de Nord, iti trebuie cartea de identitate. Vei primi o hartie, pe care iti vei scrie numele, numarul cartii de identitate, data si vei primi o stampila. La iesirea din Ciprul de Nord vei primi o a doua stampila si gata!

 

Cazare in Cipru

Am dormit doar trei nopti, dar de fiecare data in alt pat :). Asa ca am schimbat trei hoteluri – doua in Larnaca, unu in Limassol. O sa va povestesc despre fiecare :). Dar, in primul rand, as putea sa apreciez ca Ciprul nu are hoteluri all-inclusive (sau, daca or fi, sunt o minoritate) pentru ca in Cipru se pune accentul pe calitatea mancarii, spre deosebire de Turcia sau Bulgaria bunaoara. Poti sa-ti iei hotel cu mic dejun, demipensiune sau chiar toate cele trei mesele daca chiar vrei. Mancarea cipriota este mult prea variata si buna ca sa nu incerci bucataria diverselor restaurante mici, a tavernelor de familie pe care le gasesti peste tot in defavoarea halelii industriale din vreun all-inclusive.

 

Lordos Beach Hotel Larnaca – Se afla la circa 10 km de centrul orasului Larnaca, in zona hoteliera. Camerele sunt OK, poti lua si camere cu paturi suprapuse pentru copii, vederea in lateral, dar poti admira si marea. Mancarea la micul dejun buna si variata, pozitia exact pe plaja si are si niste gradini foarte frumoase cu cateva piscine de inot interconectate. Foarte tare mi s-a parut Jacuzziul aflat la inaltime, deasupra piscinelor. Pe plaja, facilitate pentru sporturi marine de la canoe la banana… Vezi preturile mai jos in poze :). Cum iesi din hotel, gasesti statia de autobuz – poti merge la Larnaca (ajungi in vreo 15 minute, cere orarul autobuzelor de la receptie, biletul costa 1,50 euro), iar peste drum vei da peste un complex cu supermarket, restaurante, magazine etc. Exista si o statie de taxi cu preturi de taxi cipriot (20 de euro pana la aeroportul Larnaca sau 40 de euro pana la Nicosia).

The Golden Bay Beach Hotel Larnaca – La doi pasi de Lordos, dar parca mai fain. De altfel, in zona respectiva se afla trei hoteluri unul langa altul, Lordos, Sandy Beach si Golden Bay (or avea acelasi proprietar, nu stiu). Camerele ceva mai mari decat la Lordos, vederea spre gradina care este realmente o incantare. Din pacate, nu am prea avut timp sa-l studiez, nici macar in piscina nu am ajuns, ca m-am intors seara din Nicosia, am fugit la masa la o taverna faina, iar dimineata am tulit-o la pescuit 🙂

Le Meridien Limassol –  De departe, cel mai fain hotel, dar probabil si cel mai scump. Camera ampla, am fost asteptat de o sticla de vin moldovenesc si niste fructe, o vedere magnifica spre o piscina imensa, gradini pline de flori. Plaja este una dintre cele “steag albastru” , exista si un club special pentru copii, un mic amfiteatru pentru spectacole, spa si multe altele. Am facut un tur de hotel si am vizitat si apartamentul prezidential in care au dormit celebritati precum Maradona, seicul Dubaiului sau sultanul Omanului… piscina proprie, un dus high-tech, de ziceai ca e camera de teleportare din Star Trek, si multe alte facilitati. Daca aveti bani, da, merita :). A, si sucul de portocale la micul dejun… exceptional 🙂

Pentru o varianta low-cost, cred ca greu veti gasi ceva mai bun decat Easyhotel Larnaca.  Am stat in el acum vreo 2 ani, acum l-am vazut ca e la locul lui si functioneaza 🙂

De asemenea, in caz ca aveti nevoie de o agentie de turism din Cipru, puteti contacta Knossos Travel, o agentie formata din oameni foarte inimosi si unde lucreaza destui romani. Ei sunt de asemenea si partenerul cipriot al Paravion, un brand romanesc care se extinde si pe alte piete. Iar Cipru este una din ele !

