De cativa ani incoace, vad un interes major pentru Portugalia. Nu stiu, deodata, mi se pare ca romanii au descoperit tara latina de la extremitatea vestica a Europei (noi, fiind extremitatea estica a latinitatii :)) si au gasit o tara minunata, cu peisaje de basm, cu orase pline de sarm si monumente memorabile. In plus, au descoperit o tara destul de ieftina pentru Europa Occidentala. E drept, este si cea mai saraca tara din Occident, dar asta nu-i umbreste savoarea, dimpotriva…. Mi se pare ca oamenii continua sa fie la fel de calzi si gata sa iti sara in ajutor.
Portugalia este tara marilor descoperitori, a lui Magellan si Vasco da Gama, cei care au deschis poarta marina spre Oceanele Indian si Pacific… Portugalia nu inseamna doar Portugalia continentala… Madeira cea impadurita, Porto Santo cu nisip fin sau Azorele aruncate in mijlocul Atlanticului sunt de asemenea parte a unei tari fascinante, o tara vesela si petrecareata, dar in care gasesti si tanguirea muzicii fado cantata pe aleile sucite si rasucite ale Alfamei. Ca si Romania, Portugalia este o tara plina de experiente extraordinar de diverse… Si in consecinta, este foarte greu sa aleg 10 – dar hai sa vedem care sunt acestea.
- Palatul National Pena din Sintra. De cele mai multe ori, nebunii creeaza lucruri memorabile. Opera unui rege portughez pe care unii l-au considerat a nu fi in toate mintile, dar si a unui arhitect amator din Germania, palatul Pena, cocotat pe o culme de deal ce domina campia de langa Lisabona este o nebunie de culori si de forme, fiecare avand o anumita semnificatie. Daca ajungeti insa la Sintra, nu ratati nici palatele din oras – Palatul National Sintra sau Quinta da Regailera.
- Zona Belem din Lisabona. Intra in curtea interioara a manastirii ieronimilor si vei ramane cu gura cascata. Portugalia a creat un stil arhitectonic numit manuelin, dupa numele regelui Manuel, este stilul portughez somptuos, compozit din ornamente arhitecturale din primele decenii ale secolului al 16-lea, care incorporeaza elemente maritime si reprezentari ale descoperirilor aduse din calatoriile lui Vasco da Gama si Pedro Alvares Cabral. Din pacate, numeroase opera ale acestei arhitecturi unice au fost distruse in timpul cutremurului devastator din 1755, ce a mai ramas fiind Manastirea Ieronimilor si turnul Belem, construite in afara Lisabonei, astazi, un cartier al capitalei portugheze datorita expansiunii orasului.
- Centrul istoric din Porto – Portughezii spun ca “Lisabona cheltuieste, Braga se roaga, Coimbra invata, iar Porto munceste”. Porto, capitala nordului portughez, este orasul harnic al tarii, dar nu pentru asta va recomand sa-l vizitati, ci pentru centrul boem, cu cladiri nerenovate, dar cu o atmosfera megaboema. Sa va spun ca, daca treceti podul de peste fluviul Douro, dati peste depozitele firmelor care produc faimosul vin de Porto!
- Obidos – orasul istoric. Este un soi de Sighisoara a Portugaliei, unde poti fi usor incantat de casele vopsite intr-un alb imaculat, azulejos, celebrele faiante de culoare albastra ale Portugaliei (sunt precum cele din Spania J), sau sa te plimbi pe zidul orasului pentru o perspectiva superba. Doar imagineaza-ti un oras de case albe de vis, cu dungi de albastru și galben pe pereti, cu strazi pavate cu piatra si invaluit in flori.
- Da-te cu sania in Funchal – cred ca una dintre cele mai nebune si inedite experiente din toata Europa este sa te urci pe unul din dealurile orasului Funchal, capitala insulei Madeira, de unde niste tipi imbracati asemenea gondolierilor din Venetia te trag de o sanie pe strazile abrupte ale orasului, printre masini cu o viteza care atinge si 40 km/h… Adrenalina pura (sa va mai zic ca in Funchal nu ninge niciodata?) 🙂
- Plimba-te de-a lungul levadas in Madeira. Frumoasa insula impadurita din dreptul Africii este impanzita de canale de irigatii – un sistem incredibil care se intinde pe zeci si zeci de kilometri, reglementat de un cod stravechi respectat cu sfintenie pana in ziua de azi. Astazi, levadas pe langa contributia lor la agricultura Madeirei, contribuie si la turism… de-a lungul lor au fost amenajate trasee printr-un peisaj de basm. Daca este sa ajung in Madeira, nu trebuie ratata o plimbarea de-a lungul levadas!
- Manastirea Ordinului lui Cristos din Tomar – Construita initial de templieri, manastirea a trecut in posesiunea unui misterios “ordin al lui Cristos” care se presupune ca ar fi fost tot templierii, ascunsi in spatele fatadei acestui ordin in timpul persecutiei. Evident, odata cu faimosul “Cod al lui Da Vinci”, manastirea de la Tomar a revenit in centrul atentiei, dar, chiar si fara carte, merita vizitat… e una dintre cele mai spectaculoase cladiri religioase din Portugalia!
- Oceanario de Lisboa – chiar daca nu sunteti mega atrasi de viata marina, sa stiti ca oceanariul din Lisabona se lauda a fi cel mai mare din Europa si unul dintre cele mai mari din lume. Am fost acolo intr-o zi cu multa ploaie si vant si pot sa va spun ca este extrem de interesant, am stat cateva ore in sir, descoperind pinguini, castori si diversi pesti! Iar daca esti si cu copilul in vacanta in Lisabona, o vizita aici este obligatorie!
