Top 5 gratis – Beijing

Gratis in Beijing: Intrarea in Palatul Interzis

Continui seria “top 5 gratis” cu inca o metropola aflata peste tari (dar nu prea multe mari J), e vorba de capitala Chinei Populare, Beijing. China nu este o tara prea scumpa, poti gasi destul de multe hoteluri si restaurante la preturi foarte bune, dar, chiar si asa, preturile sunt in crestere… cu greu mai mananci un pranz bun cu 5 dolari, asa cum gaseai prin multe locuri acum vreun deceniu… iar in marile orase cum ar fi Beijing, Shanghai sau Guangzhou, inca si mai putin… Asa ca nu ar fi o idee rea sa va spun ce puteti face gratis si fain in Beijing.

  1. Spune-i “nie hao” tovarasului Mao Zedong. Ca si alti lideri comunisti, dupa model sovietic, marele tovaras al comunismului chinez, primul lider al Chinei Populare este tinut intr-un clopot de sticla intr-un imens mausoleu in centrul pietei Tien-an-Men, cea mai mare piata din lume (creata de marele carmaci). Desi chinezii care stau inca la coada sa-si depuna omagiile sunt incaltati de Nike, imbracati de Polo si au iPhone-uri in buzunar, cozile sunt cu adevarat imense, asa ca, daca vrei sa-l vezi pe Mao, ar fi  bine sa eviti weekendul cand vei descoperi mii si mii de chinezi cuminti la o coada ca un sarpe imens de-a lungul imensei piete.
  2. Joaca-te cu chinezii in Parcul Templului Cerului. Daca te duci dimineata in imensul parc ce inconjoara Templul Cerului (“Temple of Heaven”), vei gasi mii de chinezi care fac gimnastica, joaca un soi de fotbal-tenis cu un soi de fluturas de badminton, fac exercitii cu spada sau, pur si simplu, danseaza in jurul unui casetofon. Este super-distractiv si vei fi primit cu mare placere, chiar daca nu vei putea comunica decat prin semne si zambete.
  3. Strada Wangfujing – se afla in zona comerciala pedestra si aici, seara, apar standuri cu tot soiul de delicatese pe bat – scorpioni, viermi de matase, lacuste si alte insecte. Evident, costa sa le mananci, doar sa le pozezi si sa casti ochii e moca.
  4. O parte din Orasul Interzis – este logic ca trebuie sa platesti un bilet de intrare daca vrei sa vizitezi giganticul oras-palat din inima Beijingului. Orasul Interzis este format dintr-o sarabanda de piete inconjurate de pavilioane si palate, dar sa intri in primele doua piete nu costa nimic… doar dupa ce treci de casa de bilete, aflata in a doua piata.
  5. Hutong – Hutongurile sunt cartierele vechi, traditionale ale Beijingului, cu case mici, alei intortocheate, pomi. Marea majoritate au fost demolate intr-un heirup modernizator care a inlocuit casele umile si aleile stramte cu zgarie-nori din beton si sticla si autostrazi “zburatoare”. Cea mai mare parte a acestora au fost evacuate si distruse inaintea Olimpiadei din 2008, dar un cartier reprezentativ a ramas undeva la nord de Orasul Interzis. Poti sa-l vezi, inchiriind niste ricsari pe bicicleta, dar poti s-o iei si pe jos si sa descoperi, in liniste, un orasel traditional chinezesc in mijlocul unei metropole care se chinuieste sa se modernizeze intr-un ritm accelerat.

Imagini Beijing

Gratis in Beijing: Mausoleul lui Mao

Statui comuniste in fata Mausoleului lui Mao

Coada la Mao

Coada de weekend sa-l vezi pe carmaci

Gratis in Beijing: Caligrafie chineza

In parcul Templului Cerului – caligrafi

 Un soi de fotbal chinezesc

Un soi de joc cu piciorul 🙂 Fotbalistii nostrii ar fi gelosi !

Dans chinezesc in Beijing

Va invitam la dans !

Gratis in Beijing: Wangfujing

Wangfujing, cu mancare kinky

Viermi de matase

cum ar fi gogosile de viermi de matase

 Scorpioni de mancare

sau un scorpion-kebab

Palatul Interzis - Beijing

Palatul Interzis

Hutong Beijing

Prin hutong

Case traditionale din Beijing

Categorii:
China · Top 5 gratis

Comentarii

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Destinatii