 

Ce poti face in Cipru

Am cateva articole despre Cipru, mai vechi sau mai noi, in care am povestit despre diverse locuri. Le puteti citi in categoria Cipru.

Dar sa le trec in revista:

Orase de vizitat: Nicosia –  de neratat, dar si triunghiul Girne – Bellpais – castelul St. Hillarion aflat in Nord. Orasul Famagusta, care timp de secole a fost principalul port al insulei, este, de asemenea, unul dintre cele mai interesante orase de vizitat. Tinand cont ca cel mai probabil veti ajunge in Cipru via Larnaca, nu pierdeti ocazia sa va plimbati si prin acest oras. Nu o sa dureze prea mult 🙂

Manastiri ortodoxe – cred ca zona pe care mi-as fi dorit cu adevarat sa o vad este cea cu manastiri ortodoxe din muntii Trodoos… Ciprul a fost sub ocupatia diverselor puteri de religie non-ortodoxa timp de 800 de ani. De multe ori, ortodocsii au fost prigoniti, mai ales cand la conducerea insulei s-a aflat o dinastie catolica, asa ca unii calugari s-au retras in muntii Trodoos, mai putin accesibili, si au construit niste manastiri care se afla pe lista patrimoniului UNESCO. Din pacate, nu am ajuns, se poate vizita doar cu masina proprie (ma rog, inchiriata) sau cu un tur, din cate stiu este o adevarata Bucovina a Ciprului.

La mare, la soare – Aya Napa, dar si Limassol, Larnaca si Paphos sunt principalele statiuni de litoral. Aya Napa este statiune-statiune, in timp ce celelalte au statut de oras. Daca stati in Larnaca, v-as recomanda si plaja Mackenzie, chiar daca e in buza aeroportului.

Sa te catari pe munti sau chiar sa si schiezi. Da, Ciprul este o insula destul de mica, dar are munti inalti. Cel mai inalt varf din Cipru este varful Olympos (1953 de metri), o inaltime totusi importanta pentru o insula relativ mica si care nu e de origine vulcanica (a nu se confunda cu muntele Olympos din Grecia, cel pe care salasuiau zeii). Se afla tot in muntii Trodoos si, apropo, iarna poti sa si schiezi 🙂 Sunt patru partii de schi!

 

Voi ati fost in Cipru? Ce alte sfaturi si ponturi ati putea adauga?

Proiectul “Filiera cipriota” a fost nascut si nascocit de Paravion in colaborare cu agentia cipriota Knossos Travel, Biroul de Promovare a Turismului in Cipru si de Biroul de Promovare a Turismului in regiunea Larnaca

Tarmul Ciprului

 Zburand in paralel cu tarmul Ciprului

Tarom pe aeroportul din Larnaca

 Avion Tarom pe aeroportul din Larnaca

Transport aeroportul Larnaca

 Orar shuttle de la aeroportul Larnaca

Cursa Larnaca - Nicosia

 Transport interurban in Cipru (autobuzul Larnaca – Nicosia)

Orar autobuze din Larnaca

 Orar autobuze inter-city

Statia autobuz Nicosia

 Statia de autobuz din Nicosia

Punct trecere frontiera Nicosia

 Punctul de frontiera din Nicosia (partea turceasca)

Viza Cipru de Nord

 Viza pentru Cipru de Nord

Cazare Cipru: Lordos Beach Hotel

 Lordos Beach Hotel Larnaca

Cazare Cipru: Lordos Beach Hotel Larnaca - camera

 Cam asa arata camera

Cazare Cipru: Piscine Lordos Hotel

 Piscinele de la Lordos

Cazare Cipru: Plaja Lordos Hotel

 Plaja Lordos

Cazare Cipru: Jacuzzi Lordos Hotel

 Si jacuzzi-ul suspendat 🙂

Cazare Cipru: Sporturi de apa - preturi

 In caz ca va pasioneaza sporturile marine

Tarife taxi Larnaca

 Costurile taxiurilor din zona hoteliera Larnaca

Cazare Cipru: Hotel Golden Bay Beach Larnac

 Hotel Golden Bay Beach Larnaca (aici am petrecut cea de-a doua noapte)

