Tranzit in Praga

Statui de pe pod din Praga

Acum cateva saptamani eram la Paris, chiar in aeroportul Charles de Gaulle, cand cineva mi-a dat un mesaj ca se afla, de asemenea, la Paris, in tranzit, si s-a dus in oras sa vada Parisul. Ce m-a bucurat este ca s-a inspirat din articolele mele cum sa vezi un oras in timp ce te afli in tranzit spre o alta destinatie si ca a dat o fuga pentru o gura de aer si arhitectura pariziene. Asa ca m-am gandit sa continui seria de “tranzit in …” pentru ca pare sa fie de ajutor. Asa ca in postarea de azi o sa povestesc despre cum poti sa ai un tranzit in Praga!

Praga este baza operational (sau hubul) companiei CSA – Czech Airlines. CSA opereaza la Bucuresti, iar orarul este chiar bun – se pleaca dis-de-dimineata, ajungand dimineata devreme la Praga, iar returul este seara tarziu. Daca optati pentru un zbor cu CSA pentru alte destinatii decat Praga, poate va faceti timp de o pauza de mai multe ore sa dati o fuga pana in capitala ceha – merita cu varf si indesat!

Aeroportul Ruzyne, rebotezat in Vaclav Havel, este destul de compact. Are doua terminale (unul Schengen si altul non-Schengen), dar poti ajunge de la unul la altul in 5 minute pe jos. De asemenea, desi am trecut de destule ori prin punctul de frontiera de pe aeroport, niciodata nu am stat mai mult de 5 minute la coada la control pasapoarte. Cum ziceam, aeroportul este destul de compact, asa ca vei ajunge destul de repede in holul de la sosiri. Din pacate, Praga nu are niciun sistem feroviar (tren sau metro) care sa lege aeroportul de centru orasului, asa ca trebuie sa ne multumim cu autobuzul care sa ne duca la metro.

Cea mai simpla solutie este, evident, un taxi. Costa cam 600-900 de coroane (23-34 de euro) pana in oras si ajungi cam in jumatate de ora (evident, depinde de trafic). Taximetristii cehi au o reputatie de tepari, asa ca arunca un ochi dupa birourile AAA Radiotaxi sau Airport Cars care au o reputatie buna.

Dar nu este obligatoriu sa luati taxiul pana in oras. O alta solutie la indemana este sa luati Express Bus 100, care va duce la capatul liniei de metro B la statia Zlicin. Autobuzele pleaca de la aeroport cam la 15-20 de minute si opereaza intre 5 dimineata si miezul noptii. Vei face circa 20 de minute pana la statia Zlicin de unde iei metroul. Poti sa cumperi un bilet valabil 1 zi care costa 100 de coroane (3,87 euro), iar biletele se pot cumpara de la un ghiseu din sala de “sosiri”. Exista mai multe autobuze care deservesc statii de metrou – uitati-va daca au semnul M in dreptul numelui statiei terminale, dar Zlicin este cea mai aproape.

In principiu, ajungi cam intr-o ora, o ora si ceva pana in centrul Pragai folosind combinatia autobuz + metrou. Linia B trece prin centrul istoric, iti recomand sa te dai jos la statia Mustek (a 12-a statie de la Zlicin)… de aici, pe jos, poti ajunge cam pe oriunde.

Ce poti sa faci in Praga? Multe lucruri, depinde cat timp ai. In mod cert, daca te-ai dat jos la Mustek, du-te in Piata Orasului Vechi (Staroměstské náměstí) unde poti admira una dintre cele mai frumoase piete din Europa… nu rata procesiunea statuilor de sfinti de pe langa orologiul turnului primariei vechi J. Apoi, plimba-te pe stradute fara o tinta anume, incercand apoi sa ajungi la podul Carol si celebrele lor statui… in functie de timp, nu rata ocazia sa te duci dincolo de pod, eventual pana la castel, la maretul Hrad pe care il vezi de cum ajungi pe malul Vltavei. Si daca ai problema cu timpul, de la Hrad poti sa te intorci la aeroport cu metroul – iei linia A si schimbi la Mustek. Si ca veni vorba, ar fi mai bine sa aveti o harta a metroului praghez cu voi.

Pentru ce poti vedea prin Praga, arunca o privire prin articolele mele mai vechi sigur vei gasi niste informatii care sa-ti foloseasca!

Imagini Praga

 

Avioane CSA pe aeroportul din Praga

Avioane CSA pe aeroportul Praga Ruzyne – Vaclav Havel

Aeroportul Praga

Ce poti sa bei in aeroport ? Pai musai o bere !

Shopping Praga: Cristal de Boemia

Ce poti cumpara in oras ? Pai, niste cristal de Boemia 🙂

Piata Orasului Vechi - Praga

Biserica din piata centrala a orasului

Orologiul din Praga

Celebrul ceas cu statui de sfinti 🙂

Podul lui Carol - Praga

Podul Carol

 Statui Praga

si celebrele lui statui

Statui de pe pod din Praga

Hrad - Palatul din Praga

Impunatorul Hrad – palatul imperial din Praga pe zi

Hrad - Palatul din Praga

Dar parca mai frumos pe inserat

Biserica din Praga

 Nu ratati sa intrati in vreo biserica ceheasca. Sunt niste bijuterii

Categorii:
Cehia · Tranzit in ...

Comentarii

 • Sorin spune:

  Chiar si cateva ore sunt de ajuns sa cunosti o mica particica dintr-un oras. De obicei prefer escalele mai lungi ca sa mai vad cate un oras..

 • Pragheza Gotica spune:

  Wow! „Praga nu are niciun sistem feroviar (tren sau metro) care sa lege aeroportul de centru orasului, asa ca trebuie sa ne multumim cu autobuzul care sa ne duca la metro.” Ca noi avem in Bucuresti, ce sa spun, numai sisteme feroviare de lux unul si unul sa ne duca la aeroport in puf. Ce sacrificiu facem noi in Praga, o adevarata jertfa!

  FYI exista un proiect de prelungirea metroului in lucru.

  Altfel, mamma mia ce de-a scarpinat cu mana dreapta la urechea stanga. Sa mergi pana la Zlicin ca sa mai faci jumatate de ora cu metroul pana la Mustek. De ce nu vedeti Praga prin Karlovy Vary daca tot sunteti pus pe ocolisuri?

  In loc sa luati ca oamenii normali autobuzul 119 sau AE (Airport Express) de la aeroport pana la statia de metrou Dejvicka (deocamdata capatul liniei verzi de metrou).

  Luati dupa aceea metroul o singura statie pana la Hradcanska. Adica … statia Castelului Praghez.
  Puteti vizita Belvedere, Castelul Praghez, Petrin, Manastirea Strahov, sau sa mergeti in jos pe strada Nerudova si sa vizitati Biserica Sf. Nicolae, si apoi in continuare in jos pe strada Mostecka pana la Podul Carol.
  Dupa care daca mai aveti timp puteri vizita Piata Orasului Vechi, daca nu luati metroul inapoi de la Staromestska sau Malostranska (depinde pe care parte a poduluii sunteti) si coborati la Dejvicka si iar luati 119/AE pana la aeroport.

  Timp necesar: 40 de minute autobus si metrou one way (pot fi si 30 minute, depinde cat asteptati).
  Plimbarea 2-3 ore daca nu treceti Podul Carol, mai puneti 1/2 ora daca-l treceti, 1 1/2 ore daca ajungeti pana la Ceasul Astronomic.
  Ar mai fi si alte subtilitati pentru a vedea mai mult dar daca nu cunoasteti Praga e mai bine sa nu va complicati. Escala placuta!

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Destinatii