- Valea raului Douro – serpuind printre dealuri pe care se revarsa hectare intregi de vita-de-vie (care, la un moment dat, se metamorfozeaza in vin de Porto :)), este o zona extrem de pitoreasca a Portugaliei continentale.
- Alfama – vechiul cartier arab al Lisabonei. Este singurul cartier care a rezistat tsunamiului nimicitor care a ras Lisabona in 1755 si aduce cu medinele nord-africane – strazi inguste, labiritice, case mici (in ultimele decenii, au fost lipite mai multe case pentru a crea un apartament cat de cat), dar si celebrul fado, contributia portugheza la tezaurul mondial al muzicii. Pana mai acum un deceniu, era destul de periculos sa te avanti pe aici (uneori chiar si ziua), dar, dupa ce Alfama a fost “cucerita” de turism, nivelul de siguranta a crescut… asa ca va puteti plimba pe stradute in sus si in jos (cel putin ziua :)).
Sincer, as fi adaugat undeva si Azore. Din pacate, nu am ajuns in aceste insule despre care am auzit numai lucruri faine, dar neducandu-ma acolo si, sincer, nici nestiind prea multe, nu le pot adauga in top 10…
Daca aveti de gand sa vizitati Portugalia anul acesta (acolo e vreme buna si insorita cam tot timpul anului, deci e o destinatie pentru 12 luni!), aruncati o privire si pe ofertele de la Eximtur.
Puteti gasi acolo numeroase de oferte de hoteluri cam prin toata Portugalia! Iar pentru mai multe informatii, gasiti aici numeroase povesti si informatii despre sora noastra latina de la capatul celalalt al continentului!
Imagini Portugalia
Palacio Nacional – Pena
Si panorama asupra zonei dintre Sintra si Lisabona !
Curtea manastirii Ieronimilor din Belem, Lisabona
Minunatul stil manuelin
Turnul Belem a stat de veacuri straja Lisabonei
Azulejos pot crea uneori o feerie cum este pe aceasta biserica din Porto
Sau chiar in gara din Porto
Centrul vechi al orasului Porto
Cu sania pe sosea in Funchal, Madeira
Gondolieri din Venetia ? Da de unde, tragatorii de sanie din Funchal !
Levadas, faimoasele canale de irigatii din Madeira
O cascada la capatul unui sistem de levadas
Oceanariul din Lisabona
cu pisici de mare
si pinguini
Panorama Alfamei si a estuarului fluviului Tejo
Si strazile amintind de medinele nord-africane
Tanti vinde visinata de la fereastra casei sale. 1 euro paharul !
Si mie imi place Portugalia tare mult! pe langa lista ta si alte cateva obiective turistice, pe mine Portugalia ma atrage si datorita faptului ca aici am mancat cel mai bune preparate din peste, din toate tarile in care am fost eu. Stiu ei ce stiu!
Nu am găsit pana acum, în Europa, un raport preț / calitate la potol, mai bun decât în Portugalia. Tot mai caut….
@metalactual
Ne spui si noua ce e ăla „potol” ? 🙂
Adica umplutura pentru burta 😛 http://dexonline.ro/definitie/potol
Superba Portugalia! Este intr-adevar o tara de vis, datorita atmosferei si a oamenilor, acolo te simti usor, linistit, calm, cred ca de aceea este atat de iubita. Am fost larecomandarea prietenilor (toata lumea se intoarce exaltata de acolo) si nu am fost dezamagita.
Mie mi-a placut mult si in Algarve, orasele si mai ales insulele Culatra, Armona si Farol
O reala placere sa-ti citesc articolul avand in vedere ca Portugalia este tara mea preferata. Sunt de acord cu ce cele 10 puncte, desi eu as fi ales Batalha In locul lui Tomar. Mi se pare mai frumoasa si e chiar inedita ca pentru ca nu a fost inca terminata. Si as mai fi adaugat cateva lucruri!
Sudul Portugaliei este si el spectaculos, iar ocolind autostrada am descoperit niste drumuri si orasele minunate.
Madeira o incercam la toamna 😉
Ca tot veni vorba de mancare, in Porto….minunatul sandwich Francesinha si lichiorul cu gust de bombonele Licor Beirão
Am bifat 1, 2, 5, 6, 8, 10 🙂
As mai pune plajele de surfing de la Atlantic, Cabo da Roca, tramvaiul 11 din Lisabona, palatul Maurilor din Sintra.
Toata zona Sintra este minunata.
Vezi, trebuie sa te mai duci in Portugalia 🙂
Ai uitat de Evora , orasul preferat al regilor portughezi 🙁
Am fost si in Evora, dar nu prea pot s-o pun in top 10… De gustibus
Am bifat 1, 2, 8, 10, perfect de acord mai putin Ocenarium, strict parerea mea. 🙂 Exteriorul, da, este grozav, insa interiorul m-a dezamagit, poate ca am avut spre comparatie Ocenariumul din Barcelona care mi s-a parut net superior, cu toate ca este putin mai mic. Insa as realoca oricand acei 17 euro pentru Gradina Zoologica din Lisabona (este grozava, nu am copii insa, la fel ca si mine, multi adulti se distrau pe cinste jumatate de zi acolo :))
Ceau. Poti sa-mi spui te rog daca sfarsitul lunii mai ti se pare ok ca si vreme pt Madeira? Si cateva indicii pentru cazare 🙂
Multumesc!