Cazare Cipru: Hotel Golden Bay Beach Larnaca

 Camera standard

Cazare Cipru: Gradina Hotel Golden Beach Larnaca

 Si privelistea din balcon 🙂

Cazare Cipru: Piscina Golden Bay Beach Larnaca

 In caz ca vrei sa lenevesti la piscina

Cazare Cipru: Plaja Golden Bay Beach Hotel Larnaca

 Plaja hotelului

Cazare Cipru: Le Meridien Limassol

 Le Meridien Limassol

Cazare Cipru: Camera in Le Meridien Limassol

 Camera … cu frize antice 🙂

Cazare Cipru: Le Meridien Limassol

 In camera, am fost intampinat de o sticla de vin moldovenesc, apa, fructe si o panorama superba

Cazare Cipru: Piscina Le Meridien Limassol

 Piscina – mare rau !

Cazare Cipru: Piscine Le Meridien

 Cam asa arata de sus 🙂

Cazare Cipru: Living apartament prezidential

 Apartamentul prezidential – ma rog, o mica parte din el

Cazare Cipru: Jacuzzi dus Le Meridien Limassol

 Dusul asta este insa genial !

Cazare Cipru: Piscina privata la Le Meridien Limassol

 Piscina proprie a apartamentului 🙂

Comentarii

  • Stefan spune:

    Anul trecut cand am fost in Cipru mi-a fost de mare ajutor: http://www.cyprusbybus.com/ poti sa alegi 2 statii de autobuz din doua orase diferite si siteul iti arata ce autobuze trebuie sa schimbi si la ce ora ai legatura pentru a ajunge la destinatie.
    Poate ar mai fi de amintit ca Ciprul are 3 parcuri acvatice mari in Aya Napa, Limassol si Paphos. Eu am fost la cel din Limassol ( http://www.fasouri-watermania.com/ ) dupa ce am citit ca cel din Aya Napa ( http://wwcyprus.com/ ) s-a cam degradat in ultimii ani.

    • Imperator spune:

      Da, asa e, multumesc de completari. Am vazut parcul acvatic din Aya Napa, dar din departare, nu am putut sa-mi dau seama in ce stadiu se afla. Bun si site-ul, multumesc 🙂

  • Andrei spune:

    este de vazut si parcul de camile 🙂 http://www.camel-park.com/ in afara de plimbari cu camila si de poze cu multe alte animale, te poti relaxa la piscina, sau restaurant. exista autobuz din larnaca si spre larnaca. nu stiu exact orarul, dar aveai destul timp sa vizitezi, sa te balacesti in piscina, sa mananci ceva si sa mai prinzi putina plaja si cand te intorci in Larnaca.

  • mihai spune:

    noi am stat 10 zile15-25 iunie in Polis (30 km NV de paphos)
    calitatea plajelor(largime,nisip, curatenie etc) :aya napa,protaras:nota 8.5-9
    plaje paphos,larnaca,limassol si intre ele :nota 7-8
    daca va duceti acolo doar sa leneviti la plaja sa nu va asteptati sa dati peste cele mai bune plaje din europa-departe de asa ceva
    recomandari de vizitare :cum ai zis si tu manastirile din muntii trodos sint un must done (in functie de itinerar-cred ca vreo 3 ar fi de ajuns sa va faceti o idee) si ca tot sinteti in zona cautati si man. Kikos- e cea mai mare din Cipru si va va impresiona bogatia de mozaicuri biblice si interioarele hiperdecorate
    Opriti-va intr-unul din satele de pe traseu: kakopetria e doar un exemplu, pentru a admira farmecul satului cipriot traditional si a va bucura de un meniu local delicios
    Noi am mai vizitat Kourionul(sit arheologic) pentru iubitorii de istorie,arheologie,templul lui Apollo Philates, in Paphos situl de-acolo cu colectia de mozaicuri (printre cele mai frumoase si bine prezervate din lume si ele protejate unesco)
    apoi ar mai fi lucrurile legate de aphrodita (contopite si in excursii locale gen Aphrodita trail)- noi am vazut Petra tou Romio(iesire din autostrada Limassol -Paphos) unde cica a iesit la mal si izvoarele unde facea spa de intinerire ( linga Latchi – Polis)
    apoi Nicosia pe care Imperator a cosmetizat-o putin, dar total de acord ca trebuie vizitata- nu va asteptati la curatenia vechiului oras din Dubrovnik,farmecul Kotorului (probabil cel mai frumos old town vizitat de noi),istoria impletita cu arhitectura din Riga sau Tallin, ori farmecul divin al Florentei etc
    cel putin in partea turceasca,la partea old town ma refer,desi nu am fost niciodata in gaza sau ierihon (le-am vazut doar la tv in reportaje) am avut senzatia ca nu e nici o diferenta- un pic turistic (100m) cind treci de punctul de frontiera si in jurul moscheei Selimye, in rest saracie si mizerie
    – noi am fost la aqua parcul din paphos (exista 4 in total in Cipru) -Aphrodite water park- 2 adulti 2 copii- 94eur prima intrare apoi 56 a doua (cu conditia sa-ti cumperi biletul pentru a doua vizita cind pleci in prima zi)- e bine intretinut si cu multe atractii pentru cei mici si nu numai
    Concluzie-ca destinatie de vara Ciprul nu m-a dat pe spate, dar nici nu m-a dezamagit: nota 8 pentru plaje si 8.5 pentru obiective turistice de vizitat, as reveni acolo probabil peste vreo 5-7 ani

  • mihai spune:

    ah si am uitat tocmai de ceea ce mi-a placut cel mai mult,lacul sarat si moscheea din Larnaca (Hala teke sau cam asa ceva) de linga aeroport- peisajul e super fotogenic

  • Li spune:

    Foarte frumoasa calatoria, felicitari pentru tot ce-ati facut.Am intrat pe site sa vad cum e cu viza pt.India, tot trebuie sa mergi la ambasada.

  • Felicia spune:

    Ca completare:In Trodoos se poate ajunge cu autobuzul pana in Nicosia si de acolo cu un alt autobuz.
    Asteptam in continoare un astfel de caleidoscop si din alte destinatii.

  • a spune:

    Buna ziua, imi puteti spune daca in luna aprilie, in Cipru, ( din cate stiti ) se poate face baie in mare ?

  • Pe lista de locuri de vazut in Cipru se adauga si extremele insulei. In sud se afla Akamas iar in nordul insulei e o rezervatie naturala de magari in Karpaz.Iarna care am trecut am hoinarit prin insula. Doar prin februarie a fost mai frig pe timpul noptii. Se poate face baie in mare pe tot parcursul anului. Chiar si iarna !!!

    Victor Perdevara,
    calator cu velo-martoaga prin lume

  • Cipriotul spune:

    Si Limasolul merita explorat Mai bine,nou Ciprioti zicem ca e cel Mai frumos Ora’s din Cipru!
    Si o informatie : nu Se cheama Cipru de nord/sud sau grecesc/turcesc ci Republica Ciprului si Partea ocupata din Republica Ciprului.Insula e divizata din 1974 cand Turcia a invadat Cipru si au facut jumatate din populatia Ciprului refugiati casele lor fiind locuite ulterior de turci veniti din turcia si care practic alegeau o casa si I faceau a lor.Oricum un articol frumos si de ajutor pt cine Vrea sa viziteze Cipru.Felicitari.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest