Insulele Greciei: Zakynthos

01. Florin Popescu  - Zakynthos.JPG

Continui seria de prezentări de insule grecești cu o altă insulă favorită pentru români – Zakynthos. Cred că am auzit de ea acum vreo 10 ani, dar mi-a trebuit ceva timp s-o găsesc și pe hartă… la Marea Ionică, în dreptul Peloponezului, hăt încă mai încolo de Patras (în Patras am fost acum ani buni, când am ajuns cu feribotul după o cursă de 18 ore tocmai de la Brindisi din Italia). Mi-a atras din capul locului atenția prin niste poze cu o apă verde, verde, verde… și cu alte câteva poze cu o apă albastră, albastră, albastră :). Și pentru că n-am fost acolo, îl las pe Florin să vă spună câte ceva.

Zakynthos nu este o insulă prea mare, este de fapt a treia ca mărime din Marea Ionică. Ca multe alte insule de pe coasta vestică a Greciei, Zakynthos a avut parte de influența vecinilor italieni de peste mare. Stăpânită pentru o perioadă destul de scurtă de otomani, Zakynthos a fost ocupată de venețieni și a rămas în posesia acestora timp de mai bine de 300 de ani, până când Republica Venețiană a fost ocupată și desființată de Napoleon. Ca și Corfu, a fost ocupată de francezi pentru o perioadă scurtă și apoi a devenit protectorat britanic până când, în 1864, a fost cedată Greciei. Dar ca și în cazul Corfu, urmele ocupației venețiene au rămas cam peste tot pe insulă, iar principala catedrală ortodoxă a insulei are o clopotniță care arată aproape identic cu cea din Piazza San Marco din Veneția.

Cel mai important obiectiv turistic al insulei este, evident, o plajă, mai precis Navagio, o plajă cu ape de un azuriu unic și pe care nu poți ajunge decât cu barca (este dominată de niște masive muntoase abrupte care pot fi străbătute doar de învingători ai Everestului). De-a lungul Capului Skinari, se află numeroase “peșteri albastre”, mai precis niște scobituri în peretele stâncii, dar dacă intri cu niște bărcuțe de dimensiuni reduse, intri cu adevărat într-un peisaj de vis.

Pentru o panoramă a capitalei insulei, Zakynthos City, cațără-te însă la mica citadelă construită evident de venețieni pe dealul Bochali. Dar cele mai pitorești colțuri ale insulei sunt pe malul muntos, vestic, al insulei, unde poți descoperi satele tradiționale grecești și niște frumuseți mai greu accesibile. Numeroase agenții de turism oferă tururi de insulă, dar, evident, poți să o parcurgi și singur cu o mașină sau cu o motocicletă închiriată.

Primul sat pe care îl vizitează toată lumea este Lithakia, un sat cunoscut pentru că aici sunt foarte mulți producători de ulei de măsline. Tururile organizate opresc la vreo fabrică, poți afla povestea proceselor de fabricație, să pozezi niște utilaje vechi, să guști din diverse sortimente și, evident, să și cumperi :).

Urmează satul Kiliomenos, dar dacă iei un tur organizat nu se oprește. Casele sunt construite după metoda tradițională, din piatră, iar aici se găsește cea mai veche casă de pe insulă, datând din secolul al XIX-lea. Biserica Sfantul Nicolaese află în centrul satului, iar peste drum este clopotnița construită în stil venețian.

Agios Leon este satul renumit pentru tot soiul de brânzeturi. Te poți opri aici pentru o nouă sesiune de degustare (după ulei de măsline, parcă îți vine să înfuleci niște brânză, dar brânza-vedetă numită Graviera are de-a face cu uleiul de măsline – este o brânză ținută în ulei de măsline timp de câteva luni. Tot aici, în centrul satului, se găsește o clopotniță construită deasupra vechii mori de vânt, ceva unic în insula Zakynthos.

Și dacă tot vorbeam de măslini, poți să descoperi cel mai bătrân măslin în satul Exo Hora. Unii spun că are 2.000 de ani, alții, între 500-800 de ani, dar, orișicum, e bine să oprești pentru o amintire. La numai câțiva kilometri, se găsește satul Maries, care amintește de Maria Magdalena, cea care a propovăduit pentru prima oară creștinismul, și de Maria Klopas, o altă figură importantă a creștinismului. O scurtă oprire pentru cafea, la o terasă cu un punct panoramic deosebit asupra părții vestice a insulei, este o reală plăcere.

Anafonitria este punctul unde se găsește mănăstirea cu același nume și locul unde a trăit Sfântul Dyonisie, patronul spiritual al insulei. Aici toate agențiile organizatoare au oprire pentru vizitarea mănăstirii. De obicei, în Anafonitria se face și o pauză mai mare pentru prânz. Sugerăm Kuneli Stifado (tocăniță de iepure), mâncarea tradițională a insulei. Tot în Anafonitria se face o scurtă oprire pentru shopping. Producătorii locali au de vânzare miere de cimbru, vin, stafide, dar și o gamă variată de ierburi aromatice.

Punctul panoramic de unde se vede renumita epavă și plajă Navagio este momentul culminant al excursiei! Din această zonă, priveliștea este superbă și aveți ocazia de a vă fotografia de sus cu epava vasului Panagiotis. Se traversează apoi din partea vestică a insulei spre partea estică, prin satul Volimes, și se ajunge în portul Agios Nikolaos, al doilea port ca mărime și importanță al insulei. De aici, poți lua o barcă și să vizitezi Blue Caves (care merită).

Fie că e vorba de sate tradiționale, fie de plaje, Zakynthos este o insulă care cred că e musai de luat în considerare în caz că vă gândiți la o destinație drăguță pentru la vară.

 

Cum ajungi în Zakynthos

Cu mașina sunt 1.300 km, adică faci mai bine de 18 ore (în cazul straniu că au dispărut toate mașinile de pe soșele). Și cum există numeroase chartere la prețuri competitive, mi se par o opțiune chiar OK. Zbori până în Zakynthos și apoi îți închiriezi o mașină (sau scuter). Pentru oferte de charter + cazare, aruncați o privire aici.

 

 

Când să mergi în Zakynthos

Insula este foarte verde și asta trădează faptul că plouă mult. Mă rog, mult pentru o zonă mediteraneeană, să nu vă închipuiți că plouă ca în Olanda! Dar din octombrie până pe la început de februarie, plouă zdravăn, altfel nu ar fi așa de verde. Ploile dispar însă aproape complet de prin mai până la sfârșit de septembrie.

 

Ce să mănânci în Zakynthos

Am zis de tocănița de iepure și de brânzeturile învechite în ulei de măsline? Evident, fiind vorba de o insulă, încercați orice are de-a face cu peștele și nu uitați de baclava :).

 

Imagini Zakynthos

  02. Mare verde la Zakynthos.JPG

Poti alege – fie mare verde

03. Mare albastra la Zakynthos.JPG

fie mare albastra 🙂

04. Zakynthos city la apus.JPG

Zakynthos City – capitala insulei

05. Plaja Zakynthos.JPG

Sincer, pozele astea imi aduc aminte de Corfu. Si Corfu mi-a placut tare mult !

06. Mal abrupt.JPG

07. Navagio.JPG

08. Urme ale trecutului.JPG

Si pe aici au trecut si bizantinii, si venetienii

09. Panorama Zakynthos.JPG

oooo.. ce fain sa fi acolo !

10. Covoare grecesti.JPG

Ia covorul neamule !

11. Seara in Zakynthos.JPG

 Trebuie sa recunosc ca serile in Grecia sunt magice

 

Tripsta-logo
Categorii:
Grecia · Paralela 45

Comentarii

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest